Eva Erbenius. Foto: Maja Borg

”Jag är ett stort Linde-fan och spelar gärna i Lindesberg”

Hon hade tänkt sig att bli lärare – som föräldrarna och tidigare släktingar. Men efter en termin och två veckor på Lärarhögskolan i Linköping, så hoppade hon av. Möt Eva Erbenius: Lindeskole-eleven som blev tonsättare.
– Jag förstod att det här var inget för mig, när jag för tredje gången fick lära mig hur man använder ”a” och ”an” i engelskan, säger Eva Erbenius.

R1:3 hette klassen hon började i på Lindeskolan hösten 1965 – ett år tidigare, för hon ”ville inte ha barnvakt”. Hon tillhörde de sista riktiga studenterna, när hon gick ut tre år senare 1968. Ett märkesår med studentuppror och kårhus-ockupation, något som hon inte märkte ett dugg av i Lindesberg. Men avhoppet från mellanstadielärarutbildningen var uppror nog i en familj där pappa var lärare liksom hans pappa före honom, pappa sjöng i kyrkan och mamma var kyrkvärd hemma i kyrkan i Spannarboda.

– Mamma var så arg och trodde jag skulle bli en misslyckad soffliggare, säger Eva Erbenius.

Hon minns vad hon tyckte, när hon flyttade från skolorna i Finnåker och Pilkrog till den nya Lindeskolan 1965. Det var modern med ny arkitektur, fin och vacker med sina tegelväggar. Lindeskolan hade satsat på bra lärare, högt utbildade adjunkter. Lika roligt var det inte att ibland behöva gå ut i kylan under rasterna.

Hon gick det som då kallades reallinjen – idag närmast NA-programmet. Något som kanske satte spår i hennes yrkesval. Efter en termin med sociologi i Göteborg ( ”den gjorde mig rätt vilsen”) så pluggade hon statistik, företagsekonomi och ADB i Örebro och Stockholm.

– Det här var en väg jag valde och musiken hängde med vid sidan om, säger Eva Erbenius.

Någon soffliggare blev hon inte. Tio år som programmerare på det som då hette Kommun-Data – under en tid när vare sig persondatorer eller internet fanns och programspråken var Basic och Cobol. Det var ett slitigt jobb och hon gick över till att ”prata om programmering”  – blev utbildare på SIPU – Statens institut för personalutbildning.

Men det blev mer och mer musik. Hon gick med i gruppen Röda Söder i Stockholm, när det var fester stod hon för musiken – gitarr och piano och hon hade flyttat det gamla farfars-pianot från Lindesberg till Stockholm. Det blev harmonilära och annan musikutbildning, hon arrangerade musik för och spelade altsaxofon i små jazzgrupper.

– På Falun Folkmusikfestival träffade jag en grupp musiker och vi bildade en grupp som spelade klezmermusik ( judisk musik från Öst- och centraleuropa) som vi kallade Karlssons Klezmer, som anspelade på en reklam för klister ”Alla använder Karlssons Klister utom jag – för jag är en åsna”, berättar Eva Erbenius.

Hon taggade upp saxspelandet till en barytonsaxofon, hade en egen grupp, gjorde egna arrangemang och för tolv år sedan gick hon tonsättarutbildning. Idag är hon medlem i Föreningen Svenska Tonsättare – som har medlemmar som skapar allt från klassisk till folkmusik. ”Ljudkompositioner, ljudinstallationer, performance, utställningar…” är väl några etiketter man kan klistra på hennes verk. På 60-talet hade EMS – Elektronmusikstudion i Stockholm bildats, där musikerna jobbade med datorer, och där är Eva Erbenius en av de verksamma tonsättarna. I 30 år har hon frilansat genom den egna firman Erbenius Media, där hon mest sysslat med utbildning. Numera gör hon hemsidor på beställning.

– Man tjänar inte så mycket pengar, men det har kanske gjort mig mindre stressad, säger Eva Erbenius.

När avantgard-tonsättaren John Cage uppmärksammades på Moderna Museet 2012, 100 år efter sin födelse, då medverkade Eva Erbenius. Deltagarna spelade på radioapparater. John Cage är kanske mest känd för verket ”4,33” – vilket alltså består av drygt fyra och en halv minuts tystnad. Det är inga lättköpta musikumgängen Eva Erbenius har, men hon tittar på Idol i TV4 och undrar hur det ska gå för Martin Almgren – hon gick i skolan med hans pappa.

