Tomten har uppenbarligen varit på besök hos Linde Energi AB där man idag presenterade sin julklapp. När paketsnören och omslagspapper lossats fanns däri ett solcellserbjudande från Linde Energi, i samarbete med Jämtkraft AB som man har en överenskommelse med.
Intresset för solceller växer sig större, inte minst ur miljösynpunkt. Idag presenterade Linde Energi sin julklapp till solcellsintressenter: ett solcellserbjudande i samarbete med Jämtkraft AB, Linde Energis huvudleverantör av el, en överenskommelse som innebär att man får hjälp att förmedla solcellspaket samt planera solcellsanläggning. De hjälper till med rådgivning, och anläggningen är dessutom anpassad för Nordiskt klimat, såsom snö och de mörkerförhållanden som råder häromkring.
För att skaffa solcellsanläggning är processen lång; kundens förutsättningar ska utredas, det ska anmälas till kommunen, ansökan om investeringsbidrag, befintligt elavtal ska ses över, momsregistrering ska göras, liksom anmälan till nätägare och anmälan om elcertifikat, detta för att nämna några punkter.
– Många går och tänker på att kanske skaffa det, men man orkar inte gå igenom processen. Nu kan man äntligen få den rätta knuffen att göra det här, säger Greger Nilsson, Linde Energis styrelseordförande.
– Det är en stor hjälp att kunna erbjuda kunderna hjälp med den här processen, tycker kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).
Det är ett specialerbjudande från Linde Energi som gäller: Sol 60. De kunder som köper solcellspaket från Linde Energi tecknar ett avtal på tre år, där Linde Energi köper överskottselen för 60 öre/kWh i 12 månaders tid. Sedan köps överskottet enligt det avtal som alla befintliga mikroproducenter har, spotpris minus 1,5 öre/kWh. Panelerna tar upp 20 kvadratmeter av villataket, och har en bruttokostnad på 60 000 kronor, där det ges möjlighet att få tillbaka 35 procent från investeringsbidraget.
– Vi tjänar egentligen ingenting på det här, däremot lever vi upp till vårt miljömål som företag. Vi vill ha en klar och tydlig miljöprofil. En solelanläggning betalar tillbaka sig på ungefär 10, 15 år ungefär, säger Göran Karlsson, elchef och vice VD.
– Tittar man så ser man ju att det har hänt något i och med det milda klimatet. Vi vill dra vårt strå till stacken för en bättre miljö. Det är ingen jättestor vinstaffär för oss, men för kunder som står i det här valet kan det betyda mycket, tillägger Greger.
Och Irja konstaterar:
– Kommunmedborgarna blir mer och mer miljömedvetna, då är det kul att bolaget ligger i framkant, det är kul att de kommer till oss ägare och inte tvärtom.
Även kommunstyrelsens vice ordförande, Jonas Kleber (C), är helt och hållet positiv till bolagets julklapp.
– Det är kul att man kan göra något sådant här lokalt. Jag ser bara att det är positiva effekter, säger Kleber.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.