FOTO: Frövi Judo

Judofest tar över Lindesberg Arena

Helgen bjuder på en stor judofest i Lindesberg. Med start idag öppnar Frövi Judo upp årets upplaga av Judofestivalen. Festivalen hålls i Lindesberg Arena och pågår över hela helgen, vilket lockar runt 400 deltagare.

Det har blivit dags för 2014 års upplaga av Judofestivalen. Evenemanget arrangeras av Frövi Judo och lockar deltagare från hela landet. Den här gången öppnar man upp helgen med Riksmästerskapen för högstadieungdomar på fredagen. Mästerskapen startar redan klockan 9.00 på fredagsmorgonen och pågår sedan fram till 16.00.

– Ja på dagen håller vi tävlingen och sen är börjar träningarna ikväll. Sen fortsätter det enligt vårat program över hela helgen, säger Björn Nyberg från Frövi Judoklubb.

Fredagens riksmästerskaps blir den enda tävlingen som äger rum under festivalhelgen. Själva konceptet med Judofestivalen utgår i övrigt från att träna, umgås, byta idéer och koppla av från judon med en rad aktiviteter. Från och med klockan 18.00 drar träningspassen igång och då kan man se atleter i alla åldrar delta.

– Det som är speciellt med vårat läger är att vi når alla ålderskategorier. Det är det enda lägret som har alla åldrar och det är så klart väldigt stort, berättar Björn Nyberg.

Frövi Judo har arrangerat detta ända sedan 80-talet. När man på började kallade man det för pingstläger, då judolägret inföll i samband med pingsthelgen. På den tiden höll man till i Wedevåg, en plats som sedermera förbyttes till Frövi. När sedan Lindesberg Arena stod klar valde man att flytta vidare och från och med förra året startade man det koncept som idag är känt som Judofestivalen.

Festivalen är vida omtalad och har alltid lockat många deltagare, framförallt under de tidiga åren. Nyberg berättar att medlemsantalet har gått i vågor och att det under några år gick ner kraftigt. En starkt bidragande effekt var när annandag pingst försvann som helgdag.

– Sen man tog bort helgdagen så tappade vi. Men det håller vi på att ta tillbaka nu i och med att vi börjar på fredagen. Det är klart att det inte är lika bra som när det var annandag pingst och alla var lediga. Men trots allt är vi tillbaka nu och det har nog mycket att göra med att det är ett annorlunda koncept och att vi har förändrat oss.

Till i år har nya steg tagits för att ytterligare förändra evenemanget. Utöver själva träningen läggs en stor vikt vid kring kringaktiviteter som bland annat kanot, parkour och klättring. Dessutom kommer man att hålla i tävlingsgrenarna Fångarna på Arenahallen och Gladiatorspel.

– Vi varvar träningspassen med de andra aktiviteterna. Det är för att vi vill få ett bredare koncept och ge möjligheten till andra aktiviteter. Det är lite orsaken också till att vi kallar det för festival och inte träningsläger, för det händer så pass mycket runt omkring, säger Björn Nyberg.

En annan stor del i festivalen är de olika seminarier som hålls. Tanken med dessa är att inspirera och motivera båda utövare, föräldrar och ledare som kan ta del av materialet. Till årets upplaga kommer Frövi Judo att mönstra hela sju föredragshållare, varav fem är hitresta.

Föredragshållarna fungerar även som tränare för träningspassen. Bland dessa finner man Jörgen Häggqvist som är en av Sveriges mest framgångsrika judokas och den OS-meriterade Wolfgang Biedron. Den som kommer mest långväga ifrån är skotten Peter Gardiner, som Frövi Judo samarbetat med mycket tidigare. Han är för tillfället anlitad av det svenska judoförbundet och är alltså verksam i Sverige.

– Och då tycker vi det är kul att få se honom i action. Det är självklart roligt att vi har en jätteduktig skotsk tränare här. Han kommer att ha seminarier för sitt upplägg i Skottland och sin träning, där det är intressant att lyssna, berättar Björn Nyberg som pushar för de många intressanta föredragshållarna.

– Seminarierna är spännande på det sättet att det handlar om de två uppläggen för judokonceptet. Dessutom har vi besök från det svenska judoförbundet där de talar om sitt upplägg fram till 2020. De kommer att hålla seminarier om skador med naprapater och docenter som jobbar för judoförbundet.

