Arkivfoto: Fredrik Norman

Inlägg angående LSS-boende i Lindesbergs Kommun

INSÄNDARE: Hur fungerar det på våra LSS-boenden i Lindesbergs Kommun. Vad har man för regler och hur bemöter man de boende?

Jag har erfarenhet av ett gruppboende i Lindesberg där jag har en anhörig som vi här kallar ”B”.

När vi anhöriga ser att regler och förhållningssätt inte är bra och att bemötandet skadar möjligheten att trivas är det vår skyldighet som anhörig att föra deras talan. Verksamheten måste ständigt granskas och förbättras vid behov.

Det första man gör är naturligtvis inte att vända sig till media. Många möten samtal och skrivelser har föregått detta. En skrivelse har också skickats till IVO.

En undran jag har är vilken erfarenhet har andra anhöriga från våra LSS-boenden.
Här några exempel:

• Personalen skriver B’s schema över göromål och aktiviteter utan hennes medverkan. Jag frågar varför – Chefen svarar; Personalen talar dagligen med henne och vet hennes behov och önskemål.

• B tycker om att sitta i det gemensamma TV-rummet, där känner hon mindre av ensamhet och ser lite folk. Helt plötsligt får hon besked om att hon inte får sitta i TV-rummet mellan kl 15:00 och 17:00 dagligen. Anledningen till denna nya regel är, enligt Chefen, att B behöver träna på egen tid. Till saken hör att B vid den tiden p.g.a. mycket svår ångest, panik och förföljelsemani medicinerades tungt. Hon sov många timmar och vistades på sitt rum från kl 20:00 till kl 12:00 dagen därpå. Det innebär 16 timmar. Att i det läget vistas ytterligare tid inne hos sig blir ju en total isolering för henne. När chefen konfronterades med orimligheten att vara ytterligare tid på rummet, ändrades anledningen till att ”det ska vara lugnt därute då”.

• Under en period när B hade mindre ångest ville hon sitta i TV-rummet lite senare på kvällarna, vill gärna titta på filmer och programmet Idol. En ny regel tillkom att TVen skulle stängas av kl 21:00 oavsett om programmet var slut eller ej, mitt i en film eller mitt i Idol. När vi påpekar att regeln är inhuman svarar chefen; ”man kan fortsätta titta på Idol inne hos sig”

• B har sysselsättning i daglig verksamhet. Den 27/2 planerade den verksamheten en resa till Örebro. B sa till personalen i daglig verksamhet att hon inte vågade följa med och dom sa att det var okej att stanna hemma. Personalen på boendet däremot sa att B måste åka med. ”Går man inte till daglig verksamhet ska man vara inne hos sig”.

• B tycker om att spela kort. Dom första veckorna på boendet fick hon spela ganska ofta och gladdes åt detta. Detta ändrades snart utan B’s önskemål. Ville hon nu spela kort kunde hon få göra det mellan 18:00-18:15 om hon valde bort samtalstiden som var den kvarten.

• En personal ifrågasatte till och med hennes ångest. Hon sa till mig ”hon har inte ångest hon är bara allmänt uttråkad och vill ha sällskap”.

• B sa till en nattpersonal. Jag är rädd och har ångest. Vad ska jag göra om jag inte kan sova i natt? Personalen svarar ”mig väcker du inte”. Dom orden kan bara öka på rädslan och oron. Jag önskar personalen sagt, om det blir för svårt vet du att jag finns här. Vi är här för er på nätterna. Du kan känna dig trygg.

• Gråter B får hon inte sitta i dom gemensamma lokalerna.

• När B skadade sig själv kommer en personal in, lindar om, säger inte ett ord går bara ut.

• B säger att maten är för salt, finns det någon matlåda i frysen. Personalen smakar och säger det inte fel på maten det är din mun.

Jag skriver inte det här för att jag tycker att B ska byta boende och för att personal ska säga upp sig. Enligt mig går det att förändra med utbildning och dialog till ett proffsigare bemötande.

Birgitta Lind Axelsson

Publicerad 4 november 2020 klockan 15:27

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Ansträngt i flera kommunala verksamheter

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att skena i Lindesbergs kommun. Bara under de senaste sju dagarna har 1095 personer testats positivt för sjukdomen, trots nya rekommendationer kring provtagning. Det höga antalet smittade märks inom flera av kommunens verksamheter, som skola och omsorg, där man nu upplever ett mycket ansträngt läge.
– Vår personal gör ett superjobb! Läget är väldigt ansträngt, men man klarar det, berättar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

26 januari 2022 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsKommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen backar om avgiftshöjning av matlådor

I slutet av november förra året lade socialnämnden fram ett förslag som skulle innebära att matlådor levererade av hemtjänsten skulle komma att bli betydligt dyrare än i dagsläget. Förslaget möttes av skarp kritik och under tisdagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) att man backar från förslaget.
– Det var så vi ville göra egentligen, men det blev fel med hemkörningsavgiften, säger Bengt Storbacka.

25 januari 2022 klockan 13:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arg kund återvände med förstärkning och hotade personalen

En man i 50-årsåldern har gjort sig misstänkt för olaga hot. Detta sedan vederbörande inför ...

Januariros och septembertips

INSÄNDARE: Den 8 januari blev jag, 77 år, troligen smittad med Covid-19. Tisdagen 11 januari fick jag feber och ringde 1177 för ...

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer fö...

Rigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Solhagen i Torphyttan. Foto: Linde energi

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i söder. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle eller under en kortare tidsperiod. Då behöver vi importera el. När, var och hur elen produceras och konsumeras kommer att påverka elpriset i framtiden.

19 januari 2022 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter
INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med...
18 januari 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren
Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i centrala Lindesberg. - Inringaren upplevde rö...
18 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

434 nya fall i kommunen – på en vecka
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län ...
17 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Söndagens volleyboll är framflyttad

Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig positivt mot covid-19 och även nu på söndag, när Hylte Halmstad planerades att gästa Lindesberg, så ställer nya positiva coronatest till det.

15 januari 2022 klockan 22:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. ...

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari

Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs ...

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget frå...

AnnonsGenrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de inblandade ha skadats allvarligt.

13 januari 2022 klockan 08:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av hemmaspelarna testats positivt för covid-19. Nytt datum för drabbningen i Lindesberg arena blir istället den 26 januari.
– En av våra spelare kände sig dålig i morse och gjorde två snabbtester som båda visade positivt, säger Dan Walterson, ordförande i Lindesberg Volley.

4 januari 2022 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”
På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit omkull på isen och inte kunde ta sig upp igen. - Man skall försöka ...
4 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål
På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 personer ha varit inblandade. - Vi ...
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka
Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gällande plötslig ishalka.
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-31

2021-12-29

2021-12-29

2021-12-28

2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-26 12:33