Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

Lördag 9 juli är det dags för säsongens första föreställning av Hyttans hemligheter, som är en årligen återkommande teatervandring i den historiska miljön vid den gamla bergsmanshyttan i Löa. I den interaktiva berättelsen får man vandra mellan de olika scenerna bland broar, kolmila, vattenhjul, smedja och kolarkoja i en fantastiskt fin bergslagsidyll. I år är berättelsen skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som inte tvekade en sekund när hon blev tillfrågad om att ta sig an manusförfatteriet.

– Jag fick frågan i december av den tidigare manusförfattaren Helena Bruselius. Hon undrade om jag var intresserad av att skriva manus i år, då gick jag igång på alla 4 cylindrar och tackade ja på en gång! Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, jag visste nästan på en gång att det skulle handla om smeden som hade tappat sitt minne, berättar Anki entusiastiskt.

Hela glada skaran skådespelare tillsammans med manusförfattare Anki Färeborg och regissör Leo Matthis Dickson. Foto: Jennie Einarsson

Även fast Anki gör debut som manusförfattare så är hon inget nytt ansikte i teatern, hon var nämligen med föregående år och gjorde rollen som luffaren Fargona. Något som underlättat hennes arbete med att utforma årets berättelse.

– Eftersom jag jobbade med teatern tidigare som skådespelare och jobbade i den här miljön så fick jag igång fantasin om hur det kunde ha sett ut. Jag ville även ta tillvara på historien om hur det var varit här och vad människorna gjorde. Man ska tänka på att alla människor som bor och lever överallt har en historia och den ska inte glömmas bort, det är viktigt att komma ihåg vår historia för att lära oss till framtiden, förklarar hon.

Anki som har en teaterutbildning i ryggen förklarar att hon inte var beredd att helt avstå från skådespeleriet detta år.

– Förra året spelade jag luffaren Fargona, och det kommer jag att göra i år igen. Jag har skrivit in det så i manuset så att jag ska få spela, vilket jag tycker är så roligt!

Emilia í Baianstovu Deniz spelar den nya karaktären Gruvrået. Foto: Jennie Einarsson

De övriga tidigare karaktärerna har Anki också behållit i sitt manus. Mira Maja vid kolarkojan, spöket Anna i kolarmilan samt smeden Sylvester. Dessutom har det tillkommit en ny karaktär i år, ett Gruvrå.

– Det blir lite spänning, lite läskigt och lite roligt, en mix av allt. Nu återstår det bästa, att få se hur manuset förvaltas av en regissör som har fått fria händer, avslutar Anki.

Elina Brogren från Lindesberg är en av skådespelarna som fått sadla om snabbt efter Korpspelen. Här spelar hon en av de färgsprakande rollerna i teatern, Mira Maja.

– Hon är en väldigt virrig person som har jämförts med Pippi Långstrump. Exempelvis ursäktar hon bland annat för röran både utomhus och inuti sitt eget huvud. Jag kommer hit och slänger kuddar på publiken, det är ett roligt jobb, skrattar Elina.

Elina Brogren gör rollen som virriga Mira Maja. Foto: Jennie Einarsson

Regissören Leo Matthis Dickson är nytt tillskott till Hyttans Hemligheter. Han är boende i Örebro sedan fem år tillbaks där han har studerat till teaterpedagog. Genom sina kontakter på Karolinska gymnasiet i Örebro så har han startat ett samarbete med skolan där estetelever har möjlighet att kunna vara med och arbeta i teatern.

– Det är elever som går Estetprogrammet med inriktning teater i årskurs två som har fått chansen. Jag har kontakt med deras lärare och vi kände att vi ville höra med dem om de skulle kunna vara intresserade, så av en slump så fick vi precis rätt antal ansökningar till de roller vi sökte. Det blir som ett första riktigt skådespelarjobb, då de även får lön, berättar Leo.

Den nya regissören Leo Matthis Dickson instruerar skådespelarna. Foto: Jennie Einarsson

Repetitionerna drog igång under måndagen och endast en knapp vecka senare, lördag den 9 juli kommer man att ha premiärföreställningen.