Inför festivalen är ungefär 360 deltagare föranmälda, men Nyberg är övertygad om att den siffran kommer att nå upp till målet på 400. Festivalen smygstartades alltså med en tävling på fredagsmorgonen och incheckningen sker sedan 17.00 i eftermiddag. De tillresta kommer att utnyttja alla typer av boende, i form av camping, skolutrymmen och så vidare.

Det blir en helg fylld av judo, både i form av träning och även teori. Klockan 16.00 på söndag slår portarna igen i Lindesberg Arena. Då kommer Judofestivalen anno 2014 att vara avslutad.

Publicerad 16 maj 2014 klockan 06:31

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Frövi judo kammade hem hela 17 medaljer vid SM i helgen. Foto: Frédérik Gourlay Uvesten

17 medaljer till Frövi judo under helgens SM-tävlingar

I helgen hölls Judo-SM i Eriksdalshallen i Stockholm, där Frövi judo hade 27 anmälda starter. Resultatet blev ett strålande sådant, med hela 17 medaljer – 6 guld, 6 silver och 5 brons.
– Man kan inte vara annat än nöjd, de gjorde det bra. Vi känner att vi har jättebra stöttning hemifrån kommunen och då är det väldigt roligt att kunna leverera, säger Björn Nyberg till LindeNytt.

6 februari 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

Dubbel revanschlycka hos Lindlöven

Norrlandsturnén som avslutade årets första månad fick inget vidare slut, där det blev dubbla förluster. Unden söndagen fick Lindlöven chans till revansch då båda norrlandslagen gästade Lindehov för en riktig hockeyhelg. Lyckan i hemmalaget blev total när man lyckades att få med sig fem viktiga poäng till serien, varav en seger mot tabelltvåan.

5 februari 2023 klockan 19:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Brons till Ida Eriksson på World Judo Tour i Portugal

Frövi judos mycket lovande talang, Ida Eriksson, knep ett brons vid helgens Grand Prix i portugisiska ...

bildspel Dubbelarrangemang gav dubbelt LIF-jubel

Under söndagen var det åter dags för ett dubbelarrangemang i arenan. Både LIF-damerna och herrarna fick visa upp sig ...

Lindlöven fick en tuff norrlandsturné

Lindlövens andra norrlandsturné för serien bjöd på en dyster repris. Trots att det redan under båda matcherna såg ...

Anna Sandberg. Foto: BK Häcken

Supertalangen från Lindesberg är nominerad till Årets genombrott

Den 15 februari är det dags för Örebro läns första idrottsgala att gå av stapeln i Conventum kongress. Här ska idrottsutövare, ledare och klubbar som presterat något extra under året prisas. Bland kvällens nominerade kandidater finns ingen mindre än den 19-åriga supertalangen Anna Sandberg från Lindesberg som är nominerad till Årets genombrott efter att hon fullkomligt exploderat i sin karriär som som fotbollsspelare under de senaste åren.
– Det finns otroligt många duktiga idrottare i Örebro län så att bli nominerad är såklart skitkul, säger hon till LindeNytt.

27 januari 2023 klockan 19:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Sur övertidsförlust i Lindehov

I helgen gjorde Lindlöven sin sjunde match inom säsongens AllEtta. Efter en riktig bergodalbana på poängtavlan så blev det en riktig målshow i den tredje perioden, som lockade till sig ett övertidsspel. Väsby lyckades däremot med den bättre avslutningen och lyckades avgöra matchen, efter nära tre minuter i övertiden.

23 januari 2023 klockan 11:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF Lindesberg fortsätter att vinna
Fjorton matcher, noll förluster. LIF Lindesberg fortsätter sitt långa segertåg där en elvamålsseger mot Norrköping blev nästa destination. ...
22 januari 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Enkel hemmaseger mot tabelljumbon
Efter uddamålssegern mot den dåvarande tabelltvåan Enköping, så höll LIF Lindesberg ett stort favoritskap när tabelljumbon Skuru gästade ...
15 januari 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff hockeyhelg i Lindehov
Helgen bjöd på dubbla matcher i Lindehov, där Lindlöven tog sikte på sin första triumf inom AllEttan. Hockeyhelgen fick däremot en bitter ...
15 januari 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det var jubel från både laget och LIF-supportrarna när LIF Lindesberg segrade med 25-26. Foto: Hasse Persson

bildspel Uddamålseger när serien vändes

Tio segrar och en oavgjord match blev LIF Lindesbergs facit när Division 1-serien gick in i halvtid. Under lördagen var det på nytt dags att blåsa igång seriens andra halva. Årets första match blev en jämn strid mellan seriens två topplag, där ett straffmål blev skillnaden mellan seger och förlust.

