Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

Till Karin Sundin och Andreas Svahn,

Efter att ha bott i Stockholm i många år har jag och min familj flyttat till Lindesbergs kommun och därmed även Örebro län. Inget lätt beslut såklart, men vi tror på landsbygdsmodellen och barnen stortrivs, vilket gör att vi känner att beslutet blev bra.

När vi valde att flytta från Stockholm var det aldrig aktuellt att bosätta sig i en medelstor stad. Vi resonerade som så att en medelstor stad var ungefär samma som Stockholm fast mindre och lite tråkigare.

Landsbygden lockade oss mer, men vi hade såklart vissa krav. Närhet till natur och fritidsintressen, en arbetsplats som utmanar och utvecklar oss och närhet till bra och likvärdig skola och vård. Till vår glädje uppfyllde Lindesbergs kommun samtliga av våra kriterier och vi packade ner våra saker och flyttade.

Väl på plats blev vi varse något som inte stod med på vår lista, värdet av bekantskaper.
Till vår glädje har vår bilmekaniker barn på samma förskola som oss och läkaren som gjorde ettårs kontrollen på vårt yngsta barn visade sig vara en kompis kompis, för att nämna två scener ur vårt liv. Vi har alltså fått en relation som är utöver det rent professionella. Vi litar på varandra i yrkesrollen så väl som privat.Vi vet saker om varandra och det förgyller vår vardag. Kanske är det till och med just det som håller samman oss på landsbygden. Vi vet vad vi går för och vi ställer upp för varandra.

Just det att vi på landsbygden känner varandra tror vi har stor betydelse för hur vi utför våra jobb. Vi menar att en gör ett mer noggrant arbete då yrkesrollen och det privata liksom flyter ihop. Oavsett om vi arbetar som snickare, läkare eller grävmaskinist. Relationer betyder något och de skapar trygghet, förtroende och sammanhållning.

Vi vill tro att det fungerar just så på ett mindre sjukhus, exempelvis på Lindesbergs lasaretts akutmottagning. Där finns det god sammanhållning och kollegial förståelse för hur en på bästa sätt ska utföra bästa möjliga akutsjukvård. Medhåll för den tanken finns om ni googlar på ”fördelar med mindre sjukhus”. Perspektiv, effektivitet och sammanhållning. Allt det betyder något och har ett värde. Ibland så värdefullt som att rädda ett människoliv.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Karin och Andreas,

Just nu känner vi i vår familj en stor oro. Denna oro grundar sig i den syn regionpolitiker har på bibehållen akutsjukvård och därmed även utvecklingen av landsbygden i Örebro läns norra delar.

Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

God sjukvård och i synnerhet akutsjukvård är attraktivt. Därmed en av fler anledningar att bosätta sig i Örebro läns norra delar. Vill ni verkligen jobba för att göra regionen mindre attraktiv?

Vi förstår inte hur ni beslutsfattare på regional nivå vågar dribbla på egen planhalva.

Tid finns ännu kvar och slutsignalen har inte ekat över planen ännu. Men nu är det inte fotboll vi talar om utan en annan verklighet. Den verklighet ni säger er företräda och har möjlighet att skapa.

För er information ser nu verkligheten ut såhär:

Mer än 700 företag, stora som små, lokala som globala, fyra stora fackföreningar, ideella organisationer, anställda på Lindesbergs lasarett, idrottsföreningar och tusentals skattebetalare i norra länsdelen samt, som jag förstår det, samtliga kommunala politiker i regionens norra delar är eniga.

Montera inte ner akutsjukvården i norra länsdelen är budskapet!

Andreas och Karin,

Det kallas opinion på politikerspråk och brukar i regel vara ett politiskt verktyg för att få kraft, via medborgarna, för att få igenom en viss politisk fråga. Nu har ni den opinionen mot er och snart är det val!

Er näring är väl invånarnas vilja? Ni måste vara hungriga!

Hur vågarna ni fortsätta dribbla på egen planhalva? Era supporters säger ju till er att sluta!

Betydelsen av ett välfungerande akutsjukhus är större än bara själva vården. Allt hänger ju samman. Ett enkelt exempel: Norra delarna av regionen är industri-tunga, på industrier sker ibland allvarliga olyckor och då behövs vård, snabbt! Alla förstår att mindre sjukhus inte kan göra allt, såklart, men rak och ren akutsjukvård inom kirurgi och ortopedi bör finnas kvar i Lindesberg, 24-7. Det behövs!

Vi förstår att invånare i exempelvis Hallsberg, Kumla eller Örebro i dagsläget saknar anledning att känna oro för nedläggningen av Lindesbergs lasaretts akutmottagning, samma gäller vårdpersonalen på USÖ. Men är upplevelsen densamma när behovet av akutsjukvård ökar och alla hänvisas till ett och samma sjukhus? Köer, väntetider och irritation och en potentiell inhuman arbetsbörda för vårdpersonal är ju ett troligt scenario. Fråga valfri vårdpersonal inom akutsjukvården i exempelvis Stockholm hur de har det. D.v.s. många människor hänvisas till ett fåtal akutmottagningar vilket är lika med en sämre vård.

Så, åter till dribblandet, är det verkligen värt att dribbla på egen planhalva? Andreas Svahn och Karin Sundin ? Hur vågar ni?

För vår familjs del finns Stockholm kvar och dessutom andra regioner och kommuner som uppfyller vår kravlista och som faktiskt tror på landsbygden och lyssnar på sina väljare.

Snälla regionala företrädare för sjukvården i Örebro län och framförallt Andreas Svahn och Karin Sundin, tänk nu om och låt oss inte packa ner vårt bohag igen för vi trivs väldigt bra i Lindesbergs kommun.

Så frågan kvarstår, Hur vågar ni? Vi vill gärna att ni svarar oss!

Med vänlig hälsning,

Nyinflyttad familj

Publicerad 15 september 2020 klockan 09:29

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

Annons


Den vinnande bilden i LindeNytts fototävling! Foto: Ylva Björk

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.

1 april 2021 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

På måndagsmorgonen landade ett gäng påskkärringar i rondellen vid Lidl. Foto: Camilla Lagerman

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.

29 mars 2021 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!
INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ...
29 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-14 00:21