”Jockes” sista show: ”Blir speciellt på en känslomässig nivå”

Han har vuxit upp i brandgult, flyttat vidare för större äventyr och sedan återvänt till klubben i hjärtat. Nu ska Joakim Bååk avsluta allt där det en gång startade. LIF Lindesbergs stolthet går ikväll sin allra sista show framför hemmapubliken.

– Vi ska visa moral och visa för både varandra och för publiken som tittar att vi inte lagt ner säsongen än. Vi spelar färdigt, så får man summera allt efter det. Nu handlar det om att samla energi, visa yrkesstolthet och prestera en bra handboll. Det har vi en skyldighet att göra mot övriga ligan också, slår ”Jocke” fast inför torsdagens avslutande hemmafight för LIF Lindesberg.

Det har varit en tung säsong för de brandgula. Förra säsongens publikfester och Elitseriekval har följts upp av ett stort misslyckande, något som placerar LIF som åtta bara två omgångar från slutet. Det var inte vad vare sig ledarna eller spelarna hade räknat med när laget i somras tog sats mot toppstrid.

– Nej, vi är missnöjda med resultaten som vi har fått och över att vi inte kunnat hålla den jämnhet som vi eftersträvat. Vi har haft för få prestationer som vi varit ordentligt nöjda över. Vi har helt enkelt varit för dåliga på att följa upp de bra prestationerna med nya bra prestationer, förklarar Joakim Bååk.

Mittnian har varit med länge och vet hur det känns när det blåser snålt runt ett lag. LIF har under vinterns gång just fått utstå kritik för sina svajiga resultat, samtidigt som publiksiffrorna dippat i hemmaborgen. Att spela samtidigt som pressen utifrån ökar kan vara jobbigt, men ”Jocke” har inte låtit det påverka.

– Inte för min del. Vi är också väl medvetna om att det som handbollsspelare på elitnivå enbart handlar om att prestera. Du är inte värd särskilt mycket mer än din senaste prestation, det är vi medvetna om, resonerar 29-åringen och fortsätter.

– Hade dessutom inte intresset funnits från media och folk runt omkring hade det inte varit lika roligt att spela heller. Men först och främst är det oss själva i laget och föreningen som vi ska vända oss till. Det är dem vi har en skyldighet mot och som vi ska prestera för.

”Frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå vi kan”

Just dessa ska LIF Lindesberg kliva ut för ikväll för en avslutande föreställning i Arenan. Två omgångar återstår visserligen av Allsvenskan, men mötet med Varberg blir den sista på hemmaplan. Motståndet placerar sig som sjua i tabellen och har precis som LIF inte svarat upp till de högt ställda förväntningarna.

Målsättningen för de båda lagen var kvalspel uppåt, något som brandgult är sju poäng ifrån i skrivande stund. En klar missräkning som blir svår att begripa då LIF den här säsongen mönstrat exakt samma manskap som för exakt ett år sedan gjorde succé. Då bar en formstark vår hela vägen fram till en matchserie mot IFK Skövde där LIF även pressade motståndet på en plats i Elitserien. Trots sin rutin har Joakim Bååk aldrig varit med om en sådan förändring för ett och samma lag.

– Nej, inte från säsong till säsong… Men när jag spelade med Lugi var det däremot en gång då vi storspelade fram till jul och sen missade slutspel. Då handlar det verkligen om samma grupp och samma säsong, där vi presterade en totalt skild handboll på hösten mot våren.

Men även om Allsvenskan 2016-17 varit tuff har det funnits ljusglimtar. LIF har tvålat dit satsande topplaget Hallby två gånger och slagit tillbaka dåvarande serieledaren Önnered, bland mycket annat. Spetsen i den brandgula spelartruppen finns där och det gör åttondeplatsen ännu svårare att acceptera.

– Det är så klart väldigt frustrerande när man känner att vi ju faktiskt har kvaliteterna. Hade man istället gått från varje match och känt att ”okej, de här var bättre än oss” kan man ha en annan förståelse. Så det är extra frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå som vi kan, fyller ”Jocke” i.

Dagens trupp är alltså i princip densamma som den för ett år sedan. Att LIF då lyckades så pass bra och även den här säsongen visat upp topprestationer i vissa stunder stärker tron på att laget är bättre än vad resultaten visar. Samtidigt ställer det frågor.

– Förra året är ett kvitto på att det finns mycket kunskap och kvalitet i gruppen. Det är jag inte alls orolig över. Sen gäller det att få gruppen att fungera ihop, du får inte ett bra resultat bara av att ha en bra grupp individer, menar ”Jocke” som får den tuffa frågan vad som gått snett den här säsongen.

– Det är jättesvårt att sätta fingret på. Vi har inte hittat stabiliteten i gruppen, vad det beror på är säkert många saker och alla upplever det säkert olika. Och det är en del av problemet. Vi drar åt olika håll och den nyckeln får laget jobba med att hitta till nästa säsong.

Vill spendera tiden med familjen: ”Vad jag kommer att värdesätta mest”

Men den nyckeln tvingas medspelarna finna utan ”Jocke” vid sin sida. 29-åringen sätter efter avslutad säsong punkt för spelarkarriären, ett beslut som meddelades tidigare i veckan och som grundar sig i familjen. Paret fick i höstas sin andra dotter och det blir allt svårare att bolla runt familjelivet.

