Foto: Hans Andersson

Husesyn i nya brandstationen: Utsidan klar före semestern

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern. Vi ligger bra till i tidsplanen och efter besiktningen i november ska det vara klart att köra in brandbilarna, säger Ronnie Gyllstrand – platschef hos byggaren Tommy Allström Byggproduktion AB – åtta månader efter byggstart.

I åtminstone femton år har en ny brandstation varit en stark önskan hos dem som arbetar på brandkåren. Den nuvarande på Kristinavägen har länge varit föråldrad och haft brister i arbetsmiljön. Den nya stationen ska avhjälpa de bristerna, och med programmet ”Friska brandmän” – ett samarbetsprojekt för arbetsmiljön – och stor lyhördhet för vad användarna har för önskemål, kommer den nya brandstationen bli det bästa man kan få.

För att illustrera det kan vi bara titta på vad som händer när brandbilarna kommer tillbaka efter en utryckning. De kör in i en biltvätt, slangarna stoppas i en slangtvätt och torkas utan att behöva hängas upp i en hög stege och torkas i vinden, som sker idag på Kristinavägen – och framförallt. Brandmännen tar omedelbart av de smutsiga arbetskläderna för att bli av mindre hälsosamma eller rent av farliga ämnen. Sedan direkt till dusch, bastu och omklädningsrum i kontors- och personaldelen som ligger vid den röd-svarta entrérundeln mot Fotbollsgatan.

–  Under november har vi samordnade provningar och besiktningar. Det är särskilt viktigt, och litet annorlunda jämfört med andra byggen, att allt fungerar och därför kommer vi att ha en samordningsmånad först, för att se att larm och annat som ska fungera ihop verkligen gör det. Efter det kan brandbilarna rulla in, säger Ronnie Gyllstrand.

Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson
Många pelare och olika vinklar i den nya brandstationen. Foto: Hans Andersson

– Den här samordningen sker i samråd med Nerikes Brandkår och så fort vi vet att allt fungerar, så kan de flytta hit från Kristinavägen, säger Jan Källberg, projektledare hos fastighetsägaren Falab.

För honom är det här just nu det mest spännande projektet. Tillsammans med Ronnie Gyllstrand visar han runt på 2028 kvadratmeter.
Från pausrummet intill pentryt med en bra utsikt från andra våningen i de runda entrétornet, över konferensrum, personalutrymmen till det stora garaget – med alla pelare – till det kallförråd som ligger en bit ifrån.

– Bygget innehåller 132 pelare, räknar Ronnie Gyllstrand. Det är väl det som är litet ovanligt. Så är det litet fler vinklar och hörn än i många andra byggen, så vi måste vara kanske litet noggrannare.

Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson
Stången som brandmännen ska åka på , larmstången, är inte på plats ännu, men är inritad i ritningen. Foto: Hans Andersson

Jan Källberg och Ronnie Gyllstrand visar på en särskilt s k KL-bjälklag i limmat trä som är mer lättarbetat och samtidigt mer brandsäkert. Limträkonstruktionen är en del av det miljötänk som de kommunala fastighetsbolagen jobbar efter. Men var är stången – den där larmstången som brandmän brukar åka på när de rycker ut? Den finns med på ritningen, placerad vid personalutrymmen som t ex gymmet i tvåvåningsdelen.

Ronnie Gyllstrand visar på skylten Nerikes Brandkår som redan finns på byggområdet liksom siffrorna 1 – 10 som ska pryda garageutfarterna – och den gyllene örnen som ska upp ovanför entrén.

– Målet är att vi ska ha skylten Nerikes Brandkår uppe före semestern, säger arbetschef Ronnie Gyllstrand. Det känns skönt att allt på utsidan av huset är klart då.

Publicerad 29 juni 2015 klockan 08:34

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.

24 februari 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressfoto: Andreas Hylthén

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”. Samtliga deltagare svarade också rätt på tävlingsfrågan som löd: Anders fick en fin utmärkelse under 2020, vilken?

22 februari 2021 klockan 13:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekä...

Annons


Tidsserier Lindesberg. Bild: Folkhälsomyndigheten

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i Lindesbergs kommun. Detta enligt senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

19 februari 2021 klockan 09:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vården är inte Nära i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har kommit överens om att utveckla vad man kallar Nära Vård. Region Örebro län ...
16 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 00:43