7 januari 2023 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den rutinerade hockeyprofilen Filip Nyängen är ny klubbchef i Lindlöven. Foto: Hasse Persson/Privat

Filip Nyängen ny klubbchef i Lindlöven: ”Ska bli en attraktiv toppklubb i hockeyettan”

För Filip Nyängen kom hockeyintresset redan i unga år, då han följde landslagets matcher tillsammans med sin pappa hemma i tv-soffan, men det var när han började arbeta för Örebro Hockey som intresset verkligen brann till. Nu är han klar som ny klubbchef för Lindlövens IF, ett uppdrag han ser fram emot med stora visioner inför framtiden.
– Det känns jättebra, alla förutsättningar finns för att utveckla klubben och ta nästa steg, att förbereda och stärka organisationen för att i framtiden kunna spela i hockeyallsvenskan, säger Nyängen till LindeNytt.

5 januari 2023 klockan 14:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Dyster hemmapremiär i Lindehov

Det var en hemmapremiär som Lindlöven hade väntat på. Det var äntligen dags att inviga säsongens fortsättningsserie i ...

bildspel En tillbakablick på året som gått – 2022 i bilder

2022 - ett minst sagt händelserikt år kantat av framgångar och bakslag, tvära kast och sorg men ...

Förlust i AllEttans premiär

Efter en framgångsrik höst inom HockeyEttan så kom Lindlöven väl förberedda när fortsättningsserien, AllEttan, skulle ...

Annons

Niklas Christensson är ny tränare för IFK Lindesbergs A-lag. Foto: Camilla Lagerman

Han ska ta IFK Lindesbergs herrar till nya höjder

IFK Lindesberg slutade på en niondeplats i division 5 när årets seriespel var slut, något man siktar på att förbättra med hjälp av det mycket rutinerade nyförvärvet på tränarsidan, Niklas Christensson.
– Jag älskar att vinna och älskar utmaningar, och det här känns som en bra utmaning. Det känns som att det kan bli ett ganska roligt fotbollsår, säger Christensson.

28 december 2022 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Råsshallen firar 40 år med jubileumsmatch

Det har hunnit gå 40 år sedan Råsshallen i Guldsmedshyttan stod färdig för invigning. Med ideella krafter och st...

IFK Lindesbergs fantastiska julklapp: Ny jättesponsor

Lagom till jul offentliggör IFK Lindesberg klubbens nyaste tillskott på sponsorsidan, nämligen Tjodolf ...

bildspel LIF tar tionde raka i seriefinalen

Seriefinal mot serietvåan Enköping blev årets sista uppgift för seriens obesegrade ledare LIF Lindesberg. Efter en jämn ...

Internationell handbollscup i Lindesberg Arena

Idag blev det officiellt att Lindesberg Arena står som spelplats för Scandinavian Open Championship, en ...

Fem eldsjälar får energiklappen

Tidigare i vinter bad Linde energi allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Den 4 december stängde ...

Rejäl utklassning mot tabelljumbon

Serieledande LIF Lindesberg tog en resa till Stockholmsområdet under lördagskvällen där man gästade tabelljumbon Skuru ...

Foto: Camilla Lagerman

Se damlagets historiska final

Under lördagens Lag-SM blev Frövi Judos damlag historiska, då de knep guldet och blev svenska mästare för sjätte året i rad. Missade du den rafflande finalen? Ingen fara, LindeNytt kan nu visa guldstriden i sin helhet, där Frövi Judo mötte SPIF i mästerskapets final.

11 december 2022 klockan 13:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Frövi Judo historiska – damlaget svenska mästare för sjätte året i rad
Frövi Judos damlag levde upp till sitt stora favoritskap under lördagens lag-SM som arrangerades på hemmaplan i Lindesberg arena. Damerna gick ...
10 december 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stjärnspäckat när Frövi Judo arrangerar Lag-SM på hemmaplan
På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av Lag-SM i judo. Totalt 14 lag från hela Sverige är anmälda, och de ...
8 december 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Seger när LIF laddade för handbollsdag
Säsongens första dubbelarrangemang stod för dörren där Norrköping gästade Lindesberg i dubbel mening. Trots längre dagar i arenan så är ett ...
3 december 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-27

2022-11-18

2022-11-15

2022-11-14

2022-11-12

2022-10-29

2022-10-23

2022-10-23

2022-10-16

2022-10-09

2022-10-08

2022-10-03

2022-10-02

2022-10-01

2023-02-06 22:00