FOTO: Frövi Judo

Judofest tar över Lindesberg Arena

Helgen bjuder på en stor judofest i Lindesberg. Med start idag öppnar Frövi Judo upp årets upplaga av Judofestivalen. Festivalen hålls i Lindesberg Arena och pågår över hela helgen, vilket lockar runt 400 deltagare.

Det har blivit dags för 2014 års upplaga av Judofestivalen. Evenemanget arrangeras av Frövi Judo och lockar deltagare från hela landet. Den här gången öppnar man upp helgen med Riksmästerskapen för högstadieungdomar på fredagen. Mästerskapen startar redan klockan 9.00 på fredagsmorgonen och pågår sedan fram till 16.00.

– Ja på dagen håller vi tävlingen och sen är börjar träningarna ikväll. Sen fortsätter det enligt vårat program över hela helgen, säger Björn Nyberg från Frövi Judoklubb.

Fredagens riksmästerskaps blir den enda tävlingen som äger rum under festivalhelgen. Själva konceptet med Judofestivalen utgår i övrigt från att träna, umgås, byta idéer och koppla av från judon med en rad aktiviteter. Från och med klockan 18.00 drar träningspassen igång och då kan man se atleter i alla åldrar delta.

– Det som är speciellt med vårat läger är att vi når alla ålderskategorier. Det är det enda lägret som har alla åldrar och det är så klart väldigt stort, berättar Björn Nyberg.

Frövi Judo har arrangerat detta ända sedan 80-talet. När man på började kallade man det för pingstläger, då judolägret inföll i samband med pingsthelgen. På den tiden höll man till i Wedevåg, en plats som sedermera förbyttes till Frövi. När sedan Lindesberg Arena stod klar valde man att flytta vidare och från och med förra året startade man det koncept som idag är känt som Judofestivalen.

Festivalen är vida omtalad och har alltid lockat många deltagare, framförallt under de tidiga åren. Nyberg berättar att medlemsantalet har gått i vågor och att det under några år gick ner kraftigt. En starkt bidragande effekt var när annandag pingst försvann som helgdag.

– Sen man tog bort helgdagen så tappade vi. Men det håller vi på att ta tillbaka nu i och med att vi börjar på fredagen. Det är klart att det inte är lika bra som när det var annandag pingst och alla var lediga. Men trots allt är vi tillbaka nu och det har nog mycket att göra med att det är ett annorlunda koncept och att vi har förändrat oss.

Till i år har nya steg tagits för att ytterligare förändra evenemanget. Utöver själva träningen läggs en stor vikt vid kring kringaktiviteter som bland annat kanot, parkour och klättring. Dessutom kommer man att hålla i tävlingsgrenarna Fångarna på Arenahallen och Gladiatorspel.

– Vi varvar träningspassen med de andra aktiviteterna. Det är för att vi vill få ett bredare koncept och ge möjligheten till andra aktiviteter. Det är lite orsaken också till att vi kallar det för festival och inte träningsläger, för det händer så pass mycket runt omkring, säger Björn Nyberg.

En annan stor del i festivalen är de olika seminarier som hålls. Tanken med dessa är att inspirera och motivera båda utövare, föräldrar och ledare som kan ta del av materialet. Till årets upplaga kommer Frövi Judo att mönstra hela sju föredragshållare, varav fem är hitresta.

Föredragshållarna fungerar även som tränare för träningspassen. Bland dessa finner man Jörgen Häggqvist som är en av Sveriges mest framgångsrika judokas och den OS-meriterade Wolfgang Biedron. Den som kommer mest långväga ifrån är skotten Peter Gardiner, som Frövi Judo samarbetat med mycket tidigare. Han är för tillfället anlitad av det svenska judoförbundet och är alltså verksam i Sverige.

– Och då tycker vi det är kul att få se honom i action. Det är självklart roligt att vi har en jätteduktig skotsk tränare här. Han kommer att ha seminarier för sitt upplägg i Skottland och sin träning, där det är intressant att lyssna, berättar Björn Nyberg som pushar för de många intressanta föredragshållarna.

– Seminarierna är spännande på det sättet att det handlar om de två uppläggen för judokonceptet. Dessutom har vi besök från det svenska judoförbundet där de talar om sitt upplägg fram till 2020. De kommer att hålla seminarier om skador med naprapater och docenter som jobbar för judoförbundet.

Inför festivalen är ungefär 360 deltagare föranmälda, men Nyberg är övertygad om att den siffran kommer att nå upp till målet på 400. Festivalen smygstartades alltså med en tävling på fredagsmorgonen och incheckningen sker sedan 17.00 i eftermiddag. De tillresta kommer att utnyttja alla typer av boende, i form av camping, skolutrymmen och så vidare.

Det blir en helg fylld av judo, både i form av träning och även teori. Klockan 16.00 på söndag slår portarna igen i Lindesberg Arena. Då kommer Judofestivalen anno 2014 att vara avslutad.

Publicerad 16 maj 2014 klockan 06:31

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida Larsson blev största poänggörare med 25 poäng till laget. Tre nya poäng innebär dessutom en ny avancering i tabellen för Linde, som nu klättrat upp till en nionde plats.

14 februari 2021 klockan 17:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde raka trepoängare. Lindelaget är därmed ännu obesegrat i vårseriens andra mötesrunda, efter fyra matcher. Något som håller kvar Lindlöven som Vårseriens tabelletta.

10 februari 2021 klockan 21:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna frånvarande så blev matchen desto svårare. Det ständigt jämnspelande Gislaved fick en tidig ledning och hade aldrig tankar på att bromsa in, något som ledde till lagets första Elitserieseger i Lindesberg på närmare tio år.

30 januari 2021 klockan 16:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Två poäng efter straffläggning
Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust i viktig hemmamatch
Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer f...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-03-03 03:49