Eva Erbenius. Foto: Maja Borg

”Jag är ett stort Linde-fan och spelar gärna i Lindesberg”

Hon hade tänkt sig att bli lärare – som föräldrarna och tidigare släktingar. Men efter en termin och två veckor på Lärarhögskolan i Linköping, så hoppade hon av. Möt Eva Erbenius: Lindeskole-eleven som blev tonsättare.
– Jag förstod att det här var inget för mig, när jag för tredje gången fick lära mig hur man använder ”a” och ”an” i engelskan, säger Eva Erbenius.

R1:3 hette klassen hon började i på Lindeskolan hösten 1965 – ett år tidigare, för hon ”ville inte ha barnvakt”. Hon tillhörde de sista riktiga studenterna, när hon gick ut tre år senare 1968. Ett märkesår med studentuppror och kårhus-ockupation, något som hon inte märkte ett dugg av i Lindesberg. Men avhoppet från mellanstadielärarutbildningen var uppror nog i en familj där pappa var lärare liksom hans pappa före honom, pappa sjöng i kyrkan och mamma var kyrkvärd hemma i kyrkan i Spannarboda.

– Mamma var så arg och trodde jag skulle bli en misslyckad soffliggare, säger Eva Erbenius.

Hon minns vad hon tyckte, när hon flyttade från skolorna i Finnåker och Pilkrog till den nya Lindeskolan 1965. Det var modern med ny arkitektur, fin och vacker med sina tegelväggar. Lindeskolan hade satsat på bra lärare, högt utbildade adjunkter. Lika roligt var det inte att ibland behöva gå ut i kylan under rasterna.

Hon gick det som då kallades reallinjen – idag närmast NA-programmet. Något som kanske satte spår i hennes yrkesval. Efter en termin med sociologi i Göteborg ( ”den gjorde mig rätt vilsen”) så pluggade hon statistik, företagsekonomi och ADB i Örebro och Stockholm.

– Det här var en väg jag valde och musiken hängde med vid sidan om, säger Eva Erbenius.

Någon soffliggare blev hon inte. Tio år som programmerare på det som då hette Kommun-Data – under en tid när vare sig persondatorer eller internet fanns och programspråken var Basic och Cobol. Det var ett slitigt jobb och hon gick över till att ”prata om programmering”  – blev utbildare på SIPU – Statens institut för personalutbildning.

Men det blev mer och mer musik. Hon gick med i gruppen Röda Söder i Stockholm, när det var fester stod hon för musiken – gitarr och piano och hon hade flyttat det gamla farfars-pianot från Lindesberg till Stockholm. Det blev harmonilära och annan musikutbildning, hon arrangerade musik för och spelade altsaxofon i små jazzgrupper.

– På Falun Folkmusikfestival träffade jag en grupp musiker och vi bildade en grupp som spelade klezmermusik ( judisk musik från Öst- och centraleuropa) som vi kallade Karlssons Klezmer, som anspelade på en reklam för klister ”Alla använder Karlssons Klister utom jag – för jag är en åsna”, berättar Eva Erbenius.

Hon taggade upp saxspelandet till en barytonsaxofon, hade en egen grupp, gjorde egna arrangemang och för tolv år sedan gick hon tonsättarutbildning. Idag är hon medlem i Föreningen Svenska Tonsättare – som har medlemmar som skapar allt från klassisk till folkmusik. ”Ljudkompositioner, ljudinstallationer, performance, utställningar…” är väl några etiketter man kan klistra på hennes verk. På 60-talet hade EMS – Elektronmusikstudion i Stockholm bildats, där musikerna jobbade med datorer, och där är Eva Erbenius en av de verksamma tonsättarna. I 30 år har hon frilansat genom den egna firman Erbenius Media, där hon mest sysslat med utbildning. Numera gör hon hemsidor på beställning.

– Man tjänar inte så mycket pengar, men det har kanske gjort mig mindre stressad, säger Eva Erbenius.

När avantgard-tonsättaren John Cage uppmärksammades på Moderna Museet 2012, 100 år efter sin födelse, då medverkade Eva Erbenius. Deltagarna spelade på radioapparater. John Cage är kanske mest känd för verket ”4,33” – vilket alltså består av drygt fyra och en halv minuts tystnad. Det är inga lättköpta musikumgängen Eva Erbenius har, men hon tittar på Idol i TV4 och undrar hur det ska gå för Martin Almgren – hon gick i skolan med hans pappa.

– Jag gillar att prata till mina kompositioner, som ”Tvättmaskinen”, där jag pratar om den i tvättstugan eller när jag dagen efter Ingemar Bergmans död samplade en grej om honom – där jag frågade om hans djupa tankar och klippte in Bergmans svar från en tidigare intervju med svar som ”Jag har inga djupa tankar….” Alla skrattade åt resultatet, berättar Eva Erbenius.

I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.
I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.

Hon är ofta med i olika arrangemang i Lindesberg och känner sig som en del i det ”kulturella nätverket” här. Senast var det i årets upplaga av Vinterspår, när hon och Rainer Hickisch som två konstnärer möttes i en ljud- och videoinstallation. Och i somras ordnade hon konsert hemma på Kullen vid Dalskogen. Tolv elektronmusiker deltog från VEMS ( = Vi som arbetar på Elektronmusik-studion EMS i Stockholm) . Hon känner flera av lärarna på Kulturskolan Garnalia och är imponerad över vad kulturskolan gör.

Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg
Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg

– Jag är ett stort Linde-fan. Jag känner mitt ursprung starkt, när jag är där och har mycket vänner från förr och nya vänner som jag har fått genom vänner och föreningar. Jag kan fortfarande gå ner till Sa Vreten och få en kaffe och bulle och prata bort en stund och åka ner till Elisabet i Spannarboda och prata om våra gamla klasskamrater.

Hon gjorde om Spannarboda lilla träkyrka till en ”upplevelsekyrka” med bl a tyger från Indiska. Tillsammans med sonen och fotografen Theo Erbenius. Hon har också varit i Indien flera gånger – i det heliga Varanasi – senast för att samla ljud både från heliga platser vid floden Ganges – vattenljud men också bullrande marknadsljud. Det resulterade i verket ”I Indialand – en ljudresa till Indiens heligaste stad”.

– Jag minns särskilt föreställningen ”Fira 1:a advent i Indialand” på föreningen Fylkingen på Söder i Stockholm. Eventet stod som ett tips i DN, så det blev kö utanför. Det var kandelabrar, massor av levande ljus och mattor och kuddar att ligga på. Vi hade tre föreställningar den dagen.
Hon spelar oftast på Fylkingen som är en ideell förening och scen för ny musik och intermedia, experimentell konst, performance, dans, film…

KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare är en förening – för kvinnor och män – som tycker att kvinnliga tonsättare inte får den plats de förtjänar. Eva Erbenius är medlem:
– Det spelas för litet musik av kvinnliga tonsättare på de arton institutioner – konserthus och operahus – som staten och kommuner finansierar. Det kan man råda bot på genom att spela mer nutida musik där, säger Eva Erbenius och framhåller att det idag finns många framgångsrika kvinnliga tonsättare.

Lyssna på www.soundcloud.com/evaerbenius

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!

Publicerad 17 september 2015 klockan 15:00

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 06:05