Kommundelsträffen i Rockhammar blev minst sagt laddad. Att man ska få ha kvar förskoleklassen till trean var positivt, men att fyran till sexan skulle bortprioriteras föll däremot inte i god jord och upprörde många.
I gymnastiksalen är det samma gamla orangea stolar, liksom träbänkarna som så många barn lekt skeppsbrott på. Utanför fönstren står fotbollsmålen utan nät stabilt kvar, trots alla barn som hängt i dem. Men idag ska det inte vara någon gymnastik, och istället för barn är lokalen fylld av politiker och byinvånare. Det är kommunchef Christer Lenke som inledande får berätta om det kommunala läget, men någonstans hänger en viktigare fråga i luften. Det dröjer således knappt en sekund innan Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har överlåtit ordet till allmänheten innan frågan kommer farandes likt en projektil.
– Hur blir det med skolan?
Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden får mikrofonen.
– Det var den givna frågan idag. Vi har resonerat och tänker stabilitet. Förskoleklass till trean är lättast att få lärare till, och därför tänker vi behålla det och fritids, och förskolan förstås. Skolår 4-6 är svårare på lärarsidan, därför tänker vi fokusera på de lägre åldrarna. Det är inte ett klubbat beslut men vi är överens i majoriteten.
Linda Svahn. Foto: Ida Lindkvist
Att det är svårt att få lärare till en skola som lever under ständigt nedläggningshot, tycker ingen är konstigt, och sättet man annonserat på är åhörarna enhälligt överens om har varit under all kritik. Irja och Linda intygar att det inte är en ekonomisk fråga, utan det handlar om att man inte vill lägga energi på att hitta en lärare. Flera i publiken håller med om att bevara endast några klasser är ett sätt att kväva skolan.
F-3 ska få vara kvar till åtminstone nästa mandatperiod, det garanterar politikerna. Men man nöjer sig inte, föräldrarna vill inte skicka sina barn till Fröviskolan som då är den skolan som blir aktuell.
– Man säger att det är sämre kvalité i byskolorna, men det är bara snack för att man vill bli av med byskolorna. Tittar man på de här barnen så har de bättre betyg och det finns stort potential i en sådan här skola, och en trygghet!, säger Inger Karlsson.
– Det är noll mobbning, alla trivs och de har bra betyg. När ni var här förra gången och vi hade vårt förutsättningslösa samtal trodde jag att ni ville satsa på oss, men nu är jag djupt besviken när jag inser att ni inte lyssnade alls, säger en förälder.
Diskussionen är väldigt laddad och flera åhörare lämnar lokalen i ren ilska redan innan mötet är avslutat. Det är upprörda åhörare, kanske främst föräldrar som givetvis värnar om sina barn. Per Söderlund (SD) begär ordet.
– I en sådan här liten by betyder skolan allt, man ska värna om de här små skolorna. Det handlar om en tjänst så det ska gå att finansiera.
Frågan om den här lärartjänsten fortfarande finns kvar, dyker upp.
– Den är inte indragen eller besparad, blir Henrik Arenvangs, förvaltningschef vid Barn- och utbildningsfövaltningen, svar.
– Kommer det en behörig lärare så är vi öppna för det då, ger Linda till slut med sig.
– Vi kommer säkert ha anledning att återkomma till er, tillägger Irja.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.