Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

Lördag 9 juli är det dags för säsongens första föreställning av Hyttans hemligheter, som är en årligen återkommande teatervandring i den historiska miljön vid den gamla bergsmanshyttan i Löa. I den interaktiva berättelsen får man vandra mellan de olika scenerna bland broar, kolmila, vattenhjul, smedja och kolarkoja i en fantastiskt fin bergslagsidyll. I år är berättelsen skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som inte tvekade en sekund när hon blev tillfrågad om att ta sig an manusförfatteriet.

– Jag fick frågan i december av den tidigare manusförfattaren Helena Bruselius. Hon undrade om jag var intresserad av att skriva manus i år, då gick jag igång på alla 4 cylindrar och tackade ja på en gång! Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, jag visste nästan på en gång att det skulle handla om smeden som hade tappat sitt minne, berättar Anki entusiastiskt.

Hela glada skaran skådespelare tillsammans med manusförfattare Anki Färeborg och regissör Leo Matthis Dickson. Foto: Jennie Einarsson

Även fast Anki gör debut som manusförfattare så är hon inget nytt ansikte i teatern, hon var nämligen med föregående år och gjorde rollen som luffaren Fargona. Något som underlättat hennes arbete med att utforma årets berättelse.

– Eftersom jag jobbade med teatern tidigare som skådespelare och jobbade i den här miljön så fick jag igång fantasin om hur det kunde ha sett ut. Jag ville även ta tillvara på historien om hur det var varit här och vad människorna gjorde. Man ska tänka på att alla människor som bor och lever överallt har en historia och den ska inte glömmas bort, det är viktigt att komma ihåg vår historia för att lära oss till framtiden, förklarar hon.

Anki som har en teaterutbildning i ryggen förklarar att hon inte var beredd att helt avstå från skådespeleriet detta år.

– Förra året spelade jag luffaren Fargona, och det kommer jag att göra i år igen. Jag har skrivit in det så i manuset så att jag ska få spela, vilket jag tycker är så roligt!

Emilia í Baianstovu Deniz spelar den nya karaktären Gruvrået. Foto: Jennie Einarsson

De övriga tidigare karaktärerna har Anki också behållit i sitt manus. Mira Maja vid kolarkojan, spöket Anna i kolarmilan samt smeden Sylvester. Dessutom har det tillkommit en ny karaktär i år, ett Gruvrå.

– Det blir lite spänning, lite läskigt och lite roligt, en mix av allt. Nu återstår det bästa, att få se hur manuset förvaltas av en regissör som har fått fria händer, avslutar Anki.

Elina Brogren från Lindesberg är en av skådespelarna som fått sadla om snabbt efter Korpspelen. Här spelar hon en av de färgsprakande rollerna i teatern, Mira Maja.

– Hon är en väldigt virrig person som har jämförts med Pippi Långstrump. Exempelvis ursäktar hon bland annat för röran både utomhus och inuti sitt eget huvud. Jag kommer hit och slänger kuddar på publiken, det är ett roligt jobb, skrattar Elina.

Elina Brogren gör rollen som virriga Mira Maja. Foto: Jennie Einarsson

Regissören Leo Matthis Dickson är nytt tillskott till Hyttans Hemligheter. Han är boende i Örebro sedan fem år tillbaks där han har studerat till teaterpedagog. Genom sina kontakter på Karolinska gymnasiet i Örebro så har han startat ett samarbete med skolan där estetelever har möjlighet att kunna vara med och arbeta i teatern.

– Det är elever som går Estetprogrammet med inriktning teater i årskurs två som har fått chansen. Jag har kontakt med deras lärare och vi kände att vi ville höra med dem om de skulle kunna vara intresserade, så av en slump så fick vi precis rätt antal ansökningar till de roller vi sökte. Det blir som ett första riktigt skådespelarjobb, då de även får lön, berättar Leo.

Den nya regissören Leo Matthis Dickson instruerar skådespelarna. Foto: Jennie Einarsson

Repetitionerna drog igång under måndagen och endast en knapp vecka senare, lördag den 9 juli kommer man att ha premiärföreställningen.

– Vi har en väldigt kort repperiod då vi har skådespelare som har varit med och spelat i Korpspelen, så vi har anpassat oss lite efter det. Det blir kort och intensivt men väldigt roligt, jag kommer jobba 220% den här veckan, skrattar Leo och tillägger:

– Det går jättebra, det är ett otroligt härligt gäng med en fantastisk blandning av äldre och yngre skådespelare, även de feriepraktikanter som arbetar runtomkring. Sedan är det en otrolig plats! Nu hoppas vi att det kommer folk hit.

Hyttans Hemligheter spelas mellan 9-24 juli. Första föreställningen startar klockan 10.00 och sedan varje halv- och heltimme med en kort paus för lunch. Dagens sista föreställning startar klockan 15.00. Föreställningen är cirka en timme där du vandrar både inomhus och utomhus i Löa Hytta.

