Jens stadsodling fick växande effekt

Det är egentligen ett tätt hyresområde på Hagaberg, där det för några år sedan inte fanns tillstymmelse av några bär eller andra lite roligare växtligheter än gräs och några intetsägande buskar. Men så fick Jens Råberg tag i en spade, och med hjälp av framförallt barnen som också bor på området, och idag kan man se fram emot sådant som björnbär, blåbär, plommon och jordärtskockor, samt äta både mynta, smultron och rabarber. Nu har de dessutom fått mottagit Ungdomens Naturstipendium.

– Före 2011 hade jag aldrig pratat med en granne, det är mycket roligare att bo här nu, inleder Jens Råberg som tagit initiativet till att få bostadsområdet att grönska. Runt Jens flockas barnen, de vill gärna vara med och hjälpa till, några provsmakar smultronen som blivit varmt röda.

– Jag startade det här för att jag känner att man ska kunna producera mat med lite klimatpåverkan. Jag började 2011, men då frågade jag inte om lov, och det gick inte bra. Det jag grävde ner blev uppryckt, så jag gav upp, säger Jens.

Historien hade kunnat få sitt slut där, men tack vare att flera barn undrade var växterna tagit vägen förstod Jens att det fanns ett intresse. Han bestämde sig för att återigen testa, och den här gången kontaktade han först hyresvärden som gav klartecken.
– Jag sa till kompisar att jag inte kunde odla på grund av att jag bor i ett hyresområde, men de sa att det kan du visst, konstaterar Jens och så rätt de fick.


Många olika sorter

Jens visar runt på gården. Bland annat har det planterats runt fotbollsplanen och lekplatsen som står centrerat på gården. Det är blåbärstry, rabarber, vinbär, björnbär, jordärtskockor, mynta, oregano, vindruvsrankor, physalis, äppel- och plommonträd, libbsticka, ja, listan kan göras väldigt lång.
– Jag försöker att ha så mycket som möjligt ätbart och flerårigt, det ska vara så lite jobb med det som möjligt om jag till exempel flyttar. Min strategi är att ha så mycket som möjligt så de inte hinner äta upp allt innan det mognat.

10 år gamla Sara Guled brukar vara med och hjälpa Jens, så även idag. Hon berättar:
– I framtiden kommer det att bli bättre och finare för vi jobbar så bra. När vi började 2011 var det inte så bra, men efter några år blev det bättre. Vi hjälper varandra och är hjälpsamma, och det är bra. Jag tycker att det här är bra, alla tycker om bär, de är goda, och jag tycker bäst om blåbär!

– Jens odlar bra, jag trodde faktiskt inte att Jens var så bra!, tillägger hon glatt.

”Ytterst få som förstör något med flit!”

En sandlåda som hyresvärden ville avlägsna från gården överläts till plantering, och Jens har fyllt den med vinbär, pumpa, rabarber, vallmo och blåklint.
– En del har jag satt under kanten, jag tänker att det inte är så sannolikt att någon sätter ner foten precis innanför. Det är lite psykologi och beteende, ler Jens.

– Men det är ytterst få som förstör något med flit!

Den omfattande odlingen har kostat få kronor då Jens är en hejare på att återbruka, såsom ett gammalt trasigt skärp som numer hjälper ett av träden att stå stabilt. Dessutom har man fått mycket till skänks, och mossan som ligger runtom planteringarna för att hålla ogräs borta, det är sådant som villaägare brutit upp och slängt.
– Det ska vara så billigt som möjligt, och inte gå åt fler prylar.

Nu vann de dessutom Ungdomens Naturstipendium, en prissumma på 10 000 kronor. En del av den summan använde grannarna till en utflykt.
– Vi använde det till att åka till Järleån, där lekte vi, grillade och håvade småkryp, säger Jens och avslutar med brett leende:

– Nu har jag fått in fleråriga växter i alla bäddar, så nu har jag inte tänkt odla upp några fler stora ytor!

Publicerad 9 juli 2015 klockan 16:19

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Tillfällig distansundervisning för coronadrabbad klass

Efter att ett flertal elever i en och samma klass testat positivt för covid-19, och ytterligare ett antal klasskamrater uppvisade symptom, beslutade Lindeskolans ledning att låta den berörda klassen övergå till distansundervisning för att undvika smittspridning.

18 september 2020 klockan 12:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Karin Sundin och Andreas Svahn. Pressbilder: Region Örebro Län.

(S)vek av Karin (S)undin och Andreas (S)vahn!

INSÄNDARE/DEBATT: Ni två svarar inte! Som tidigare talar ni två mångordigt om antal operationer jourtid… Men ni två talar aldrig om att effekterna av att ni två stänger hela året halva dygnet primärjouren på Akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett för tusentals patienter inom kirurgi/ortopedi/urologi! Istället talar ni två om likvärdig sjukvård – blir det likvärdigt när alla akuta patienter i länet hänvisas till Örebro? En resa på ytterligare 10 mil tur och retur bekostad av patienterna eller anhöriga.

18 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

PRO: ”Gör om gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT: PRO i Lindesberg har tidigare framfört vår oro över Lindesbergs lasaretts framtid. Skulle ...

