Marknadens yngsta knalle, Jolin. Foto: Ida Lindkvist

Julmarknad och julkonsert går hand i hand

Vädret till trots gjorde man sitt bästa för att skapa en marknad i julens tecken i Ramsbergs församlingsgård. Med i stort sett bara lokala knallar rådde en hemtrevlig stämning, och efter marknaden välkomnas man till kyrkan för att avnjuta en stor julkonsert. – Det är en stor julkonsert där Ramsbergs kör och Hörkens och Ljusnarsbergs körer är med, säger Ullami. 

När man närmar sig Ramsberg kan man faktiskt urskilja några snöfläckar här och var, vilket gör Ramsbergs julmarknad till den första med snö, om än inte några skrytsamma mängder. Dock regnar det frikostigt, men inne i Ramsbergs församlingsgård är det varmt och julen står uppdukad på knallarnas bord. De är ungefär tio stycken till antalet och förutom en av dem som är från Lindesberg, är resterande lokala från Ramsberg och Morskoga. Det är församlingspedagogen Ullami Carlsson som samordnar det årliga arrangemanget. 

– Vi brukar alltid ha julmarknad andra advent på söndagen. S:t Mary från Lindesbergs bergslags församling försäljer korv med bröd. Socialdemokratiska gruppen i Ramsberg har kaffeservering. Vi försöker att ta vara på de föreningar som finns här i Ramsberg. Sedan är det olika sorters hantverk, kakor, surdegsbröd, sydda förkläden och glögg. Jag började redan i september att höra efter om de ville vara med i år också. Julmarknaden är en gammal tradition som ryttarföreningen här i Ramsberg förut ansvarade för, men nu är det tillbaka på församlingen igen, och det har varit i den regin i ett par år nu, berättar Ullami. Åttaåriga Jolin, som dagen till ära klätt upp sig i tomteklänning, är julmarknadens yngsta försäljare och hon har verkligen bakat och stått i. Sorterna är många och hon sköter försäljningen på egen hand. 
– Jag har gjort syltgrottor, russinkakor, chokladbollar, lussekatter, Mozartkulor och några som jag inte minns namnet på. Det har tagit mycket tid, men det är kul, säger Jolin leende. 

Ramsbergs hembygdsförening har också sett till att få vara med under dagen och har ett eget bord. På bordet ryms böcker om byn och gamla vykort från olika platser i Ramsberg som är till försäljning. I Ramsberg bor trehundrafemtio invånare och i dagsläget är det någonstans mellan tvåhundra och tvåhundrafemtio medlemmar i föreningen. 
– Vi vill finnas kvar här hur länge som helst i byn, men vi behöver medlemmar för att finnas. Vi vill ha ny energi och få uppdateras lite grann. Bland annat underhåller vi Lasse Maja-leden och en förening behöver pengar och därmed medlemmar. Vi måste synas även här i byn, säger Elvira som är föreningens kassör. När marknaden når sitt slut vid 16.45 på eftermiddagen är man välkommen över vägen för att lyssna på en pampig julkonsert som ska komma att äga rum i Ramsbergs kyrka. Ullami berättar om planerna:
– Det är en stor julkonsert där Ramsbergs kör och Hörkens och Ljusnarsbergs körer är med. Det är fritt inträde och det är en kul grej att göra tillsammans med julmarknaden. Det är många som dyker upp här vid tre, fyra för att sedan gå direkt upp till kyrkan och lyssna på konserten. 
Publicerad 7 december 2014 klockan 14:48

Ida Lindkvist

Bengt Storbacka (S) och Magnus Storm (C). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Är ekonomin som LPO påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att den förra majoriteten lämnat över en svag ekonomi, där vi inte satt undan pengar till sämre tider och satt oss i den här ekonomiska situationen stämmer inte alls.

23 februari 2024 klockan 11:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Beredskapssjukhus finns i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Alltsedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år har det varnats för att Sverige utsätts för ett allt starkare hot utifrån. Risknivån höjdes redan under förra året. Nu senast har Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst – MUST- i sin årsrapport konstaterat att riskerna för svensk säkerhet har ökat.

23 februari 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ny statistik: Lägsta barnafödandet på 17 år

Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs ...

Förlängd åtalstid för häktad Lindetrio

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för synnerligen grov misshandel och ...

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en ...

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort
INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat om huruvida det estetiska programmet ska vara kvar på Lindeskolan, ...
19 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Laddat för aktiviteter på sportlovet
Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel del av roliga aktiviteter på ...
16 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

16 februari 2024 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför

FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets verksamheter. Detta innebär att alla barns bästa ska beaktas och att barn ska få uttrycka sin åsikt i frågor som berör dem och deras närmiljö. Därför ska en barnkonsekvensanalys göras vid beslut som får långsiktiga effekter för barn och vid beslut av övergripande eller strategisk karaktär. När LindeNytt granskade beslutsunderlaget till besparingsförslagen gällande Lindeskolans programutbud, fanns ingen sådan utan endast en ekonomisk konsekvensanalys. Nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M), kan inte ge svar på varför detta underlag saknades vid sammanträdet tidigare i veckan.
– Ärligt talat så kan jag inte svara, kommenterar hon.

15 februari 2024 klockan 14:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta

INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar vidare till poliser. Vi flyttade från Stockholm och Södertälje för att satsa på våra sporter volleyboll och handboll.

14 februari 2024 klockan 13:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ ...

Hur var det nu igen med det politiska modet?

INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar ...

bildspel Barnens Vasalopp i bilder

Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var ...

Beslutet: Dessa program pausas och läggs ned på Lindeskolan

UPPDATERAD KL 14:58 Inför måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden hade ...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Rebecca Persson och Matilda Persson lämnar över ratten till Bergslagens IF, Ali Jamal Yassin. Foto: Jennie Einarsson

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i föreningen Bergslagens IF.
Ordförande Ali Jamal Yassin förklarar att han ser det som en möjlighet för föreningen att utvecklas och samtidigt göra någonting som gynnar hela kommunen.
– Det här ska bli väldigt spännande, vi ser så mycket utvecklingsmöjligheter för det här evenemanget, säger Ali Jamal Yassin, ordförande i Bergslagens IF.

9 februari 2024 klockan 14:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lärare polisanmäld efter allvarlig händelse under skoltid
En lärare vid en skola i norra kommundelen blev under tisdagen tagen ur tjänst efter att en händelse inträffat under skoltid. Enligt skolledningen...
9 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro inför skolans framtid. Hur mycket kommer att raseras ...
9 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tre personer häktade för synnerligen grov misshandel
Tre personer, varav två tonåringar, häktades under onsdagen vid Örebro Tingsrätt för synnerligen grov misshandel samt grovt hemfridsbrott. ...
8 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-02

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-23 13:29