Från klotter är steget inte långt till grövre brottshandlingar. Detta är känt av polisens ungdomsrotel sedan länge. Just nu är omkring fem ungdomar aktiva klottrare i Lindesberg och är en så kallad ”riskgrupp”. Dessa ligger nämligen inom ramarna för att så att säga avancera i brottslighet.-Därför är det oerhört viktigt att få ett slut på skadegörelsen innan de invigs i grövre brott, förklarar Jorma Harjamäki som har många års erfarenhet av ungdomsbrottslighet.
Utredningen av klottret i Lindesberg fortsätter att växa i omfattning. Nytt klotter har upptäckts denna vecka och omgående blivit sanerat. En byggnad som utsatts är det nymålade pumphuset vid Gröna bron. Exakt hur mycket klottret har kostat skattebetalarna hittills är en fråga som ligger under utredning på kommunkontoret. Summan är onekligen hög – och växer fortfarande.
Jorma Harjamäki på polisen i Lindesberg har stor erfarenhet av denna farsot och hans bedömning är att de aktiva klottrarna riskerar mycket mer än att ”bara” skuldsätta sig tidigt i livet.
-Det är ganska vanligt att klottrare fortsätter i brottets bana, att klottret blir en inkörsport. Steget är inte långt till att söka mer spänning när klottrandet blir en vana och då är det inte ovanligt att droger kommer in i bilden. Och med droger följer andra brottshandlingar som inbrott och stölder, säger Jorma Harjamäki.
En populär drog bland ungdomar är ”spice”, som de kommer åt via försäljning över Internet. Spice innehåller en rad olika ingredienser som narkotikaklassades i Sverige så sent som i september i år. Bieffekterna beskrivs vara ungefär som vid ett cannabismissbruk.
Vill få kontakt med tipsare
Polisen är ganska säkra på att den mest förekommande taggen just nu är en så kallad gängtagg. Det innebär att flera individer använder samma signatur. Detta gör utredningen något mer komplicerad.
-Men vi har fått starka tips via LindeNytts läsare som är till hjälp för oss, poängterar han och fortsätter:
-Jag skulle ändå vara mycket tacksam för fler tips eller att de som tipsat anonymt hittills tar kontakt med mig. Det vore jättebra, säger Jorma.
Även om allmänheten ofta kan vara till stor hjälp i sådana här utredningar, så menar polisen att mycket mer kan göras i hemmet och i skolan. Klottrare av den ”typen” man söker, brukar nämligen träna ganska flitigt på taggen på ett vanligt papper.
-Det är inte ovanligt alls. Därför kan såväl lärare som föräldrar upptäcka det i tid bara de är lite mer uppmärksamma. En annan sak att hålla koll på är kläderna och händerna på sitt barn. En riktig klottrare får inte sällan färgstänk på sig som är svåra att tvätta bort, tipsar Jorma Harjamäki.
För tips och kontakt
Jorma Harjamäki nås på telefon 0581-875 25 eller e-post: jorma.harjamaki@polisen.se
Anonyma tips kan som vanligt lämnas till polisen via LindeNytt här.
Fotnot: Du som tipsade om klottet via LindeNytt tisdagen den 27:e oktober kl. 10:41 och lämnade mycket detaljerade uppgifter: Dig önskar polisen få prata mer med.