– Jag gillar att prata till mina kompositioner, som ”Tvättmaskinen”, där jag pratar om den i tvättstugan eller när jag dagen efter Ingemar Bergmans död samplade en grej om honom – där jag frågade om hans djupa tankar och klippte in Bergmans svar från en tidigare intervju med svar som ”Jag har inga djupa tankar….” Alla skrattade åt resultatet, berättar Eva Erbenius.

I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.
I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.

Hon är ofta med i olika arrangemang i Lindesberg och känner sig som en del i det ”kulturella nätverket” här. Senast var det i årets upplaga av Vinterspår, när hon och Rainer Hickisch som två konstnärer möttes i en ljud- och videoinstallation. Och i somras ordnade hon konsert hemma på Kullen vid Dalskogen. Tolv elektronmusiker deltog från VEMS ( = Vi som arbetar på Elektronmusik-studion EMS i Stockholm) . Hon känner flera av lärarna på Kulturskolan Garnalia och är imponerad över vad kulturskolan gör.

Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg
Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg

– Jag är ett stort Linde-fan. Jag känner mitt ursprung starkt, när jag är där och har mycket vänner från förr och nya vänner som jag har fått genom vänner och föreningar. Jag kan fortfarande gå ner till Sa Vreten och få en kaffe och bulle och prata bort en stund och åka ner till Elisabet i Spannarboda och prata om våra gamla klasskamrater.

Hon gjorde om Spannarboda lilla träkyrka till en ”upplevelsekyrka” med bl a tyger från Indiska. Tillsammans med sonen och fotografen Theo Erbenius. Hon har också varit i Indien flera gånger – i det heliga Varanasi – senast för att samla ljud både från heliga platser vid floden Ganges – vattenljud men också bullrande marknadsljud. Det resulterade i verket ”I Indialand – en ljudresa till Indiens heligaste stad”.

– Jag minns särskilt föreställningen ”Fira 1:a advent i Indialand” på föreningen Fylkingen på Söder i Stockholm. Eventet stod som ett tips i DN, så det blev kö utanför. Det var kandelabrar, massor av levande ljus och mattor och kuddar att ligga på. Vi hade tre föreställningar den dagen.
Hon spelar oftast på Fylkingen som är en ideell förening och scen för ny musik och intermedia, experimentell konst, performance, dans, film…

KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare är en förening – för kvinnor och män – som tycker att kvinnliga tonsättare inte får den plats de förtjänar. Eva Erbenius är medlem:
– Det spelas för litet musik av kvinnliga tonsättare på de arton institutioner – konserthus och operahus – som staten och kommuner finansierar. Det kan man råda bot på genom att spela mer nutida musik där, säger Eva Erbenius och framhåller att det idag finns många framgångsrika kvinnliga tonsättare.

Lyssna på www.soundcloud.com/evaerbenius

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!

Publicerad 17 september 2015 klockan 15:00

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man skadad i halsen av slipmaskin: ”Oklart hur allvarlig skadan är”

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med en skada på halsen som orsakats av en så kallad rondell, en slipmaskin.
– Det är oklart hur allvarlig skadan är, men han har förts med ambulans till sjukhus, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

27 oktober 2021 klockan 09:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Fastighetsägaren: ”Tidsfråga innan någon kör ihjäl sig”

Skadegörelser och okynneskörning är fortfarande något som handelsområdet ...

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att ...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”

INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. Men nu presenterar majoriteten i länet en lösning som sjösätts kring årsskiftet.

25 oktober 2021 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Jämna set blev ny förlust
Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jä...
24 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målrik seger efter tidig femmålsledning
Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan ...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust
Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i må...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, Socialdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten

Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära jourlinjen för ortoped/kirurgi vid Lindesbergs lasarett mellan klockan 21.00-07.00. Beslutet möttes av starka reaktioner och massiva protester, den senaste bara för några veckor sedan. Under fredagen meddelade den politiska ledningen i regionen att man lägger fram ett nytt förslag för att öka tillgängligheten även nattetid på akutmottagningen i Lindesberg. Läs pressmeddelandet i sin helhet nedan.

22 oktober 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag

Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då ...

Stor brist på jourhem för hemlösa missar

Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av...

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års ...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har vunnit hälften av sina spelade matcher i förlängningsspel eller straffar, vilket även nu blev nyckeln för gästande Forshaga.

20 oktober 2021 klockan 22:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande fä...

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna misstänks även för grov olovlig körning.

18 oktober 2021 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning
5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-16

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 10:03