Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

Till Karin Sundin och Andreas Svahn,

Efter att ha bott i Stockholm i många år har jag och min familj flyttat till Lindesbergs kommun och därmed även Örebro län. Inget lätt beslut såklart, men vi tror på landsbygdsmodellen och barnen stortrivs, vilket gör att vi känner att beslutet blev bra.

När vi valde att flytta från Stockholm var det aldrig aktuellt att bosätta sig i en medelstor stad. Vi resonerade som så att en medelstor stad var ungefär samma som Stockholm fast mindre och lite tråkigare.

Landsbygden lockade oss mer, men vi hade såklart vissa krav. Närhet till natur och fritidsintressen, en arbetsplats som utmanar och utvecklar oss och närhet till bra och likvärdig skola och vård. Till vår glädje uppfyllde Lindesbergs kommun samtliga av våra kriterier och vi packade ner våra saker och flyttade.

Väl på plats blev vi varse något som inte stod med på vår lista, värdet av bekantskaper.
Till vår glädje har vår bilmekaniker barn på samma förskola som oss och läkaren som gjorde ettårs kontrollen på vårt yngsta barn visade sig vara en kompis kompis, för att nämna två scener ur vårt liv. Vi har alltså fått en relation som är utöver det rent professionella. Vi litar på varandra i yrkesrollen så väl som privat.Vi vet saker om varandra och det förgyller vår vardag. Kanske är det till och med just det som håller samman oss på landsbygden. Vi vet vad vi går för och vi ställer upp för varandra.

Just det att vi på landsbygden känner varandra tror vi har stor betydelse för hur vi utför våra jobb. Vi menar att en gör ett mer noggrant arbete då yrkesrollen och det privata liksom flyter ihop. Oavsett om vi arbetar som snickare, läkare eller grävmaskinist. Relationer betyder något och de skapar trygghet, förtroende och sammanhållning.

Vi vill tro att det fungerar just så på ett mindre sjukhus, exempelvis på Lindesbergs lasaretts akutmottagning. Där finns det god sammanhållning och kollegial förståelse för hur en på bästa sätt ska utföra bästa möjliga akutsjukvård. Medhåll för den tanken finns om ni googlar på ”fördelar med mindre sjukhus”. Perspektiv, effektivitet och sammanhållning. Allt det betyder något och har ett värde. Ibland så värdefullt som att rädda ett människoliv.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Karin och Andreas,

Just nu känner vi i vår familj en stor oro. Denna oro grundar sig i den syn regionpolitiker har på bibehållen akutsjukvård och därmed även utvecklingen av landsbygden i Örebro läns norra delar.

Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

God sjukvård och i synnerhet akutsjukvård är attraktivt. Därmed en av fler anledningar att bosätta sig i Örebro läns norra delar. Vill ni verkligen jobba för att göra regionen mindre attraktiv?

Vi förstår inte hur ni beslutsfattare på regional nivå vågar dribbla på egen planhalva.

Tid finns ännu kvar och slutsignalen har inte ekat över planen ännu. Men nu är det inte fotboll vi talar om utan en annan verklighet. Den verklighet ni säger er företräda och har möjlighet att skapa.

För er information ser nu verkligheten ut såhär:

Mer än 700 företag, stora som små, lokala som globala, fyra stora fackföreningar, ideella organisationer, anställda på Lindesbergs lasarett, idrottsföreningar och tusentals skattebetalare i norra länsdelen samt, som jag förstår det, samtliga kommunala politiker i regionens norra delar är eniga.

Montera inte ner akutsjukvården i norra länsdelen är budskapet!

Andreas och Karin,

Det kallas opinion på politikerspråk och brukar i regel vara ett politiskt verktyg för att få kraft, via medborgarna, för att få igenom en viss politisk fråga. Nu har ni den opinionen mot er och snart är det val!

Er näring är väl invånarnas vilja? Ni måste vara hungriga!

Hur vågarna ni fortsätta dribbla på egen planhalva? Era supporters säger ju till er att sluta!

Betydelsen av ett välfungerande akutsjukhus är större än bara själva vården. Allt hänger ju samman. Ett enkelt exempel: Norra delarna av regionen är industri-tunga, på industrier sker ibland allvarliga olyckor och då behövs vård, snabbt! Alla förstår att mindre sjukhus inte kan göra allt, såklart, men rak och ren akutsjukvård inom kirurgi och ortopedi bör finnas kvar i Lindesberg, 24-7. Det behövs!

Vi förstår att invånare i exempelvis Hallsberg, Kumla eller Örebro i dagsläget saknar anledning att känna oro för nedläggningen av Lindesbergs lasaretts akutmottagning, samma gäller vårdpersonalen på USÖ. Men är upplevelsen densamma när behovet av akutsjukvård ökar och alla hänvisas till ett och samma sjukhus? Köer, väntetider och irritation och en potentiell inhuman arbetsbörda för vårdpersonal är ju ett troligt scenario. Fråga valfri vårdpersonal inom akutsjukvården i exempelvis Stockholm hur de har det. D.v.s. många människor hänvisas till ett fåtal akutmottagningar vilket är lika med en sämre vård.

Så, åter till dribblandet, är det verkligen värt att dribbla på egen planhalva? Andreas Svahn och Karin Sundin ? Hur vågar ni?

För vår familjs del finns Stockholm kvar och dessutom andra regioner och kommuner som uppfyller vår kravlista och som faktiskt tror på landsbygden och lyssnar på sina väljare.

