Idag fick Rotarylunchen besök av kommunchef Christer Lenke och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Flyktingsituationen var det ämne som Lenke planerat att tala om, och åhörarna lyssnade engagerat.
Det är den högaktuella flyktingsituationen som kommunchef Christer Lenke valt att tala om vid dagens Rotarylunch. Lenke har siffror uppradade på storskärmen, siffror som bland annat visar på att Lindesberg har mottagit 25% av länets personer med asyl. Överenskommelsen har varit 65 personer per år, men 2013 tog man emot 253 stycken, 2014 219 personer, och 2015 till och med 30 november nästan 400 personer.
Inom socialtjänsten finner man det svårt att hitta boendeform för ensamkommande flyktingbarn. Och på SFI- och arbetsmarknadsfronten är utsikten inte vad man önskar. Kön till SFI ligger runt omkring 100 personer och man får räkna med tre månaders väntetid.
– De blir sysslolösa, vilket naturligtvis inte är bra, kommenterar Lenke.
– Förskolan har klarat det okej, men till gymnasiet är det en väntelista på 86 elever plus mörkertal. Elevhälsan har en extrem belastning, de räcker inte till, det är inte någon lätt situation. Grundskolan har lokal- och personalbrist, tillägger Lenke.
Åtgärder som man övergripande vill ta till för att klara av dagsläget är att anställa en integrationsstrateg som stöd för ledningen, samt integrationskoordinator i samverkan med Örebro län.
– Tillsammans med Region Örebro Län har vi fört diskussion. Vårdcentralen i Ljusnarsbergs kommun och Lindesbergs kommun, samt sjukhuset här, får väldigt mycket besök av människor som inte behöver vård, utan vill ha svar och hjälp med andra frågor. Därför har vi kommit fram till att koordinator behövs, förklarar Lenke.
Utmaningar som man ställs inför är bland annat dimensionering av förskola och skola, att kunna rekrytera och behålla personal, segregerade bostadsområden, behovet av nya bostäder som än dock är på gång, samt ökad psykisk ohälsa bland de som anländer.
– Det inte svårt att förstå, man kommer hit med krig och hot i bagaget, kanske har man mist många i sin släkt, så hur mår man… Man kan absolut behövas tas om hand, säger Lenke.
Men med utmaningar följer också möjligheter då befolkningsutvecklingen bjuder på goda förutsättningar. Stabil offentlig ekonomi, effektiv offentlig verksamhet, ett starkare näringsliv, bibehållen eller ökad detaljhandel, och därtill ökad tillgång till arbetskraft.
– Där är det långa processer som kan göra en frustrerad. Det kommer hit utbildad sjukvårdspersonal och läkare, men det är också förenat med att ställa vissa krav, konstaterar Christer.
Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson påminner också om de 76,5 miljoner kronorna som kommunen emottagit i kompensation. Planeringen för vart dessa pengar ska placeras ut är igång, men Irja poängterar än dock att ingenting ska skyndas på i onödan.
– Vi behöver inte stressa ihjäl oss, utan vi vill göra det bra!