Arkivfoto: Fredrik Norman

Inlägg angående LSS-boende i Lindesbergs Kommun

INSÄNDARE: Hur fungerar det på våra LSS-boenden i Lindesbergs Kommun. Vad har man för regler och hur bemöter man de boende?

Jag har erfarenhet av ett gruppboende i Lindesberg där jag har en anhörig som vi här kallar ”B”.

När vi anhöriga ser att regler och förhållningssätt inte är bra och att bemötandet skadar möjligheten att trivas är det vår skyldighet som anhörig att föra deras talan. Verksamheten måste ständigt granskas och förbättras vid behov.

Det första man gör är naturligtvis inte att vända sig till media. Många möten samtal och skrivelser har föregått detta. En skrivelse har också skickats till IVO.

En undran jag har är vilken erfarenhet har andra anhöriga från våra LSS-boenden.
Här några exempel:

• Personalen skriver B’s schema över göromål och aktiviteter utan hennes medverkan. Jag frågar varför – Chefen svarar; Personalen talar dagligen med henne och vet hennes behov och önskemål.

• B tycker om att sitta i det gemensamma TV-rummet, där känner hon mindre av ensamhet och ser lite folk. Helt plötsligt får hon besked om att hon inte får sitta i TV-rummet mellan kl 15:00 och 17:00 dagligen. Anledningen till denna nya regel är, enligt Chefen, att B behöver träna på egen tid. Till saken hör att B vid den tiden p.g.a. mycket svår ångest, panik och förföljelsemani medicinerades tungt. Hon sov många timmar och vistades på sitt rum från kl 20:00 till kl 12:00 dagen därpå. Det innebär 16 timmar. Att i det läget vistas ytterligare tid inne hos sig blir ju en total isolering för henne. När chefen konfronterades med orimligheten att vara ytterligare tid på rummet, ändrades anledningen till att ”det ska vara lugnt därute då”.

• Under en period när B hade mindre ångest ville hon sitta i TV-rummet lite senare på kvällarna, vill gärna titta på filmer och programmet Idol. En ny regel tillkom att TVen skulle stängas av kl 21:00 oavsett om programmet var slut eller ej, mitt i en film eller mitt i Idol. När vi påpekar att regeln är inhuman svarar chefen; ”man kan fortsätta titta på Idol inne hos sig”

• B har sysselsättning i daglig verksamhet. Den 27/2 planerade den verksamheten en resa till Örebro. B sa till personalen i daglig verksamhet att hon inte vågade följa med och dom sa att det var okej att stanna hemma. Personalen på boendet däremot sa att B måste åka med. ”Går man inte till daglig verksamhet ska man vara inne hos sig”.

• B tycker om att spela kort. Dom första veckorna på boendet fick hon spela ganska ofta och gladdes åt detta. Detta ändrades snart utan B’s önskemål. Ville hon nu spela kort kunde hon få göra det mellan 18:00-18:15 om hon valde bort samtalstiden som var den kvarten.

• En personal ifrågasatte till och med hennes ångest. Hon sa till mig ”hon har inte ångest hon är bara allmänt uttråkad och vill ha sällskap”.

• B sa till en nattpersonal. Jag är rädd och har ångest. Vad ska jag göra om jag inte kan sova i natt? Personalen svarar ”mig väcker du inte”. Dom orden kan bara öka på rädslan och oron. Jag önskar personalen sagt, om det blir för svårt vet du att jag finns här. Vi är här för er på nätterna. Du kan känna dig trygg.

• Gråter B får hon inte sitta i dom gemensamma lokalerna.

• När B skadade sig själv kommer en personal in, lindar om, säger inte ett ord går bara ut.

• B säger att maten är för salt, finns det någon matlåda i frysen. Personalen smakar och säger det inte fel på maten det är din mun.

Jag skriver inte det här för att jag tycker att B ska byta boende och för att personal ska säga upp sig. Enligt mig går det att förändra med utbildning och dialog till ett proffsigare bemötande.

Birgitta Lind Axelsson

Publicerad 4 november 2020 klockan 15:27

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna misstänks även för grov olovlig körning.

