Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.
Under fjolåret så hade 17-åriga Isabella Jansson Wiklund en toppsäsong på tävlingsbanan. Fjolårssäsongen var Isabellas andra år bakom varmbloden, där hon körde in sex segrar på 41 körda lopp vilket resulterade till totalt 216 000 inkörda kronor.
Inom travsporten så klassas ungdomar under 18 år som juniorkuskar, vilket gör att man enbart får köra specifika juniorchanslopp utan spel. Juniorloppen är placerade runt om i landet, där Isabella blev landets segerrikaste juniorkusk. Resultaten är goda och på lördag så har Isabella dessutom chansen att mottaga priset för Årets Kusk, när Örebro och Fornaboda har sin gemensamma travgala. Som pristagare så skulle hon bli landets yngsta, kanske någonsin, om en sådan titel.
– Man är mycket mer begränsad än vad de äldre kuskarna är. De får köra flera olika lopp än vad jag får köra. På så sätt så är det ju inte många juniorer som blir nominerade till Årets Kusk, så det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella som skulle bli stolt över ett sådant pris.
– Det hade ju varit otroligt stort och det skulle varit väldigt häftigt att få göra det som junior. Det skulle visa att även vi juniorer kan lyckas. Så det hade varit kul, inte bara för min del utan även för andra juniorer.
Som juniorkusk så får man fördelen med att starta tjugo meter före sina rutinerade konkurrenter. Denna fördel finns i juniorloppen för att ungdomarna under 18 år ska få en större chans att bli uppsatta av olika tränare. Trots detta så är det ett begränsat antal juniorlopp per år. Där finns det både plus och minus enligt Isabella.
– På ett sätt så är det negativt eftersom man inte får köra så mycket, på grund av att man är begränsad till att köra vissa enstaka lopp. Till 2024 har travförbundet begränsat det till att man bara får köra juniorloppen under breddloppsdagar, vilket gör att mängden hästar försvinner. Har man, som vi har just nu, en häst med över 500 startpoäng så får jag ju inte köra den i lopp.
– Samtidigt så är det väldigt bra för att man har förmånerna och man kan komma in i det hela på ett sätt. När man får de här fördelarna så blir det att fler vill sätta upp en som kusk. Då får man också chansen med flera hästar, vilket gör att man kanske får någon tränare som vill sätta upp en som kusk i framtiden.
Trots de olika vinklarna så blev Isabella segerrikast av landets samtliga juniorkuskar. Sex segrar blev årsresultatet där resorna blev långa för att köra lopp. Förutom styrningar på Fornaboda och Örebro så gick resorna hela vägen som till Vaggeryd, Bollnäs, Åby och Kalmar.
– Vill man köra de här juniorloppen så finns det ju bara ett fåtal lopp i månaden. Då blir det så att vill jag köra, då måste jag åka. Det är något som man får göra om man verkligen vill köra lopp, avslutar Isabella.