Kommunen snabba att ge företagare en ”stjälpande hand”

Ett telefonsamtal från kommunens miljökontor – det är allt som krävs för att hjälpa företagare att informeras om vilka årliga kontroller som måste göras av företagets lokaler eller anläggningar. Men detta samtal kommer sällan upp och istället ”informeras” företagaren om kontrollkravet genom att tvingas betala en så kallad miljösanktionsavgift på 5000 kr. Denna näsbränna ska lära företagaren att veta hut, bryskt tolkat.

Årligen ska lokaler med kyl-, frys-, värmepumpaggregat kontrolleras av ackrediterat kontrollorgan och dessutom måste företagaren lämna in en årlig kontrollrapport till tillsynsmyndigheten. Sker inte detta tvingas företaget att betala en avgift på 5000 kr.
Det låter på papper helt sunt och ur miljöaspekt betryggande. Men baksidan är att inte alla företag känner till reglerna – eller ens blir informerade om kontrollkraven. Istället kommer informationen dem till känna i samma stund som de rapporteras för utebliven kontroll – och tvingas betala en straffavgift på 5000 kr.

Rune Gustafsson är en av många företagare som drabbats genom åren. När företaget Gustafssons Parkett & Golv sålde sin fastighet och flyttade in i nya lokaler, så var han inte informerad om vilka regler som gällde förrän det var för sent. Det saknades en kontrollrapport för deras kylanläggning. Till saken hör att företaget använt denna kylanläggning i 25 år – utan några kontrollkrav. Det var först efter flytten som kravet blev ett faktum.
-Vi har ju kontrollerat hela kylanläggningen men inte vetat om att vi skulle skicka in en rapport. Det har vi inte behövt göra under de 25 åren anläggningen använts i vår gamla fastighet. Istället blev vi informerade om det när det redan var för sent. Det tycker jag känns så fel att jag var tvungen att gå vidare med ärendet, säger Rune Gustafsson som nu skickat in en skrivelse till Lindesbergs kommun.
Reglerna är bra, men de slår lätt fel. Det bör vara bättre information till företagarna, menar han.
-Jag hoppas man kan bli lite bättre på det här med att informera. Informationen bör ju komma innan det är för sent så man åtminstone får chansen att göra rätt för sig. Det tycker jag är rent bondförnuft.
Enligt reglerna idag måste företagare skicka in kontrollrapporten innan slutet av året. Gustafssons Parkett & Golv informerades om 2003 års uteblivna rapport i april 2004.
Nyligen har ytterligare två företagare fått samma avgiftskrav för uteblivna kontrollrapporter.

Ingen förbättring i kommunens bemötande av företagare>>

Publicerad 28 september 2004 klockan 16:36

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Nils Detlofsson var märkbart irriterad. under kvällens debatt och fick det att hetta till ordentligt. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bitvis hårda tongångar i PRO:s partidebatt

Ett sjuttiotal hängivna medborgare hade sökt sig till Folkets Hus i Lindesberg på torsdagskvällen för att lyssna till vad regionens och kommunens partirepresentanter hade att säga inför valet. De allra hetaste frågorna blev som förutspått lasarettets framtid samt situationen på det kommunala äldreboendet Tallåsen.

18 augusti 2022 klockan 23:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Sami Rahkonen

bildspel Sami fångade ovädret på bild – nya chanser redan i helgen

Under tisdagens kraftiga åskväder stod naturfotografen Sami Rahkonen redo med sin kamera i hopp om att kunna fånga vädrets makter med sin lins. På säkert avstånd från de strömladdade blixtarna stod han på sin balkong i Gusselby och beundrade himlens mäktiga skådespel, och efteråt stod det klart att det hade fastnat på bild.
– Det var en riktigt häftig kväll, säger han till LindeNytt.

18 augusti 2022 klockan 11:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter 13 år – nu lämnar Roland över ansvaret till näste man

Under 13 års tid har Roland Hellsing verkat som ordförande för Manskören Harmoni. Nu ...

Kameraövervakning för att få bukt med skadegörelse på Lindbackaskolan

Upprepade fall av skadegörelse och elever som larmat om att delar av skolan känns ...

PRO bjuder in allmänheten till debatt med politiker

Med mindre än en månad kvar till valet bjuder PRO i Lindesberg in allmänheten till en hearing i Folkets ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön

Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs kommuner. Detta sedan allmänheten larmat om att en tom båt drev omkring ute på sjön. Efter cirka en timmes sökande hittades en avliden man i sjön.
– Det var civila som hjälpte till att söka som hittade mannen cirka klockan 20. Det finns inga misstankar om brott i samband med dödsfallet, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

15 augusti 2022 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Chasse Royale Rick blev en av två hemmahästar som fick en silverplacering under söndagen. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Framtidskuskarna tog för sig på travet

Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick chansen att visa upp sig. Bara ett lopp slutade med seger, där den segrande kusken var över 35 års åldern, samtidigt som 31-åringarna var framgångsrikast i vinnarcirkeln.

14 augusti 2022 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena
Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin sista spelning under sin allra ...
13 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stekhet debatt på Norrtullstorget
Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen...
13 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll
UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen, räddningsledare vid Nerikes Brandkår, ...
12 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras

Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway, där den andra och sista tävlingen i Bergslagens Snabbaste ska avgöras. SHRA:s tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg avslöjar för LindeNytt att en kraftmätning inom familjen kommer att äga rum på rakan, då hans båda söner ställer upp – med varsin bil.
– Ena grabben vann förra gången, så nu håller vi på att fixa en till bil, så det blir slaget mellan Blombergsbröderna som ska slåss mot varandra, skrattar han.

12 augusti 2022 klockan 09:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”

Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra kommundelen. Enligt larmuppgift skall en person uttryckt allvarliga hot mot sig själv och andra.
– På grund av den allvarliga situationen skickades flertalet patruller ut på larmet. Den här personen hade sagt att han skulle skada sig själv och andra, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

12 augusti 2022 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!

Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen...

Grov stöld vid uthyrningsföretag

Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp...

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider

För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda ...

Annons


Kompisarna Märta, Elsa, Ella och Tilde är jättenöjda med lägret hittills. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt Lindesberg Arena. Sportlägret riktar sig till ungdomar som till hösten börjar årkurs 4 till 6, där deltagarna får chansen att testa på en rad olika sporter som de annars kanske inte hade upptäckt, samt knyta nya vänskapsband.

10 augusti 2022 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera ...

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

Det blev en stor glädje på publikplats när Fläsk Ken tog sin andra raka seger med Valentin Prevost. Foto: Isabella Jansson Wiklund.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gävlekusken senare under dagen skrällde till med seger, tillsammans med Fläsk Ken, så hördes den stora glädjen från familjen som hejade vid mållinjen.
– Det är kul att de är på plats, säger Valentin Prevost.

5 augusti 2022 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet
Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. 16 dagar ...
5 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu ...
4 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-03

2022-08-02

2022-08-01

2022-07-29

2022-07-29

2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

2022-07-22

2022-07-21

2022-07-20

2022-08-19 00:47