Eva Erbenius. Foto: Maja Borg

”Jag är ett stort Linde-fan och spelar gärna i Lindesberg”

Hon hade tänkt sig att bli lärare – som föräldrarna och tidigare släktingar. Men efter en termin och två veckor på Lärarhögskolan i Linköping, så hoppade hon av. Möt Eva Erbenius: Lindeskole-eleven som blev tonsättare.
– Jag förstod att det här var inget för mig, när jag för tredje gången fick lära mig hur man använder ”a” och ”an” i engelskan, säger Eva Erbenius.

R1:3 hette klassen hon började i på Lindeskolan hösten 1965 – ett år tidigare, för hon ”ville inte ha barnvakt”. Hon tillhörde de sista riktiga studenterna, när hon gick ut tre år senare 1968. Ett märkesår med studentuppror och kårhus-ockupation, något som hon inte märkte ett dugg av i Lindesberg. Men avhoppet från mellanstadielärarutbildningen var uppror nog i en familj där pappa var lärare liksom hans pappa före honom, pappa sjöng i kyrkan och mamma var kyrkvärd hemma i kyrkan i Spannarboda.

– Mamma var så arg och trodde jag skulle bli en misslyckad soffliggare, säger Eva Erbenius.

Hon minns vad hon tyckte, när hon flyttade från skolorna i Finnåker och Pilkrog till den nya Lindeskolan 1965. Det var modern med ny arkitektur, fin och vacker med sina tegelväggar. Lindeskolan hade satsat på bra lärare, högt utbildade adjunkter. Lika roligt var det inte att ibland behöva gå ut i kylan under rasterna.

Hon gick det som då kallades reallinjen – idag närmast NA-programmet. Något som kanske satte spår i hennes yrkesval. Efter en termin med sociologi i Göteborg ( ”den gjorde mig rätt vilsen”) så pluggade hon statistik, företagsekonomi och ADB i Örebro och Stockholm.

– Det här var en väg jag valde och musiken hängde med vid sidan om, säger Eva Erbenius.

Någon soffliggare blev hon inte. Tio år som programmerare på det som då hette Kommun-Data – under en tid när vare sig persondatorer eller internet fanns och programspråken var Basic och Cobol. Det var ett slitigt jobb och hon gick över till att ”prata om programmering”  – blev utbildare på SIPU – Statens institut för personalutbildning.

Men det blev mer och mer musik. Hon gick med i gruppen Röda Söder i Stockholm, när det var fester stod hon för musiken – gitarr och piano och hon hade flyttat det gamla farfars-pianot från Lindesberg till Stockholm. Det blev harmonilära och annan musikutbildning, hon arrangerade musik för och spelade altsaxofon i små jazzgrupper.

– På Falun Folkmusikfestival träffade jag en grupp musiker och vi bildade en grupp som spelade klezmermusik ( judisk musik från Öst- och centraleuropa) som vi kallade Karlssons Klezmer, som anspelade på en reklam för klister ”Alla använder Karlssons Klister utom jag – för jag är en åsna”, berättar Eva Erbenius.

Hon taggade upp saxspelandet till en barytonsaxofon, hade en egen grupp, gjorde egna arrangemang och för tolv år sedan gick hon tonsättarutbildning. Idag är hon medlem i Föreningen Svenska Tonsättare – som har medlemmar som skapar allt från klassisk till folkmusik. ”Ljudkompositioner, ljudinstallationer, performance, utställningar…” är väl några etiketter man kan klistra på hennes verk. På 60-talet hade EMS – Elektronmusikstudion i Stockholm bildats, där musikerna jobbade med datorer, och där är Eva Erbenius en av de verksamma tonsättarna. I 30 år har hon frilansat genom den egna firman Erbenius Media, där hon mest sysslat med utbildning. Numera gör hon hemsidor på beställning.

– Man tjänar inte så mycket pengar, men det har kanske gjort mig mindre stressad, säger Eva Erbenius.

När avantgard-tonsättaren John Cage uppmärksammades på Moderna Museet 2012, 100 år efter sin födelse, då medverkade Eva Erbenius. Deltagarna spelade på radioapparater. John Cage är kanske mest känd för verket ”4,33” – vilket alltså består av drygt fyra och en halv minuts tystnad. Det är inga lättköpta musikumgängen Eva Erbenius har, men hon tittar på Idol i TV4 och undrar hur det ska gå för Martin Almgren – hon gick i skolan med hans pappa.

– Jag gillar att prata till mina kompositioner, som ”Tvättmaskinen”, där jag pratar om den i tvättstugan eller när jag dagen efter Ingemar Bergmans död samplade en grej om honom – där jag frågade om hans djupa tankar och klippte in Bergmans svar från en tidigare intervju med svar som ”Jag har inga djupa tankar….” Alla skrattade åt resultatet, berättar Eva Erbenius.

