INSÄNDARE/DEBATT: Jag skriver som ordförande i Lärarnas Riksförbund i Lindesbergs kommun. Som facklig organisation lägger vi inte oss i politiken annat än när det gäller våra medlemmars villkor och arbetsmiljö. Den debatt om glesbygdsskolornas vara eller inte vara är alltså inte vår sak att ta ställning till så länge det finns resurser i kommunen som ger möjlighet att ge varje barn det stöd det behöver vare sig man bor i t ex Ramsberg, Fellingsbro eller Lindesberg. Varje anställd ska ha tillräckliga resurser och tillräckligt stöd för att kunna sköta sitt uppdrag.
Nu har vi blivit informerade om att det inte finns tillräckliga resurser för att driva nuvarande kommunala verksamhet i Lindesberg. Att skatteintäkterna inte räcker till den service politikerna vill ge utan bara till det nödvändigaste. Att besparingar på verksamheter måste ske och även på skolan. Lindesberg är en kommun med många samhällen och byar och är därför dyrare än många kommuner där allt finns samlat, dvs stordrift är billigare än småskalighet. Ju fler små skolenheter desto dyrare alltså. Med det sättet att räkna är en elev i en liten skola dubbelt så dyr som en elev i en större skola. I en mindre skola finns också sämre möjligheter för personalen att få varandras stöd och kunskap, vilket kanske gör det oattraktivt att jobba där. Kvaliteten kan bli lidande. En lösning jag hört från medborgare i byarna är då att bussa barn från andra byar och samhällen till deras skola. Hur ekonomin och arbetsmiljön skulle se ut i ett sådant scenario har vi inte fått presenterat för oss, men prognosen vi har sett är att barnantalet minskar i Ramsberg och Rockhammar.
Vi som fackförbund ser nu framför oss två alternativ. Det ena är att småskolorna behålls och att barnen i dessa skolor får den extra resurs i form av pengar som behövs för att driva småskalighet, vare sig de enskilda barnen har särskilda behov eller inte. Det betyder att andra barn i kommunen inte kan vara säkra på att de får de resurser som behövs, eftersom man måste dra ner på personal på andra skolor. Personal som blir överbelastade blir ofta sjuka eller har svårare att sköta sitt uppdrag. Inget vi kommer att acceptera. Vad är alltså jämlik skola och likvärdiga resurser? Vad är rättvis fördelning?
Ni politiker som kommer att rösta för småskolornas bevarande MÅSTE nu visa VAR ni tar resurserna för detta! Och redan för kommande år! Eller fokuserar ni inte på VARJE elevs behov, VARJE elevs rätt till måluppfyllelse samt personalens arbetsmiljö.
Som ni ser är jag mycket oroad över våra medlemmars arbetsmiljö, men hoppas att ni alla har en fungerande lösning! Väntar på svar.
Lisbeth Fasth
Ordförande i Lärarnas Riksförbund, Lindesberg
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.