– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern. Vi ligger bra till i tidsplanen och efter besiktningen i november ska det vara klart att köra in brandbilarna, säger Ronnie Gyllstrand – platschef hos byggaren Tommy Allström Byggproduktion AB – åtta månader efter byggstart.
I åtminstone femton år har en ny brandstation varit en stark önskan hos dem som arbetar på brandkåren. Den nuvarande på Kristinavägen har länge varit föråldrad och haft brister i arbetsmiljön. Den nya stationen ska avhjälpa de bristerna, och med programmet ”Friska brandmän” – ett samarbetsprojekt för arbetsmiljön – och stor lyhördhet för vad användarna har för önskemål, kommer den nya brandstationen bli det bästa man kan få.
För att illustrera det kan vi bara titta på vad som händer när brandbilarna kommer tillbaka efter en utryckning. De kör in i en biltvätt, slangarna stoppas i en slangtvätt och torkas utan att behöva hängas upp i en hög stege och torkas i vinden, som sker idag på Kristinavägen – och framförallt. Brandmännen tar omedelbart av de smutsiga arbetskläderna för att bli av mindre hälsosamma eller rent av farliga ämnen. Sedan direkt till dusch, bastu och omklädningsrum i kontors- och personaldelen som ligger vid den röd-svarta entrérundeln mot Fotbollsgatan.
– Under november har vi samordnade provningar och besiktningar. Det är särskilt viktigt, och litet annorlunda jämfört med andra byggen, att allt fungerar och därför kommer vi att ha en samordningsmånad först, för att se att larm och annat som ska fungera ihop verkligen gör det. Efter det kan brandbilarna rulla in, säger Ronnie Gyllstrand.
– Den här samordningen sker i samråd med Nerikes Brandkår och så fort vi vet att allt fungerar, så kan de flytta hit från Kristinavägen, säger Jan Källberg, projektledare hos fastighetsägaren Falab.
För honom är det här just nu det mest spännande projektet. Tillsammans med Ronnie Gyllstrand visar han runt på 2028 kvadratmeter.
Från pausrummet intill pentryt med en bra utsikt från andra våningen i de runda entrétornet, över konferensrum, personalutrymmen till det stora garaget – med alla pelare – till det kallförråd som ligger en bit ifrån.
– Bygget innehåller 132 pelare, räknar Ronnie Gyllstrand. Det är väl det som är litet ovanligt. Så är det litet fler vinklar och hörn än i många andra byggen, så vi måste vara kanske litet noggrannare.
Jan Källberg och Ronnie Gyllstrand visar på en särskilt s k KL-bjälklag i limmat trä som är mer lättarbetat och samtidigt mer brandsäkert. Limträkonstruktionen är en del av det miljötänk som de kommunala fastighetsbolagen jobbar efter. Men var är stången – den där larmstången som brandmän brukar åka på när de rycker ut? Den finns med på ritningen, placerad vid personalutrymmen som t ex gymmet i tvåvåningsdelen.
Ronnie Gyllstrand visar på skylten Nerikes Brandkår som redan finns på byggområdet liksom siffrorna 1 – 10 som ska pryda garageutfarterna – och den gyllene örnen som ska upp ovanför entrén.
– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern, säger arbetschef Ronnie Gyllstrand. Det känns skönt att allt på utsidan av huset är klart då.