Kristdemokraterna i Lindesberg ställer nu barn- och utbildningsnämndens ordförande, Arnold Bengtsson, mot väggen och vill reda ut hur miljön för småbarn på dagis egentligen är. Mår barn och personal verkligen bra idag av växande barngrupper? Att för stora barngrupper inte är bra för de små är ju ett välkänt faktum, konstaterar kristdemokraterna. Man vill därför i en interpellation reda ut begreppen. Skrivelsen ser ut som följer:
Interpellation: Ang. minigrupper på dagis.
Det är allmänt känt, att ett- och tvååringar inte klarar av att vistas i alltför stora grupper hela dagarna utan att deras utveckling påverkas negativt. Många äldre barn har också behov av att vara i mindre grupper.
Maxtaxan har nyligen införts i de flesta kommunerna i landet och redan nu kan vi se att barngrupperna på många daghem blivit alltför stora.
– Hur ser läget ut i Lindesbergs kommun just nu? Har vistelsetiderna ökat?
– Har barngrupperna blivit större? Är det fler barn på förmiddagarna?
– Finns det något ”tak” för hur stora barngrupperna kan vara? – Finns det en gräns för hur stora grupperna högst ska vara i respektive åldersgrupp.
– Hur ser situationen ut för personalen?
– Löser maxtaxan kommunens ekonomiska problem eller har vi fått ökade kostnader?
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.