Lindesbergs kommun har köpt stationshuset och en fastighet i Dalkarshyttan / Tempelbacken som under senare år blivit ett skrotupplag. Syftet med affären är att själva kunna råda över fastigheternas öde – och idag kan kommunchef Lennart Jansson meddela att en klottersanering av stationshuset redan är beställd.
Utöver dessa två fastigheter köper kommunen även ett gruppboende vid namn Ånäs i Lindesberg. Samtliga fastigheter ägdes nämligen av en och samma person – Mats Eriksson – och nu fick man det till ett paketpris.
-Vi hade totalt 10 miljoner kronor i borgen i stationshuset och Ånäs. Nu löser vi ut det här och får samtidigt den här fastigheten i Dalkarshyttan på köpet kan man säga, kommenterar Lennart Jansson.
Totalt rör det sig om en affär om 12,3 miljoner.
Förvärvet av fastigheten i Dalkarshyttan ville man ha endast för att kunna snygga till i området för framtida ändamål. Området Tempelbacken är nämligen ett utmärkt och välbesökt utflyktsmål. Att ha en skrottipp liggandes där anses mindre lämpligt.
-Nu finns det en hyresgäst där, men vi kommer ta hand om städningen av tomten själva, säger Lennart.
Stationshuset har idag ett antal hyresgäster och enligt Lennart finns ingen anledning för dem att oroa sig för framtiden.
-Nej, vi ville ju åt fastigheten mest för att själva råda över den, för det är ju faktiskt en strategiskt viktig byggnad i centrala Lindesberg. En klottersanering är redan beställd – och den skulle allra helst ha varit utförd redan igår, skrattar Lennart.
Enligt honom kommer saneringen att göras under juni månad.
Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för Lindlöven. Säsongspremiären spelades i Surahammar där den nya truppen hade full kontroll på spelet, vilket gav truppen en inledande seger inför onsdagens hemmapremiär mot serierivalerna Borlänge HF.
– De har blivit lite av en rival för oss under de senaste åren.
Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där IFK Lindesberg slutade starkast. De tre poängen var ett måste för hemmalaget som ännu har en chans att ta kvalplatsen till Division 4, även om det blir en tung uppgift efter att både SMÅ och Örebro segrat sina matcher.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för säsongen inom grundspelet, där en seger är extremt viktig för att öka chanserna för att kvala sig uppåt. Med fin sol i luften så lär även stödet finnas, då lördagen även bjuder på IFK-Dagen.
Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.