”Jockes” sista show: ”Blir speciellt på en känslomässig nivå”

Han har vuxit upp i brandgult, flyttat vidare för större äventyr och sedan återvänt till klubben i hjärtat. Nu ska Joakim Bååk avsluta allt där det en gång startade. LIF Lindesbergs stolthet går ikväll sin allra sista show framför hemmapubliken.

– Vi ska visa moral och visa för både varandra och för publiken som tittar att vi inte lagt ner säsongen än. Vi spelar färdigt, så får man summera allt efter det. Nu handlar det om att samla energi, visa yrkesstolthet och prestera en bra handboll. Det har vi en skyldighet att göra mot övriga ligan också, slår ”Jocke” fast inför torsdagens avslutande hemmafight för LIF Lindesberg.

Det har varit en tung säsong för de brandgula. Förra säsongens publikfester och Elitseriekval har följts upp av ett stort misslyckande, något som placerar LIF som åtta bara två omgångar från slutet. Det var inte vad vare sig ledarna eller spelarna hade räknat med när laget i somras tog sats mot toppstrid.

– Nej, vi är missnöjda med resultaten som vi har fått och över att vi inte kunnat hålla den jämnhet som vi eftersträvat. Vi har haft för få prestationer som vi varit ordentligt nöjda över. Vi har helt enkelt varit för dåliga på att följa upp de bra prestationerna med nya bra prestationer, förklarar Joakim Bååk.

Mittnian har varit med länge och vet hur det känns när det blåser snålt runt ett lag. LIF har under vinterns gång just fått utstå kritik för sina svajiga resultat, samtidigt som publiksiffrorna dippat i hemmaborgen. Att spela samtidigt som pressen utifrån ökar kan vara jobbigt, men ”Jocke” har inte låtit det påverka.

– Inte för min del. Vi är också väl medvetna om att det som handbollsspelare på elitnivå enbart handlar om att prestera. Du är inte värd särskilt mycket mer än din senaste prestation, det är vi medvetna om, resonerar 29-åringen och fortsätter.

– Hade dessutom inte intresset funnits från media och folk runt omkring hade det inte varit lika roligt att spela heller. Men först och främst är det oss själva i laget och föreningen som vi ska vända oss till. Det är dem vi har en skyldighet mot och som vi ska prestera för.

”Frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå vi kan”

Just dessa ska LIF Lindesberg kliva ut för ikväll för en avslutande föreställning i Arenan. Två omgångar återstår visserligen av Allsvenskan, men mötet med Varberg blir den sista på hemmaplan. Motståndet placerar sig som sjua i tabellen och har precis som LIF inte svarat upp till de högt ställda förväntningarna.

Målsättningen för de båda lagen var kvalspel uppåt, något som brandgult är sju poäng ifrån i skrivande stund. En klar missräkning som blir svår att begripa då LIF den här säsongen mönstrat exakt samma manskap som för exakt ett år sedan gjorde succé. Då bar en formstark vår hela vägen fram till en matchserie mot IFK Skövde där LIF även pressade motståndet på en plats i Elitserien. Trots sin rutin har Joakim Bååk aldrig varit med om en sådan förändring för ett och samma lag.

– Nej, inte från säsong till säsong… Men när jag spelade med Lugi var det däremot en gång då vi storspelade fram till jul och sen missade slutspel. Då handlar det verkligen om samma grupp och samma säsong, där vi presterade en totalt skild handboll på hösten mot våren.

Men även om Allsvenskan 2016-17 varit tuff har det funnits ljusglimtar. LIF har tvålat dit satsande topplaget Hallby två gånger och slagit tillbaka dåvarande serieledaren Önnered, bland mycket annat. Spetsen i den brandgula spelartruppen finns där och det gör åttondeplatsen ännu svårare att acceptera.

– Det är så klart väldigt frustrerande när man känner att vi ju faktiskt har kvaliteterna. Hade man istället gått från varje match och känt att ”okej, de här var bättre än oss” kan man ha en annan förståelse. Så det är extra frustrerande att känna att vi inte presterar på den nivå som vi kan, fyller ”Jocke” i.

Dagens trupp är alltså i princip densamma som den för ett år sedan. Att LIF då lyckades så pass bra och även den här säsongen visat upp topprestationer i vissa stunder stärker tron på att laget är bättre än vad resultaten visar. Samtidigt ställer det frågor.

– Förra året är ett kvitto på att det finns mycket kunskap och kvalitet i gruppen. Det är jag inte alls orolig över. Sen gäller det att få gruppen att fungera ihop, du får inte ett bra resultat bara av att ha en bra grupp individer, menar ”Jocke” som får den tuffa frågan vad som gått snett den här säsongen.