– Vi har en väldigt kort repperiod då vi har skådespelare som har varit med och spelat i Korpspelen, så vi har anpassat oss lite efter det. Det blir kort och intensivt men väldigt roligt, jag kommer jobba 220% den här veckan, skrattar Leo och tillägger:

– Det går jättebra, det är ett otroligt härligt gäng med en fantastisk blandning av äldre och yngre skådespelare, även de feriepraktikanter som arbetar runtomkring. Sedan är det en otrolig plats! Nu hoppas vi att det kommer folk hit.

Hyttans Hemligheter spelas mellan 9-24 juli. Första föreställningen startar klockan 10.00 och sedan varje halv- och heltimme med en kort paus för lunch. Dagens sista föreställning startar klockan 15.00. Föreställningen är cirka en timme där du vandrar både inomhus och utomhus i Löa Hytta.

Tips!
Under premiärdagen lördag den 9 juli har även den lokala konstnären Amanda Sjöroos, blott 23 år gammal, sitt första vernissage mellan klockan 12-14 i blåsmaskinhuset.

Publicerad 8 juli 2022 klockan 09:31

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Genrebild: Fredrik Norman

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

8 augusti 2022 klockan 11:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det blev en stor glädje på publikplats när Fläsk Ken tog sin andra raka seger med Valentin Prevost. Foto: Isabella Jansson Wiklund.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gävlekusken senare under dagen skrällde till med seger, tillsammans med Fläsk Ken, så hördes den stora glädjen från familjen som hejade vid mållinjen.
– Det är kul att de är på plats, säger Valentin Prevost.

5 augusti 2022 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet
Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. 16 dagar ...
5 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu ...
4 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Carlos Ferreira

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya utmaningar för 17-åringen som nyligen blivit uttagen till U18-VM som avgörs i Sarajevo senare i augusti.

3 augusti 2022 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass

Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i ...

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS

Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica...

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium

Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som ...

Annons


Nova Solin och Lova Storm visar upp sina balanskunskaper. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Danslägret bjöd på skratt, skoj och nya vänner

Från en av salarna i Lindesberg Arena hörs en blandning av musik och skratt. Det är nämligen här som en av de kommunala sommarlovsaktiviteterna huserar, danslägret. – Det är första gången jag gör det här, jag har inte dansat förut men ledarna säger att vi har lärt oss snabbt. Det är roligt, de klappar och är glada för att vi har lärt oss stegen, säger lägerdeltagaren Lova Storm glatt.

28 juli 2022 klockan 11:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ehlers säkrar en ny hemmaseger!

Det var fina tävlingar när Fornaboda körde eftermiddagstrav under onsdagen. För 17:e året i rad skulle Fornaboda Grand Prix...

Christoffer är frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina

Inför sin första resa till Ukraina som frivillig sjukvårdare skrev Christoffer Tsutsunen sitt ...

Inför kräftfisket: ”Det ser bra ut”

Om lite drygt tre veckor arrangeras allmänhetens kräftfiske i Lindesberg. Nu har arrangörens provfiske ...

Omtyckta byauktionen i Hafsta slog besöksrekord

I lördags återupptogs den omtyckta och årliga byauktionen i Hafsta efter ett två års långt uppehåll under...

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Aleksander Lazarevic om framtidsvisionerna för IFK: ”Behöver hjälp”

Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för ...

När värmeböljan drog in valde många att spendera dagen vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Många sökte svalka vid länets bästa badplats

Dagens minst sagt utlovade heta temperaturer fick mängder av invånare att vallfärda till badplatser runt om i kommunen. LindeNytt tog tillfället i akt att göra ett besök vid Ölsjöbadet i Ramsberg som blivit framröstat för andra året i rad av P4 Örebros lyssnare till länets bästa badplats.

21 juli 2022 klockan 19:27 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ville och Adam cyklar genom Sverige för hjärtats skull
Inom loppet av 17 dagar ska vännerna Ville Frank och Adam Sjölin färdas genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, enbart ...
20 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild utsatt för smash and grab i natt
Natten till tisdag har hemelektronikbutiken Elon Ljud & Bild i Lindesberg utsatts för en så kallad "smash and grab", det vill säga ett inbrott med ...
19 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Glada vinnarkänslor på Fornaboda
Fornaboda Travbana invigde den nya veckan med flera långväga gäster. Trots deltagande av ett kallblod från Jägersro och en favoritspelad duo frå...
18 juli 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-17

2022-07-17

2022-07-16

2022-07-15

2022-07-15

2022-07-14

2022-07-13

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-10 04:02