Kolor, tandborstar, musik, galna upptåg och frågetävlingar

LINDESBERG I RÖRELSE Utan tvekan det galnaste upptåget på Strandpromenaden var de sjukgymnasier, arbetsterapeuter och andra anställda från lasarettet som hade klätt sig så att ingen kunde undgå dem. Kanske de vinner tävlingen – vilka blir mest fotograferade?

Med över 100 deltagande arrangörer på en sträcka av 7 kilometer är det förstås inte lätt att peka ut alla höjdpunkter, men sjukvården i Lindesberg gjorde ett ordentligt avtryck nedanför vårdcentralen Bägaren.


Linnea Ryman och Cecilia Moraglio delade ut tandborstar. Foto: Hans Andersson

Vid Folktandvårdens tält stannade paret Lars och Harriet Sandberg till för att få tandborstar och de hade haft en trevlig promenad efter stranden och fått veta saker om företag som de inte kände till. ”Fluortanten” berättade att man gör en kraftsamling i Hagaberg med fluorsköljningar och tandborstning på förskolan. På många ställen bjöds det i stället på kolor och annan godis

Här gjordes också reklam för medicinsk yoga och att sluta röka. HR-konsulten delade ut ”platsannonser”  för en ny form av tjänst som ”utskrivningssköterska”. Syftet är att få färdigvårdade patienter snabbare till hemkommunen. Yvonne Cavallius Kallerth är arbetsterapeut och hos henne testade Jan Sunneståhl vilket tryck han har i handen och fick beskedet att det var normalt.

– Jag har rest hit från Lillån i Örebro och det är trevligt att se allt som finns här, sade han.  Spännande att se fotografierna i Pumphuset och polisen när de presenterade den tekniska roteln.


– Det är lättare att tala om psykiska sjukdomar, säger Tuula Pettersson och Karin Lindberg, som visa både vad Hjärnkoll och patientföreningen Attention gör. Foto: Hans Andersson

Grannar var Hjärnkoll och patientföreningen Attention som lockade  intresserade och Karin Lindberg och Tuula Pettersson har märkt att det är ett ökat intresse och mindre rädsla att tala om psykiska sjukdomar och att det kommer människor,  som vill prata om sig själva eller någon anhörig. När föreningen visar sig så här brukar intresserade höra av sig eller komma på de café-kvällar som de har på tisdagar.


Arbetsterapeuter, sjukgymnaster och andra yrkesverksamma på lasarettet stod för ett galet upptåg. Foto: Sami Rahkonen

Mest iögonfallande av sjukvårdspersonalen var de sjukgymnaster, arbetsterapeuter och andra yrkesgrupper som klätt sig för att synas – och bli fotograferade. De som varit mest kreativa, färgglada, sportiga och enhetliga och blivit mest fotograferade kunde vinna i den tävling som lasarettet bjudit in till.

– Det är en intern tävling som inbjuder till att göra någonting tillsammans och man mår bra inte bara av att röra på sig utan också av gemenskap och priserna i tävlingen går i den andan, berättade Eva Björk från lasarettet.


Män och kvinnor i Lions-klubbarna kan samlas för att visa vilken nytta de gör. Foto: Hans Andersson

Under ett träd vid Oscarsparken stod Inger Lindström och andra från Röda Korset och samlar in till de drabbade i Nepal. De vita gubbarna i Lions och de gulklädda kvinnorna i Lions Kristina hade slagit upp ett blått tält för att visa hur de ser ut som de med hjälp av insamlade pengar skickar ut till krigs- och katastrofdrabbade. Inne i tältet är den fisk-damm för de små, som Elise och Charlie provar på.


Bruksorkestern från Frövifors glänste i kvällssolen. Foto: Hans Andersson / Sami Rahkonen

Längst ut på Kyrkbryggan fanns förutom Turistbåten Råsvalen också FF – Bruksorkestern från Frövifors som spelade bl a Alexander Ragtime Band. Och båtbesättningen värvade medlemmar till föreningen. Första chartrade turen för i år går den 17 maj och trafiken enligt turlistan börjar vecka 26.

En bit längre bort efter sjön spelade en stråkorkester och där Torphyttebäcken mynnar ut hade Solberga Förskolor byggt en bana där barnen kunde balansera.

– Vi har gjort slut på alla förpackningar med såpbubblor och här har det passerat säkert 500 – 600, så det blir nog något nästa år också, sade Maria-Pia Karlsson.


Elisabeth Eriksson och Eva Johansson i gårdsbutiken Under Eken passade på att ha öppet. Foto: Sami Rahkonen

Gårdsbutiken Under Eken, som normalt bara har öppet på lördagar passade på att öppna och leda in dem som passerade på Strandpromenaden.” Här säljer vi fina saker som man vill ha men som kanske inte är så nödvändiga, sade Eva Johansson och visar tillsammans med Elisabeth Eriksson de vita krukorna som är de som är väldigt populära.


”Vilken är medelåldern på Handelsbankens kontor” var en av frågorna. Foto: Hans Andersson

Förutom att det var en tävling i sig att gå runt sjön för att få stämplar vid de fyra Rotary-stationerna, så var det tävlingar litet här och där. Hos Handelsbanken kunde man gissa både på djupet i Lindessjön och medelåldern på bankkontoret.


Stephan Tegelaar visade vad Nora Lindefrakt, NLF, gör. Foto: Hans Andersson

Stephan Tegelaar från Nora Lindefrakt visar vad företaget gör bl a med tre krukor med mursand och grus. Några förbipasserande noterade att sanden förvarades i ”….ja titta där är Linde-Krukan…” Bakom NLF-platsen står den gigantiska slam- och spolbilen.

Publicerad 7 maj 2015 klockan 10:11

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-18 01:30