Konstnärer kan vara både unga och gamla. Framförallt väldigt unga. Det visade barnen som skapade vackra tavlor i ljusa färger idag i stadsbibliotekets Konstrum. ”Sol hemma hos mig” och ”Himmeldansen” var några av titlarna som konstverken fick, och i nästan en hel vecka framåt kommer de ungas tavlor att pryda väggen.
I Lindesberg stadsbiblioteks Konstrum står Sara Sporre, kulturkontoret, tillsammans med en stor grupp barn i olika åldrar och tittar på Marita Olsson Bluums tavlor. Sara diskuterar hennes tavlor tillsammans med barnen, och alla är överens om att hon nog inte stått ute framför det där huset på tavlan och målat.
– Hon tänkte mycket på sina drömmar, så ni får tänka på vad det är ni ska måla, säger Sara när barnen slagit sig ner runt långbordet och serverats varsin vit kvadrat att måla på.
Barnen ska nu få skapa sin egen tavla med titel och sitt namn. Någon svart färg blir det inte idag, de får hålla sig till ljusa färger. Föräldrarna hjälper till att portionera ut färg till alla barnen, och sedan måste man välja vilken sorts pensel man vill. Långa ärmar dras upp, penseln doppas i vatten, och den vita ytan får liv i samma takt som färgen målas ut.
– Det vi har idag kallas för primärfärger. Med de färgerna vi har kan vi blanda till nästan alla färger som finns. Rött och gult blir orange, rött och blått blir lila, räknar Sara upp och barnen blandar färgerna noggrant och med omsorg på sina paletter bestående av vita papptallrikar.
När tavlorna är färdiga och torkat blir de upphängda på väggen i Konstrummet, och där ska de få hänga för allmän åskådning i ungefär en vecka.
”Sol hemma hos mig” heter sexåriga Charlie Auers tavla. Han har brutit armen när han gungade, men det har gått bra att måla ändå.
– Mitt hus hemma är egentligen vitt, men det hade inte synts så bra, förklarar han och pekar på det röda, nymålade huset på tavlan.

Charlie visar upp sin tavla. Foto: Ida Lindkvist
Bredvid honom sitter kompisen Malva Haikara, 7 år, och hennes tavla har döpts till det vackra namnet ”Himmeldansen”.
– Jag har målat en kille och en tjej och sedan en himmel som bakgrund. Det är inte några speciella, berättar hon.

Malva målar så det står härliga till. Foto: Ida Lindkvist
Malva tycker om att måla och passar på att måla så ofta hon kan.
– Jag gillar att måla fina färger och fina djur, hästar och kaniner är mina favoriter att måla.
Hedda Nilsson, 6 år, sitter djup försjunken i sin målning och tavlan är välfylld med olika färger och pricken över i:et blir en regnbåge. Hon har inte hunnit lista ut någon titel ännu, men hon vill gärna berätta vad hon har målat.
– Jag målar en anka, en blomma, berg och sol. Och en konstig regnbåge, säger Hedda utan att släppa blicken från sitt konstverk.
När hon får måla precis vad hon vill blir det något annorlunda, och med särskilda favoritfärger.
– Jag tycker bäst om att måla fantasisaker, det kan vara vad som helst. Lila och silver är mina favoritfärger.
Lova och David med färgglada paletter. Foto: Ida Lindkvist
David Lindén, 4 år, och Lova Lindén, 6 år har också målat varsin tavla. Nu har Lova fått ett större, vanligt papper att fortsätta sitt skapande på.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.