Kommundelsträffen i Rockhammar blev minst sagt laddad. Att man ska få ha kvar förskoleklassen till trean var positivt, men att fyran till sexan skulle bortprioriteras föll däremot inte i god jord och upprörde många.
I gymnastiksalen är det samma gamla orangea stolar, liksom träbänkarna som så många barn lekt skeppsbrott på. Utanför fönstren står fotbollsmålen utan nät stabilt kvar, trots alla barn som hängt i dem. Men idag ska det inte vara någon gymnastik, och istället för barn är lokalen fylld av politiker och byinvånare. Det är kommunchef Christer Lenke som inledande får berätta om det kommunala läget, men någonstans hänger en viktigare fråga i luften. Det dröjer således knappt en sekund innan Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har överlåtit ordet till allmänheten innan frågan kommer farandes likt en projektil.
– Hur blir det med skolan?
Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden får mikrofonen.
– Det var den givna frågan idag. Vi har resonerat och tänker stabilitet. Förskoleklass till trean är lättast att få lärare till, och därför tänker vi behålla det och fritids, och förskolan förstås. Skolår 4-6 är svårare på lärarsidan, därför tänker vi fokusera på de lägre åldrarna. Det är inte ett klubbat beslut men vi är överens i majoriteten.

Linda Svahn. Foto: Ida Lindkvist
Att det är svårt att få lärare till en skola som lever under ständigt nedläggningshot, tycker ingen är konstigt, och sättet man annonserat på är åhörarna enhälligt överens om har varit under all kritik. Irja och Linda intygar att det inte är en ekonomisk fråga, utan det handlar om att man inte vill lägga energi på att hitta en lärare. Flera i publiken håller med om att bevara endast några klasser är ett sätt att kväva skolan.
F-3 ska få vara kvar till åtminstone nästa mandatperiod, det garanterar politikerna. Men man nöjer sig inte, föräldrarna vill inte skicka sina barn till Fröviskolan som då är den skolan som blir aktuell.
– Man säger att det är sämre kvalité i byskolorna, men det är bara snack för att man vill bli av med byskolorna. Tittar man på de här barnen så har de bättre betyg och det finns stort potential i en sådan här skola, och en trygghet!, säger Inger Karlsson.
– Det är noll mobbning, alla trivs och de har bra betyg. När ni var här förra gången och vi hade vårt förutsättningslösa samtal trodde jag att ni ville satsa på oss, men nu är jag djupt besviken när jag inser att ni inte lyssnade alls, säger en förälder.

Diskussionen är väldigt laddad och flera åhörare lämnar lokalen i ren ilska redan innan mötet är avslutat. Det är upprörda åhörare, kanske främst föräldrar som givetvis värnar om sina barn. Per Söderlund (SD) begär ordet.
– I en sådan här liten by betyder skolan allt, man ska värna om de här små skolorna. Det handlar om en tjänst så det ska gå att finansiera.
Frågan om den här lärartjänsten fortfarande finns kvar, dyker upp.
– Den är inte indragen eller besparad, blir Henrik Arenvangs, förvaltningschef vid Barn- och utbildningsfövaltningen, svar.
– Kommer det en behörig lärare så är vi öppna för det då, ger Linda till slut med sig.
– Vi kommer säkert ha anledning att återkomma till er, tillägger Irja.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.