Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

Korpspelen är en Varieté med 21 olika små episoder som avlöser varandra, med inslag av sång, dans och betraktelser baserat på en idé av Stefan Jansson. Tanken var att premiären skulle hållas redan under 2020 men som många andra saker har man behövt skjuta på föreställningen på grund av pandemin.

– Egentligen kan man säga att förberedelserna har pågått under 2,5 år. Jag började leta efter lokal och plats redan sommaren 2019, så det har varit en lång process. Det här är vår chans att genomföra den här och nu, förklarar regissören Stefan Jansson.

Stefan Jansson regisserar Korpspelen. Foto: Jennie Einarsson

Hela 47 personer i varierande åldrar mellan 8 och 75 år är med i Korpspelen, vilket är den största uppsättningen hittills för Spektakelteatern.

– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med. Den är så rik på erfarenhet utav så många olika sammanhang. Här träffas människor som aldrig träffas annars, utbrister Stefan glatt.

Segelflygshangaren ligger vid de vidsträckta ängarna i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

I närheten av Gammelbo Gård utanför Ramsberg ligger den unika spelplatsen Aerodromen som är en gammal segelflygshangar vilken var aktiv tills för ett par år sedan. Numera används den som förvaring för maskiner och traktorer.

– Det är inte bara ett unikt tillfälle att komma hit utan ett unikt tillfälle att se teater på en plats som det förmodligen aldrig spelats på tidigare, och inte kommer att spelas på senare heller, skrattar Stefan.

Alva Nyquist sommarjobbar på Korpspelen och tar lärdom från sufflör och manusförfattare Staffan Blixt. Foto: Jennie Einarsson

Staffan Blixt som haft huvudansvaret och skrivit större delen av manuset fanns på plats som Sufflör för att hjälpa skådespelarna med tappade repliker. Han förklarade den bakomliggande tanken kring föreställningen.

– Det är en betraktelse av vad vi människor gör av livet egentligen och innehåller dåtid, nutid och framtid. En sorts hyllning till landsbygden samtidigt som man inser att världen inte är så långt bort även om man står i Gammelbo och lyssnar på fågelsång och tittar på flyghangarer. Den röda tråden är att vi är här i Gammelbo som är världens navel och vi är dess navelludd. Vad är centrum och vad är periferi?

I Korpspelen medverkar bland annat Christina Schaffer, Bengt Storbacka som även är ordförande i kommunstyrelsen och Björn Johansson som till vardags driver företaget En Får Tacka.  Foto: Jennie Einarsson

I varietén skildras flera kända och mindre kända personer som verkat i bygden. Den mest kända från ramsbergstrakterna är säkerligen Lasse-Maja som ofta klädde sig i kvinnokläder och gav sig ut på stöldturné i landet. Även den mycket omtyckta barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow bodde en tid på Liljedal gård i Ramsberg, där det sägs att hon hämtat inspiration till bland annat bilderboken Tomtebobarnen.

– Ett namn som kanske inte är lika välbekant för många är Daniel Tilas som var bergsråd och kom från Gammelbo bruk. Han var en upplysningsvetenskapsman och var extremt världsberömd på 1700-talet. Förr var landsbygden det viktigaste ekonomiska området, det var landsbygden som försörjde stormakten Sverige. Nu är vi så vana vid att de som är nånting bor i städer så var det inte då, förklarar Staffan.

Christina Schaffer medverkar i flera av episoderna. Foto: Jennie Einarsson

Christina Schaffer är en av skådespelarna i den stora ensemblen som har varit med ända sedan starten 2019. Hon berättar om två av sina favoritnummer.
– En heter ”I det lilla fortet”, det handlar om ett litet fort där det är så fattigt och eländigt och sedan slutar det med att alla dör. Ett annat nummer heter ”Pest eller kolera” som handlar om en tävling. Båda är så skruvade och roliga, skrattar Christina.

Christina är med i flera nummer i Korpspelen där hon bland annat spelar polis i berättelsen om Lasse-Maja.

– Det är kul att få leka som vuxen, det är inte många tillfällen man får göra det, konstaterar hon.

Med endast tio dagar kvar innan premiären så börjar man närma sig de krävande slutrepetitionerna. Stefan Jansson förklarar att man nu börjar man närma sig den intensivaste perioden, där man ska arbeta med att få alla bitarna av varietén på plats.

– Det är väldigt roligt och kreativt men också krävande och jobbigt för alla som är med, men det är också därför som man håller på, så jag ser fram emot det.

Man kommer att genomföra 7 föreställningar med 200 platser vardera för besökare. Totalt släpper man 1 400 biljetter, vilka man hoppas ska sälja slut snabbt.

– Man kommer ångra sig om man inte kommer hit! Jag måste även tillägga att det ingår fika i biljettpriset, man behöver inte ens betala för det, avslutar Stefan med ett skratt.

Varietén äger rum 28 juni – 5 juli 2022 i Gammelbo, och är ett samarbete mellan föreningarna Ramsberg – en bygd i Bergslagen, Ramsbergs Ryttarkamrater och Gammelbo Byalag.

Publicerad 18 juni 2022 klockan 13:01

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta ...

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé

Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och ...

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedev...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt
Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att...
21 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna
Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för...
21 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga drä...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ali Hayjiev från Frövi judo lyckas med ett snyggt kast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Med ett strålande solsken och högsommarvärme blev det en magisk inramning på festivalen, som bjöd på aktiviteter från morgon till kväll.

20 maj 2024 klockan 10:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tågtrafiken stoppad på grund av brand
Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand
UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsförmiddagen. Initialt ...
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg
Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen för att kunna bevaka större områden än vad som är mö...
10 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-10

2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-05-24 15:59