Foto:Privat

Julia och Fanny fällde tre älgar

Älgjakten betraktas av många som ett gubbigt fenomen. Fanny Ardesjö, 21, med lillasyster Julia, 18, är två lokala jägare som slår hål på myten om att det bara är gubbar som stövlar ut i storskogen med bössan i hand. I förra veckan fällde systrarna tre djur tillsammans.

Fanny och Julia Ardesjö är nya i jaktlaget i Västra Löa, men har redan visat att man är att räkna med när det gäller. Under jaktveckan fällde laget totalt sex djur – tre av dessa sprang in i systrarnas sikte.
-Jag fällde en kalv och Julia fick en fyrataggare samt en kviga. Självklart tog vi själva hand om djuren efteråt också, påpekar hon.
Fanny gör sin andra älgjakt och menar att det visserligen är mycket män i skogarna, men att hon och systern redan har blivit en del av gänget.
-Vi har inte haft några problem att bli accepterade. Vi i laget känner visserligen varandra sedan många år och träffas ibland på kvällarna, men ändå. Det är ju en kraftigt mansdominerad värld och därför tror jag det kan vara svårt för kvinnor att slå sig fram bland ”gubbarna” även om vi själva inte upplevt det, säger Fanny.

Syskonen fällde hälften av lagets veckoresultat om totalt sex djur. Lite fördomsfullt kan tänkas att detta skulle ha retat herrarna i laget, att två kvinnor gjorde lika bra ifrån sig som tolv män.
-Nej, inte alls. Istället kom alla fram och var jättegulliga mot oss. Det skall mycket till för att en karl skall komma fram och visa känslor på ett sådant sätt, att krama om och säga grattis. Men sådan var stämningen i laget, så det är jätteroligt, förklarar Fanny.

Vi har fått ta del av Fanny Ardesjös ”jaktdagbok”, hennes egen berättelse om ögonblicket då hon själv fick skjuta en älg. Nedan finns hennes ”skogsnoteringar” att läsa för den nyfikne:

”Överlycklig över att lillasystern just skjutit sin första älg sätter jag mig på nytt pass efter fikat. Vi har lottat och det är ett riktigt superpass jag fått nu. Min bror är med mig idag och jag känner mig mycket lugnare än förra året jag var med.
Vi sitter rätt öppet med skugga över oss så minuterna känns långa när det blåser kallt. Fingrar och tår stelnar allt mer och man drömmer sig bort i tankar på en varm bastu och en kall öl som väntas till kvällen för att fira syrrans fällda tjur.
Det rycker till i hela kroppen när vi plötsligt hör hunden börja skälla när den tar upp en älg. Tankarna börjar snurra när man hör att det går åt vårt håll. Snabba repetitioner hur jag ska göra om det skulle dyka upp en älg. Vantar av, kontrollera att djuret är skjutbart, bössan upp i stadigt läge, sikta, osäkra och trycka av…

Drevet verkar vända åt andra hållet så jag blir lite lugnare men håller ändå koll runt omkring. När jag slänger en blick bakåt för att se om det kan komma fram något där knackar min bror mig på armen, pekar framåt och viskar – älg!
Shit, nu är det på riktigt! Älgen kommer lunkandes ungefär 60 meter bort och det är ett skjutbart djur. Lugnt och kontrollerat lyfter jag upp bössan och börjar följa älgen i kikarsiktet. Det är mycket buskar och grenar i vägen så jag bestämmer mig för att inte avfyra något skott. Men när älgen ska korsa en väg stannar han upp och ställer sig fint med bredsidan mot mig så jag trycker av.

Det är nu pulsen går upp i 180 och jag börjar skaka. Blev det ett bra skott, vart tog älgen vägen, vart är hundföraren som kan spåra upp älgen? Dags att kontakta de andra lagmedlemmarna för att berätta vad som hänt.
– Fanny här, Daniel kom. Jag har skjutit på en älg och tror att den ligger ner. Jag tror det är en kalv, men den kom ensam.
– Bra Fanny, säger Daniel. Det har nog gått bra. Hunden har nog splittrat på kon och kalven. Sitt ner och var lugn så kommer Peter snart med hunden.

Min bror ber mig att stå still med det är totalt omöjligt. Hela kroppen skakar!
Hunden dyker upp strax efter och börjar cirkulera runt skottplatsen så den låg antagligen där bland buskarna. När Peter kom ropade han på mig i radion
– Grattis Fanny, det ligger en fin kalv här i diket. Du kan komma ner och ta ur den.
Lättad och lycklig hoppar jag ner från passet och får en efterlängtad grankvist i mössan som symboliserar att jag skjutit en älg.”

Publicerad 18 oktober 2010 klockan 16:01

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 14:39