Ute i Torphyttan, på den mycket mysiga Torphytte gård, hade man idag dekorerat logen med underbar lågmäld belysning, allt för att man skulle få chansen att hamna i den där utomordentliga stämningen för julmarknad. Ardennern Ulltervin var där för att erbjuda besökarna en ridtur, Brygghuset var öppet och på logen kunde man, förutom att mysa omkring för en stund med en mugg glögg, shoppa alltifrån rökt fisk och julbockar till stickade vantar och novellböcker till förmån för Världens Barn.
Logen är mysigt inredd för dagens ändamål, julmarknad. Marschallerna utanför brinner för fullt och i luften kan man se spåret av något som eventuellt kan klassificeras som någon slags snö. Ardennern Ulltervin är också på plats och den som vill rida på honom har chansen. Det är femton utställare och det är andra gången som julmarknaden arrangeras i Torphyttan.
– Det är bara lokala här som ställer ut, inte bara just från byn men i alla fall från närheten. Vi gjorde i ordning här inne från början för bröllop och när vi ändå gjort i ordning tyckte vi att vi kunde testa att ha julmarknad här. Det är byföreningen som anordnar, den har legat vilande i många år, i arkiven tror jag att det stod 1964, men nu har vi startat upp den igen. Och då råkar det bara vara så att det blev på vår gård, vi har ju möjligheterna här, berättar K-G Johansson som bor här tillsammans med sin fru Ingegerd, som visar upp sina alster i Brygghuset.
En ung dam, närmare bestämt är Engla åtta år, har bakat inför marknaden och säljer nu sina verk.
– Jag har bakat pepparkakor och knäck. Jag tycker om att baka för då får man göra saker, säger Engla som ska spara pengarna hon får in, för än vet hon inte riktigt vad hon ska göra med dem.
Birgit och Ingrid, två väninnor som besöker julmarknaden, passar på att klappa lite på Ulltervin som inte alls har lust att stå still, han har ju fått vittring på det fortfarande gröna gräset. Birgit och Ingrid tycker om julmarknader och allt runtomkring, Birgit berättar:
– Det är mysigt! Och jätteroligt, man får se så mycket kreativa människor, de har så mycket idéer.
Och Ingrid öppnar upp påsen för att visa vad hon shoppat för något:
– Hjortronsås och tyg som jag ska sy gardiner av, så lite har det blivit.
I Brygghuset håller Ingegerd Johansson och Birgitta Streith till. De samsas om den lilla byggnadens utrymmen och både Birgittas keramik och Ingegerds hantverk i skinn och stickat. Birgittas intresse för keramik väcktes redan på sjuttiotalet och hennes första drejskiva fick hon av sin svärfar och den hamnade i vardagsrummet.
– Det är roligt. Jag har jobbat som narkossköterska så när man gick av jobbet satte jag mig vid drejskivan och lät allt rinna av mig. Det är så rogivande att hålla på och pyssla, och nu är jag pensionär så nu kan jag hålla på och har dessutom egen firma. Jag och Ingegerd blandar här och jag lär mig lite av henne, vi brukar även vara på en del marknader som Larsmäss och slöjdarnas marknad, säger Birgitta.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.