– Det är ju den absolut största anledningen till att jag väljer att lägga av. Jag vill kunna komma hem efter jobbet och vara hemma med mina barn och min familj, berättar Joakim som har perspektiv på vad som är viktigast i livet.

– Just nu går jag genom en tid som jag aldrig får tillbaka om jag inte kan vara där. Jag vill spendera tiden med dem och vara närvarande. Det är vad jag kommer att värdesätta mest.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att skadorna hämmat den hårdskjutande mittnian. Under sitt comebackår i LIF matchades ”Jocke” ofta sparsamt, medan han den här säsongen stått över många matcher på grund av sina skadebesvär. Det är en axel som spökat för 29-åringen, som för varje skadesmäll fått längre väg tillbaka till toppnivån.

– När jag spelar ger jag så mycket jag kan och jag ska inte skylla ifrån mig. Men samtidigt påverkas kvaliteten i det man gör om man inte kan träna ordentligt. Det blir ju en negativ spiral när det blir flera skador som kommer.

Mittnians karriär har ändå bjudit på mer än vad många andra får chansen att uppleva. Efter att ha slagit igenom i LIF Lindesberg på Elitserietiden flyttade Joakim till Lund, där han spelade för både Lugi och H43 innan det bar av till Hammarby för en kortare sejour. Med endast två matcher kvar på handbollsplanen är det naturligt om viss nostalgi börjar infinna sig i den 29-åriga kroppen.

– Jag har hunnit med att spela i junior- och U21-landslag som jag värdesätter mycket. Sen har jag fått prova på att spela i andra klubbar, bott i andra städer och det har gett mig väldigt mycket. Sen återkommer jag alltid till när vi spelade i Elitserien med LIF inne i Örebro när jag kom upp som ganska ung spelare. Det var jäkligt häftigt och jag kan fortfarande få rysningar av det, säger ”Jocke” lite drömskt innan han tar sikte på kvällens match i Arenan.

– Det kommer att bli speciellt på en känslomässig nivå. Sen rent sportsligt är det tyvärr inget som man lär komma ihåg för all evighet, utifrån att vi inte har mycket att spela för. Men matchen kommer att kännas extra hos mig.

Det här är Joakim Bååk:
Född: 26:e januari 1988
Familj: Fru och två barn
Position: Mittnia
Moderklubb: LIF Lindesberg
Klubbar: LIF Lindesberg, Lugi, H43, Hammarby, LIF Lindesberg

Publicerad 23 mars 2017 klockan 16:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

3 juli 2024 klockan 23:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Hovsta tog de viktiga poängen under måndagen

Med förlust mot Skyllberg under torsdagen så fick IFK Lindesberg göra sig i ordning för det sista topplaget i ...

IFK Lindesberg kämpade bra under den första halvleken mot Skyllberg och såg även ut att kunna jämna ut ställningen inför den andra halvan. Många psykiska mål släpptes in och istället fick hemmalaget ta emot sin sjätte raka förlust. Foto: Timmy Lundegård

Mycket tung förlust för IFK Lindesberg

Det är tungt hos IFK Lindesberg. Under torsdagskvällen kom den sjätte raka förlusten för den unga truppen som ännu är rejält drabbat av skador och sjukdomar. Hemmalaget såg stridsvilliga ut inför den andra halvleken men visade inte alls samma motivation som vid den tidigare upphämtningen mot Örebro. Med flera raka förluster mot seriens tuffaste gäng så blir det allt svårare att kämpa sig tillbaka.

14 juni 2024 klockan 00:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet
Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén ...
12 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM
Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkände adaptiv kata som en officiell klass...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mycket priser delades ut till de nio vinnarna under Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Förutom de klassiska vinnarrosetterna så fanns det även priser från Kotten & Co, EnglunDesign och Lindesbergs Nya Gummiverkstad. Genrebild. Foto: Timmy Lundegård

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Värmlandskuskarna Björn Goop och Per Nilsson körde till sig varsin dubbelseger, medan Olle Alsén stod för dagens snabbaste avslutning med Hemisphere som gick från sist till seger på upploppet.
– Segerkänslan kom först i mitten på upploppet, berättar Olle.

6 juni 2024 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

bildspel Världseliten gjorde upp om titlarna utanför Lindesberg

Under den gångna helgen samlades världseliten inom orienteringsskytte i Munkhyttan, strax utanför ...

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna ...

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer...

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på ...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

Hemmasegrarna fortsätter för IFK Lindesberg som snart har passerat ett år utan serieförlust på hemmaplan. Under torsdagen blev det en skön seger mot IFK Örebro. Foto: Timmy Lundegård

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gästande örebroarna flertalet målchanser, samtidigt som IFK Lindesberg kämpade för att få bollen närmare mittlinjen. Mot den andra halvleken tog hemmalaget kontroll över matchen och avgjorde med två avslutande mål.
– Momentumet ändrades väl nästan direkt i den andra halvleken, säger Loke Laurberg.

10 maj 2024 klockan 14:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern
Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under ...
9 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong
På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda ...
30 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-26

2024-04-24

2024-04-15

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-05

2024-04-03

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-20

2024-03-18

2024-03-17

2024-07-22 00:26