Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

Korpspelen är en Varieté med 21 olika små episoder som avlöser varandra, med inslag av sång, dans och betraktelser baserat på en idé av Stefan Jansson. Tanken var att premiären skulle hållas redan under 2020 men som många andra saker har man behövt skjuta på föreställningen på grund av pandemin.

– Egentligen kan man säga att förberedelserna har pågått under 2,5 år. Jag började leta efter lokal och plats redan sommaren 2019, så det har varit en lång process. Det här är vår chans att genomföra den här och nu, förklarar regissören Stefan Jansson.

Stefan Jansson regisserar Korpspelen. Foto: Jennie Einarsson

Hela 47 personer i varierande åldrar mellan 8 och 75 år är med i Korpspelen, vilket är den största uppsättningen hittills för Spektakelteatern.

– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med. Den är så rik på erfarenhet utav så många olika sammanhang. Här träffas människor som aldrig träffas annars, utbrister Stefan glatt.

Segelflygshangaren ligger vid de vidsträckta ängarna i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

I närheten av Gammelbo Gård utanför Ramsberg ligger den unika spelplatsen Aerodromen som är en gammal segelflygshangar vilken var aktiv tills för ett par år sedan. Numera används den som förvaring för maskiner och traktorer.

– Det är inte bara ett unikt tillfälle att komma hit utan ett unikt tillfälle att se teater på en plats som det förmodligen aldrig spelats på tidigare, och inte kommer att spelas på senare heller, skrattar Stefan.

Alva Nyquist sommarjobbar på Korpspelen och tar lärdom från sufflör och manusförfattare Staffan Blixt. Foto: Jennie Einarsson

Staffan Blixt som haft huvudansvaret och skrivit större delen av manuset fanns på plats som Sufflör för att hjälpa skådespelarna med tappade repliker. Han förklarade den bakomliggande tanken kring föreställningen.

– Det är en betraktelse av vad vi människor gör av livet egentligen och innehåller dåtid, nutid och framtid. En sorts hyllning till landsbygden samtidigt som man inser att världen inte är så långt bort även om man står i Gammelbo och lyssnar på fågelsång och tittar på flyghangarer. Den röda tråden är att vi är här i Gammelbo som är världens navel och vi är dess navelludd. Vad är centrum och vad är periferi?

I Korpspelen medverkar bland annat Christina Schaffer, Bengt Storbacka som även är ordförande i kommunstyrelsen och Björn Johansson som till vardags driver företaget En Får Tacka.  Foto: Jennie Einarsson

I varietén skildras flera kända och mindre kända personer som verkat i bygden. Den mest kända från ramsbergstrakterna är säkerligen Lasse-Maja som ofta klädde sig i kvinnokläder och gav sig ut på stöldturné i landet. Även den mycket omtyckta barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow bodde en tid på Liljedal gård i Ramsberg, där det sägs att hon hämtat inspiration till bland annat bilderboken Tomtebobarnen.

– Ett namn som kanske inte är lika välbekant för många är Daniel Tilas som var bergsråd och kom från Gammelbo bruk. Han var en upplysningsvetenskapsman och var extremt världsberömd på 1700-talet. Förr var landsbygden det viktigaste ekonomiska området, det var landsbygden som försörjde stormakten Sverige. Nu är vi så vana vid att de som är nånting bor i städer så var det inte då, förklarar Staffan.

Christina Schaffer medverkar i flera av episoderna. Foto: Jennie Einarsson

Christina Schaffer är en av skådespelarna i den stora ensemblen som har varit med ända sedan starten 2019. Hon berättar om två av sina favoritnummer.
– En heter ”I det lilla fortet”, det handlar om ett litet fort där det är så fattigt och eländigt och sedan slutar det med att alla dör. Ett annat nummer heter ”Pest eller kolera” som handlar om en tävling. Båda är så skruvade och roliga, skrattar Christina.

Christina är med i flera nummer i Korpspelen där hon bland annat spelar polis i berättelsen om Lasse-Maja.

– Det är kul att få leka som vuxen, det är inte många tillfällen man får göra det, konstaterar hon.

