Klockarsgården trotsar regn och rusk

Ihållande ösregn? Dyngsura funktionärer och genomblöta tävlingsdeltagare? Ridbana som efterhand fylls med vattenpölar? Vem bryr sig! På Klockarsgården anordnades idag KM i hoppning för Lindetraktens HSF och humören var på topp. 

Regnet eskalerar och både häst, ryttare, funktionärer och publik får känna på den svenska, genuina hösten. I Klockarsgårdens paddock, där en bana med färgglada hinder är byggd, plaskar regnet och bildar pölar. Men ingenstans hörs någon klagan, ingen gnäller över kalla fingrar eller blöta ridbyxor. Gemenskapen bland de som är på plats är varm och peppande. Det märks så tydligt att de hejar på och stöttar varandra. Och i publiken står många ståndaktiga, trots blöta inpå skinnet är de kvar tills att sista ekipaget lämnar banan. Entusiasmen går som en röd tråd genom hela tävlingen. 
– Alla är trevliga och hjälper varandra. Det är aldrig några fula och elaka kommentarer och de små får hjälp av de stora, berättar Johanna Klockars, som bor på gården tillsammans med familjen och driver verksamheten. 

På gården samsas tolv hästar, sex stycken alpackor, uppfödning av minigrisar, kaniner, höns, hund, katt och får. Johanna har i nuläget två anställda och det är allt som oftast full fart. Men det har inte alltid varit så, utan verksamheten har de senaste två åren ökat i en väldig fart. Johanna, som tidigare arbetat som lärare, kände att hon ville göra något annat och eftersom att de ofta fått påhälsning från människor som vill träffa djuren, föll det sig ganska naturligt. Barnen ville ju också rida, så i september 2012 drog ridskolan igång. 
– Då var det tolv barn, men det steg kraftigt. De var trettio stycken förra hösten och idag är det nittioåtta ridande. Det är väldigt positivt, högt tryck och det börjar faktiskt bli kö. Det finns några ströplatser, men det finns just nu inte plats för fler grupper, säger Johanna som från början inte räknat med att det hela skulle bli så stort.  

Johanna själv är en hästtjej ut i fingerspetsarna och fick sin första ponny när hon var sju år gammal. Hennes föräldrar hade väldigt begränsad kunskap inom hästsporten och Johanna säger själv att just det är något som satt sina spår. 
– Jag försöker verkligen utbilda föräldrarna från grunden, det är så viktigt och vi vill att de ska vara med. Säkerheten är viktigt, tyvärr slarvas det mycket på flera ställen. Olycka ska vara en olycka och inte slarv. Därför är det också viktigt att hålla gott hästmaterial, hästar som är välutbildade och trygga. 

Det händer mycket på Klockarsgården och det finns något för alla mellan 3-99 år. Många är mellan 4-9 år, men det finns också tre vuxengrupper samt en grupp för nybörjarpappor. Johanna driver även, bland annat, daglig verksamhet, turridning, ridlektioner för funktionsnedsatta och vissa som arbetstränar kommer till gården. Både dressyr- och hopptränare kommer på besök med jämna mellanrum. Det finns också en ridskolegrupp för ett gäng killar, inspirerat av medeltidsridning och de grabbarna har som mål att rida tornerspel. 
– Och så har vi Djurkul. Det är för 4-9 år, barnen lämnas här i en och en halvtimme och de får lära sig om alla sorters djur, både vilda och tama. De får rida, åka häst och vagn, gå på alpackapromenad och så går de ut i skogen kollar på till exempel spår och olika sorters djurbajs. 

Än så länge har Klockarsgården inte haft tillgång till något ridhus, utan fått hållit ridpassen utomhus i paddocken. Men ett ridhusbygge har nu under en tid pågått och är alldeles snart klart! 
– Oavsett väder rider vi ute, i ur och skur. Föräldrar har till och med skottat ridbanan, men det är aldrig någon som gnäller. Men om fem till sex veckor kommer ridhuset att vara ridbart, och det blir inte bara ett ridhus, utan en ridanläggning och till våren nya stall. Att bli en ridanläggning där alla är välkomna, där man kan hänga efter skolan och där det finns trygga vuxna, gärna en fritidspedagog. Äta mellis och läsa läxor, dit ska vi! 

