Foto:Privat

Julia och Fanny fällde tre älgar

Älgjakten betraktas av många som ett gubbigt fenomen. Fanny Ardesjö, 21, med lillasyster Julia, 18, är två lokala jägare som slår hål på myten om att det bara är gubbar som stövlar ut i storskogen med bössan i hand. I förra veckan fällde systrarna tre djur tillsammans.

Fanny och Julia Ardesjö är nya i jaktlaget i Västra Löa, men har redan visat att man är att räkna med när det gäller. Under jaktveckan fällde laget totalt sex djur – tre av dessa sprang in i systrarnas sikte.
-Jag fällde en kalv och Julia fick en fyrataggare samt en kviga. Självklart tog vi själva hand om djuren efteråt också, påpekar hon.
Fanny gör sin andra älgjakt och menar att det visserligen är mycket män i skogarna, men att hon och systern redan har blivit en del av gänget.
-Vi har inte haft några problem att bli accepterade. Vi i laget känner visserligen varandra sedan många år och träffas ibland på kvällarna, men ändå. Det är ju en kraftigt mansdominerad värld och därför tror jag det kan vara svårt för kvinnor att slå sig fram bland ”gubbarna” även om vi själva inte upplevt det, säger Fanny.

Syskonen fällde hälften av lagets veckoresultat om totalt sex djur. Lite fördomsfullt kan tänkas att detta skulle ha retat herrarna i laget, att två kvinnor gjorde lika bra ifrån sig som tolv män.
-Nej, inte alls. Istället kom alla fram och var jättegulliga mot oss. Det skall mycket till för att en karl skall komma fram och visa känslor på ett sådant sätt, att krama om och säga grattis. Men sådan var stämningen i laget, så det är jätteroligt, förklarar Fanny.

Vi har fått ta del av Fanny Ardesjös ”jaktdagbok”, hennes egen berättelse om ögonblicket då hon själv fick skjuta en älg. Nedan finns hennes ”skogsnoteringar” att läsa för den nyfikne:

”Överlycklig över att lillasystern just skjutit sin första älg sätter jag mig på nytt pass efter fikat. Vi har lottat och det är ett riktigt superpass jag fått nu. Min bror är med mig idag och jag känner mig mycket lugnare än förra året jag var med.
Vi sitter rätt öppet med skugga över oss så minuterna känns långa när det blåser kallt. Fingrar och tår stelnar allt mer och man drömmer sig bort i tankar på en varm bastu och en kall öl som väntas till kvällen för att fira syrrans fällda tjur.
Det rycker till i hela kroppen när vi plötsligt hör hunden börja skälla när den tar upp en älg. Tankarna börjar snurra när man hör att det går åt vårt håll. Snabba repetitioner hur jag ska göra om det skulle dyka upp en älg. Vantar av, kontrollera att djuret är skjutbart, bössan upp i stadigt läge, sikta, osäkra och trycka av…

Drevet verkar vända åt andra hållet så jag blir lite lugnare men håller ändå koll runt omkring. När jag slänger en blick bakåt för att se om det kan komma fram något där knackar min bror mig på armen, pekar framåt och viskar – älg!
Shit, nu är det på riktigt! Älgen kommer lunkandes ungefär 60 meter bort och det är ett skjutbart djur. Lugnt och kontrollerat lyfter jag upp bössan och börjar följa älgen i kikarsiktet. Det är mycket buskar och grenar i vägen så jag bestämmer mig för att inte avfyra något skott. Men när älgen ska korsa en väg stannar han upp och ställer sig fint med bredsidan mot mig så jag trycker av.

Det är nu pulsen går upp i 180 och jag börjar skaka. Blev det ett bra skott, vart tog älgen vägen, vart är hundföraren som kan spåra upp älgen? Dags att kontakta de andra lagmedlemmarna för att berätta vad som hänt.
– Fanny här, Daniel kom. Jag har skjutit på en älg och tror att den ligger ner. Jag tror det är en kalv, men den kom ensam.
– Bra Fanny, säger Daniel. Det har nog gått bra. Hunden har nog splittrat på kon och kalven. Sitt ner och var lugn så kommer Peter snart med hunden.

Min bror ber mig att stå still med det är totalt omöjligt. Hela kroppen skakar!
Hunden dyker upp strax efter och börjar cirkulera runt skottplatsen så den låg antagligen där bland buskarna. När Peter kom ropade han på mig i radion
– Grattis Fanny, det ligger en fin kalv här i diket. Du kan komma ner och ta ur den.
Lättad och lycklig hoppar jag ner från passet och får en efterlängtad grankvist i mössan som symboliserar att jag skjutit en älg.”

Publicerad 18 oktober 2010 klockan 16:01

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Grafik och data från Region Örebro län.

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

7 maj 2021 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering
Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nä...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att blicka fram emot ett roligt och fartfyllt sommarlov. Foto: Lindesbergs kommun

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att arrangera kostnadsfria lovaktiviteter för traktens barn och ungdomar. Totalt kan man nu erbjuda 12 läger samt 2 simskolor och anmälan öppnar redan imorgon, onsdag.

4 maj 2021 klockan 10:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern.
– Det misstänkta brottet skall ha skett för ett par veckor sedan, men flickan har varit tyst om det av olika anledningar, bland annat då den misstänkte skall ha lovat att ge henne gåvor om hon inte berättar för någon om vad som hänt, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

28 april 2021 klockan 10:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen
En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den nya Lindbackaskolan säkrare för eleverna. Bygget ...
26 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-12 03:41