Landets kommuner spelar en viktig roll i samhällets krisberedskap. Med anledning av detta fick Pwc i uppdrag av Lindesbergs kommuns förtroendevalda revisorer att granska kommunens krisberedskap. Efter granskningen får kommunstyrelsen bakläxa då man inte har säkerställt en krisberedskap i enlighet med lagstiftning och myndigheters riktlinjer.
Enligt lag ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa inom kommunen och hur de kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska sedan värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Dessutom ska det även finnas en krisledningsnämnd för att fullgöra uppgifter under extraordinära händelser.
Revisorerna har med utgångspunkt i väsentlighet och risk funnit det angeläget att granska Lindesbergs kommuns beredskap inför och vid kris, katastrof eller extraordinära händelser. De har inom ramen för uppdraget granskat styrande dokumentation samt genomfört intervjuer med berörda tjänstemän och politiker.
Det man fann var att det bl a inte finns någon uttalad person som ska kontaktas vid kris, men de intervjuade menar att det finns en förväntan att kommunchefen ska finnas i beredskap. I vilken utsträckning detta ska ske finns dock inte dokumenterat. Det är heller inte dokumenterat vem som ska kontaktas i de fall då kommunchefen är oanträffbar. Ansvaret för Lindesbergs kommuns krisberedskap faller i hög grad på säkerhetskoordinatorn, som i dagsläget endast är anställd på halvtid. Formella beredskapskrav saknas på tjänstepersonerna i krisberedskapsorganisationen och i krisledningsstaben.
Vad gäller arbetssätt och funktioner konstaterar man att en otydlighet finns även här och organisationen arbetar idag ad hoc. Inkallning och larmning bygger på personberoende och informell kunskap inom organisationen. Något som kan visa sig vara förödande i händelse av en kris som kan inträffa var som helst i organisationen
Även inom den politiska organisationen saknas ett formellt beredskapskrav, något man förklarar i intervju med att kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande aldrig är borta samtidigt. Det hänvisas även till att kommunens mindre storlek gör att det finns en naturlig kännedom kring vem som är kommunstyrelsens ordförande, och hur denna ska kontaktas.
Efter genomförd granskning bedömer revisorerna att Lindesbergs kommunstyrelse inte har säkerställt en krisberedskap i enlighet med lagstiftning och myndigheters riktlinjer. På 2 av fyra kontrollmål uppfyllde kommunen inte kraven, och på de resterande två var kraven bara delvis uppfyllda.