Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

Lördag 9 juli är det dags för säsongens första föreställning av Hyttans hemligheter, som är en årligen återkommande teatervandring i den historiska miljön vid den gamla bergsmanshyttan i Löa. I den interaktiva berättelsen får man vandra mellan de olika scenerna bland broar, kolmila, vattenhjul, smedja och kolarkoja i en fantastiskt fin bergslagsidyll. I år är berättelsen skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som inte tvekade en sekund när hon blev tillfrågad om att ta sig an manusförfatteriet.

– Jag fick frågan i december av den tidigare manusförfattaren Helena Bruselius. Hon undrade om jag var intresserad av att skriva manus i år, då gick jag igång på alla 4 cylindrar och tackade ja på en gång! Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, jag visste nästan på en gång att det skulle handla om smeden som hade tappat sitt minne, berättar Anki entusiastiskt.

Hela glada skaran skådespelare tillsammans med manusförfattare Anki Färeborg och regissör Leo Matthis Dickson. Foto: Jennie Einarsson

Även fast Anki gör debut som manusförfattare så är hon inget nytt ansikte i teatern, hon var nämligen med föregående år och gjorde rollen som luffaren Fargona. Något som underlättat hennes arbete med att utforma årets berättelse.

– Eftersom jag jobbade med teatern tidigare som skådespelare och jobbade i den här miljön så fick jag igång fantasin om hur det kunde ha sett ut. Jag ville även ta tillvara på historien om hur det var varit här och vad människorna gjorde. Man ska tänka på att alla människor som bor och lever överallt har en historia och den ska inte glömmas bort, det är viktigt att komma ihåg vår historia för att lära oss till framtiden, förklarar hon.

Anki som har en teaterutbildning i ryggen förklarar att hon inte var beredd att helt avstå från skådespeleriet detta år.

– Förra året spelade jag luffaren Fargona, och det kommer jag att göra i år igen. Jag har skrivit in det så i manuset så att jag ska få spela, vilket jag tycker är så roligt!

Emilia í Baianstovu Deniz spelar den nya karaktären Gruvrået. Foto: Jennie Einarsson

De övriga tidigare karaktärerna har Anki också behållit i sitt manus. Mira Maja vid kolarkojan, spöket Anna i kolarmilan samt smeden Sylvester. Dessutom har det tillkommit en ny karaktär i år, ett Gruvrå.

– Det blir lite spänning, lite läskigt och lite roligt, en mix av allt. Nu återstår det bästa, att få se hur manuset förvaltas av en regissör som har fått fria händer, avslutar Anki.

Elina Brogren från Lindesberg är en av skådespelarna som fått sadla om snabbt efter Korpspelen. Här spelar hon en av de färgsprakande rollerna i teatern, Mira Maja.

– Hon är en väldigt virrig person som har jämförts med Pippi Långstrump. Exempelvis ursäktar hon bland annat för röran både utomhus och inuti sitt eget huvud. Jag kommer hit och slänger kuddar på publiken, det är ett roligt jobb, skrattar Elina.

Elina Brogren gör rollen som virriga Mira Maja. Foto: Jennie Einarsson

Regissören Leo Matthis Dickson är nytt tillskott till Hyttans Hemligheter. Han är boende i Örebro sedan fem år tillbaks där han har studerat till teaterpedagog. Genom sina kontakter på Karolinska gymnasiet i Örebro så har han startat ett samarbete med skolan där estetelever har möjlighet att kunna vara med och arbeta i teatern.

– Det är elever som går Estetprogrammet med inriktning teater i årskurs två som har fått chansen. Jag har kontakt med deras lärare och vi kände att vi ville höra med dem om de skulle kunna vara intresserade, så av en slump så fick vi precis rätt antal ansökningar till de roller vi sökte. Det blir som ett första riktigt skådespelarjobb, då de även får lön, berättar Leo.

Den nya regissören Leo Matthis Dickson instruerar skådespelarna. Foto: Jennie Einarsson

Repetitionerna drog igång under måndagen och endast en knapp vecka senare, lördag den 9 juli kommer man att ha premiärföreställningen.

– Vi har en väldigt kort repperiod då vi har skådespelare som har varit med och spelat i Korpspelen, så vi har anpassat oss lite efter det. Det blir kort och intensivt men väldigt roligt, jag kommer jobba 220% den här veckan, skrattar Leo och tillägger:

– Det går jättebra, det är ett otroligt härligt gäng med en fantastisk blandning av äldre och yngre skådespelare, även de feriepraktikanter som arbetar runtomkring. Sedan är det en otrolig plats! Nu hoppas vi att det kommer folk hit.

Hyttans Hemligheter spelas mellan 9-24 juli. Första föreställningen startar klockan 10.00 och sedan varje halv- och heltimme med en kort paus för lunch. Dagens sista föreställning startar klockan 15.00. Föreställningen är cirka en timme där du vandrar både inomhus och utomhus i Löa Hytta.

Tips!
Under premiärdagen lördag den 9 juli har även den lokala konstnären Amanda Sjöroos, blott 23 år gammal, sitt första vernissage mellan klockan 12-14 i blåsmaskinhuset.

Publicerad 8 juli 2022 klockan 09:31

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Peter Larsson överraskades av Daniel Paris. Foto: Emil Lörelius/Postkodlotteriet

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han ett gäng gyllene kuvert innehållande vinster från Postkodlotteriet, där Peter blivit en lycklig vinnare.
– Oj oj oj, tack så jättemycket! sade en överraskad och glad Peter.

