Ute i Torphyttan, på den mycket mysiga Torphytte gård, hade man idag dekorerat logen med underbar lågmäld belysning, allt för att man skulle få chansen att hamna i den där utomordentliga stämningen för julmarknad. Ardennern Ulltervin var där för att erbjuda besökarna en ridtur, Brygghuset var öppet och på logen kunde man, förutom att mysa omkring för en stund med en mugg glögg, shoppa alltifrån rökt fisk och julbockar till stickade vantar och novellböcker till förmån för Världens Barn.
Logen är mysigt inredd för dagens ändamål, julmarknad. Marschallerna utanför brinner för fullt och i luften kan man se spåret av något som eventuellt kan klassificeras som någon slags snö. Ardennern Ulltervin är också på plats och den som vill rida på honom har chansen. Det är femton utställare och det är andra gången som julmarknaden arrangeras i Torphyttan.
– Det är bara lokala här som ställer ut, inte bara just från byn men i alla fall från närheten. Vi gjorde i ordning här inne från början för bröllop och när vi ändå gjort i ordning tyckte vi att vi kunde testa att ha julmarknad här. Det är byföreningen som anordnar, den har legat vilande i många år, i arkiven tror jag att det stod 1964, men nu har vi startat upp den igen. Och då råkar det bara vara så att det blev på vår gård, vi har ju möjligheterna här, berättar K-G Johansson som bor här tillsammans med sin fru Ingegerd, som visar upp sina alster i Brygghuset.
En ung dam, närmare bestämt är Engla åtta år, har bakat inför marknaden och säljer nu sina verk.
– Jag har bakat pepparkakor och knäck. Jag tycker om att baka för då får man göra saker, säger Engla som ska spara pengarna hon får in, för än vet hon inte riktigt vad hon ska göra med dem.
Birgit och Ingrid, två väninnor som besöker julmarknaden, passar på att klappa lite på Ulltervin som inte alls har lust att stå still, han har ju fått vittring på det fortfarande gröna gräset. Birgit och Ingrid tycker om julmarknader och allt runtomkring, Birgit berättar:
– Det är mysigt! Och jätteroligt, man får se så mycket kreativa människor, de har så mycket idéer.
Och Ingrid öppnar upp påsen för att visa vad hon shoppat för något:
– Hjortronsås och tyg som jag ska sy gardiner av, så lite har det blivit.
I Brygghuset håller Ingegerd Johansson och Birgitta Streith till. De samsas om den lilla byggnadens utrymmen och både Birgittas keramik och Ingegerds hantverk i skinn och stickat. Birgittas intresse för keramik väcktes redan på sjuttiotalet och hennes första drejskiva fick hon av sin svärfar och den hamnade i vardagsrummet.
– Det är roligt. Jag har jobbat som narkossköterska så när man gick av jobbet satte jag mig vid drejskivan och lät allt rinna av mig. Det är så rogivande att hålla på och pyssla, och nu är jag pensionär så nu kan jag hålla på och har dessutom egen firma. Jag och Ingegerd blandar här och jag lär mig lite av henne, vi brukar även vara på en del marknader som Larsmäss och slöjdarnas marknad, säger Birgitta.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.