INSÄNDARE/DEBATT: Hemlösa är bland de mest utsatta i vårt samhälle, både socialt och ekonomiskt. Vem som hamnar i hemlöshet förändras, för en del handlar det endast om att man saknar bostad men i övrigt har ett helt fungerande liv. En del hemlösa lever med beroendeproblematik och eller psykisk ohälsa. Under lång tid sågs missbruk som brist på moral: skärp dig så får du hjälp!
Idag vet vi att en beroendesjukdom inte beror på en svag personlighet. Kvalificerad hjälp över tid i kombination med en trygg social situation medverkar till att vända utvecklingen i en positiv riktning. Därför förespråkar Kristdemokraterna Bostad Först. Utgångspunkten är att det första, och ibland enda, en hemlös behöver är ett eget boende – en plats att kalla sitt hem. Därefter erbjuds den hjälp som den boende vill ha och är mottaglig för. Krav ställs, som på alla hyresgäster, att hyran betalas, lägenheten sköts och att grannar inte störs. Verkligheten visar att åtta av tio klarar att långvarigt bo kvar i Bostad Först.
I vår budget avsätter vi 200 miljoner kronor för att stötta Bostad Först bland annat genom att de kommuner som startar nya Bostad Först-boenden får 100 000 kronor per ny lägenhet i startbidrag. Det räcker generellt till hyran i ett och ett halvt till två år.
Riksdagen ställde sig bakom Kristdemokraternas förslag att regeringen ska stötta kommunerna att vidareutveckla metoden Bostad Först. Det är positivt men det saknas en strategi för hemlöshet och det ansvaret ligger tungt på regeringen.
Strategin bör bland annat innehålla en plan för fler boenden för socialt utsatta med reducerad hyra, helst insprängda i vanliga bostadsområden. Vidare behövs ett förbättrat samarbete mellan Kronofogden, socialförvaltning och hyresvärdar så att vräkning av barnfamiljer och äldre kan undvikas i större utsträckning.
Ingen ska behöva fira jul som hemlös. Låt 2021 bli året då arbetet mot hemlöshet tas på allvar av riksdagens samtliga partier. Alla har rätt till en plats att kalla sitt hem.
Michael Anefur
Socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot (KD)
Markus Lundin
Ordförande Kristdemokraterna i Lindesberg (KD)
Margareta Andergard
Vice ordförande Kristdemokraterna i Lindesberg (KD)
Kyrkan i Lindesberg kommer under det kommande halvåret att genomgå en lättare restaurering, samtidigt som man installerar bergvärme. Med anledning av detta kommer man flytta all verksamhet till församlingshemmet och övriga kyrkor i församlingen, fram till påsk 2025.
– Det blir även en lättare restaurering invändigt, vi passar på att fixa skavda kyrkbänkar, pelare och sådant. Vi tror att det kommer bli bra, man får bara stå ut den här tiden, säger kyrkoherde Matilda Hedrén.
När Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Lindesberg vid lunchtid på måndagen, hade han ett späckat schema framför sig. Förutom att han gästade Rotarys möte, hann han även med att besöka solparken i Vässlingby samt att inviga Industriutställningen i Bergsparken.
– Det händer otroligt mycket inom energiområdet, och det måste hända mycket om vi ska få ihop det, så det vill jag gärna lära mig mer om, berättar han.
Vår kära partikollega och vän Anniette Lindvall har hastigt lämnat oss och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
INSÄNDARE/DEBATT: Skolledarna är ryggraden i vårt utbildningssystem. Men vad händer när de själva är på bristningsgränsen? Ett hållbart ledarskap är inte bara en förutsättning för skolledarnas egen hälsa – det är nödvändigt för hela samhället.
I slutet av förra veckan hämtades en elev vid Lindbackaskolan av polis, efter att denne varit beväpnad med kniv på området. Trots detta väntade skolledningen en hel vecka med ett informera vårdnadshavare om händelsen.
För en månad sedan flög en duvhök in i ett fönster hos bilfirman Hugo Eriksson i Storå. Personalen gick då ut i media med hopp om att få kontakt med någon som kunde hjälpa dem att ta hand om fågeln. En som tidigt agerade var naturfotografen Sami Rahkonen, som även har en fotokrönika här på LindeNytt. Sami har sedan dess följt rovfågelns öde.
Natten till torsdag larmades polisen till ett företag i Stråssa, sedan man via en övervakningskamera upptäckt att flera personer hade tagit sig in på det inhägnade området.
– En anmälan om olaga intrång är upprättad, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.