18 oktober 2021 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt f...

Ny förlust mot Sollentuna

Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje...

Stor bortaförlust mot Tyresö

Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven

Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning med målgörandet. Efter två ”turaktiga” mål så visade Lindlöven sig vara starkast på hemmaisen, där man till slut vinner med fyra måls marginal.

15 oktober 2021 klockan 22:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stabilt smittläge i de flesta av länets kommuner
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län fortsätter att ligga stabilt, under vecka 40 konstaterades cirka 180 fall, vilket är i stort ...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbilar kolliderade med älg
Två lastbilar var inblandade i en viltolycka med älg på fredagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.
15 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Familjeteamet erbjuder ett nytt föräldrastöd för tonårsföräldrar
Som tonårsförälder står man ofta inför en hel del utmaningar i vardagen. Nu kan Lindesbergs kommun erbjuda ett helt nytt föräldrastöd kallat ...
14 oktober 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Albin Enström, bleckblåsare och estetelev var en av dem som med musik bidrog till insamlingen. Foto: Hans Andersson

Mer insamlat till Världens Barn i år

Lindesbergs kommun placerar sig på tredje plats i länet, när insamlingen för Världens Barn nu har summerat kommunkampen. 121 316 kronor har lindesbergarna givit – 5 kronor och 16 öre per invånare!

14 oktober 2021 klockan 14:46 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Unga kallblod visas upp på Fornaboda

På lördag har man chansen att kolla på fina kallblod. Då arrangerar kallblodföreningen Sleipner en utställning på ...

Industritekniska programmet läggs ned: ”För lågt söktryck”

Så sent som hösten 2018 återuppstod Industritekniska programmet som ...

Barn- och utbildningsnämndens prognos: underskott på 17 miljoner

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde i måndags presenterades delårsprognosen f...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Rökutveckling från lastbil på industriområdet

Nerikes Brandkår larmades på onsdagsförmiddagen ut till Stafettgatan i Lindesberg sedan man upptäckt rökutveckling från en lastbil som stod parkerad där.

13 oktober 2021 klockan 10:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Karin Sundins svar på PRO:s kritik är osann

DEBATTSVAR: Om Du Karin Sundin (K S ) läser igenom Ditt svar så förstår vi att Du rodnar, håller Dina tummar ...

Kommunen bygger insektshotell – utformas som ”Lindesbergsbyggnader”

Ett medborgarförslag, i vilket det föreslås att kommunen bygger så ...

Vaccinbokning för barn och ungdomar nu öppen

Nu är bokningen för covidvaccinering av barn och ungdomar födda 2009 eller tidigare öppen. För att kunna ...

Yrkestrafiken under luppen: ”Flygande inspektioner av tung trafik”

Yrkesförare som kör bristfälliga fordon eller bryter mot gällande regler gä...

Lindesbergs lasarett: Följ exemplet ”Norrtäljemodellen”!

Trots massiva protestaktioner de senaste åren kring den pågående nedmonteringen av akut ...

Storslagen derbyseger i Lindehov!

Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tabellens första poäng är säkrad

Det tog fyra matcher, men under söndagen kunde LIF Lindesberg hämta in en mycket välförtjänt poäng till tabellen. Hemmapubliken bjöds på ett successivt bra spel från hemmalaget med fåtal tekniska fel, i en match där målgörandet höll sig jämnt.

10 oktober 2021 klockan 19:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ingen tur mot Engelholm
Det blev över tolv timmar tur och retur på vägarna för Linde Volley, när man gästade skånska Engelholm under söndagen. Tre set spelades som ä...
10 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Uddamålsförlust trots snabb upphämtning
Trots en stark upphämtning, så slutade säsongens första bortamatch med en förlust för WSK Lindesberg. Lindelaget fick en tuff inledning med ...
10 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Äldreboende i Lindesberg Lex Sarah-anmält till IVO: ”allvarligt missförhållande”
Ett äldreboende i Lindesbergs kommun har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att allvarliga missförhållanden har uppdagats...
8 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-08

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-05

2021-10-05

2021-10-05

2021-10-04

2021-10-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-18 13:03