Arkivfoto: Fredrik Norman

Inlägg angående LSS-boende i Lindesbergs Kommun

INSÄNDARE: Hur fungerar det på våra LSS-boenden i Lindesbergs Kommun. Vad har man för regler och hur bemöter man de boende?

Jag har erfarenhet av ett gruppboende i Lindesberg där jag har en anhörig som vi här kallar ”B”.

När vi anhöriga ser att regler och förhållningssätt inte är bra och att bemötandet skadar möjligheten att trivas är det vår skyldighet som anhörig att föra deras talan. Verksamheten måste ständigt granskas och förbättras vid behov.

Det första man gör är naturligtvis inte att vända sig till media. Många möten samtal och skrivelser har föregått detta. En skrivelse har också skickats till IVO.

En undran jag har är vilken erfarenhet har andra anhöriga från våra LSS-boenden.
Här några exempel:

• Personalen skriver B’s schema över göromål och aktiviteter utan hennes medverkan. Jag frågar varför – Chefen svarar; Personalen talar dagligen med henne och vet hennes behov och önskemål.

• B tycker om att sitta i det gemensamma TV-rummet, där känner hon mindre av ensamhet och ser lite folk. Helt plötsligt får hon besked om att hon inte får sitta i TV-rummet mellan kl 15:00 och 17:00 dagligen. Anledningen till denna nya regel är, enligt Chefen, att B behöver träna på egen tid. Till saken hör att B vid den tiden p.g.a. mycket svår ångest, panik och förföljelsemani medicinerades tungt. Hon sov många timmar och vistades på sitt rum från kl 20:00 till kl 12:00 dagen därpå. Det innebär 16 timmar. Att i det läget vistas ytterligare tid inne hos sig blir ju en total isolering för henne. När chefen konfronterades med orimligheten att vara ytterligare tid på rummet, ändrades anledningen till att ”det ska vara lugnt därute då”.

• Under en period när B hade mindre ångest ville hon sitta i TV-rummet lite senare på kvällarna, vill gärna titta på filmer och programmet Idol. En ny regel tillkom att TVen skulle stängas av kl 21:00 oavsett om programmet var slut eller ej, mitt i en film eller mitt i Idol. När vi påpekar att regeln är inhuman svarar chefen; ”man kan fortsätta titta på Idol inne hos sig”

• B har sysselsättning i daglig verksamhet. Den 27/2 planerade den verksamheten en resa till Örebro. B sa till personalen i daglig verksamhet att hon inte vågade följa med och dom sa att det var okej att stanna hemma. Personalen på boendet däremot sa att B måste åka med. ”Går man inte till daglig verksamhet ska man vara inne hos sig”.

• B tycker om att spela kort. Dom första veckorna på boendet fick hon spela ganska ofta och gladdes åt detta. Detta ändrades snart utan B’s önskemål. Ville hon nu spela kort kunde hon få göra det mellan 18:00-18:15 om hon valde bort samtalstiden som var den kvarten.

• En personal ifrågasatte till och med hennes ångest. Hon sa till mig ”hon har inte ångest hon är bara allmänt uttråkad och vill ha sällskap”.

• B sa till en nattpersonal. Jag är rädd och har ångest. Vad ska jag göra om jag inte kan sova i natt? Personalen svarar ”mig väcker du inte”. Dom orden kan bara öka på rädslan och oron. Jag önskar personalen sagt, om det blir för svårt vet du att jag finns här. Vi är här för er på nätterna. Du kan känna dig trygg.

• Gråter B får hon inte sitta i dom gemensamma lokalerna.

• När B skadade sig själv kommer en personal in, lindar om, säger inte ett ord går bara ut.

• B säger att maten är för salt, finns det någon matlåda i frysen. Personalen smakar och säger det inte fel på maten det är din mun.

Jag skriver inte det här för att jag tycker att B ska byta boende och för att personal ska säga upp sig. Enligt mig går det att förändra med utbildning och dialog till ett proffsigare bemötande.

Birgitta Lind Axelsson

Publicerad 4 november 2020 klockan 15:27

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-01 16:31