FOTO: Frövi Judo

Judofest tar över Lindesberg Arena

Helgen bjuder på en stor judofest i Lindesberg. Med start idag öppnar Frövi Judo upp årets upplaga av Judofestivalen. Festivalen hålls i Lindesberg Arena och pågår över hela helgen, vilket lockar runt 400 deltagare.

Det har blivit dags för 2014 års upplaga av Judofestivalen. Evenemanget arrangeras av Frövi Judo och lockar deltagare från hela landet. Den här gången öppnar man upp helgen med Riksmästerskapen för högstadieungdomar på fredagen. Mästerskapen startar redan klockan 9.00 på fredagsmorgonen och pågår sedan fram till 16.00.

– Ja på dagen håller vi tävlingen och sen är börjar träningarna ikväll. Sen fortsätter det enligt vårat program över hela helgen, säger Björn Nyberg från Frövi Judoklubb.

Fredagens riksmästerskaps blir den enda tävlingen som äger rum under festivalhelgen. Själva konceptet med Judofestivalen utgår i övrigt från att träna, umgås, byta idéer och koppla av från judon med en rad aktiviteter. Från och med klockan 18.00 drar träningspassen igång och då kan man se atleter i alla åldrar delta.

– Det som är speciellt med vårat läger är att vi når alla ålderskategorier. Det är det enda lägret som har alla åldrar och det är så klart väldigt stort, berättar Björn Nyberg.

Frövi Judo har arrangerat detta ända sedan 80-talet. När man på började kallade man det för pingstläger, då judolägret inföll i samband med pingsthelgen. På den tiden höll man till i Wedevåg, en plats som sedermera förbyttes till Frövi. När sedan Lindesberg Arena stod klar valde man att flytta vidare och från och med förra året startade man det koncept som idag är känt som Judofestivalen.

Festivalen är vida omtalad och har alltid lockat många deltagare, framförallt under de tidiga åren. Nyberg berättar att medlemsantalet har gått i vågor och att det under några år gick ner kraftigt. En starkt bidragande effekt var när annandag pingst försvann som helgdag.

– Sen man tog bort helgdagen så tappade vi. Men det håller vi på att ta tillbaka nu i och med att vi börjar på fredagen. Det är klart att det inte är lika bra som när det var annandag pingst och alla var lediga. Men trots allt är vi tillbaka nu och det har nog mycket att göra med att det är ett annorlunda koncept och att vi har förändrat oss.

Till i år har nya steg tagits för att ytterligare förändra evenemanget. Utöver själva träningen läggs en stor vikt vid kring kringaktiviteter som bland annat kanot, parkour och klättring. Dessutom kommer man att hålla i tävlingsgrenarna Fångarna på Arenahallen och Gladiatorspel.

– Vi varvar träningspassen med de andra aktiviteterna. Det är för att vi vill få ett bredare koncept och ge möjligheten till andra aktiviteter. Det är lite orsaken också till att vi kallar det för festival och inte träningsläger, för det händer så pass mycket runt omkring, säger Björn Nyberg.

En annan stor del i festivalen är de olika seminarier som hålls. Tanken med dessa är att inspirera och motivera båda utövare, föräldrar och ledare som kan ta del av materialet. Till årets upplaga kommer Frövi Judo att mönstra hela sju föredragshållare, varav fem är hitresta.

Föredragshållarna fungerar även som tränare för träningspassen. Bland dessa finner man Jörgen Häggqvist som är en av Sveriges mest framgångsrika judokas och den OS-meriterade Wolfgang Biedron. Den som kommer mest långväga ifrån är skotten Peter Gardiner, som Frövi Judo samarbetat med mycket tidigare. Han är för tillfället anlitad av det svenska judoförbundet och är alltså verksam i Sverige.

– Och då tycker vi det är kul att få se honom i action. Det är självklart roligt att vi har en jätteduktig skotsk tränare här. Han kommer att ha seminarier för sitt upplägg i Skottland och sin träning, där det är intressant att lyssna, berättar Björn Nyberg som pushar för de många intressanta föredragshållarna.

– Seminarierna är spännande på det sättet att det handlar om de två uppläggen för judokonceptet. Dessutom har vi besök från det svenska judoförbundet där de talar om sitt upplägg fram till 2020. De kommer att hålla seminarier om skador med naprapater och docenter som jobbar för judoförbundet.

Inför festivalen är ungefär 360 deltagare föranmälda, men Nyberg är övertygad om att den siffran kommer att nå upp till målet på 400. Festivalen smygstartades alltså med en tävling på fredagsmorgonen och incheckningen sker sedan 17.00 i eftermiddag. De tillresta kommer att utnyttja alla typer av boende, i form av camping, skolutrymmen och så vidare.

Det blir en helg fylld av judo, både i form av träning och även teori. Klockan 16.00 på söndag slår portarna igen i Lindesberg Arena. Då kommer Judofestivalen anno 2014 att vara avslutad.

Publicerad 16 maj 2014 klockan 06:31

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-12 15:49