Hanna Högström vann DM - här med Nellie och Ubbe. Foto: Hans Andersson

Kan nya tävlingsformer locka unga?

– Hit! Stanna! Skall! Sjuårige Vick lyder. Han stannar, skäller, kryper, hoppar och apporterar. Det är Distriktsmästerskap och arrangör är den här gråblöta novemberdagen Lindesbergs Brukshundklubb, som fostrat tusentals hundar och hundägare. I år firar klubben 50 år.

Vick jobbar i team med Sören Karlsson. Vick är en vallhund, en Border Collie. Domarna har visat med sina vita spadar både femmor och sjuor och Sören, som varit med länge, tror på en andraplats. Det visade sig vid prisutdelningen att han fick rätt. Vann gjorde teamet Uma och Hanna eller som de heter med sina fulla namn – Gränsvallarens Umalin (också det en Border Collie) och Hanna Högström. Hon har haft hundar sedan hon var tolv och tycker att livet i en brukshundklubb ger mycket. Man kan dela intresset, få råd om man har bekymmer och glädjas tillsammans åt framgångar.


Foto: Hans Andersson.

Lindesbergs Brukshundklubb drog igång som självständig klubb på våren 1964. Den första kursen hölls på Kyrkberget och klubbhuset låg i närheten av lasarettet, men sedan av mitten av 70-talet hyr klubben för en billig penning hus och mark av kommunen på andra sidan stan – vid Aspensäng.

 – Det var många klubbar som bildades runt om i landet i mitten av 60-talet. Själv gick jag med 1969, berättar Bernt Eriksson, tidigare långvarig ordförande och idag hedersmedlem. Själv hade jag schäfrar, men idag har jag gått ner i storlek.

Även om det funnits klubbar sedan mitt av 40-talet, så blev det ett uppsving för femtio år sedan. Styrelseledamöterna som varit med ett tag drar sig till minnes att det kan ha varit ett populärt hundprogram på TV, som bidrog. Annars har brukshundarna sitt ursprung i försvaret. Det var t ex rapporthundar som sprang med meddelanden i en hylsa i ett band om halsen. Militären använde också sjukvårdshundar ( sökhundar) för att söka skadade. Ledarhundar har funnits länge. Idag kan hundar vara ”i bruk” både för barn och gamla. En skola har t ex en ”hundrum”, där hundarna bidrar med både empati och lugn och underlättar undervisningen. Det handlar om ”tjänstehundar”.

– Inom äldreomsorgen används nog hundar mest av sociala skäl men  det kan också vara hundar som används av gamla i eget boende – hundar som kan plocka upp föremål eller t ex ta av strumpor eller känna om en diabetiker måste ta sitt insulin, säger Gunnel Rikse, som är ordförande i Lindesbergs Brukshundklubb.


Människans bästa vän. Foto: Hans Andersson
För de flesta är hunden i första hand ett sällskap. Många av dem som söker sig till brukshundsklubben gör det för att lära den litet lydnad,  att den kommer när man kallar på den. Klubben har ca 180 medlemmar. Varje år så går ett fyrtiotal på valpkurs eller annan kurs och ett tiotal blir kvar som aktiva medlemmar.

– I mitten av 90-talet var det en nedgång i hunderiet, som Bernt Eriksson uttrycker det. Jag tror att det berodde på att folk fick det sämre ställt.

Men sedan har det ökat och inom styrelsen tror de att den stora 40-talistgenerationen skaffar hund på äldre dar och att det kommit till hundsportformer som banhoppning dvs agility:

– Där kan man ha en blandrashund och det är inte krav på stamtavla och registrering, säger Gunnel Rikse.

Göte Toftler i domartagen under DM vid Lindesbergs Brukshundsklubb. Foto: Hans Andersson.

En annan tävlingsform är  rallylydnad och då betyder inte rally att det ska gå fort, utan att hundar ”kör” en bana enligt ”kartläsarens” anvisningar som finns  efter banan och som visar både vägen och vad som ska genomföras.

Lindesbergs Brukshundklubb lägger ner en hel del arbete på att hålla klubbhuset i stånd. Bernt Eriksson nämner gamla profiler som Harry Kropp ( Linde Energi) och Arne Eriksson ( Bergslagens Plåt) som stått för mycket praktiskt arbete. Idag är kvinnorna minst lika aktiva – både i styrelsen och som medlemmar – och det är fler kvinnor som har olika uppdrag i klubben. Precis som i andra föreningar funderar styrelsen på hur man ska få med de unga. Ungdomssektionen är vilande. Klubben har inga bidrag och medlemsavgiften är 470 kr om året. Klubben ordnar också utställningar – något som både är roligt för hundägarna och ger tillskott i klubbkassan.

Publicerad 4 november 2014 klockan 07:56

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en...

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-04-20 21:47