I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.
I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.

Hon är ofta med i olika arrangemang i Lindesberg och känner sig som en del i det ”kulturella nätverket” här. Senast var det i årets upplaga av Vinterspår, när hon och Rainer Hickisch som två konstnärer möttes i en ljud- och videoinstallation. Och i somras ordnade hon konsert hemma på Kullen vid Dalskogen. Tolv elektronmusiker deltog från VEMS ( = Vi som arbetar på Elektronmusik-studion EMS i Stockholm) . Hon känner flera av lärarna på Kulturskolan Garnalia och är imponerad över vad kulturskolan gör.

Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg
Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg

– Jag är ett stort Linde-fan. Jag känner mitt ursprung starkt, när jag är där och har mycket vänner från förr och nya vänner som jag har fått genom vänner och föreningar. Jag kan fortfarande gå ner till Sa Vreten och få en kaffe och bulle och prata bort en stund och åka ner till Elisabet i Spannarboda och prata om våra gamla klasskamrater.

Hon gjorde om Spannarboda lilla träkyrka till en ”upplevelsekyrka” med bl a tyger från Indiska. Tillsammans med sonen och fotografen Theo Erbenius. Hon har också varit i Indien flera gånger – i det heliga Varanasi – senast för att samla ljud både från heliga platser vid floden Ganges – vattenljud men också bullrande marknadsljud. Det resulterade i verket ”I Indialand – en ljudresa till Indiens heligaste stad”.

– Jag minns särskilt föreställningen ”Fira 1:a advent i Indialand” på föreningen Fylkingen på Söder i Stockholm. Eventet stod som ett tips i DN, så det blev kö utanför. Det var kandelabrar, massor av levande ljus och mattor och kuddar att ligga på. Vi hade tre föreställningar den dagen.
Hon spelar oftast på Fylkingen som är en ideell förening och scen för ny musik och intermedia, experimentell konst, performance, dans, film…

KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare är en förening – för kvinnor och män – som tycker att kvinnliga tonsättare inte får den plats de förtjänar. Eva Erbenius är medlem:
– Det spelas för litet musik av kvinnliga tonsättare på de arton institutioner – konserthus och operahus – som staten och kommuner finansierar. Det kan man råda bot på genom att spela mer nutida musik där, säger Eva Erbenius och framhåller att det idag finns många framgångsrika kvinnliga tonsättare.

Lyssna på www.soundcloud.com/evaerbenius

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!

Publicerad 17 september 2015 klockan 15:00

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild

Vårmönstringens vårfest byter plats och gästas av Drängarna

Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.

21 november 2024 klockan 19:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever en inblick i framtiden

Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.

21 november 2024 klockan 16:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

I helgen går startskottet – dags för årets första julmarknader

I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum ...

Tre konkreta förslag att rädda Storåskolan i framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storå...

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar...

Pressbild. Foto: Linde energi

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.

19 november 2024 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun sviker de finska åldringarna!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.

19 november 2024 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Unik överenskommelse med barnen i fokus har signerats
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella ...
18 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Noah Deutschmann prisades: ”Orädd, målmedveten och driven allkonstnär”
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis å...
18 november 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Halv revansch för Guldsmedshytte SK som knep en poäng
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att ...
15 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Martin Henriksson (i mitten) hade sammankallat torsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen

Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.

15 november 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Vintern är på G

Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.

15 november 2024 klockan 12:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Verksamhetschefen bemöter ungdomarnas kritik mot skolan: ”Två bra skolor”

Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta ...

Ungdomarna efter stormötet: ”Mycket snack och lite verkstad”

Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesö...

Storbackas utspel under mötet: ”Tycker frågan ska ställas till media”

Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.

14 november 2024 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Akutens framtid i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de ...

bildspel Stort derbyfall för Linde Volley

Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det ...

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att ...

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi "Energiklappen" vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala ...

Motorklubbens förhoppning: Race igen nästa sommar

Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 ...

Andreas föreläser om längtan efter att passa in

Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförä...

Foto: Jennie Einarsson

Medikus drar sig ur förhandlingarna om Storå vårdcentral

Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.

11 november 2024 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varningen inför julhandeln på nätet: “Se upp för falska leveransbesked”
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar...
11 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Till vissa tjänstemän i Lindesbergs kommun: Transparens eller fortsatt undanflykt?
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas ...
11 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...
11 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-11-11

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-07

2024-11-06

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-04

2024-11-03

2024-11-01

2024-11-01

2024-10-31

2024-11-21 19:33