Snälla regionala företrädare för sjukvården i Örebro län och framförallt Andreas Svahn och Karin Sundin, tänk nu om och låt oss inte packa ner vårt bohag igen för vi trivs väldigt bra i Lindesbergs kommun.

Så frågan kvarstår, Hur vågar ni? Vi vill gärna att ni svarar oss!

Med vänlig hälsning,

Nyinflyttad familj

Publicerad 15 september 2020 klockan 09:29

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Långdragen pandemi ger förändrade öppettider på jourmottagningen

Under våren och sommaren har vårdcentralen i Lindesberg samarbetat med kommunens tre andra vårdcentraler för att kunna upprätthålla en bra bemanning och förstärkning inom verksamheterna. När coronapandemin nu börjar bli en långdragen historia behöver man återgå till sina gamla rutiner, vilket medför en förändring i jourmottagningens öppettider.

23 september 2020 klockan 14:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild på Fabian Wallouch Lindholm från förra säsongens hemmamatch mot Amo Foto: Hasse Persson

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen med covid-19 kommer dock arenans läktare att stå tomma.
– Publiken är alltid en stor faktor och de kommer att vara avsaknade.

23 september 2020 klockan 11:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Spara inte på akuten Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Regionpolitikerna borde väl inse att en ”besparing” på akutverksamheten på Linde lasarett inte bara ...

13-årig flicka påkörd: ”Nackskada och brutna ben”

En 13-årig flicka har förts till USÖ med befarad nackskada och benbrott efter att ha blivit p...

Rickard Simonsson, regiondirektör. Pressbild. Foto: Region Örebro Län.

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid

INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom har svept över världen på ett sätt som ingen av oss kunnat tänka oss. I Sverige har nästan 6 000 människor avlidit, företag har gått omkull och människor har förlorat jobb och inkomster. Vårt samhälle har drabbats och satts på prov.

22 september 2020 klockan 14:33 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

22 september 2020 klockan 09:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan hyllade sina giganter med sång av Martin Almgren
Under festliga former tackade Lindeskolans ledning under måndagen flera av sina mest trogna kollegor för lång och trogen tjänst, med både blommor...
21 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett var bäst i Sverige 2018
INSÄNDARE/DEBATT: När jag arbetade i Örebro Läns Landsting fick vi av och till gå kurser med målsättningen att arbeta med kvalitet och patientn...
21 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storförlust i Västerås
VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för säsongen. ...
20 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Tillfällig distansundervisning för coronadrabbad klass

Efter att ett flertal elever i en och samma klass testat positivt för covid-19, och ytterligare ett antal klasskamrater uppvisade symptom, beslutade Lindeskolans ledning att låta den berörda klassen övergå till distansundervisning för att undvika smittspridning.

18 september 2020 klockan 12:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Karin Sundin och Andreas Svahn. Pressbilder: Region Örebro Län.

(S)vek av Karin (S)undin och Andreas (S)vahn!

INSÄNDARE/DEBATT: Ni två svarar inte! Som tidigare talar ni två mångordigt om antal operationer jourtid… Men ni två talar aldrig om att effekterna av att ni två stänger hela året halva dygnet primärjouren på Akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett för tusentals patienter inom kirurgi/ortopedi/urologi! Istället talar ni två om likvärdig sjukvård – blir det likvärdigt när alla akuta patienter i länet hänvisas till Örebro? En resa på ytterligare 10 mil tur och retur bekostad av patienterna eller anhöriga.

18 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

PRO: ”Gör om gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT: PRO i Lindesberg har tidigare framfört vår oro över Lindesbergs lasaretts framtid. Skulle ...

Uppgifter: Konstaterad covidsmitta på skola i Lindesberg

Minst två elever vid Stadsskogsskolan i Lindesberg har konstaterats smittade med covid-19, detta ...

KD: Så stoppar vi våldsvågen

INSÄNDARE/DEBATT: Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig ...

Annons

Foto: Region Örebro Län

Centralisering – en pandemi i hela länet!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad nästan värre är, är den fördumning som råder inom Region Örebro län. Varför upprepar dess ledning, med Andreas Svahn i spetsen, de misstag andra gjort och sedan ångrat?

17 september 2020 klockan 08:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Stängning av Stripa är resursslöseri!

INSÄNDARE/DEBATT: I det vackra Bergslagen kan man inte låta bli att häpna över det smått fantastiska byggnadsminnet...

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett ...

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”

I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på ...

Jourförändringar i Lindesberg verkställs den 28 september

PRESSMEDDELANDE: Förberedelserna pågår för fullt inför genomförandet av de jourförändringar ...

Besöksförbud på äldreboenden upphävs från 1 oktober

Under tisdagseftermiddagen meddelade socialminister Lena Hallengren att det nationella besöksförbudet...

Efter coronauppehållet – nu öppnar ungdomsgården igen

I februari i år var det premiär för den nya ungdomsgården i Hillstreets lokaler på Kullgatan ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Fler hastighetskontroller denna vecka

– Hastigheten är en starkt bidragande orsak till dödsfall och skador. Det är därför viktigt att få fler förare att följa hastighetsgränserna, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen, i ett pressmeddelande. Med start idag, måndag 14 september, genomför polisen en insatsvecka med fokus på just hastigheten på våra vägar.

14 september 2020 klockan 07:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tuff inledning för LIF
Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål mot seriens ...
12 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster
Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som hittills varit under ombyggnad och därför ...
11 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur gick det för årets Drömjobbare?
I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ersatt sommaren är det dags f...
11 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-11

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-08

2020-09-08

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-24 00:09