Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

Lördag 9 juli är det dags för säsongens första föreställning av Hyttans hemligheter, som är en årligen återkommande teatervandring i den historiska miljön vid den gamla bergsmanshyttan i Löa. I den interaktiva berättelsen får man vandra mellan de olika scenerna bland broar, kolmila, vattenhjul, smedja och kolarkoja i en fantastiskt fin bergslagsidyll. I år är berättelsen skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som inte tvekade en sekund när hon blev tillfrågad om att ta sig an manusförfatteriet.

– Jag fick frågan i december av den tidigare manusförfattaren Helena Bruselius. Hon undrade om jag var intresserad av att skriva manus i år, då gick jag igång på alla 4 cylindrar och tackade ja på en gång! Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, jag visste nästan på en gång att det skulle handla om smeden som hade tappat sitt minne, berättar Anki entusiastiskt.

Hela glada skaran skådespelare tillsammans med manusförfattare Anki Färeborg och regissör Leo Matthis Dickson. Foto: Jennie Einarsson

Även fast Anki gör debut som manusförfattare så är hon inget nytt ansikte i teatern, hon var nämligen med föregående år och gjorde rollen som luffaren Fargona. Något som underlättat hennes arbete med att utforma årets berättelse.

– Eftersom jag jobbade med teatern tidigare som skådespelare och jobbade i den här miljön så fick jag igång fantasin om hur det kunde ha sett ut. Jag ville även ta tillvara på historien om hur det var varit här och vad människorna gjorde. Man ska tänka på att alla människor som bor och lever överallt har en historia och den ska inte glömmas bort, det är viktigt att komma ihåg vår historia för att lära oss till framtiden, förklarar hon.

Anki som har en teaterutbildning i ryggen förklarar att hon inte var beredd att helt avstå från skådespeleriet detta år.

– Förra året spelade jag luffaren Fargona, och det kommer jag att göra i år igen. Jag har skrivit in det så i manuset så att jag ska få spela, vilket jag tycker är så roligt!

Emilia í Baianstovu Deniz spelar den nya karaktären Gruvrået. Foto: Jennie Einarsson

De övriga tidigare karaktärerna har Anki också behållit i sitt manus. Mira Maja vid kolarkojan, spöket Anna i kolarmilan samt smeden Sylvester. Dessutom har det tillkommit en ny karaktär i år, ett Gruvrå.

– Det blir lite spänning, lite läskigt och lite roligt, en mix av allt. Nu återstår det bästa, att få se hur manuset förvaltas av en regissör som har fått fria händer, avslutar Anki.

Elina Brogren från Lindesberg är en av skådespelarna som fått sadla om snabbt efter Korpspelen. Här spelar hon en av de färgsprakande rollerna i teatern, Mira Maja.

– Hon är en väldigt virrig person som har jämförts med Pippi Långstrump. Exempelvis ursäktar hon bland annat för röran både utomhus och inuti sitt eget huvud. Jag kommer hit och slänger kuddar på publiken, det är ett roligt jobb, skrattar Elina.

Elina Brogren gör rollen som virriga Mira Maja. Foto: Jennie Einarsson

Regissören Leo Matthis Dickson är nytt tillskott till Hyttans Hemligheter. Han är boende i Örebro sedan fem år tillbaks där han har studerat till teaterpedagog. Genom sina kontakter på Karolinska gymnasiet i Örebro så har han startat ett samarbete med skolan där estetelever har möjlighet att kunna vara med och arbeta i teatern.

– Det är elever som går Estetprogrammet med inriktning teater i årskurs två som har fått chansen. Jag har kontakt med deras lärare och vi kände att vi ville höra med dem om de skulle kunna vara intresserade, så av en slump så fick vi precis rätt antal ansökningar till de roller vi sökte. Det blir som ett första riktigt skådespelarjobb, då de även får lön, berättar Leo.

Den nya regissören Leo Matthis Dickson instruerar skådespelarna. Foto: Jennie Einarsson

Repetitionerna drog igång under måndagen och endast en knapp vecka senare, lördag den 9 juli kommer man att ha premiärföreställningen.

– Vi har en väldigt kort repperiod då vi har skådespelare som har varit med och spelat i Korpspelen, så vi har anpassat oss lite efter det. Det blir kort och intensivt men väldigt roligt, jag kommer jobba 220% den här veckan, skrattar Leo och tillägger:

– Det går jättebra, det är ett otroligt härligt gäng med en fantastisk blandning av äldre och yngre skådespelare, även de feriepraktikanter som arbetar runtomkring. Sedan är det en otrolig plats! Nu hoppas vi att det kommer folk hit.

Hyttans Hemligheter spelas mellan 9-24 juli. Första föreställningen startar klockan 10.00 och sedan varje halv- och heltimme med en kort paus för lunch. Dagens sista föreställning startar klockan 15.00. Föreställningen är cirka en timme där du vandrar både inomhus och utomhus i Löa Hytta.

Tips!
Under premiärdagen lördag den 9 juli har även den lokala konstnären Amanda Sjöroos, blott 23 år gammal, sitt första vernissage mellan klockan 12-14 i blåsmaskinhuset.

Publicerad 8 juli 2022 klockan 09:31

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Målglädje från en tidigare match. Arkivfoto: Hasse Persson

Hemmapremiären i Lindehov slutar med seger

Den nya säsongen i HockeyEttan har börjat bra för Lindlöven. Till säsongspremiären mot Surahammar så slog man på en seger med fem mål i målskillnad, där det trots ett fint resultat fanns vissa premiärnerver. Segertrenden fortsatte även när hemmalaget satte skridskorna på isen i Lindehov, där Borlänge blev nästa motstånd.

4 oktober 2023 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Lindesberg klättrar rejält som miljökommun

När tidningen Aktuell Hållbarhet under tisdagen släppte sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete, stod det klart att Lindesberg har klättrat rejält – från plats 178 till 49.
– Vi gratulerar Lindesberg till den fina placeringen 49 i årets rankning, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

4 oktober 2023 klockan 10:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Larm om trafikolycka med flera fordon utanför Lindesberg

UPPDATERAD. En trafikolycka med två personbilar inblandade inträffade på riksväg 50 vid 8-tiden p...

Inför Lindlöven-Borlänge HF: Hemmapremiär efter seger

Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för ...

Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro.
– Själva dragbilen står på vägbanan och släpet i diket, uppger SOS Alarm.

3 oktober 2023 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup
Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får även i år ett celebert inslag. ...
2 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar ...
2 oktober 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Båda av LIF Lindesbergs A-lag gick poänglösa från helgens matcher. Herman Bosson blev en av de bästa målgörarna i oranget med sju bollar i nätet på bortaplan. Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla förluster för LIF Lindesberg

Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan herrarna tog resan till Västerås men i båda fallen så slutade matcherna med förlust. Medan herrarna fick tuffa slutminutrar på bortaplan, så fick damerna en tuff premiär på hemmaplan med en rejäl målskillnad.

2 oktober 2023 klockan 13:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby

I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen ...

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen

Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK ...

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande...

Annons


Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen...

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

Här kan man provsitta en soffa. Foto: Hans Andersson

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i nästa månad.

26 september 2023 klockan 11:23 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-05 04:36