”Jockes” sista show: ”Blir speciellt på en känslomässig nivå”

Han har vuxit upp i brandgult, flyttat vidare för större äventyr och sedan återvänt till klubben i hjärtat. Nu ska Joakim Bååk avsluta allt där det en gång startade. LIF Lindesbergs stolthet går ikväll sin allra sista show framför hemmapubliken.

– Vi ska visa moral och visa för både varandra och för publiken som tittar att vi inte lagt ner säsongen än. Vi spelar färdigt, så får man summera allt efter det. Nu handlar det om att samla energi, visa yrkesstolthet och prestera en bra handboll. Det har vi en skyldighet att göra mot övriga ligan också, slår ”Jocke” fast inför torsdagens avslutande hemmafight för LIF Lindesberg.

Det har varit en tung säsong för de brandgula. Förra säsongens publikfester och Elitseriekval har följts upp av ett stort misslyckande, något som placerar LIF som åtta bara två omgångar från slutet. Det var inte vad vare sig ledarna eller spelarna hade räknat med när laget i somras tog sats mot toppstrid.

– Nej, vi är missnöjda med resultaten som vi har fått och över att vi inte kunnat hålla den jämnhet som vi eftersträvat. Vi har haft för få prestationer som vi varit ordentligt nöjda över. Vi har helt enkelt varit för dåliga på att följa upp de bra prestationerna med nya bra prestationer, förklarar Joakim Bååk.

Mittnian har varit med länge och vet hur det känns när det blåser snålt runt ett lag. LIF har under vinterns gång just fått utstå kritik för sina svajiga resultat, samtidigt som publiksiffrorna dippat i hemmaborgen. Att spela samtidigt som pressen utifrån ökar kan vara jobbigt, men ”Jocke” har inte låtit det påverka.

– Inte för min del. Vi är också väl medvetna om att det som handbollsspelare på elitnivå enbart handlar om att prestera. Du är inte värd särskilt mycket mer än din senaste prestation, det är vi medvetna om, resonerar 29-åringen och fortsätter.

– Hade dessutom inte intresset funnits från media och folk runt omkring hade det inte varit lika roligt att spela heller. Men först och främst är det oss själva i laget och föreningen som vi ska vända oss till. Det är dem vi har en skyldighet mot och som vi ska prestera för.

”Frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå vi kan”

Just dessa ska LIF Lindesberg kliva ut för ikväll för en avslutande föreställning i Arenan. Två omgångar återstår visserligen av Allsvenskan, men mötet med Varberg blir den sista på hemmaplan. Motståndet placerar sig som sjua i tabellen och har precis som LIF inte svarat upp till de högt ställda förväntningarna.

Målsättningen för de båda lagen var kvalspel uppåt, något som brandgult är sju poäng ifrån i skrivande stund. En klar missräkning som blir svår att begripa då LIF den här säsongen mönstrat exakt samma manskap som för exakt ett år sedan gjorde succé. Då bar en formstark vår hela vägen fram till en matchserie mot IFK Skövde där LIF även pressade motståndet på en plats i Elitserien. Trots sin rutin har Joakim Bååk aldrig varit med om en sådan förändring för ett och samma lag.

– Nej, inte från säsong till säsong… Men när jag spelade med Lugi var det däremot en gång då vi storspelade fram till jul och sen missade slutspel. Då handlar det verkligen om samma grupp och samma säsong, där vi presterade en totalt skild handboll på hösten mot våren.

Men även om Allsvenskan 2016-17 varit tuff har det funnits ljusglimtar. LIF har tvålat dit satsande topplaget Hallby två gånger och slagit tillbaka dåvarande serieledaren Önnered, bland mycket annat. Spetsen i den brandgula spelartruppen finns där och det gör åttondeplatsen ännu svårare att acceptera.

– Det är så klart väldigt frustrerande när man känner att vi ju faktiskt har kvaliteterna. Hade man istället gått från varje match och känt att ”okej, de här var bättre än oss” kan man ha en annan förståelse. Så det är extra frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå som vi kan, fyller ”Jocke” i.

Dagens trupp är alltså i princip densamma som den för ett år sedan. Att LIF då lyckades så pass bra och även den här säsongen visat upp topprestationer i vissa stunder stärker tron på att laget är bättre än vad resultaten visar. Samtidigt ställer det frågor.

– Förra året är ett kvitto på att det finns mycket kunskap och kvalitet i gruppen. Det är jag inte alls orolig över. Sen gäller det att få gruppen att fungera ihop, du får inte ett bra resultat bara av att ha en bra grupp individer, menar ”Jocke” som får den tuffa frågan vad som gått snett den här säsongen.

– Det är jättesvårt att sätta fingret på. Vi har inte hittat stabiliteten i gruppen, vad det beror på är säkert många saker och alla upplever det säkert olika. Och det är en del av problemet. Vi drar åt olika håll och den nyckeln får laget jobba med att hitta till nästa säsong.

