Foto: Hans Andersson

Husesyn i nya brandstationen: Utsidan klar före semestern

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern. Vi ligger bra till i tidsplanen och efter besiktningen i november ska det vara klart att köra in brandbilarna, säger Ronnie Gyllstrand – platschef hos byggaren Tommy Allström Byggproduktion AB – åtta månader efter byggstart.

I åtminstone femton år har en ny brandstation varit en stark önskan hos dem som arbetar på brandkåren. Den nuvarande på Kristinavägen har länge varit föråldrad och haft brister i arbetsmiljön. Den nya stationen ska avhjälpa de bristerna, och med programmet ”Friska brandmän” – ett samarbetsprojekt för arbetsmiljön – och stor lyhördhet för vad användarna har för önskemål, kommer den nya brandstationen bli det bästa man kan få.

För att illustrera det kan vi bara titta på vad som händer när brandbilarna kommer tillbaka efter en utryckning. De kör in i en biltvätt, slangarna stoppas i en slangtvätt och torkas utan att behöva hängas upp i en hög stege och torkas i vinden, som sker idag på Kristinavägen – och framförallt. Brandmännen tar omedelbart av de smutsiga arbetskläderna för att bli av mindre hälsosamma eller rent av farliga ämnen. Sedan direkt till dusch, bastu och omklädningsrum i kontors- och personaldelen som ligger vid den röd-svarta entrérundeln mot Fotbollsgatan.

–  Under november har vi samordnade provningar och besiktningar. Det är särskilt viktigt, och litet annorlunda jämfört med andra byggen, att allt fungerar och därför kommer vi att ha en samordningsmånad först, för att se att larm och annat som ska fungera ihop verkligen gör det. Efter det kan brandbilarna rulla in, säger Ronnie Gyllstrand.

Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson
Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson

– Den här samordningen sker i samråd med Nerikes Brandkår och så fort vi vet att allt fungerar, så kan de flytta hit från Kristinavägen, säger Jan Källberg, projektledare hos fastighetsägaren Falab.

För honom är det här just nu det mest spännande projektet. Tillsammans med Ronnie Gyllstrand visar han runt på 2028 kvadratmeter.
Från pausrummet intill pentryt med en bra utsikt från andra våningen i de runda entrétornet, över konferensrum, personalutrymmen till det stora garaget – med alla pelare – till det kallförråd som ligger en bit ifrån.

– Bygget innehåller 132 pelare, räknar Ronnie Gyllstrand. Det är väl det som är litet ovanligt. Så är det litet fler vinklar och hörn än i många andra byggen, så vi måste vara kanske litet noggrannare.

Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson
Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson

Jan Källberg och Ronnie Gyllstrand visar på en särskilt s k KL-bjälklag i limmat trä som är mer lättarbetat och samtidigt mer brandsäkert. Limträkonstruktionen är en del av det miljötänk som de kommunala fastighetsbolagen jobbar efter. Men var är stången – den där larmstången som brandmän brukar åka på när de rycker ut? Den finns med på ritningen, placerad vid personalutrymmen som t ex gymmet i tvåvåningsdelen.

Ronnie Gyllstrand visar på skylten Nerikes Brandkår som redan finns på byggområdet liksom siffrorna 1 – 10 som ska pryda garageutfarterna – och den gyllene örnen som ska upp ovanför entrén.

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern, säger arbetschef Ronnie Gyllstrand. Det känns skönt att allt på utsidan av huset är klart då.

Publicerad 29 juni 2015 klockan 08:34

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindlöven med tre raka segrar

Det var en jämn drabbning i den värmländska orten Grums, med två raka segrar bakom sig stod Lindlöven för en ny stark match där lagets nykomling Maxim Semjonov skördade in matchens två gjorda mål vilket ledde till en ny triumf för ett formstarkt Lindlöven.

28 oktober 2020 klockan 23:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Ladies Circle bjuder in till träningspass till förmån för psykisk hälsa

Välgörenhetsorganisationen Ladies Circle bjuder på söndag in till ett digitalt träningspass, där man förutom att röra på sig även kan delta i kampen mot psykisk ohälsa.
– Det här är något som ligger helt rätt i tiden, det är många som har lidit av ensamhet under coronan. Att träna kan vara en sak som i sig kan förebygga psykisk ohälsa, så nu gör vi i Ladies Circle Lindesberg vad vi kan för att bidra, berättar Emma Ehnevid som är ordförande för Lindesbergsklubben.

28 oktober 2020 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Nästintill fördubbling av antalet smittade i länet

På bara en vecka har antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblats i Örebro lä...

bildspel Utställningen om Bergbolagen växer

I samband med att Bergsparken invigdes i början av januari, invigdes även en utställning i byggnadens atrium, där man ...

Håller rent och snyggt – ges hjältestatus

INSÄNDARE: Definitionen av en hjälte: (citat från wikipedia) Hjälte är i allmän betydelse en beundransvä...

Foto: Jack O Lantern

Läslovstävling: Lös rebusen

Läslovet är i full gång för kommunens barn och ungdomar, och nu väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts läslovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst!

27 oktober 2020 klockan 07:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Man till sjukhus efter brand i bostad: ”Försökte släcka brinnande olja med vatten”

UPPDATERAD. En 38-årig man fördes på måndagen till sjukhus med oklara skador efter en brand i mannens kök. Enligt polisuppgift skall han ha gjort ett ödesdigert försök att släcka brinnande matolja med vatten.
– Det är naturligtvis något man absolut inte skall göra när det är olja som brinner, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

26 oktober 2020 klockan 15:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu kan din oönskade gran sprida julstämning till folket
Tröttnat på granen? Ja, granen - inte grannen. Nu letar nämligen Samhällsbyggnad Bergslagen efter 14 stycken granar modell större, som skall anv...
26 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi missunnar inte Värmlänningarna att befrias från ledbesvär – men…
INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid...
26 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindlöven avgjorde i förlängning
Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in ...
25 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi var omöjlig för dagen med sju inspelade mål Foto: Hasse Persson

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kväll i Lindesberg när Allsvenskans sjunde omgång skulle spelas i Lindesberg Arena, de 50 åskådarna i publiken fick desto roligare och fick njuta av en ren hemmadominans.

24 oktober 2020 klockan 19:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon ...

AnnonsPeter Jilke. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-kliniks ”kostym” är så stor att den måste fyllas på med utomlänspatienter. Ohrnstein uppger att dessa utomlänspatienter ger inkomst 20-30 miljoner årligen. Men: Ohrnstein uppger inte kostnaderna för att tjäna dessa 20-30 miljoner! Vad blir nettot/vinsten?

23 oktober 2020 klockan 11:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona

I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under ...

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt

På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle ...

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år

Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från ...

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill st...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Stor...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket.
– Det här inkom klockan 17.57. Rökdykare har gått in. Mer än så vet jag inte för tillfället, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 18:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”
Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även trafikolyckor till följd av att vilt uppehållit sig på vägen. ...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden
Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de ...
21 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är ...
20 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-20

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-18

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-14

2020-10-29 05:44