Sedan Lindbackaskolan togs i bruk höstterminen 2021, har det under skoltid förekommit upprepade fall av skadegörelse i lokalerna, varför Barn- och utbildningsnämnden fattade beslut 15 augusti 2022 om att införskaffa kameraövervakning som en åtgärd mot problemen. Strax innan jullovet monterades kamerorna upp och redan nu kan man se en klar effekt av detta förklarar Elizabeth Falk, rektor på Lindbackaskolan.
– En effekt av kameraövervakningen är att vi faktiskt har kunnat identifiera några som har saboterat och därför kunnat adressera räkningen till rätt person, berättar hon.
Ett 20-tal kameror monterades upp i Lindbackaskolan strax innan julledigheten och redan efter ett par veckor så kan man ana en förändring.
– Vi har haft den lugnaste terminsstarten på länge. Det har inte varit så mycket rent sabotage sen vi satt upp kamerorna så det har varit en lyckad satsning, men det är ju bara en liten del av av arbetet med att få trygghet och studiero, förklarar Elizabeth Falk.
I flera fall har man även från övervakningsfilmen kunnat identifiera personer som fått ta ansvar för konsekvensen av sina handlingar.
– En effekt av kameraövervakningen är att vi faktiskt har kunnat identifiera några som har saboterat och därför kunnat adressera räkningen till rätt person.
Elizabeth har fått en hel del positiva reaktioner från eleverna själva när det kommer till kameraövervakningen.
– Man tycker att det är bra att vi försöker få stopp på sabotaget, de allra flesta tycker såklart att det är jättetråkigt att vi måste ta bort möbler som är mjuka och sköna för att ersätta dem med något som man inte kan ha sönder lika lätt. Det är en liten grupp som förstör för alla och det är klart att de allra flesta börjar tröttna, förklarar Elizabeth och tillägger att en fråga som dykt upp är huruvida man sitter och tittar i kamerorna på eleverna.
– Vi förklarat att för elever och vårdnadshavare att vi endast tittar på filmen om det är så att det har inträffat något och då är det enbart skolledningen och vaktmästarna som kan göra det. Vi sitter inte och övervakar eleverna på något sett, förklarar hon.
En annan effekt är att buset flyttat sig till utrymmen i Lindbackaskolan som inte kan kameraövervakas på grund av att allmänheten har tillträde till dessa och således omfattas av andra regler.
– De är medvetna om var det inte finns några kameror och har flyttat sig dit. Tyvärr har vi haft tre brandlarm sedan terminsstarten som har utlösts av att man rökt e-cigaretter även kallat vape på toaletterna.
För varje utryckning som brandkåren behöver göra i onödan finns risken att skarpa larm blir lidande. Varje falsklarm kostar även skolan omkring 6000 kr, och man har nu gått ut i klasserna för att informera om vilka konsekvenser detta kan få.
– Vi har pratat med alla elever om hur viktigt det är att vi får stopp på det här så att det inte händer en olycka utifrån att Räddningstjänsten inte kunnat åka på ett riktigt larm när de har varit hos oss. Det blir en form av blåljussabotage, någon skulle kunna bli skadad i samband med detta och det vill ingen ha sitt på sitt samvete, menar Elizabeth.
Känslan i dagsläget är att man är på rätt väg med det arbete som man gör för att få kontroll över skadegörelsen.
– Det är det sammanlagd arbetet som har gjort att det har blivit en lugn start, vi är jättemånga vuxna som finns här och bryr oss. Det är viktigt att eleverna ser att vi är faktiskt här för deras skull. Det känns absolut som att vi på rätt väg, vi har tydlig plan, avslutar Elizabeth.