Det finns en stor oro över att elever använder droger och att tidigare elever försöker sälja droger på skolan. Socialförvaltningen tar de här signalerna på stort allvar. Om några veckor ska två projektrekryterade personer finnas på plats ute bland ungdomarna. Kommunen vill stoppa missbruk och man vill skaffa sig ett sätt att arbeta med dem som redan använder droger eller som ägnar sig åt brottslighet.- Va bra! Helt suveränt. Det här är bara positivt och det finns inga nackdelar, säger Susanna Jakobsson, ungdomspolis. Det är viktigt att de kommer att finnas på plats där det händer.
Det var i höstas som det kom fram stor oro från en av skolorna i kommunen som gällde misstankar om droganvändning bland eleverna. Det blev möte med såväl drogsamordnare som polis och socialtjänst.
– Oron avser ett antal före detta elever som nu är i 20 årsåldern och som kommer och stör och uppenbarligen försöker sälja droger på skolan, noterade socialförvaltningen i en skrivelse till socialnämnden, som har skjutit till 737 000 kr för två personer som t o m september ska jobba både förebyggande – men också ta fram metoder.
– Det handlar om att ge skolorna råd om hur de ska göra om de träffar på elever som är drogpåverkade. För många i skolan kan det vara en ny erfarenhet, även om drogmissbruk inte är nytt i skolvärlden, säger Marie Ekblad som är verksamhetschef på socialförvaltningen.
Skolorna ska få en checklista om hur man ska gå tillväga om man upptäcker eller misstänker missbruk. De har två ”fältarbetarna” ska också vara ute på kvällar och helger, t ex under s k riskhelger, där droger brukar vara vanligare eller i samband med fester. De ska också kartlägga hur missbruket kan se ut bland ungdomarna. De signaler som kommer är oklara.
– Vi har fått litet mer anmälningar till socialtjänsten, säger Marie Ekblad. De skolor som signalerar oro över läget är Lindeskolan och Storåskolan.
– Det är viktigt att bygga relationer och ta redan på anledningarna till ett missbruk, säger Susanna Jakobsson. Och att man har ett samarbete med föräldrarna.
Både skola och socialtjänst har satt in insatser och Marie Ekblad säger att man känner till en del av de elever det handlar om. Annons har varit ute för att söka de två personer som ska jobba med det här drogförebyggande arbetet och Marie Ekblad har i dagarna satt igång intervjuer med dem som sökt. Det här är en del av den översyn av som flera förvaltningar ska göra över det förebyggande arbetet i kommunen.