FOTO: Frövi Judo

Judofest tar över Lindesberg Arena

Helgen bjuder på en stor judofest i Lindesberg. Med start idag öppnar Frövi Judo upp årets upplaga av Judofestivalen. Festivalen hålls i Lindesberg Arena och pågår över hela helgen, vilket lockar runt 400 deltagare.

Det har blivit dags för 2014 års upplaga av Judofestivalen. Evenemanget arrangeras av Frövi Judo och lockar deltagare från hela landet. Den här gången öppnar man upp helgen med Riksmästerskapen för högstadieungdomar på fredagen. Mästerskapen startar redan klockan 9.00 på fredagsmorgonen och pågår sedan fram till 16.00.

– Ja på dagen håller vi tävlingen och sen är börjar träningarna ikväll. Sen fortsätter det enligt vårat program över hela helgen, säger Björn Nyberg från Frövi Judoklubb.

Fredagens riksmästerskaps blir den enda tävlingen som äger rum under festivalhelgen. Själva konceptet med Judofestivalen utgår i övrigt från att träna, umgås, byta idéer och koppla av från judon med en rad aktiviteter. Från och med klockan 18.00 drar träningspassen igång och då kan man se atleter i alla åldrar delta.

– Det som är speciellt med vårat läger är att vi når alla ålderskategorier. Det är det enda lägret som har alla åldrar och det är så klart väldigt stort, berättar Björn Nyberg.

Frövi Judo har arrangerat detta ända sedan 80-talet. När man på började kallade man det för pingstläger, då judolägret inföll i samband med pingsthelgen. På den tiden höll man till i Wedevåg, en plats som sedermera förbyttes till Frövi. När sedan Lindesberg Arena stod klar valde man att flytta vidare och från och med förra året startade man det koncept som idag är känt som Judofestivalen.

Festivalen är vida omtalad och har alltid lockat många deltagare, framförallt under de tidiga åren. Nyberg berättar att medlemsantalet har gått i vågor och att det under några år gick ner kraftigt. En starkt bidragande effekt var när annandag pingst försvann som helgdag.

– Sen man tog bort helgdagen så tappade vi. Men det håller vi på att ta tillbaka nu i och med att vi börjar på fredagen. Det är klart att det inte är lika bra som när det var annandag pingst och alla var lediga. Men trots allt är vi tillbaka nu och det har nog mycket att göra med att det är ett annorlunda koncept och att vi har förändrat oss.

Till i år har nya steg tagits för att ytterligare förändra evenemanget. Utöver själva träningen läggs en stor vikt vid kring kringaktiviteter som bland annat kanot, parkour och klättring. Dessutom kommer man att hålla i tävlingsgrenarna Fångarna på Arenahallen och Gladiatorspel.

– Vi varvar träningspassen med de andra aktiviteterna. Det är för att vi vill få ett bredare koncept och ge möjligheten till andra aktiviteter. Det är lite orsaken också till att vi kallar det för festival och inte träningsläger, för det händer så pass mycket runt omkring, säger Björn Nyberg.

En annan stor del i festivalen är de olika seminarier som hålls. Tanken med dessa är att inspirera och motivera båda utövare, föräldrar och ledare som kan ta del av materialet. Till årets upplaga kommer Frövi Judo att mönstra hela sju föredragshållare, varav fem är hitresta.

Föredragshållarna fungerar även som tränare för träningspassen. Bland dessa finner man Jörgen Häggqvist som är en av Sveriges mest framgångsrika judokas och den OS-meriterade Wolfgang Biedron. Den som kommer mest långväga ifrån är skotten Peter Gardiner, som Frövi Judo samarbetat med mycket tidigare. Han är för tillfället anlitad av det svenska judoförbundet och är alltså verksam i Sverige.

– Och då tycker vi det är kul att få se honom i action. Det är självklart roligt att vi har en jätteduktig skotsk tränare här. Han kommer att ha seminarier för sitt upplägg i Skottland och sin träning, där det är intressant att lyssna, berättar Björn Nyberg som pushar för de många intressanta föredragshållarna.

– Seminarierna är spännande på det sättet att det handlar om de två uppläggen för judokonceptet. Dessutom har vi besök från det svenska judoförbundet där de talar om sitt upplägg fram till 2020. De kommer att hålla seminarier om skador med naprapater och docenter som jobbar för judoförbundet.

Inför festivalen är ungefär 360 deltagare föranmälda, men Nyberg är övertygad om att den siffran kommer att nå upp till målet på 400. Festivalen smygstartades alltså med en tävling på fredagsmorgonen och incheckningen sker sedan 17.00 i eftermiddag. De tillresta kommer att utnyttja alla typer av boende, i form av camping, skolutrymmen och så vidare.

Det blir en helg fylld av judo, både i form av träning och även teori. Klockan 16.00 på söndag slår portarna igen i Lindesberg Arena. Då kommer Judofestivalen anno 2014 att vara avslutad.

Publicerad 16 maj 2014 klockan 06:31

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget...
2 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-05-17 12:14