”Jockes” sista show: ”Blir speciellt på en känslomässig nivå”

Han har vuxit upp i brandgult, flyttat vidare för större äventyr och sedan återvänt till klubben i hjärtat. Nu ska Joakim Bååk avsluta allt där det en gång startade. LIF Lindesbergs stolthet går ikväll sin allra sista show framför hemmapubliken.

– Vi ska visa moral och visa för både varandra och för publiken som tittar att vi inte lagt ner säsongen än. Vi spelar färdigt, så får man summera allt efter det. Nu handlar det om att samla energi, visa yrkesstolthet och prestera en bra handboll. Det har vi en skyldighet att göra mot övriga ligan också, slår ”Jocke” fast inför torsdagens avslutande hemmafight för LIF Lindesberg.

Det har varit en tung säsong för de brandgula. Förra säsongens publikfester och Elitseriekval har följts upp av ett stort misslyckande, något som placerar LIF som åtta bara två omgångar från slutet. Det var inte vad vare sig ledarna eller spelarna hade räknat med när laget i somras tog sats mot toppstrid.

– Nej, vi är missnöjda med resultaten som vi har fått och över att vi inte kunnat hålla den jämnhet som vi eftersträvat. Vi har haft för få prestationer som vi varit ordentligt nöjda över. Vi har helt enkelt varit för dåliga på att följa upp de bra prestationerna med nya bra prestationer, förklarar Joakim Bååk.

Mittnian har varit med länge och vet hur det känns när det blåser snålt runt ett lag. LIF har under vinterns gång just fått utstå kritik för sina svajiga resultat, samtidigt som publiksiffrorna dippat i hemmaborgen. Att spela samtidigt som pressen utifrån ökar kan vara jobbigt, men ”Jocke” har inte låtit det påverka.

– Inte för min del. Vi är också väl medvetna om att det som handbollsspelare på elitnivå enbart handlar om att prestera. Du är inte värd särskilt mycket mer än din senaste prestation, det är vi medvetna om, resonerar 29-åringen och fortsätter.

– Hade dessutom inte intresset funnits från media och folk runt omkring hade det inte varit lika roligt att spela heller. Men först och främst är det oss själva i laget och föreningen som vi ska vända oss till. Det är dem vi har en skyldighet mot och som vi ska prestera för.

”Frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå vi kan”

Just dessa ska LIF Lindesberg kliva ut för ikväll för en avslutande föreställning i Arenan. Två omgångar återstår visserligen av Allsvenskan, men mötet med Varberg blir den sista på hemmaplan. Motståndet placerar sig som sjua i tabellen och har precis som LIF inte svarat upp till de högt ställda förväntningarna.

Målsättningen för de båda lagen var kvalspel uppåt, något som brandgult är sju poäng ifrån i skrivande stund. En klar missräkning som blir svår att begripa då LIF den här säsongen mönstrat exakt samma manskap som för exakt ett år sedan gjorde succé. Då bar en formstark vår hela vägen fram till en matchserie mot IFK Skövde där LIF även pressade motståndet på en plats i Elitserien. Trots sin rutin har Joakim Bååk aldrig varit med om en sådan förändring för ett och samma lag.

– Nej, inte från säsong till säsong… Men när jag spelade med Lugi var det däremot en gång då vi storspelade fram till jul och sen missade slutspel. Då handlar det verkligen om samma grupp och samma säsong, där vi presterade en totalt skild handboll på hösten mot våren.

Men även om Allsvenskan 2016-17 varit tuff har det funnits ljusglimtar. LIF har tvålat dit satsande topplaget Hallby två gånger och slagit tillbaka dåvarande serieledaren Önnered, bland mycket annat. Spetsen i den brandgula spelartruppen finns där och det gör åttondeplatsen ännu svårare att acceptera.

– Det är så klart väldigt frustrerande när man känner att vi ju faktiskt har kvaliteterna. Hade man istället gått från varje match och känt att ”okej, de här var bättre än oss” kan man ha en annan förståelse. Så det är extra frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå som vi kan, fyller ”Jocke” i.