Vill spendera tiden med familjen: ”Vad jag kommer att värdesätta mest”

Men den nyckeln tvingas medspelarna finna utan ”Jocke” vid sin sida. 29-åringen sätter efter avslutad säsong punkt för spelarkarriären, ett beslut som meddelades tidigare i veckan och som grundar sig i familjen. Paret fick i höstas sin andra dotter och det blir allt svårare att bolla runt familjelivet.

– Det är ju den absolut största anledningen till att jag väljer att lägga av. Jag vill kunna komma hem efter jobbet och vara hemma med mina barn och min familj, berättar Joakim som har perspektiv på vad som är viktigast i livet.

– Just nu går jag genom en tid som jag aldrig får tillbaka om jag inte kan vara där. Jag vill spendera tiden med dem och vara närvarande. Det är vad jag kommer att värdesätta mest.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att skadorna hämmat den hårdskjutande mittnian. Under sitt comebackår i LIF matchades ”Jocke” ofta sparsamt, medan han den här säsongen stått över många matcher på grund av sina skadebesvär. Det är en axel som spökat för 29-åringen, som för varje skadesmäll fått längre väg tillbaka till toppnivån.

– När jag spelar ger jag så mycket jag kan och jag ska inte skylla ifrån mig. Men samtidigt påverkas kvaliteten i det man gör om man inte kan träna ordentligt. Det blir ju en negativ spiral när det blir flera skador som kommer.

Mittnians karriär har ändå bjudit på mer än vad många andra får chansen att uppleva. Efter att ha slagit igenom i LIF Lindesberg på Elitserietiden flyttade Joakim till Lund, där han spelade för både Lugi och H43 innan det bar av till Hammarby för en kortare sejour. Med endast två matcher kvar på handbollsplanen är det naturligt om viss nostalgi börjar infinna sig i den 29-åriga kroppen.

– Jag har hunnit med att spela i junior- och U21-landslag som jag värdesätter mycket. Sen har jag fått prova på att spela i andra klubbar, bott i andra städer och det har gett mig väldigt mycket. Sen återkommer jag alltid till när vi spelade i Elitserien med LIF inne i Örebro när jag kom upp som ganska ung spelare. Det var jäkligt häftigt och jag kan fortfarande få rysningar av det, säger ”Jocke” lite drömskt innan han tar sikte på kvällens match i Arenan.

– Det kommer att bli speciellt på en känslomässig nivå. Sen rent sportsligt är det tyvärr inget som man lär komma ihåg för all evighet, utifrån att vi inte har mycket att spela för. Men matchen kommer att kännas extra hos mig.

Det här är Joakim Bååk:
Född: 26:e januari 1988
Familj: Fru och två barn
Position: Mittnia
Moderklubb: LIF Lindesberg
Klubbar: LIF Lindesberg, Lugi, H43, Hammarby, LIF Lindesberg

Publicerad 23 mars 2017 klockan 16:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med sju minuter kvar av matchen saknades fem viktiga spelare i LIF Lindesberg. Trots en bra spelad match så blev skadan för stor när poängen skulle fördelas. Foto: Hasse Persson

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som försvann från den tillgängliga bänken, när Anderstorp gästade Lindesberg. Matchen höll sig jämn under onsdagskvällen, där de sista sju minuterna blev mardrömsliknande för hemmalaget som var chanslösa i slutminuterna.

8 februari 2024 klockan 14:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Sports Camp läggs ned efter 10 år

Under tio somrar har Linde Sports Camp varit en omåttligt populär sommarlovsaktivitet för kommunens unga. Genom å...

Martin Eriksson ny tränare för damlaget: ”Vi kan vinna serien”

Inför säsongen stod GSBK/IFK Lindesbergs damlag utan tränare, så för att laget ...

Lindlöven i tabelltoppen efter helgen

Efter förra helgens tråkiga resultat med dubbla förluster på hemmaplan, så kom det mer positiva toner efter denna ...

Ingrid Nilsson är tillbaka i toppform! Foto: Magnus Nilsson

bildspel 17 medaljer till Frövi judo efter helgens SM

4 guld, 8 silver och 5 brons blev facit för Frövi judo efter helgens Svenska Mästerskap i Trollhättan. Klubben ställde upp med deltagare i varje ålderskategori, och lyckades även plocka medaljer i samtliga, något som gjorde att man blev utsedd till näst bästa klubb av totalt 59 medverkande föreningar.

5 februari 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm avslutar framgångsrika karriären

Lördagens tävling vid Grand Slam i Paris blir den sista på världstouren för Anna Bernholms del, som nu har beslutat sig för att lägga judodräkten på hyllan. I hennes långa meritlista finns bland annat ett EM-brons, en start i OS och otaliga medaljer från världstouren.