25 november 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Karin Gustafsson på Mäklarhuset informerar om läget på den lokala bostadsmarknaden. Foto: Mäklarhuset

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i sina rapporter att ytterligare nedgångar kan komma att väntas – ända ned mot 20%. Det har i sin tur lett till att många oroliga kunder hört av sig till Mäklarhuset i Lindesberg för vägledning.
– Vi har blivit kontaktade av kunder som undrar om det går att sälja då de tror att priset har gått ner så pass mycket. Det blir lite tokigt, menar Karin Gustafsson och förklarar att den lokala marknaden inte ser ut på samma sätt.

25 november 2022 klockan 10:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom ...

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ...

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Nicklas Jansson, Nicklas Dahlgren och Markus Åsland i Stew, spelar i Lindesberg på lördag. Foto: Camilla Lagerman

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när Lindesbergsbaserade bandet Stew gör sin andra spelning på hemmaplan under lördagen. Med sig har de det stockholmsbaserade bandet Wooden Fields, som släppte sitt debutalbum under 2021.
– Det är alltid kul att lira ihop med folk man tycker om, säger Nicklas Jansson.

23 november 2022 klockan 14:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Torphyttevägen avstängd till och med fredag. Foto: Camilla Lagerman

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare in i Brodalsområdet, till exempel för att komma till Lindeskolan, hänvisas till alternativa färdvägar. Infarten till Hemköp påverkas dock ej av det arbete som nu påbörjats. Avstängningen var planerad att hävas nu på fredag – men under onsdagen kommer man med nya bud som gör gällande att man öppnar vägen igen först i nästa vecka.
– Det är VA-avdelningen som har stängt vägen. Det är ett ledningsarbete som skall utföras där, berättar Mikael Dahlin, enhetschef Gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

23 november 2022 klockan 09:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen
Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande ...
22 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält
Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha blivit stående tvärs över vägen och orsakat...
22 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD
Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den kommande mandatperioden. Ny ordförande i kommunstyrelsen...
21 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dennis Arkanius, ordförande i spelföreningen Lucky visar upp en specialbyggd modell till bordsspelet Warhammer. Foto: Jennie Einarsson

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i Lindesberg där man nu har fått mer plats för sina medlemmar att kunna ställa upp de skrymmande spelborden.
– Det är väldigt roligt att kunna erbjuda våra medlemmar större utrymme nu när vi är så pass många som spelar, menar Dennis Arkanius, ordförande i spelföreningen Lucky.

21 november 2022 klockan 13:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Det blev nio mål i målskillnad mot Silwing Troja under fredagen. Foto: Hasse Persson

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. Matchens första halvlek bjöd på en rad intressant innehåll från hemmalagets ögon, där LIF fick den överlägset bästa halvtimmen.
– Vi har jobbat rätt mycket med tajming, berättar Asso Eliassi.

18 november 2022 klockan 22:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske g...

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i ...

Annons

Magnus Unosson och Johanna Röseberg är två av årets pristagare. Foto: Privat

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”

Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och utbildningsnämndens pedagogiska pris för 2022. I år var första gången som även barn, elever, föräldrar och andra medborgare i Lindesbergs kommun kunde nominera kandidater till priset, som i år alltså gick till Caroline Arvidsson (gymnasiet), Johanna Röseberg och Magnus Unosson (grundskolan) samt Elsa Nordenfelt och Maria Mårtensson (förskolan).

16 november 2022 klockan 15:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av...

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare

Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre ...

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri

I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ...

LIF fortsätter serien i topp!

LIF Lindesberg fortsätter att vara ”herren på täppan” av Division 1-tabellen. Under måndagskvällen tog man sin femte raka...

Kazue Ikeda fick Harmonis kulturpris

Dansläraren Kazue Ikeda har tilldelats 2022 års kulturpris till minne av Gudrun Persson. Detta kungjordes på fredagskvä...

Jubileumsmatchens ledare gör sig redo för match. LIF Lindesbergs Jonatan Jeppson (t.v.) och IFK Noras Johan Johansson (t.h.). Foto: Timmy Lundegård

bildspel IFK Nora firade 115 år med jubileumsmatch

Under fredagen firades IFK Nora 115 år som förening. Firandet gjordes med två speciella handbollsmatcher där man, förutom en intern Noramatch, gjorde plats för en seriematch i division 3 mellan grannföreningarna IFK Nora och LIF Lindesberg.
– Det blir som vårat sätt att visa att vi gör något extra för att uppmärksamma vårt 115-årsjubileum, säger IFK Noras ordförande Johan Johansson.

12 november 2022 klockan 11:51 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

I helgen går startskottet – här är årets julmarknader
Med rask takt närmar vi oss tomtetider och på många platser runt om i Lindesbergs kommun stundar nu en mängd traditionsenliga julmarknader att bes...
11 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Hos Birgitta möts energier: ”Mystiken lockar”
Birgitta Fagerhill har varit aktiv som medium sedan 2015, då hon tog emot klienter i sin lilla stuga på gården hemma i Lövåsen. Sedan april ...
10 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nationella donationsveckan: ”Gör din vilja känd”
Under vecka 45 genomförs den nationella donationsveckan i Sverige, en kampanj som initierats av Socialstyrelsen med syftet att få fler att ta stä...
9 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-03

2022-11-02

2022-11-02

2022-11-02

2022-11-02

2022-11-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-11-27 13:09