Med endast tio dagar kvar innan premiären så börjar man närma sig de krävande slutrepetitionerna. Stefan Jansson förklarar att man nu börjar man närma sig den intensivaste perioden, där man ska arbeta med att få alla bitarna av varietén på plats.

– Det är väldigt roligt och kreativt men också krävande och jobbigt för alla som är med, men det är också därför som man håller på, så jag ser fram emot det.

Man kommer att genomföra 7 föreställningar med 200 platser vardera för besökare. Totalt släpper man 1 400 biljetter, vilka man hoppas ska sälja slut snabbt.

– Man kommer ångra sig om man inte kommer hit! Jag måste även tillägga att det ingår fika i biljettpriset, man behöver inte ens betala för det, avslutar Stefan med ett skratt.

Varietén äger rum 28 juni – 5 juli 2022 i Gammelbo, och är ett samarbete mellan föreningarna Ramsberg – en bygd i Bergslagen, Ramsbergs Ryttarkamrater och Gammelbo Byalag.

Publicerad 18 juni 2022 klockan 13:01

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Sara Aspling och Kim Ryynänen kommer finnas på plats under söndagens trivseldag. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.

24 juni 2022 klockan 11:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Arkivbild: LindeNytt

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.

21 juni 2022 klockan 15:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.

21 juni 2022 klockan 15:24 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fiske drog upp en vinnarfisk
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till ...
21 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.
21 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.

20 juni 2022 klockan 10:56 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Marina Jacob målar med bland annat en kalkaktig beläggning som Baetter använder till formarna vid gjutning. Ett helt annat sätt att använda produkten på. Foto: Jennie Einarsson

Marina fångar historiens vingslag i Stripa

Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del av ett nytt internationellt program för konst – Artist in Residens. Programmet ger konstnärer möjlighet att kunna bo och verka i en annan miljö under en tidsbegränsad period. LindeNytt fick tillfälle att besöka Marina Jacobs i hennes tillfälliga ateljé i Stripa.

17 juni 2022 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Den som drar upp störst fisk vinner – ett kräftland

Lördag 18 juni arrangeras Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Som vanligt är det Lindessjöns FVO som hå...

Säsongens första hemmaseger är säkrad!

Trots en hel del teknikproblem under torsdagens lunchtävlingar så fick Fornabodapubliken ta del av säsongens fö...

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby

Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, nä...

Annons

Läsarbilder

Flera bränder på kort tid oroar: ”Har polisanmälts”

Under onsdagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsparti i anslutning till industriområdet i Lindesberg. Räddningstjänsten larmades ut och kunde snart lokalisera och släcka en mindre brand i terrängen. Bara timmar senare upptäcker allmänheten att någon eller några har eldat på den vändplan som finns i anslutning till platsen.
– Det rör sig om tre tillfällen totalt – den 23 maj, 15 juni samt natten till idag – som bränder har förekommit i det här området, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 juni 2022 klockan 11:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ingen torka för ”Leda och svanen” i sommar

Den av många uppskattade fontänen på Rådhustorget, föreställande Leda och svanen ur grekisk ...

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”

Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i ...

bildspel Solig aktivitetsvecka lockar till lek och skratt

Det fullkomligt bubblar av skratt och lek vid det lilla grönområdet på Björkhyttevägen där LIBO fram till ...

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden ...

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda ...

Frövis nya hotell för pollinerare invigt – föreställer välkänt torn

I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Personbil i diket efter att ha kört in i mitträcke på R50

En singelolycka har inträffat på riksväg 50 i höjd med Södra Måle, strax söder om Lindesberg.

13 juni 2022 klockan 15:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande
Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan som drivs av Lions Club Storå. Här går att fynda möbler, husgerå...
13 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson på...
11 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Höbalar dumpade vid reningsverk
Det är nästan på dagen ett år sedan som den mycket uppmärksammade dumpningen av ruttet hö skedde utanför kommunhuset i Lindesberg. På lö...
11 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-10

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-09

2022-06-09

2022-06-08

2022-06-08

2022-06-07

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-05

2022-06-25 07:06