1 februari 2024 klockan 15:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags för traktens knattar att ge sig ut i spåren igen
Bara några veckor innan Vasaloppets målgång i Mora, är det dags för den yngre generationen att genomföra sin egen upplaga av tävlingen, när ...
1 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Förlust i helgen trots ökade publiksiffror
Trots att Lindlöven någorlunda kunde öka publiksiffrorna inför dubbelmatcherna i Lindehov, så slutade de två matcherna med förlust. Vid båda ...
30 januari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stenkul firande när curlingklubben fyllde 90 år
Under lördagen firade Lindesbergs Curlingklubb 90-årsjubileum, något man naturligtvis ville uppmärksamma med både cupspel och festligheter på ...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

På fredag och lördag så är det dubbla matcher i Lindehov, där Lindlöven jagar sex poäng för att försvara sin nuvarande andra plats i tabellen. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fri entré till alla tjejer när Lindlöven spelar dubbelt

Inför helgens dubbelmatcher i Lindehov så bjuds alla tjejer på fri entré till två matcher som kan bli sevärda. Med tre raka segrar bakom sig så placerar sig Lindlöven på en andra plats i AllEttans tabell, en placering som truppen säljer sig dyrt för inför seriens andra halva. Hanviken och Nyköping gästar Lindesberg i vad som förväntas bli, två tuffa matcher.
– Bättre än så här blir det inte, säger Tomas Östlund.

25 januari 2024 klockan 22:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Oskar Cosmo blev LIF Lindesbergs främsta målgörare i en tung match mot Helsingborg. Arkivfoto: Hasse Persson

Omöjlig uppgift för LIF Lindesberg som föll mot Helsingborg

Det var på förhand en lång resa till en tung uppgift som väntade LIF Lindesberg. OV Helsingborg HK är obesegrad under säsongen av en anledning och kan mestadels liknas med ett elitlag som har fastnat i Allsvenskan. Trots att skåningarna laddar för en återkomst i Elitserien, så fick man däremot visst motstånd av det gästande Lindelaget.

25 januari 2024 klockan 22:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven klättrar efter tredje raka

Efter två överlägsna hemmasegrar mot norrlandslagen Kiruna och Boden, så fortsatte Lindlöven att rida på sin ...

Dubbla silver till Frövi judo på Pajulahti Games i Finland

Under den gångna helgen åkte Frövi judo med tre aktiva för att delta i Pajulahti Games 2024, som...

Full pott när Norrland gästade Lindehov

Fjorton gjorda mål blev resultatet när AllEttans två nordligaste lag gästade Lindehov under helgen. Även om lö...

Säsongens Allsvenska serie är rekordjämn där varje poäng blir viktig för lagens överlevnad i serien. Under lördagen klättrade både LIF Lindesberg och Redbergslid när man delade på de två poängen. Foto: Hasse Persson

bildspel LIF Lindesberg plockar en viktig poäng

Det började bra för LIF Lindesberg som tog emot Redbergslid i Lindesberg Arena under lördagen. Med en tremålsledning så fortsatte matchen med ett rött kort hos motståndarna inom den andra halvleken, vid ett utjämnat läge. Hemmalaget tog sig tillbaka till ledning inför matchens sista fem minuter, men fick nöja sig med ett oavgjort resultat efter att Redbergslid avslutat med två raka mål.

21 januari 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nyängen slutar som klubbchef i Lindlöven

Under onsdagen meddelade Lindlövens IF via sin hemsida att klubbchefen, Filip Nyängen, avslutar sitt uppdrag på ...

Händelselös förlust efter Lindlövens tio matchfria dagar

Efter tio dagar av Lindlövens matchledigheter, så blev Vallentuna det första motståndet när ...

IFK Lindesberg söker klubbchef: ”Vill utveckla föreningen”

IFK Lindesberg är redo att ta nästa steg i utvecklingen och söker nu en klubbchef, ...

Lindlöven tar tre poäng efter dubbla matcher

Två matcher i Lindehov slutade med tre poäng för Lindlöven, som precis har inlett sin poängjakt i AllEttan. ...

bildspel LIF Lindesberg avslutar året med seger

Det blev en efterlängtad revansch för LIF Lindesberg när Tyresö gästade Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen...

Nytt landslagsarrangemang för LIF Lindesberg

Efter sommarens arrangemangssuccé med Scandinavian Open Championship, så får LIF Lindesberg ännu en chans att ...

Tabelltvåan, HK Varberg, fick svårt att stoppa LIF Lindesberg under onsdagen. Hemmalaget låste matchen tidigt och kunde därefter njuta av två nya poäng till en jämn serie. Foto: Hasse Persson

Odramatisk hemmaseger mot tabelltvåan

LIF Lindesberg inledde onsdagens hemmamatch mot tabelltvåan HK Varberg med 4-1 och därifrån så gick hemmalaget bara undan. Matchens första halvlek slutade med en femmålsledning men även om den gästande tabelltvåan tog in förlorad mark, så var man tidigt utlåsta från att plocka med sig poäng ifrån mötet i Lindesberg Arena.

13 december 2023 klockan 22:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan
Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran...
10 december 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad
Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i Eriksdalshallen i Stockholm. Frövi judos herrar ...
9 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven är klara för Allettan
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon ...
7 december 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-12-05

2023-12-03

2023-12-01

2023-11-30

2023-11-29

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-22

2023-11-20

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-10

2023-11-04

2023-11-03

2024-02-21 22:26