I Bergslagens skogar finns en guldgruva för en manusförfattare inom fantasygenren. Det insåg Lindesbergstjejen Johanna Ställberg när hon för en tid sedan lade grunden för ett filmmanus som bär titeln Eldalek. Johanna väcker nu liv i de väsen som påstods härja i våra skogar förr (och nu) i en äventyrsfilm som beskrivs som en mix av filmer som Twilight, Titanic och There vill be blood.
Med start i morgon, fredag, spelas pilotfilmen av Eldalek in i Rockhammar. Ett 70-tal personer kommer att infinna sig vid Lustholmen i Rockhammar för att under hela helgen spela in alla de scener som skall bli ”piloten”, eller trailern, till filmen som skall spelas in i sin fulla längd med start 2014.
Förbjuden, omöjlig kärlek. Underbygg detta scenario med övernaturliga ting och du har redan väckt intresse hos en stor andel filmälskare. Filmen Eldalek tar dessbättre inte hjälp av glittrande vampyrer, utan har istället väckt liv i alla de väsen som finns skrivna i Bergslagens historia och folktro. Titeln hämtas från en av huvudkaraktärerna, halvtrollet Jornill Eldalek, som uppsöker byn i syfte att hämnas sin mors död. Hennes uppdrag grusas dock när Bergsmanssonen Arne Andersson blir förälskad i henne.
– Det kan beskrivas som ett klassiskt Romeo- och Juliadrama om omöjlig kärlek men med inslag av det övernaturliga som finns i våra storslagna Bergslagsskogar, förklarar Johanna som har skrivit manus och är filmens regissör.
Eldalek är tänkt att bli en film som lyfter fram det ursvenska på sådant vis att filmen blir intressant för den internationella marknaden. Att utforska fantasygenren med hjälp av troll och andra skogsväsen samt ockulta ritualer är hög tid, anser Ställberg.
– Det finns en otrolig skatt i våra skogar men den har inte utforskats särskilt mycket när det kommer till film. I piloten kommer vi bland annat ha med Näcken, säger Johanna Ställberg.
Med anledning av att Bergslagen vaknade upp till flera minusgrader på torsdagen, önskar vi skådespelaren lycka till med den scenen i helgen.
Fotnot: 25 statister från närområdet kommer att vara med i filminspelningen i helgen.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!