Dagens trupp är alltså i princip densamma som den för ett år sedan. Att LIF då lyckades så pass bra och även den här säsongen visat upp topprestationer i vissa stunder stärker tron på att laget är bättre än vad resultaten visar. Samtidigt ställer det frågor.

– Förra året är ett kvitto på att det finns mycket kunskap och kvalitet i gruppen. Det är jag inte alls orolig över. Sen gäller det att få gruppen att fungera ihop, du får inte ett bra resultat bara av att ha en bra grupp individer, menar ”Jocke” som får den tuffa frågan vad som gått snett den här säsongen.

– Det är jättesvårt att sätta fingret på. Vi har inte hittat stabiliteten i gruppen, vad det beror på är säkert många saker och alla upplever det säkert olika. Och det är en del av problemet. Vi drar åt olika håll och den nyckeln får laget jobba med att hitta till nästa säsong.

Vill spendera tiden med familjen: ”Vad jag kommer att värdesätta mest”

Men den nyckeln tvingas medspelarna finna utan ”Jocke” vid sin sida. 29-åringen sätter efter avslutad säsong punkt för spelarkarriären, ett beslut som meddelades tidigare i veckan och som grundar sig i familjen. Paret fick i höstas sin andra dotter och det blir allt svårare att bolla runt familjelivet.

– Det är ju den absolut största anledningen till att jag väljer att lägga av. Jag vill kunna komma hem efter jobbet och vara hemma med mina barn och min familj, berättar Joakim som har perspektiv på vad som är viktigast i livet.

– Just nu går jag genom en tid som jag aldrig får tillbaka om jag inte kan vara där. Jag vill spendera tiden med dem och vara närvarande. Det är vad jag kommer att värdesätta mest.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att skadorna hämmat den hårdskjutande mittnian. Under sitt comebackår i LIF matchades ”Jocke” ofta sparsamt, medan han den här säsongen stått över många matcher på grund av sina skadebesvär. Det är en axel som spökat för 29-åringen, som för varje skadesmäll fått längre väg tillbaka till toppnivån.

– När jag spelar ger jag så mycket jag kan och jag ska inte skylla ifrån mig. Men samtidigt påverkas kvaliteten i det man gör om man inte kan träna ordentligt. Det blir ju en negativ spiral när det blir flera skador som kommer.

Mittnians karriär har ändå bjudit på mer än vad många andra får chansen att uppleva. Efter att ha slagit igenom i LIF Lindesberg på Elitserietiden flyttade Joakim till Lund, där han spelade för både Lugi och H43 innan det bar av till Hammarby för en kortare sejour. Med endast två matcher kvar på handbollsplanen är det naturligt om viss nostalgi börjar infinna sig i den 29-åriga kroppen.

– Jag har hunnit med att spela i junior- och U21-landslag som jag värdesätter mycket. Sen har jag fått prova på att spela i andra klubbar, bott i andra städer och det har gett mig väldigt mycket. Sen återkommer jag alltid till när vi spelade i Elitserien med LIF inne i Örebro när jag kom upp som ganska ung spelare. Det var jäkligt häftigt och jag kan fortfarande få rysningar av det, säger ”Jocke” lite drömskt innan han tar sikte på kvällens match i Arenan.

– Det kommer att bli speciellt på en känslomässig nivå. Sen rent sportsligt är det tyvärr inget som man lär komma ihåg för all evighet, utifrån att vi inte har mycket att spela för. Men matchen kommer att kännas extra hos mig.

Det här är Joakim Bååk:
Född: 26:e januari 1988
Familj: Fru och två barn
Position: Mittnia
Moderklubb: LIF Lindesberg
Klubbar: LIF Lindesberg, Lugi, H43, Hammarby, LIF Lindesberg

Publicerad 23 mars 2017 klockan 16:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget...
2 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-05-16 23:29