Ett stort glas isvatten med en citronskiva i är en av de vanligaste törstsläckarna en varm sommardag. Men akta dig så du inte samtidigt häller i dig bakterier som kan vara direkt hälsofarliga. Det kommunala dricksvattnet genomgår ständigt analyser för att inte bakterier och hälsoskadliga ämnen ska kunna gro och göra människor sjuka. Så är inte alltid fallet bland fastighetsägare med egen brunn. Därför har kommunen en sommarkampanj just för de fastighetsägare med vatten utanför det kommunala nätet.
Fram till den 31 augusti pågår den kommunala kampanjen för bra dricksvatten. På miljökontoret berättas det att folk sällan gör dessa viktiga analyser och hoppas med lägre priser att fler ska göra en kontroll av sitt dricksvatten i år.
-Jag vet inte om det är kostnaden som avskräcker eller om man helt enkelt inte tänker på det. Det kan i många fall vara så att så länge vattnet ser klart ut och inte luktar så tror man att det är helt OK att dricka, säger Leif Persson på miljökontoret.
Att göra en sådan bristande egen analys är dumt ur flera perspektiv. Har man oturen kan det leda till sjukdom.
-I vårt område har vi ett stort problem med surt och aggressivt vatten med ett ph-värde under 7,0. Samtidigt finns det stora mängder järn. Det kan i värsta fall leda till att man får byta ut rörsystemet då vattnet helt enkelt fräter sönder dem, säger Leif Persson.
Vattenledningar i fastigheter byggda på 60-talet är ofta av järnrör och kan skadas av dålig vattenkvalitet.
-I slutänden kan det kosta mer att inte analysera sitt vatten, konstaterar Leif.
Dumpade priser
Vanligtvis kostar en fullständig analys cirka 2 200 kronor. Då innebär det att man gör en mikrobiologisk- och kemisk analys. Dessutom testas vattnet på radon, vilket är något man rekommenderar att göra vid fastigheter med djupborrad brunn. Ska man testa sitt vatten så är det nu. En full analys kostar fram till den 31 augusti bara en bråkdel av den vanliga kostnaden, nämligen 865 kronor.
-Det sker hela tiden förändringar i grundvattnet, därför tycker jag man bör göra vissa analyser varje år. En full kontroll av vattnet bör göras ungefär vart tredje år.
På miljökontoret finns sterila provflaskor samt följesedlar att hämta om man vill göra en analys av vattnet. Mer information finns att få vid miljökontoret om hur det hela går till.
Priser som gäller i sommar för de olika analyserna:
Mikrobiologisk analys – 180 kr
Kemisk analys – 465 kr
Radon – 220 kr
Full analys av vattnet (samtliga ovan) – 865 kr
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen kommer man bland annat kunna få sin bil värderad, utmana Lindlövens A-lag i speedshooting, samt träffa självaste jultomten. Förutom barnens önskelistor tar tomten även emot julklappar som sedan skänks till behövande i kommunen.
– För någon kommer det säkert kännas bättre i hjärtat, det är jag övertygad om, säger Josefina Eriksson, platschef på Rejmes i Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.
Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade siffrorna 1-1 så blev straffarna att avgöra resultatet, Lindlövens första straffläggning för säsongen. Trots fem straffskott för Lindlöven så var HC Dalen snabbast att få in pucken i mål.
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.