På fredag är det dags för den årliga sponsormatchen på Lindehov, vilket innebär fri entré för publiken. Gratis chipspåse och festis till alla barn, sponsorträff i klubbrummet med bar och middag och Martin Almgren sjunger nationalsången innan nedsläpp. Men framförallt kommer familjen Nielsen att välkomnas ut på isen.
Den trettioförsta augusti var ett speciellt datum. Det var då lindesbergarna gick man ur huse för att stötta tioårige Oscars kamp mot cancern genom att delta i Walk Of Hope. Micke Nielsen hade från början tänkt sig ett hundratal närvarande, men snabbt steg siffrorna och deltagandet var rörande och beundransvärt. Ett minne för livet och något som familjen Nielsen haft svårt att smälta.
– Det var otroligt, svårt att fatta den uppslutningen som vart. Det kunde vi inte ens drömma om, den responsen som det blev. Man såg att det finns engagemang åt alla, det är en liten stad och alla bryr sig, så då är det skönt på sitt sätt, men en sådan här liten stad. Man månar om varandra, ställer upp, ja, helt otroligt. Jag fattar det fortfarande inte. Det var ju egentligen ingenting märkvärdigt, men alla var nöjda och glada och man pratade och umgicks. Det blev verkligen jättestort!
När de inlämnade tipslapparna i efterhand räknades hamnade siffran på 824 stycken, men Micke har hört att det var flera som kastat sin lapp, samt flera som delat tipslapp med varandra. Så med en ren och skär chansning tror Micke att deltagarantalet kan ha varit över 1200 stycken, och för det finner Micke ett ord:
– Galet!
Även Oscar har haft svårt att smälta den fantastiska uppslutningen, berättar en glad pappa Micke:
– Han tyckte att det var jättestort, det var bara ”oj”. Att det var så många som hejade på honom att han skulle bli frisk.
Och idag mår Oscar efter omständigheterna väldigt bra.
– Just nu är han på topp, vi har kunnat ta bort mycket hjälpmedel. Han cyklar till skolan och har börjat spela innebandy, han är med på gympan och har sprungit 600 meter. Han har viljan att komma tillbaka!
Familjen Nielsen har haft det fruktansvärt kämpigt med lång sjukhusvistelse, kampen mot sjukdomen och den stora omställningen i livet när någon man älskar blir allvarligt sjuk. Men familjen börjar äntligen kunna slappna av något.
– Det är lite mer vardag av det hela, man har gått ner lite i varv. Men man blir påmind vid läkarbesöken, man har blivit skörare och tänker sig för mer och lever på ett annat sätt. Man månar mer om varandra och är tacksam för livet, säger Micke.
Och nu på fredag, innan A-laget ska möta Arboga, ska familjen Nielsen få ta emot denna jättecheck till förmån för Barncancerfonden ute på isen och summan ska äntligen avslöjas.
– Det är nervöst, lite pirrigt, men samtidigt stort, enormt. Att vi får ge tillbaka en del av allt det vi fått. Att vi får hjälpa andra, vi vet att det verkligen är till nytta.
Tidigare artiklar hittar ni här:
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.