På lördag kan Isabella Jansson Wiklund bli landets yngsta kusk att ta emot pris som Årets Kusk. En av hästarna som Isabella vann med under året var Sweet Breeze som från årsskiftet står i stallet utanför Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård
Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk
Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.
Under fjolåret så hade 17-åriga Isabella Jansson Wiklund en toppsäsong på tävlingsbanan. Fjolårssäsongen var Isabellas andra år bakom varmbloden, där hon körde in sex segrar på 41 körda lopp vilket resulterade till totalt 216 000 inkörda kronor.
Inom travsporten så klassas ungdomar under 18 år som juniorkuskar, vilket gör att man enbart får köra specifika juniorchanslopp utan spel. Juniorloppen är placerade runt om i landet, där Isabella blev landets segerrikaste juniorkusk. Resultaten är goda och på lördag så har Isabella dessutom chansen att mottaga priset för Årets Kusk, när Örebro och Fornaboda har sin gemensamma travgala. Som pristagare så skulle hon bli landets yngsta, kanske någonsin, om en sådan titel.
– Man är mycket mer begränsad än vad de äldre kuskarna är. De får köra flera olika lopp än vad jag får köra. På så sätt så är det ju inte många juniorer som blir nominerade till Årets Kusk, så det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella som skulle bli stolt över ett sådant pris.
– Det hade ju varit otroligt stort och det skulle varit väldigt häftigt att få göra det som junior. Det skulle visa att även vi juniorer kan lyckas. Så det hade varit kul, inte bara för min del utan även för andra juniorer.
Isabella är van att ta emot priser. På lördag är hon nominerad till sin kanske största titel, Årets Kusk, på Fornabodas travgala i Örebro. Foto: Timmy Lundegård
Som juniorkusk så får man fördelen med att starta tjugo meter före sina rutinerade konkurrenter. Denna fördel finns i juniorloppen för att ungdomarna under 18 år ska få en större chans att bli uppsatta av olika tränare. Trots detta så är det ett begränsat antal juniorlopp per år. Där finns det både plus och minus enligt Isabella.
– På ett sätt så är det negativt eftersom man inte får köra så mycket, på grund av att man är begränsad till att köra vissa enstaka lopp. Till 2024 har travförbundet begränsat det till att man bara får köra juniorloppen under breddloppsdagar, vilket gör att mängden hästar försvinner. Har man, som vi har just nu, en häst med över 500 startpoäng så får jag ju inte köra den i lopp.
– Samtidigt så är det väldigt bra för att man har förmånerna och man kan komma in i det hela på ett sätt. När man får de här fördelarna så blir det att fler vill sätta upp en som kusk. Då får man också chansen med flera hästar, vilket gör att man kanske får någon tränare som vill sätta upp en som kusk i framtiden.
Stallets egna Marjons Djinni är en av hästarna som Isabella har kört under 2023. Foto: Timmy Lundegård
Trots de olika vinklarna så blev Isabella segerrikast av landets samtliga juniorkuskar. Sex segrar blev årsresultatet där resorna blev långa för att köra lopp. Förutom styrningar på Fornaboda och Örebro så gick resorna hela vägen som till Vaggeryd, Bollnäs, Åby och Kalmar.
– Vill man köra de här juniorloppen så finns det ju bara ett fåtal lopp i månaden. Då blir det så att vill jag köra, då måste jag åka. Det är något som man får göra om man verkligen vill köra lopp, avslutar Isabella.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.