Hanna Högström vann DM - här med Nellie och Ubbe. Foto: Hans Andersson

Kan nya tävlingsformer locka unga?

– Hit! Stanna! Skall! Sjuårige Vick lyder. Han stannar, skäller, kryper, hoppar och apporterar. Det är Distriktsmästerskap och arrangör är den här gråblöta novemberdagen Lindesbergs Brukshundklubb, som fostrat tusentals hundar och hundägare. I år firar klubben 50 år.

Vick jobbar i team med Sören Karlsson. Vick är en vallhund, en Border Collie. Domarna har visat med sina vita spadar både femmor och sjuor och Sören, som varit med länge, tror på en andraplats. Det visade sig vid prisutdelningen att han fick rätt. Vann gjorde teamet Uma och Hanna eller som de heter med sina fulla namn – Gränsvallarens Umalin (också det en Border Collie) och Hanna Högström. Hon har haft hundar sedan hon var tolv och tycker att livet i en brukshundklubb ger mycket. Man kan dela intresset, få råd om man har bekymmer och glädjas tillsammans åt framgångar.


Foto: Hans Andersson.

Lindesbergs Brukshundklubb drog igång som självständig klubb på våren 1964. Den första kursen hölls på Kyrkberget och klubbhuset låg i närheten av lasarettet, men sedan av mitten av 70-talet hyr klubben för en billig penning hus och mark av kommunen på andra sidan stan – vid Aspensäng.

 – Det var många klubbar som bildades runt om i landet i mitten av 60-talet. Själv gick jag med 1969, berättar Bernt Eriksson, tidigare långvarig ordförande och idag hedersmedlem. Själv hade jag schäfrar, men idag har jag gått ner i storlek.

Även om det funnits klubbar sedan mitt av 40-talet, så blev det ett uppsving för femtio år sedan. Styrelseledamöterna som varit med ett tag drar sig till minnes att det kan ha varit ett populärt hundprogram på TV, som bidrog. Annars har brukshundarna sitt ursprung i försvaret. Det var t ex rapporthundar som sprang med meddelanden i en hylsa i ett band om halsen. Militären använde också sjukvårdshundar ( sökhundar) för att söka skadade. Ledarhundar har funnits länge. Idag kan hundar vara ”i bruk” både för barn och gamla. En skola har t ex en ”hundrum”, där hundarna bidrar med både empati och lugn och underlättar undervisningen. Det handlar om ”tjänstehundar”.

– Inom äldreomsorgen används nog hundar mest av sociala skäl men  det kan också vara hundar som används av gamla i eget boende – hundar som kan plocka upp föremål eller t ex ta av strumpor eller känna om en diabetiker måste ta sitt insulin, säger Gunnel Rikse, som är ordförande i Lindesbergs Brukshundklubb.


Människans bästa vän. Foto: Hans Andersson
För de flesta är hunden i första hand ett sällskap. Många av dem som söker sig till brukshundsklubben gör det för att lära den litet lydnad,  att den kommer när man kallar på den. Klubben har ca 180 medlemmar. Varje år så går ett fyrtiotal på valpkurs eller annan kurs och ett tiotal blir kvar som aktiva medlemmar.

– I mitten av 90-talet var det en nedgång i hunderiet, som Bernt Eriksson uttrycker det. Jag tror att det berodde på att folk fick det sämre ställt.

Men sedan har det ökat och inom styrelsen tror de att den stora 40-talistgenerationen skaffar hund på äldre dar och att det kommit till hundsportformer som banhoppning dvs agility:

– Där kan man ha en blandrashund och det är inte krav på stamtavla och registrering, säger Gunnel Rikse.

Göte Toftler i domartagen under DM vid Lindesbergs Brukshundsklubb. Foto: Hans Andersson.

En annan tävlingsform är  rallylydnad och då betyder inte rally att det ska gå fort, utan att hundar ”kör” en bana enligt ”kartläsarens” anvisningar som finns  efter banan och som visar både vägen och vad som ska genomföras.

Lindesbergs Brukshundklubb lägger ner en hel del arbete på att hålla klubbhuset i stånd. Bernt Eriksson nämner gamla profiler som Harry Kropp ( Linde Energi) och Arne Eriksson ( Bergslagens Plåt) som stått för mycket praktiskt arbete. Idag är kvinnorna minst lika aktiva – både i styrelsen och som medlemmar – och det är fler kvinnor som har olika uppdrag i klubben. Precis som i andra föreningar funderar styrelsen på hur man ska få med de unga. Ungdomssektionen är vilande. Klubben har inga bidrag och medlemsavgiften är 470 kr om året. Klubben ordnar också utställningar – något som både är roligt för hundägarna och ger tillskott i klubbkassan.

Publicerad 4 november 2014 klockan 07:56

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

2023 års kulturstipendium gick till Willboda som deltog på länk. Foto: Manskören Harmoni

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta stipendium är instiftat till minne av Gudrun Persson, som 2017 testamenterade en betydande summa pengar till kören för att främja kultur inom Lindesberg kommun.

23 maj 2024 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé

Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och ...

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedev...

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra ...

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt

Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att informera barn och unga om penningtvätt, med målsättningen att färre unga personer ska rekryteras till kriminella nätverk.

21 maj 2024 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna
Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för...
21 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga drä...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen
Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige ...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

Foto: Camilla Lagerman

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun observerat ett tiotal lösa småhundar via sin åtelkamera. Länsstyrelsen är kontaktad, som bekräftar för LindeNytt, att man startat ett ärende kring händelsen. Oron är nu stor för den till synes herrelösa flocken, på grund av de senaste dagarnas höga temperaturer.
– De behöver komma in fort, säger en boende i området.

15 maj 2024 klockan 14:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand
UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsförmiddagen. Initialt ...
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg
Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen för att kunna bevaka större områden än vad som är mö...
10 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger
Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gä...
10 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-05-23 23:53