Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

Till Karin Sundin och Andreas Svahn,

Efter att ha bott i Stockholm i många år har jag och min familj flyttat till Lindesbergs kommun och därmed även Örebro län. Inget lätt beslut såklart, men vi tror på landsbygdsmodellen och barnen stortrivs, vilket gör att vi känner att beslutet blev bra.

När vi valde att flytta från Stockholm var det aldrig aktuellt att bosätta sig i en medelstor stad. Vi resonerade som så att en medelstor stad var ungefär samma som Stockholm fast mindre och lite tråkigare.

Landsbygden lockade oss mer, men vi hade såklart vissa krav. Närhet till natur och fritidsintressen, en arbetsplats som utmanar och utvecklar oss och närhet till bra och likvärdig skola och vård. Till vår glädje uppfyllde Lindesbergs kommun samtliga av våra kriterier och vi packade ner våra saker och flyttade.

Väl på plats blev vi varse något som inte stod med på vår lista, värdet av bekantskaper.
Till vår glädje har vår bilmekaniker barn på samma förskola som oss och läkaren som gjorde ettårs kontrollen på vårt yngsta barn visade sig vara en kompis kompis, för att nämna två scener ur vårt liv. Vi har alltså fått en relation som är utöver det rent professionella. Vi litar på varandra i yrkesrollen så väl som privat.Vi vet saker om varandra och det förgyller vår vardag. Kanske är det till och med just det som håller samman oss på landsbygden. Vi vet vad vi går för och vi ställer upp för varandra.

Just det att vi på landsbygden känner varandra tror vi har stor betydelse för hur vi utför våra jobb. Vi menar att en gör ett mer noggrant arbete då yrkesrollen och det privata liksom flyter ihop. Oavsett om vi arbetar som snickare, läkare eller grävmaskinist. Relationer betyder något och de skapar trygghet, förtroende och sammanhållning.

Vi vill tro att det fungerar just så på ett mindre sjukhus, exempelvis på Lindesbergs lasaretts akutmottagning. Där finns det god sammanhållning och kollegial förståelse för hur en på bästa sätt ska utföra bästa möjliga akutsjukvård. Medhåll för den tanken finns om ni googlar på ”fördelar med mindre sjukhus”. Perspektiv, effektivitet och sammanhållning. Allt det betyder något och har ett värde. Ibland så värdefullt som att rädda ett människoliv.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Karin och Andreas,

Just nu känner vi i vår familj en stor oro. Denna oro grundar sig i den syn regionpolitiker har på bibehållen akutsjukvård och därmed även utvecklingen av landsbygden i Örebro läns norra delar.

Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

God sjukvård och i synnerhet akutsjukvård är attraktivt. Därmed en av fler anledningar att bosätta sig i Örebro läns norra delar. Vill ni verkligen jobba för att göra regionen mindre attraktiv?

Vi förstår inte hur ni beslutsfattare på regional nivå vågar dribbla på egen planhalva.

Tid finns ännu kvar och slutsignalen har inte ekat över planen ännu. Men nu är det inte fotboll vi talar om utan en annan verklighet. Den verklighet ni säger er företräda och har möjlighet att skapa.

För er information ser nu verkligheten ut såhär:

Mer än 700 företag, stora som små, lokala som globala, fyra stora fackföreningar, ideella organisationer, anställda på Lindesbergs lasarett, idrottsföreningar och tusentals skattebetalare i norra länsdelen samt, som jag förstår det, samtliga kommunala politiker i regionens norra delar är eniga.

Montera inte ner akutsjukvården i norra länsdelen är budskapet!

Andreas och Karin,

Det kallas opinion på politikerspråk och brukar i regel vara ett politiskt verktyg för att få kraft, via medborgarna, för att få igenom en viss politisk fråga. Nu har ni den opinionen mot er och snart är det val!

Er näring är väl invånarnas vilja? Ni måste vara hungriga!

Hur vågarna ni fortsätta dribbla på egen planhalva? Era supporters säger ju till er att sluta!

Betydelsen av ett välfungerande akutsjukhus är större än bara själva vården. Allt hänger ju samman. Ett enkelt exempel: Norra delarna av regionen är industri-tunga, på industrier sker ibland allvarliga olyckor och då behövs vård, snabbt! Alla förstår att mindre sjukhus inte kan göra allt, såklart, men rak och ren akutsjukvård inom kirurgi och ortopedi bör finnas kvar i Lindesberg, 24-7. Det behövs!

Vi förstår att invånare i exempelvis Hallsberg, Kumla eller Örebro i dagsläget saknar anledning att känna oro för nedläggningen av Lindesbergs lasaretts akutmottagning, samma gäller vårdpersonalen på USÖ. Men är upplevelsen densamma när behovet av akutsjukvård ökar och alla hänvisas till ett och samma sjukhus? Köer, väntetider och irritation och en potentiell inhuman arbetsbörda för vårdpersonal är ju ett troligt scenario. Fråga valfri vårdpersonal inom akutsjukvården i exempelvis Stockholm hur de har det. D.v.s. många människor hänvisas till ett fåtal akutmottagningar vilket är lika med en sämre vård.

Så, åter till dribblandet, är det verkligen värt att dribbla på egen planhalva? Andreas Svahn och Karin Sundin ? Hur vågar ni?

För vår familjs del finns Stockholm kvar och dessutom andra regioner och kommuner som uppfyller vår kravlista och som faktiskt tror på landsbygden och lyssnar på sina väljare.

Snälla regionala företrädare för sjukvården i Örebro län och framförallt Andreas Svahn och Karin Sundin, tänk nu om och låt oss inte packa ner vårt bohag igen för vi trivs väldigt bra i Lindesbergs kommun.

Så frågan kvarstår, Hur vågar ni? Vi vill gärna att ni svarar oss!

Med vänlig hälsning,

Nyinflyttad familj

Publicerad 15 september 2020 klockan 09:29

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-23 21:06