INSÄNDARE/DEBATT: Med ett jäklar anamma kan Lindesbergs kommun skapa det storslagna i det lilla och bygga en framtid där engagemang och samverkan är kärnan. Nu handlar det om att inte bara ha en vision, utan också att agera. Det kräver mod, drivkraft och en vilja att tänka stort, även i det lilla! Att få en person som är genuint intresserad och kan ta tag i arbetet med Vision 2040 handlar om att skapa engagemang och tydliggöra syftet.
Här är några viktiga steg:
1. Identifiera rätt person
Någon med erfarenhet av strategiskt arbete och kommunal utveckling. En person som har lokalt engagemang och vill bidra till Lindesbergs framtid. Någon som har förmåga att kommunicera och inspirera andra att delta.
2. Motivera och skapa engagemang
Visa att visionen har verklig betydelse och påverkar framtiden för invånarna. Ge personen frihet och mandat att driva projektet framåt. Bygg ett team där idéer och initiativ uppskattas.
3. Praktiska åtgärder
Tydliga mål och delprojekt så att det inte bara är en idé på papper. Regelbundna uppföljningar och återkoppling för att hålla energi och motivation uppe. En bra mix av kommunens resurser, invånarnas engagemang och näringslivets stöd.
”En som frågade Chat GPT”
Lördagen den 19 juli var det tänkt att Bergslagens Snabbaste skulle gå av stapeln på Linde Raceway, ett race som skulle bli det första att genomföras i Lindesberg på tre år. Nu ställs tävlingen in, då kommunen har lagat potthål på sträckan med oljegrus.
– Det är jättetråkigt, vi har en dialog med kommunen, men i det här fallet blev det en kommunikationsmiss, säger Peter Hayden.
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.