I somras arrangerades tre ridläger, de blev helt fulla och förutom lokalt kom det även barn från Göteborg, Stockholm och Västerås. 
– Det är kul att se hur de älskar det, det lyser i ögonen på dem. De grinade när de skulle åka hem, säger Johannas man Micke. 

Johanna tillägger:
– Bästa sättet att växa är ett gott rykte. 

Johanna tränar ständigt sina hästar och utbildar sig kontinuerligt. Det här livet passar henne som handen i handsken och hon trivs bra med att få vara sin egen chef. 
– Då kan man förändra snabbt och bestämma vid efterfrågan. 

Slutligen sammanfattar hon dagens verksamhet med följande ord:
– Allt känns bara så himla bra! 
Publicerad 12 oktober 2014 klockan 15:40

Ida Lindkvist

Teamet som ska driva Nya Blå Hallen. Elin Olofsson, Igors Aboltins, Viveca Wendin och lilla Evald. Foto: Jennie Einarsson

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna en klädbytardag som hon fick upp ögonen för lokalens potential. Nu ska hon göra Folkets Hus mer folkligt och festligt genom sin vision.
– Jag fick en vision om att det här skulle kunna bli en bra samlingslokal och när tillfället dök upp att kunna få ta över företaget så kände jag att det var för bra för att vara sant. Jag kände att jag måste köra på och så blev det, säger hon glatt när hon för första gången öppnar upp dörrarna för lunchgästerna.

4 oktober 2022 klockan 09:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Amanda Orrbo knep ett silver under helgens mästerskap. Här med sin stolta coach Jonathan Fagerhill. Foto: Privat

Silver till Amanda Orrbo på Downs Syndrom VM – uttagen till Special Olympics

Under lördagen gick Frövi Judos Amanda Orrbo ut på judomattan för att försvara sitt VM-guld från 2019. Den här gången blev dock motståndet i tuffaste laget, och Amanda vänder nu hemåt med en silvermedalj i bagaget. Efter den initiala besvikelsen är hon dock nöjd med sin insats.
– Hon var väldigt besviken först, men har nu landat i att hon gjorde en bra tävling och kommer hem som världstvåa, hälsar pappa Johan Orrbo som fanns på plats tillsammans med coach Jonathan Fagerhill.

3 oktober 2022 klockan 15:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stulen bil eldades upp

Vid 20-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten ut till en bilbrand i området Bor strax utanför Lindesberg. Polisen bekr...

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé

Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes ...

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål...

Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Elin, Elias, Mona och Teodor Ek kommer till Erikshjälpen på lördag. Erikshjälpens maskot - för barnen. Foto Lotta Sunvisson

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu på lördag – med en riktig Maskotdag. På Hillstreet blir det gaming och ett nytt ungdomsband som gäller.

30 september 2022 klockan 11:43 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok
När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning och det hela resulterade i nå...
29 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup
Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får en minst sagt extra stor stjärnglans. ...
28 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp
Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats...
28 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesbergs pojklag arrangerar minnescup i bortgångne vännens namn. Arkivfoto: Saga Lagerman

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 lag från 7 olika klubbar, både från Örebro och Stockholm, kommer att spela cupen, som är en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin som för 2,5 år sedan gick bort i cancer.
– Ända sedan Benjamin gick bort har tanken funnits att hålla en cup i hans minne, och nu efter pandemin kan vi äntligen göra det, berättar killarnas tränare Aleksander Lazarevic.

27 september 2022 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen

En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett ...

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas

I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man...

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som d...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-19

2022-09-16

2022-09-16

2022-09-15

2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-04 15:39