Uppgifter: Konstaterad covidsmitta på skola i Lindesberg

Minst två elever vid Stadsskogsskolan i Lindesberg har konstaterats smittade med covid-19, detta ...

KD: Så stoppar vi våldsvågen

INSÄNDARE/DEBATT: Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig ...

Foto: Region Örebro Län

Centralisering – en pandemi i hela länet!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad nästan värre är, är den fördumning som råder inom Region Örebro län. Varför upprepar dess ledning, med Andreas Svahn i spetsen, de misstag andra gjort och sedan ångrat?

17 september 2020 klockan 08:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Stängning av Stripa är resursslöseri!

INSÄNDARE/DEBATT: I det vackra Bergslagen kan man inte låta bli att häpna över det smått fantastiska byggnadsminnet Stripa Gruva, med många välbevarade byggnader och en i stort sett intakt gruvmiljö från brytningens glansdagar. Samtidigt kan man heller knappast låta bli att förundras och bli sorgsen över kommunens bristande intresse, och till och med inkompetens, för att driva besöksmålet vidare.

16 september 2020 klockan 15:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG
INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett sjukhus. Bäst vård fick den ...
16 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”
I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på Lindesbergs lasarett, som innebär att antalet ...
16 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Jourförändringar i Lindesberg verkställs den 28 september
PRESSMEDDELANDE: Förberedelserna pågår för fullt inför genomförandet av de jourförändringar vid Lindesbergs lasarett som hälso- och sjukvå...
15 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Besöksförbud på äldreboenden upphävs från 1 oktober

Under tisdagseftermiddagen meddelade socialminister Lena Hallengren att det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden upphör från och med 1 oktober.
– Argumenten för det tillfälliga besöksförbudet är betydligt svagare nu än när förbudet infördes, samtidigt som de negativa effekterna ökar med ett långvarigt besöksförbud, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

15 september 2020 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hillstreet på Kullgatan i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

Efter coronauppehållet – nu öppnar ungdomsgården igen

I februari i år var det premiär för den nya ungdomsgården i Hillstreets lokaler på Kullgatan i Lindesberg. Knappt hade verksamheten hunnit komma igång då man valde att stänga ner det hela – detta på grund av att coronapandemin slog till med kraft i Sverige. Nu öppnas dock ungdomsgården på nytt, men med vissa förändringar.
– När coronapandemin kom så märkte vi ganska snabbt att betydligt färre dök upp hos oss, så då beslutade vi oss för att stänga ner och avvakta till läget blev bättre. Nu känner vi att vi är där och att de allra flesta idag har rutiner för att motverka smittspridning, säger Christer Pilblad som tillsammans med Christoffer Wilhelmsson.

15 september 2020 klockan 13:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedlä...

Fler hastighetskontroller denna vecka

- Hastigheten är en starkt bidragande orsak till dödsfall och skador. Det är därför viktigt att få fler förare att f...

Tuff inledning för LIF

Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål ...

Annons


Matilda Kleber är ansvarig för gastrons kök, och ser fram emot helgens invigning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster

Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som hittills varit under ombyggnad och därför hemlig, nämligen gastropuben.
– Vi hoppas att det är många som kommer, och att det bli väl mottaget, säger Matilda Kleber som är ansvarig för gastrons kök.

11 september 2020 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hur gick det för årets Drömjobbare?

I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ...

Mackpersonal tog tjuv på bar gärning

På fredagsmorgonen ertappades en tjuv av personalen på Circle K i centrala Lindesberg. Polis kallades till platsen. - ...

Kotten & Co har fått ny ägare

När Sara Lindlöf lade ut Kotten & Co till försäljning i början av sommaren hade hon en önskan om att företaget skulle...

Dags för en Allsvensk säsongsinledning

Den Allsvenska säsongen för 2020/2021 närmar sig med stormsteg och redan på lördag spelar LIF Lindesberg sin fö...

Världens Barn tar inte paus!

12 kronor och 28 öre - så mycket bidrog varje Lindesbergsinvånare med i förra årets insamling till Världens Barn. Det är nä...

Coronaläget: Klustersmitta upptäckt

Varje dag testar sig 500-600 personer i Örebro län för pågående smitta av covid-19, vilket är en fördubbling sedan n...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Dystra siffror i brottsstatistiken under pandemin

Antalet anmälningar om våld i nära relationer, brott mot barn och våldtäkter har ökat under de månader som coronapandemin pågått, något som framkommer i den färska lägesbild som Länsstyrelsen skickat till regeringen.

9 september 2020 klockan 11:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rädda Lindesbergs akutsjukhus!
INSÄNDARE/DEBATT: Jag flyttade till Lindesberg 1972 för att börja arbeta på Volvofabriken. Mina äldre arbetskamrater från Lindesberg pratade ...
9 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Älgolycka i Grönbo
En personbil kolliderade med en älg på onsdagsmorgonen i höjd med Grönbo i östra kommundelen. Enligt polisen skall föraren, en man i 20-årså...
9 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bergslagspraliner tackar för sig med festlig finalhelg
Efter fem år av kreativt chokladskapande och försäljning av smaskiga praliner i Stripa, lägger nu Bergslagspraliner ned sin verksamhet. Det hela ...
8 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-08

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-06

2020-09-04

2020-09-04

2020-09-04

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-02

2020-09-20 08:45