Tips!
Under premiärdagen lördag den 9 juli har även den lokala konstnären Amanda Sjöroos, blott 23 år gammal, sitt första vernissage mellan klockan 12-14 i blåsmaskinhuset.

Publicerad 8 juli 2022 klockan 09:31

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hugo Öhman och Samuel Stenheim är otroligt taggade inför premiären på fredag, Foto: Camilla Lagerman

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.

29 maj 2023 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Ett helt gäng trötta och slitna gladiatorer. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 800 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll.

29 maj 2023 klockan 11:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en ...

Diakon Anna Andersson fick ta emot gåvan av Raija Glatz. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde Bergslags församling. En sommargåva som kommer att kunna glädja de som har det tufft i en tid av allt högre levnadskostnader.
– Tyvärr finns ju behovet. Vi är lite oroade över hur det kommer att se ut framöver, vi vet ju att många går och balanserar, samtidigt som det är svårt att be om hjälp, berättar diakon Anna Andersson.

26 maj 2023 klockan 14:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Butiksägare Kent Söderström och butikschef Anna Tägt känner sig nöjda med renoveringen som är gjord. Foto: Jennie Einarsson

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef Anna Tägt har de gett butiken ett rejält ansiktslyft.
– Det här är nog den största renoveringen som vi har gjort på tio år, berättar Kent Söderström.

26 maj 2023 klockan 10:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att ...
25 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”

Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.

23 maj 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Magnus Jakobsson körde in dagens stora skräll till 16 gånger pengarna. Arkivbild: Timmy Lundegård

Proffsen hade uppvisning på Fornaboda

Det blev en tävlingsdag med kvalitet före kvantitet. Proffstränarna gjorde sin första visit till Fornaboda Travbana under måndagslunchen, där de stora stallen hade uppvisning. Landets toppkuskar Carl Johan Jepson och Magnus A Djuse blev dagens namn med vardera dubbla segrar, även om Kim Eriksson stod för det överlägsnaste upploppet.

22 maj 2023 klockan 15:16 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Glädje och gemenskap under helgens judoevenemang

I helgen arrangerades Swedish A-Judo Open i Lindesberg arena, med deltagare från Sverige, Finland, Åland och ...

Personalen säger upp sig här och nu

INSÄNDARE/DEBATT: Personalen flyr äldreomsorgen i Örebro län. En ny rapport från Kommunal visar att färre än hä...

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet

I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie ...

Annons


Don Giovanni är "signatur" för Peter Mattei. Foto: Karen Almond/Met Opera

Mozart och Mattei – Live på Linde Bio

Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Som klippt och skuren för denne svenske världsbaryton Peter Mattei. Den 20 maj sjunger han live från Met i New York till biografer runt om i världen – också till Lindesberg.

19 maj 2023 klockan 08:15 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Seger inför säsongens största publiksiffra

Lagkapten Martin Eriksson lovade seger och det löftet svek inte. Efter två vilseledande förluster så blev det ...

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och ...

Inför IFK-HOIF: ”Fin fotboll och tre poäng”

Förra veckan kom säsongens första förlust för IFK Lindesberg. Bara dagar därefter kom en ny fö...

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska ...

Två vinnare av biotävlingen utsedda

Klockan 12.00 på onsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till premiären av filmen Fast X stod på spel. ...

Scouterna ryckte ut med kvastar för renare miljö

Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte...

Foto: Jennie Einarsson

Har tröttnat på skadegörelser och farliga handlingar: ”De leker med döden”

Skadegörelse har varit ett stort problem under flera års tid för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen. Sönderslagna utemöbler och försvunna livbojar har varit ett återkommande inslag under säsongen. Utöver detta har man även uppmärksammat ett beteende som kan få katastrofala följder – barn och ungdomar som använder båten som hopptorn och kastar sig framför båten. Nu uppmanar föreningen föräldrar till barn och ungdomar att tala där hemma om riskerna med detta.
– Förr eller senare så kommer det att hända en olycka, det är livsfarligt, menar Agneta Johnsson, ordförande för Lindesbergs Turistbåtförening.

16 maj 2023 klockan 14:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Hur värnar vi välfärden i Lindesbergs kommun med Tidöpartierna vid rodret?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi jobbar nu intensivt i opposition för att ha en ”skuggbudget” samtidigt som prognosen visar på 28 miljoner i underskott. ...
16 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg
Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners å...
15 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Hemmaseger under soliga travpremiären
Under söndagsförmiddagen inleddes årets travsäsong på Fornaboda Travbana. Hela tolv lopp kördes på tävlingsovalen som både bjöd på ...
14 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-14

2023-05-12

2023-05-12

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-09

2023-05-09

2023-05-08

2023-05-29 17:22