Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

Lördag 9 juli är det dags för säsongens första föreställning av Hyttans hemligheter, som är en årligen återkommande teatervandring i den historiska miljön vid den gamla bergsmanshyttan i Löa. I den interaktiva berättelsen får man vandra mellan de olika scenerna bland broar, kolmila, vattenhjul, smedja och kolarkoja i en fantastiskt fin bergslagsidyll. I år är berättelsen skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som inte tvekade en sekund när hon blev tillfrågad om att ta sig an manusförfatteriet.

– Jag fick frågan i december av den tidigare manusförfattaren Helena Bruselius. Hon undrade om jag var intresserad av att skriva manus i år, då gick jag igång på alla 4 cylindrar och tackade ja på en gång! Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, jag visste nästan på en gång att det skulle handla om smeden som hade tappat sitt minne, berättar Anki entusiastiskt.

Hela glada skaran skådespelare tillsammans med manusförfattare Anki Färeborg och regissör Leo Matthis Dickson. Foto: Jennie Einarsson

Även fast Anki gör debut som manusförfattare så är hon inget nytt ansikte i teatern, hon var nämligen med föregående år och gjorde rollen som luffaren Fargona. Något som underlättat hennes arbete med att utforma årets berättelse.

– Eftersom jag jobbade med teatern tidigare som skådespelare och jobbade i den här miljön så fick jag igång fantasin om hur det kunde ha sett ut. Jag ville även ta tillvara på historien om hur det var varit här och vad människorna gjorde. Man ska tänka på att alla människor som bor och lever överallt har en historia och den ska inte glömmas bort, det är viktigt att komma ihåg vår historia för att lära oss till framtiden, förklarar hon.

Anki som har en teaterutbildning i ryggen förklarar att hon inte var beredd att helt avstå från skådespeleriet detta år.

– Förra året spelade jag luffaren Fargona, och det kommer jag att göra i år igen. Jag har skrivit in det så i manuset så att jag ska få spela, vilket jag tycker är så roligt!

Emilia í Baianstovu Deniz spelar den nya karaktären Gruvrået. Foto: Jennie Einarsson

De övriga tidigare karaktärerna har Anki också behållit i sitt manus. Mira Maja vid kolarkojan, spöket Anna i kolarmilan samt smeden Sylvester. Dessutom har det tillkommit en ny karaktär i år, ett Gruvrå.

– Det blir lite spänning, lite läskigt och lite roligt, en mix av allt. Nu återstår det bästa, att få se hur manuset förvaltas av en regissör som har fått fria händer, avslutar Anki.

Elina Brogren från Lindesberg är en av skådespelarna som fått sadla om snabbt efter Korpspelen. Här spelar hon en av de färgsprakande rollerna i teatern, Mira Maja.

– Hon är en väldigt virrig person som har jämförts med Pippi Långstrump. Exempelvis ursäktar hon bland annat för röran både utomhus och inuti sitt eget huvud. Jag kommer hit och slänger kuddar på publiken, det är ett roligt jobb, skrattar Elina.

Elina Brogren gör rollen som virriga Mira Maja. Foto: Jennie Einarsson

Regissören Leo Matthis Dickson är nytt tillskott till Hyttans Hemligheter. Han är boende i Örebro sedan fem år tillbaks där han har studerat till teaterpedagog. Genom sina kontakter på Karolinska gymnasiet i Örebro så har han startat ett samarbete med skolan där estetelever har möjlighet att kunna vara med och arbeta i teatern.

– Det är elever som går Estetprogrammet med inriktning teater i årskurs två som har fått chansen. Jag har kontakt med deras lärare och vi kände att vi ville höra med dem om de skulle kunna vara intresserade, så av en slump så fick vi precis rätt antal ansökningar till de roller vi sökte. Det blir som ett första riktigt skådespelarjobb, då de även får lön, berättar Leo.

Den nya regissören Leo Matthis Dickson instruerar skådespelarna. Foto: Jennie Einarsson

Repetitionerna drog igång under måndagen och endast en knapp vecka senare, lördag den 9 juli kommer man att ha premiärföreställningen.

– Vi har en väldigt kort repperiod då vi har skådespelare som har varit med och spelat i Korpspelen, så vi har anpassat oss lite efter det. Det blir kort och intensivt men väldigt roligt, jag kommer jobba 220% den här veckan, skrattar Leo och tillägger:

– Det går jättebra, det är ett otroligt härligt gäng med en fantastisk blandning av äldre och yngre skådespelare, även de feriepraktikanter som arbetar runtomkring. Sedan är det en otrolig plats! Nu hoppas vi att det kommer folk hit.

Hyttans Hemligheter spelas mellan 9-24 juli. Första föreställningen startar klockan 10.00 och sedan varje halv- och heltimme med en kort paus för lunch. Dagens sista föreställning startar klockan 15.00. Föreställningen är cirka en timme där du vandrar både inomhus och utomhus i Löa Hytta.

Tips!
Under premiärdagen lördag den 9 juli har även den lokala konstnären Amanda Sjöroos, blott 23 år gammal, sitt första vernissage mellan klockan 12-14 i blåsmaskinhuset.

Publicerad 8 juli 2022 klockan 09:31

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Från ägg till dunboll

Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra. Just en sådan stund tar jag upp i den här veckans avsnitt.

19 juli 2024 klockan 12:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas ...

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg ...

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen tvingades avbryta biljakt i centrala Lindesberg: ”Fara för allmänheten”

På fredagskvällen pågick en vild biljakt på flera platser i Lindesberg – bland annat i centrum. En misstänkt stulen bil var patrullens mål. Patrullen tvingades dock avbryta jakten då den misstänkte utgjorde mycket stor fara för allmänheten.
– Hastigheter på 100 kilometer uppmättes i centrum. Då är det inte värt riskerna, varför jag beordrade patrullen att avbryta, kommenterar polisens vakthavande befäl, Martin Tysell.

12 juli 2024 klockan 20:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av FotoFredag, på just dåligt väder och det vackra som finns att beskåda i detta.

12 juli 2024 klockan 14:19 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt
Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya...
12 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster
När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon ...
11 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annebell och Liselotte Wahlström fick massor av inspiration under Studiefrämjandets musikkollo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet anordnade ett efterlängtat musikkollo på Hillstreet i Lindesberg. Tillsammans med 19 andra ungdomar fick de chansen att uppleva en vecka fylld med inspiration och kunskap från musikbranschen.
– Jag tycker det har varit jättekul att få sjunga på scen, säger Liselotte.

5 juli 2024 klockan 11:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Foto: Läsarbild

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder om centrala Lindesberg. Två personbilar hade kolliderat och polisen misstänker nu att en av förarna gjorde en farlig omkörning som resulterade i olyckan.
– Vi kommer att kolla lite närmare på det här, då det framkommer uppgifter om att olyckan inträffade i samband med en omkörning, kommenterar Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

3 juli 2024 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Drygt tre år senare har bolaget begärts i konkurs, och framtiden är nu oviss för samtliga filialer inom Sveas, inklusive Lindesberg.
– I det korta perspektivet innebär konkursen att Svea bageri och konditori inte kommer fortsätta leva så att säga, utan att någon annan ägare måste ta vid här, säger konkursförvaltare Erik Lingsell.

26 juni 2024 klockan 14:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand
I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan risken vara extremt stor.
26 juni 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”
För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
25 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dukat för traktorfest i Ullersäter
På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi - familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har ...
24 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-21

2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-07-21 23:12