Redan som liten plågades Joel av tankar om att något var fel på honom, och med åren kom han att må allt sämre. I tonåren började han självmedicinera med alkohol, något som med tiden ledde honom in i ett missbruk, och som 23-åring hamnade han på ett behandlingshem i Gagnef. På torsdag 24 februari kommer Joel till Hillstreet med sin föreläsning ”Men själen kan man inte gipsa”, som handlar om de tuffa åren.
– Det handlar om mina egna upplevelser av att inte må så bra, själen behöver något annat för att kunna tillfriskna och det har tagit väldigt många år för mig, berättar Joel.
Joel Lindeborg, då Andersson, växte upp i Lindesberg och var i ungdomen aktiv i en mängd olika föreningar och arrangemang på Musikhuset. Under ytan mådde han dock väldigt dåligt, något som han kämpat med ända sedan en mycket ung ålder.
– Man har ju väldigt mycket tankar och idéer i den åldern, men jag kände att jag slogs lite med mig själv, jag hade så mycket tankar inom mig som jag inte fick utlopp för och jag förstod inte varför jag mådde som gjorde, berättar Joel.
I takt med att han blev äldre upptäckte Joel att hans mående gick att självmedicinera med alkohol, men det slutade med att han som 23-åring hamnade på ett behandlingshem i Gagnef.
– Det var framförallt för att jag drack för mycket, men det visade sig att det i själva verket var ett symptom på något som var större, säger Joel.
Efter sammanlagt 1,5 år på behandlingshemmet var det dags för Joel att stå på egna ben och han bestämde sig för att lämna Lindesberg för gott och söka sig uppåt i landet.
– Jag flyttade till Borlänge och gjorde allt som jag trodde var rätt och som skulle hjälpa mig. Jag gifte mig, skaffade barn och jobbade med ungdomar, men jag mådde fortfarande inte bra, berättar han.
2014 föddes parets son och under de följande 10 månaderna var livet på topp, men sedan kom kraschen.
– Helt plötsligt var det som ett bottenlöst hål som inte gick att ta sig ur, och det var då som jag diagnostiserades med bipolär sjukdom. Jag pratar mycket om föräldrarollen i min föreläsning, det var kämpigt att vara förälder och samtidigt må så dåligt. Jag bar på mycket skam och kände att jag hade svikit min son.
Efter diagnosen fick Joel äntligen den hjälpen som behövdes och mediciner som faktiskt hjälpte. Som en utmaning till sig själv började han fundera på att föreläsa om sin resa, något som han gjorde verklighet av och nu kommer tillbaka till Lindesberg för att dela med sig av.
– Jag har upplevt så mycket tabu, men det är så många barn som mår dåligt och jag upplever att det inte alltid tas på allvar. Därför vill jag sprida budskapet genom att prata om mig själv och det jag har gått igenom, avslutar Joel.
Föreläsningen ”Men själen kan man inte gipsa” ges torsdagen 24 februari, klockan 18.00, på Hillstreet i Lindesberg.
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade siffrorna 1-1 så blev straffarna att avgöra resultatet, Lindlövens första straffläggning för säsongen. Trots fem straffskott för Lindlöven så var HC Dalen snabbast att få in pucken i mål.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna. LindeNytt efterlyste läsarbilder, och vilken respons det blev! Av bilderna att döma kunde det färgsprakande fenomenet ses över i princip hela kommunen, och många var snabba med kameran.
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande Forshaga IF så höll Lindlöven det kontrollerat med ett inledande 3-0 i mitten av den andra perioden. Trots mål från bortalaget, så lyckades Lindlöven att låsa matchen med fina 4-2.
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat – men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att gå ihop och julen kan istället innebära en tuff period där utsattheten utmärker sig ännu mer. Därför går nu Gåvoboden och Kristinakyrkan i Lindesberg samman i en Julklappsinsamling för att sprida julglädje hos utsatta barnfamiljer.
– Det är viktigare nu än någonsin att verkligen gå med varandra och visa att man bryr sig. Jag är så glad att se att samhället verkligen vill hjälpa till, säger initiativtagaren Elin Olofsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe – detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler besökare än någonsin.
– Det har fullkomligt strömmat in folk under hela dagen och det har varit långa köer på parkeringen, det är superroligt, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.