Jens stadsodling fick växande effekt

Det är egentligen ett tätt hyresområde på Hagaberg, där det för några år sedan inte fanns tillstymmelse av några bär eller andra lite roligare växtligheter än gräs och några intetsägande buskar. Men så fick Jens Råberg tag i en spade, och med hjälp av framförallt barnen som också bor på området, och idag kan man se fram emot sådant som björnbär, blåbär, plommon och jordärtskockor, samt äta både mynta, smultron och rabarber. Nu har de dessutom fått mottagit Ungdomens Naturstipendium.

– Före 2011 hade jag aldrig pratat med en granne, det är mycket roligare att bo här nu, inleder Jens Råberg som tagit initiativet till att få bostadsområdet att grönska. Runt Jens flockas barnen, de vill gärna vara med och hjälpa till, några provsmakar smultronen som blivit varmt röda.

– Jag startade det här för att jag känner att man ska kunna producera mat med lite klimatpåverkan. Jag började 2011, men då frågade jag inte om lov, och det gick inte bra. Det jag grävde ner blev uppryckt, så jag gav upp, säger Jens.

Historien hade kunnat få sitt slut där, men tack vare att flera barn undrade var växterna tagit vägen förstod Jens att det fanns ett intresse. Han bestämde sig för att återigen testa, och den här gången kontaktade han först hyresvärden som gav klartecken.
– Jag sa till kompisar att jag inte kunde odla på grund av att jag bor i ett hyresområde, men de sa att det kan du visst, konstaterar Jens och så rätt de fick.


Många olika sorter

Jens visar runt på gården. Bland annat har det planterats runt fotbollsplanen och lekplatsen som står centrerat på gården. Det är blåbärstry, rabarber, vinbär, björnbär, jordärtskockor, mynta, oregano, vindruvsrankor, physalis, äppel- och plommonträd, libbsticka, ja, listan kan göras väldigt lång.
– Jag försöker att ha så mycket som möjligt ätbart och flerårigt, det ska vara så lite jobb med det som möjligt om jag till exempel flyttar. Min strategi är att ha så mycket som möjligt så de inte hinner äta upp allt innan det mognat.

10 år gamla Sara Guled brukar vara med och hjälpa Jens, så även idag. Hon berättar:
– I framtiden kommer det att bli bättre och finare för vi jobbar så bra. När vi började 2011 var det inte så bra, men efter några år blev det bättre. Vi hjälper varandra och är hjälpsamma, och det är bra. Jag tycker att det här är bra, alla tycker om bär, de är goda, och jag tycker bäst om blåbär!

– Jens odlar bra, jag trodde faktiskt inte att Jens var så bra!, tillägger hon glatt.

”Ytterst få som förstör något med flit!”

En sandlåda som hyresvärden ville avlägsna från gården överläts till plantering, och Jens har fyllt den med vinbär, pumpa, rabarber, vallmo och blåklint.
– En del har jag satt under kanten, jag tänker att det inte är så sannolikt att någon sätter ner foten precis innanför. Det är lite psykologi och beteende, ler Jens.

– Men det är ytterst få som förstör något med flit!

Den omfattande odlingen har kostat få kronor då Jens är en hejare på att återbruka, såsom ett gammalt trasigt skärp som numer hjälper ett av träden att stå stabilt. Dessutom har man fått mycket till skänks, och mossan som ligger runtom planteringarna för att hålla ogräs borta, det är sådant som villaägare brutit upp och slängt.
– Det ska vara så billigt som möjligt, och inte gå åt fler prylar.

Nu vann de dessutom Ungdomens Naturstipendium, en prissumma på 10 000 kronor. En del av den summan använde grannarna till en utflykt.
– Vi använde det till att åka till Järleån, där lekte vi, grillade och håvade småkryp, säger Jens och avslutar med brett leende:

– Nu har jag fått in fleråriga växter i alla bäddar, så nu har jag inte tänkt odla upp några fler stora ytor!

Publicerad 9 juli 2015 klockan 16:19

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.

2 mars 2021 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

AnnonsPer Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgä...

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-03-02 18:19