Deklaration är ett aktuellt ämne just nu. Kanske deklarerar man för första gången, eller så ska flera olika avdrag göras. Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner bidrar här med sina bästa råd och tips för en smidig deklaration.
Det råder just nu deklarationstider och det var alldeles nyligen som man kunde se efter hos Skatteverket hur vida man skulle få pengar tillbaka eller det mindre roliga alternativet kvarskatt. Och det är just kvarskatt den vanligaste frågan handlar om hos Bergslagens Sparbank när deklarationer ska göras: varför får jag kvarskatt?
– Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker. Din arbetsgivare kan ha dragit för lite skatt under året vilket leder till att du får kvarskatt. Om du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Den utbetalare som betalar den högsta inkomsten, huvudutbetalaren, ska göra skatteavdrag enligt skattetabell, medan de andra utbetalarna ska göra avdrag med 30 procent, berättar bankens VD Cecilia Jeffner.
– Och du som har fonder och investeringssparkonto, ska betala skatt på en schablonintäkt. På denna schablonintäkt dras det ingen preliminärskatt på vilket betyder att det är stor risk att det blir kvarskatt på dessa belopp. Både skatten och schablonintäkten är dock ifyllda på din deklaration så du ser hur mycket du ska betala, fortsätter Jeffner.
Äger du dessutom en fastighet ska en fastighetsavgift eller fastighetsskatt betalas.
– Detta är inkomster som inte skattetabellerna tar hänsyn till. Därför kan det hända att ditt skatteavdrag blir för lågt. För att undvika kvarskatt kan du antingen begära ändrad beräkning av preliminär A-skatt, så kallad jämkning, hos Skatteverket eller begära att huvudutbetalaren gör ett förhöjt skatteavdrag, förklarar Cecilia.
– Ett annat tips är självklart att spara till din förmodade kvarskatt så att utgiften inte känns så märkbar när väl skattebeskedet kommer.
Också när det gäller pensionssparande har Cecilia handfasta råd.
– Avdraget för pensionssparande är högst 1.800 kr för inkomståret 2015. För 2016 är avdraget slopat helt. Det är ändå viktigt att spara till sin pension i t.ex. ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.
För reseavdrag gäller följande:
– Du kan göra avdrag för kostnad för resor till och från arbete, dock enbart för det som överstiger 10.000 kr, berättar Cecilia.
Att kunna deklarera elektroniskt är också en fördel.
– Om du inte redan har BankID så är ett tips att skaffa det. Med BankID kan du på ett säkert sätt legitimera dig elektroniskt, bland annat hos Skatteverket men också Försäkringskassan och banken med flera. BankID finns både för datorn och mobilen. Smidigt, enkelt och säkert!
Och om man nu har turen att få tillbaka en summa pengar?
– Får du tillbaka pengar så är mitt tips att spara dem. Det är ju faktiskt pengar som du har klarat dig utan och nu har chans att spara dem till både framtida oförutsedda kostnader, något som vi kallar buffertspar, eller kanske en dröm; sägen en resa, bil eller nytt boende. Lycka till!, avslutar Jeffner.