Foto: Hans Andersson

Husesyn i nya brandstationen: Utsidan klar före semestern

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern. Vi ligger bra till i tidsplanen och efter besiktningen i november ska det vara klart att köra in brandbilarna, säger Ronnie Gyllstrand – platschef hos byggaren Tommy Allström Byggproduktion AB – åtta månader efter byggstart.

I åtminstone femton år har en ny brandstation varit en stark önskan hos dem som arbetar på brandkåren. Den nuvarande på Kristinavägen har länge varit föråldrad och haft brister i arbetsmiljön. Den nya stationen ska avhjälpa de bristerna, och med programmet ”Friska brandmän” – ett samarbetsprojekt för arbetsmiljön – och stor lyhördhet för vad användarna har för önskemål, kommer den nya brandstationen bli det bästa man kan få.

För att illustrera det kan vi bara titta på vad som händer när brandbilarna kommer tillbaka efter en utryckning. De kör in i en biltvätt, slangarna stoppas i en slangtvätt och torkas utan att behöva hängas upp i en hög stege och torkas i vinden, som sker idag på Kristinavägen – och framförallt. Brandmännen tar omedelbart av de smutsiga arbetskläderna för att bli av mindre hälsosamma eller rent av farliga ämnen. Sedan direkt till dusch, bastu och omklädningsrum i kontors- och personaldelen som ligger vid den röd-svarta entrérundeln mot Fotbollsgatan.

–  Under november har vi samordnade provningar och besiktningar. Det är särskilt viktigt, och litet annorlunda jämfört med andra byggen, att allt fungerar och därför kommer vi att ha en samordningsmånad först, för att se att larm och annat som ska fungera ihop verkligen gör det. Efter det kan brandbilarna rulla in, säger Ronnie Gyllstrand.

Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson
Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson

– Den här samordningen sker i samråd med Nerikes Brandkår och så fort vi vet att allt fungerar, så kan de flytta hit från Kristinavägen, säger Jan Källberg, projektledare hos fastighetsägaren Falab.

För honom är det här just nu det mest spännande projektet. Tillsammans med Ronnie Gyllstrand visar han runt på 2028 kvadratmeter.
Från pausrummet intill pentryt med en bra utsikt från andra våningen i de runda entrétornet, över konferensrum, personalutrymmen till det stora garaget – med alla pelare – till det kallförråd som ligger en bit ifrån.

– Bygget innehåller 132 pelare, räknar Ronnie Gyllstrand. Det är väl det som är litet ovanligt. Så är det litet fler vinklar och hörn än i många andra byggen, så vi måste vara kanske litet noggrannare.

Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson
Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson

Jan Källberg och Ronnie Gyllstrand visar på en särskilt s k KL-bjälklag i limmat trä som är mer lättarbetat och samtidigt mer brandsäkert. Limträkonstruktionen är en del av det miljötänk som de kommunala fastighetsbolagen jobbar efter. Men var är stången – den där larmstången som brandmän brukar åka på när de rycker ut? Den finns med på ritningen, placerad vid personalutrymmen som t ex gymmet i tvåvåningsdelen.

Ronnie Gyllstrand visar på skylten Nerikes Brandkår som redan finns på byggområdet liksom siffrorna 1 – 10 som ska pryda garageutfarterna – och den gyllene örnen som ska upp ovanför entrén.

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern, säger arbetschef Ronnie Gyllstrand. Det känns skönt att allt på utsidan av huset är klart då.

Publicerad 29 juni 2015 klockan 08:34

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Grafik och data från Region Örebro län.

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

7 maj 2021 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering
Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nä...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att blicka fram emot ett roligt och fartfyllt sommarlov. Foto: Lindesbergs kommun

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att arrangera kostnadsfria lovaktiviteter för traktens barn och ungdomar. Totalt kan man nu erbjuda 12 läger samt 2 simskolor och anmälan öppnar redan imorgon, onsdag.

4 maj 2021 klockan 10:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern.
– Det misstänkta brottet skall ha skett för ett par veckor sedan, men flickan har varit tyst om det av olika anledningar, bland annat då den misstänkte skall ha lovat att ge henne gåvor om hon inte berättar för någon om vad som hänt, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

28 april 2021 klockan 10:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen
En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den nya Lindbackaskolan säkrare för eleverna. Bygget ...
26 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-12 04:05