Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Korpspelen är en Varieté med 21 olika små episoder som avlöser varandra, med inslag av sång, dans och betraktelser baserat på en idé av Stefan Jansson. Tanken var att premiären skulle hållas redan under 2020 men som många andra saker har man behövt skjuta på föreställningen på grund av pandemin.
– Egentligen kan man säga att förberedelserna har pågått under 2,5 år. Jag började leta efter lokal och plats redan sommaren 2019, så det har varit en lång process. Det här är vår chans att genomföra den här och nu, förklarar regissören Stefan Jansson.
Hela 47 personer i varierande åldrar mellan 8 och 75 år är med i Korpspelen, vilket är den största uppsättningen hittills för Spektakelteatern.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med. Den är så rik på erfarenhet utav så många olika sammanhang. Här träffas människor som aldrig träffas annars, utbrister Stefan glatt.
I närheten av Gammelbo Gård utanför Ramsberg ligger den unika spelplatsen Aerodromen som är en gammal segelflygshangar vilken var aktiv tills för ett par år sedan. Numera används den som förvaring för maskiner och traktorer.
– Det är inte bara ett unikt tillfälle att komma hit utan ett unikt tillfälle att se teater på en plats som det förmodligen aldrig spelats på tidigare, och inte kommer att spelas på senare heller, skrattar Stefan.
Staffan Blixt som haft huvudansvaret och skrivit större delen av manuset fanns på plats som Sufflör för att hjälpa skådespelarna med tappade repliker. Han förklarade den bakomliggande tanken kring föreställningen.
– Det är en betraktelse av vad vi människor gör av livet egentligen och innehåller dåtid, nutid och framtid. En sorts hyllning till landsbygden samtidigt som man inser att världen inte är så långt bort även om man står i Gammelbo och lyssnar på fågelsång och tittar på flyghangarer. Den röda tråden är att vi är här i Gammelbo som är världens navel och vi är dess navelludd. Vad är centrum och vad är periferi?
I varietén skildras flera kända och mindre kända personer som verkat i bygden. Den mest kända från ramsbergstrakterna är säkerligen Lasse-Maja som ofta klädde sig i kvinnokläder och gav sig ut på stöldturné i landet. Även den mycket omtyckta barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow bodde en tid på Liljedal gård i Ramsberg, där det sägs att hon hämtat inspiration till bland annat bilderboken Tomtebobarnen.
– Ett namn som kanske inte är lika välbekant för många är Daniel Tilas som var bergsråd och kom från Gammelbo bruk. Han var en upplysningsvetenskapsman och var extremt världsberömd på 1700-talet. Förr var landsbygden det viktigaste ekonomiska området, det var landsbygden som försörjde stormakten Sverige. Nu är vi så vana vid att de som är nånting bor i städer så var det inte då, förklarar Staffan.
Christina Schaffer är en av skådespelarna i den stora ensemblen som har varit med ända sedan starten 2019. Hon berättar om två av sina favoritnummer.
– En heter ”I det lilla fortet”, det handlar om ett litet fort där det är så fattigt och eländigt och sedan slutar det med att alla dör. Ett annat nummer heter ”Pest eller kolera” som handlar om en tävling. Båda är så skruvade och roliga, skrattar Christina.
Christina är med i flera nummer i Korpspelen där hon bland annat spelar polis i berättelsen om Lasse-Maja.
– Det är kul att få leka som vuxen, det är inte många tillfällen man får göra det, konstaterar hon.
Med endast tio dagar kvar innan premiären så börjar man närma sig de krävande slutrepetitionerna. Stefan Jansson förklarar att man nu börjar man närma sig den intensivaste perioden, där man ska arbeta med att få alla bitarna av varietén på plats.
– Det är väldigt roligt och kreativt men också krävande och jobbigt för alla som är med, men det är också därför som man håller på, så jag ser fram emot det.
Man kommer att genomföra 7 föreställningar med 200 platser vardera för besökare. Totalt släpper man 1 400 biljetter, vilka man hoppas ska sälja slut snabbt.
– Man kommer ångra sig om man inte kommer hit! Jag måste även tillägga att det ingår fika i biljettpriset, man behöver inte ens betala för det, avslutar Stefan med ett skratt.
Varietén äger rum 28 juni – 5 juli 2022 i Gammelbo, och är ett samarbete mellan föreningarna Ramsberg – en bygd i Bergslagen, Ramsbergs Ryttarkamrater och Gammelbo Byalag.