Ekologiskt nötkött och grönbetes ägg är två av produkterna som Johan och Pernilla Sigge från Rya Gårdsprodukter producerar. Foto: Jennie Einarsson

Johan och Pernilla – ett av många stopp i årets gastronomiska resa i länet

För femte året i rad stundar den årligen återkommande Matresan i Örebro län, där besökare får chansen att hälsa på lokala matproducenter, krögare och entreprenörer. På den lilla släktgården Sigges i Rya är förberedelserna i full gång för att ta emot helgens besökare. – Det är belöningen för jobbet man gör, att få möta kunden som äter det som vi har producerat, säger Pernilla Sigge från Rya Gårdsprodukter.

Som en spinoff på Wadköpings Matmarknad tog grundarna Davide Lindqvist och Richard Ekbok fram konceptet Matresan för fem år sedan – detta för att öka intresset för lokalt producerade råvaror. Sedan dess har Matresan rotat sig som ett återkommande och efterlängtat event i Örebro län – och nu till helgen (2-3 september) är det åter dags att ge sig ut på jakt efter intressanta matupplevelser.

Bland årets 85 utställare finns 10 av dessa belägna i Lindesbergs kommun, varav Rya Gårdsprodukter är en av dessa är. Här driver makarna Pernilla och Johan Sigge en ”regenerativ” verksamhet, vilket innebär att den är självförnyande på näringsämnen utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

– Vi försöker avläsa naturen för att vitalisera ekosystemet och har frångått all konstgödning och besprutning, istället odlar vi ett mångfald av gräs som alla djuren äter. Med en väldigt aktiv fotosyntes i utbyte med vatten och mineraler så får vi ett väldigt vitalt ekosystem som faktiskt överträffar konstgödning, det är lite unikt här, förklarar Johan Sigge.

Johan utfodrar de 400 höns av arten Bovan värphöna som bor på Sigges i Rya. Foto: Jennie Einarsson

På gården i Rya by man odlat spannmål i generationer men för fyra år sedan sålde Johan och Pernilla plogen och tröskan för att gå över till någonting nytt.

– Det är svårt att få lönsamhet på en mindre gård så vi skaffade 40 kalvar för fyra år sedan och snubblade över det ”regenerativa” konceptet. Sedan dess har vi gått en hel del kurser och läst på ordentligt för att förstå hur ekosystemet fungerar i naturligt tillstånd, berättar Johan.

På gården är djuren väldigt centrala. Varje dag flyttas kor, får och höns mellan mindre fållor, vilket gör att djuren äter allt och inte selektivt som de annars gör. Detta gynnar mikrolivet i jorden och gör att näringskedjan fungerar på ett sätt som det fungerade förr när de stora beteshjordarna trampade runt på jorden. Men det har tagit lång tid för systemet att anpassa sig.

– När systemet går på steroider och konstgödning så fungerar inte det naturliga näringsutbytet i marken, ska man ställa om så måste man få ut djuren och få tillbaka trampet. Nu efter fyra år så syns skillnaden, när man sår in en gräsvall så sår man kanske fem eller sju arter, men i år har vi uppmätt 30 gräsarter, de finns latent i marken. Med trampet och mångfald av djur och olika beteslag så slår de upp med tiden, förklarar Pernilla.

Pernilla hämtar in de 90 ägg som lagts under eftermiddagen. Totalt producerar hönsen omkring 300 – 400 ägg varje dag. Foto: Jennie Einarsson

Nu laddar man inför helgens Matresa och ser fram emot att få visa upp gården och produkterna som man producerar. Främst är det grönbetesägg men även ekologiskt nöt- och lammkött.

– Vi var med förra året på matresan, det var jätteroligt! Det kom väldigt många som var nyfikna och ställde frågor och ville prata med oss. Man märker att det är många som är intresserad av lokalproducerad mat, man vill veta ursprung och hur livet ser ut för djuren på gården. Det är belöningen för jobbet man gör, att få möta kunden som äter det som vi har producerat. Vi skulle inte hålla på med det här om vi enbart sålde till butiker, vi sysslar med relationsmat här, förklarar Pernilla.

– Ja, nu ser vi fram emot att få träffa kunderna i helgen, avlutar Johan glatt.

Samtliga utställare under helgens Matresa i Lindesbergs kommun är:

En får tacka Läs mer
Bergslagens grönsaksförädling Läs mer
Storå Bär och Grönsaker Läs mer
Kallernäs Getgård Läs mer
Lindesbergs Musteri Läs mer
Tre sjöars kök & mejeri Läs mer
Rya Gårdsprodukter Läs mer
Gårdsbutiken i Balsta Läs mer
Bromanders får och rekreationsgård Läs mer
Adolfsbergs gård Läs mer

 

Hela kartan med utställare går att hitta här.

Publicerad 31 augusti 2023 klockan 16:15

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Filip Nyängen. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter att vänta för hockeybesökare: ”Kommer se att det händer grejer”

Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.

3 oktober 2023 klockan 14:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax ...

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup

Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får ä...

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever

Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av ...

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”

I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.

2 oktober 2023 klockan 08:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbla förluster för LIF Lindesberg
Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas ...
29 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för ...
29 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.

29 september 2023 klockan 08:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Annons


SVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i ...

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
22 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
22 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-18

2023-09-18

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-03 14:49