Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

Korpspelen är en Varieté med 21 olika små episoder som avlöser varandra, med inslag av sång, dans och betraktelser baserat på en idé av Stefan Jansson. Tanken var att premiären skulle hållas redan under 2020 men som många andra saker har man behövt skjuta på föreställningen på grund av pandemin.

– Egentligen kan man säga att förberedelserna har pågått under 2,5 år. Jag började leta efter lokal och plats redan sommaren 2019, så det har varit en lång process. Det här är vår chans att genomföra den här och nu, förklarar regissören Stefan Jansson.

Stefan Jansson regisserar Korpspelen. Foto: Jennie Einarsson

Hela 47 personer i varierande åldrar mellan 8 och 75 år är med i Korpspelen, vilket är den största uppsättningen hittills för Spektakelteatern.

– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med. Den är så rik på erfarenhet utav så många olika sammanhang. Här träffas människor som aldrig träffas annars, utbrister Stefan glatt.

Segelflygshangaren ligger vid de vidsträckta ängarna i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

I närheten av Gammelbo Gård utanför Ramsberg ligger den unika spelplatsen Aerodromen som är en gammal segelflygshangar vilken var aktiv tills för ett par år sedan. Numera används den som förvaring för maskiner och traktorer.

– Det är inte bara ett unikt tillfälle att komma hit utan ett unikt tillfälle att se teater på en plats som det förmodligen aldrig spelats på tidigare, och inte kommer att spelas på senare heller, skrattar Stefan.

Alva Nyquist sommarjobbar på Korpspelen och tar lärdom från sufflör och manusförfattare Staffan Blixt. Foto: Jennie Einarsson

Staffan Blixt som haft huvudansvaret och skrivit större delen av manuset fanns på plats som Sufflör för att hjälpa skådespelarna med tappade repliker. Han förklarade den bakomliggande tanken kring föreställningen.

– Det är en betraktelse av vad vi människor gör av livet egentligen och innehåller dåtid, nutid och framtid. En sorts hyllning till landsbygden samtidigt som man inser att världen inte är så långt bort även om man står i Gammelbo och lyssnar på fågelsång och tittar på flyghangarer. Den röda tråden är att vi är här i Gammelbo som är världens navel och vi är dess navelludd. Vad är centrum och vad är periferi?

I Korpspelen medverkar bland annat Christina Schaffer, Bengt Storbacka som även är ordförande i kommunstyrelsen och Björn Johansson som till vardags driver företaget En Får Tacka.  Foto: Jennie Einarsson

I varietén skildras flera kända och mindre kända personer som verkat i bygden. Den mest kända från ramsbergstrakterna är säkerligen Lasse-Maja som ofta klädde sig i kvinnokläder och gav sig ut på stöldturné i landet. Även den mycket omtyckta barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow bodde en tid på Liljedal gård i Ramsberg, där det sägs att hon hämtat inspiration till bland annat bilderboken Tomtebobarnen.

– Ett namn som kanske inte är lika välbekant för många är Daniel Tilas som var bergsråd och kom från Gammelbo bruk. Han var en upplysningsvetenskapsman och var extremt världsberömd på 1700-talet. Förr var landsbygden det viktigaste ekonomiska området, det var landsbygden som försörjde stormakten Sverige. Nu är vi så vana vid att de som är nånting bor i städer så var det inte då, förklarar Staffan.

Christina Schaffer medverkar i flera av episoderna. Foto: Jennie Einarsson

Christina Schaffer är en av skådespelarna i den stora ensemblen som har varit med ända sedan starten 2019. Hon berättar om två av sina favoritnummer.
– En heter ”I det lilla fortet”, det handlar om ett litet fort där det är så fattigt och eländigt och sedan slutar det med att alla dör. Ett annat nummer heter ”Pest eller kolera” som handlar om en tävling. Båda är så skruvade och roliga, skrattar Christina.

Christina är med i flera nummer i Korpspelen där hon bland annat spelar polis i berättelsen om Lasse-Maja.

– Det är kul att få leka som vuxen, det är inte många tillfällen man får göra det, konstaterar hon.

Med endast tio dagar kvar innan premiären så börjar man närma sig de krävande slutrepetitionerna. Stefan Jansson förklarar att man nu börjar man närma sig den intensivaste perioden, där man ska arbeta med att få alla bitarna av varietén på plats.

– Det är väldigt roligt och kreativt men också krävande och jobbigt för alla som är med, men det är också därför som man håller på, så jag ser fram emot det.

Man kommer att genomföra 7 föreställningar med 200 platser vardera för besökare. Totalt släpper man 1 400 biljetter, vilka man hoppas ska sälja slut snabbt.

– Man kommer ångra sig om man inte kommer hit! Jag måste även tillägga att det ingår fika i biljettpriset, man behöver inte ens betala för det, avslutar Stefan med ett skratt.

Varietén äger rum 28 juni – 5 juli 2022 i Gammelbo, och är ett samarbete mellan föreningarna Ramsberg – en bygd i Bergslagen, Ramsbergs Ryttarkamrater och Gammelbo Byalag.

Publicerad 18 juni 2022 klockan 13:01

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Saga Lagerman

Stjärnspäckat när Frövi Judo arrangerar Lag-SM på hemmaplan

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av Lag-SM i judo. Totalt 14 lag från hela Sverige är anmälda, och de regerande mästarna från Frövi Judo hoppas att få försvara sina medaljer inför en fullsatt arena. Även om laguppställningen i sin helhet fortfarande är hemlig, avslöjar Björn Nyberg att olympiern Anna Bernholm kommer hem för att tävla för Frövis räkning.
– Vårat damlag är lite favorittippat eftersom de är regerande mästare och har vunnit fem år i rad, men det är många bra tjejer med i år, säger Björn.