– Det är jättesvårt att sätta fingret på. Vi har inte hittat stabiliteten i gruppen, vad det beror på är säkert många saker och alla upplever det säkert olika. Och det är en del av problemet. Vi drar åt olika håll och den nyckeln får laget jobba med att hitta till nästa säsong.

Vill spendera tiden med familjen: ”Vad jag kommer att värdesätta mest”

Men den nyckeln tvingas medspelarna finna utan ”Jocke” vid sin sida. 29-åringen sätter efter avslutad säsong punkt för spelarkarriären, ett beslut som meddelades tidigare i veckan och som grundar sig i familjen. Paret fick i höstas sin andra dotter och det blir allt svårare att bolla runt familjelivet.

– Det är ju den absolut största anledningen till att jag väljer att lägga av. Jag vill kunna komma hem efter jobbet och vara hemma med mina barn och min familj, berättar Joakim som har perspektiv på vad som är viktigast i livet.

– Just nu går jag genom en tid som jag aldrig får tillbaka om jag inte kan vara där. Jag vill spendera tiden med dem och vara närvarande. Det är vad jag kommer att värdesätta mest.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att skadorna hämmat den hårdskjutande mittnian. Under sitt comebackår i LIF matchades ”Jocke” ofta sparsamt, medan han den här säsongen stått över många matcher på grund av sina skadebesvär. Det är en axel som spökat för 29-åringen, som för varje skadesmäll fått längre väg tillbaka till toppnivån.

– När jag spelar ger jag så mycket jag kan och jag ska inte skylla ifrån mig. Men samtidigt påverkas kvaliteten i det man gör om man inte kan träna ordentligt. Det blir ju en negativ spiral när det blir flera skador som kommer.

Mittnians karriär har ändå bjudit på mer än vad många andra får chansen att uppleva. Efter att ha slagit igenom i LIF Lindesberg på Elitserietiden flyttade Joakim till Lund, där han spelade för både Lugi och H43 innan det bar av till Hammarby för en kortare sejour. Med endast två matcher kvar på handbollsplanen är det naturligt om viss nostalgi börjar infinna sig i den 29-åriga kroppen.

– Jag har hunnit med att spela i junior- och U21-landslag som jag värdesätter mycket. Sen har jag fått prova på att spela i andra klubbar, bott i andra städer och det har gett mig väldigt mycket. Sen återkommer jag alltid till när vi spelade i Elitserien med LIF inne i Örebro när jag kom upp som ganska ung spelare. Det var jäkligt häftigt och jag kan fortfarande få rysningar av det, säger ”Jocke” lite drömskt innan han tar sikte på kvällens match i Arenan.

– Det kommer att bli speciellt på en känslomässig nivå. Sen rent sportsligt är det tyvärr inget som man lär komma ihåg för all evighet, utifrån att vi inte har mycket att spela för. Men matchen kommer att kännas extra hos mig.

Det här är Joakim Bååk:
Född: 26:e januari 1988
Familj: Fru och två barn
Position: Mittnia
Moderklubb: LIF Lindesberg
Klubbar: LIF Lindesberg, Lugi, H43, Hammarby, LIF Lindesberg

Publicerad 23 mars 2017 klockan 16:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet ...

Hemmaseger avslutar travsäsongen

Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det ...

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana

Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda ...

Lea sköt sig till 91 poäng i luftgevärskyttet, vilket var onsdagens bästa resultat. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Linde Sports Camp är igång!

Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och riktar sig till ungdomar som börjar i årkurs 4 till 6, där ungdomarna får chansen att testa på alla möjliga sporter från fotboll till karate.
– Syftet är att de deltagande ungdomarna ska få hitta något nytt, säger fritidskonsulent Jonas Andersson.

11 augusti 2021 klockan 15:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg
Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är ...
29 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust
OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snö...
28 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana
Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt...
27 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Skinny Dipping med segerkusken Kenneth Gorski och delar av ägarkretsen. Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var däremot större där man även fick ta del av en svalkande hemmaseger, genom Skinny Dipping och Kenneth Gorski.
– Det var tacksamt att de körde i ett långsammare tempo där framme, säger vinnarkusken.

18 juli 2021 klockan 17:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista ...

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Annons

Foto: Hasse Persson

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsföreningar. Nu öppnas möjligheter för restauranger och serveringsställen att hålla öppet längre, och dessutom kan idrottsföreningar släppa in sin efterlängtade publik på matcherna igen.

2 juli 2021 klockan 09:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan
Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då ...
19 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”
Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma lös vid 15-tiden under tisdagen. Hästen tog sig ut på ...
18 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda
Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois ...
16 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-09-21 03:59