8 december 2022 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm höll invigningstalet. Foto: Jennie Einarsson

Ett mer öppet bibliotek invigdes med bubbel och musikunderhållning

Det bjöds på musikunderhållning, cider och godsaker under onsdagskvällen när biblioteket i Storå uppmärksammade sina nya utökade öppettider. Invigningstalet hölls av Tillväxtnämndens ordförande, Magnus Storm, som därmed gjorde sitt sista offentliga framträdande.
– Ett bibliotek är ju så mycket mer än ett ställe där man kan låna böcker tycker jag, det är en mötesplats där man får kunskap, man träffas och diskuterar. Det är fantastiskt! Nu är vi igång och kan utnyttja lokalen på ett helt annat sätt, sade Magnus.

8 december 2022 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda firades för sitt nytagna gesällbrev

På onsdagsmorgonen överraskades frisören Amanda Jansson av Företagarnas ordförande, Gunilla Pöchhacker och ...

Avtackar orkestern efter lång och trogen tjänst

Nu på fredag kommer Manskören Harmoni ge konserten "Sångerna vi minns" i Lindeskolans aula. Konserten är ...

Podserie om bergsbrukets historia riktas till ungdomar – genom ungdom

I dagarna beviljade Knutbergsstiftelsen stöd till ett nytt spännande projekt för ...

12-åriga Isabelle Huselius Nelson hamnade plötsligt i allas blickfång när hon knep premiärturen över bron. Foto: Camilla Lagerman

12-åriga Isabella blev först över nya Loppholmsbron

Under tisdagseftermiddagen invigdes den nya Loppholmsbron i Lindesberg under högtidliga former. Men den som blev först över bron, och därmed snuvade kommunalråd och ordförande för Samhällsbyggnadsförbundet på premiärturen, var 12-åriga Isabella Huselius Nelson.
– Hon är framtiden! utbrast kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka och gav henne en hjärtlig applåd.

6 december 2022 klockan 17:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arne Eriksson och Sune Larsson från Lions överlämnade årets gåva till diakonerna Ronald Henriksson och Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva sprider värme till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling överlämnades under tisdagen, för närmare 40:e året i ordningen. I år är julgåvan på många sätt viktigare än någonsin, med tanke på hushållens allt dyrare utgifter.
– Man pratar gärna om nöden långt borta, men nöden i vårt närområde är mycket stor, säger diakon Ronald Henriksson.

6 december 2022 klockan 12:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank stöttar Musikhjälpens insamling till barn på flykt från krig
Måndagen den 12 december drar årets upplaga av Musikhjälpen igång, ett evenemang som varje år får privatpersoner och företag runt om i landet ...
5 december 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man på boende omhändertagen av polis: ”Kastade möbler på personalen”
En äldre man på ett boende i Frövi blev i lördags morse omhändertagen av polis sedan han uppträtt aggressivt mot personalen.
5 december 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Seger när LIF laddade för handbollsdag
Säsongens första dubbelarrangemang stod för dörren där Norrköping gästade Lindesberg i dubbel mening. Trots längre dagar i arenan så är ett ...
3 december 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linda Berglund, Charlotte Lundell och Gunilla Pöchhacker slår sina kloka huvuden ihop, för hundarnas skull. Foto: Camilla Lagerman

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ett gemensamt brinnande intresse för hundar och dess välmående. Tillsammans satsar de nu på att kunna erbjuda hundar deras sammanlagda kompetens, allt för att vovvarna ska må bra och kunna leva ett långt, hälsosamt liv.
– Kan vi göra Bergslagen till ett hundmekka? säger Gunilla och skrattar.

2 december 2022 klockan 16:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Wajih och Elie Daoud samlar in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en högtid som de båda älskar. Under 21-23 december kommer de på eftermiddagarna duka upp ett riktigt gottebord utanför salongen, där de bjuder på korv, glögg och godis. Samtidigt samlar de in pengar till cancersjuka barn, och den 23 december går alla intäkter till Barncancerfonden.
– Jag älskar att hjälpa folk, det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih.

2 december 2022 klockan 13:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Klockan 15.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till helgens efterlängtade julkonsert "The ...

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på onsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Enligt polisen skall en person ha klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus med ambulans. Föraren av personbilen misstänks för brott i samband med händelsen.

30 november 2022 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig ...

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar ...

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man ocks...

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin...

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens fö...

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när sjä...

Karin Gustafsson på Mäklarhuset informerar om läget på den lokala bostadsmarknaden. Foto: Mäklarhuset

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i sina rapporter att ytterligare nedgångar kan komma att väntas – ända ned mot 20%. Det har i sin tur lett till att många oroliga kunder hört av sig till Mäklarhuset i Lindesberg för vägledning.
– Vi har blivit kontaktade av kunder som undrar om det går att sälja då de tror att priset har gått ner så pass mycket. Det blir lite tokigt, menar Karin Gustafsson och förklarar att den lokala marknaden inte ser ut på samma sätt.

25 november 2022 klockan 10:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kultursatsning: Film, opera, bok
Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan ...
25 november 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”
Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ha gått till attack mot en kvinnlig anställd i en butik i centrala ...
24 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar
Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är ...
24 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-23

2022-11-23

2022-11-22

2022-11-22

2022-11-21

2022-11-21

2022-11-18

2022-11-18

2022-11-17

2022-11-17

2022-11-16

2022-11-16

2022-11-15

2022-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-09 10:50