På torsdag ska framtiden för byskolorna i Ramsberg och Rockhammar diskuteras på nytt under ett extrainsatt möte i kommunfullmäktige. Under tisdagen gick kommunstyrelsen till röstning i frågan, som med en rösts övervikt slutade med ett ”ja” till nedläggning.
Byskolornas vara eller icke vara har diskuterats flitigt under många år, och under hösten blossade den heta debatten upp på nytt då kommunstyrelsen lade fram förslaget att lägga ner enheterna i Ramsberg och Rockhammar. Efter ett beslut om återremittering i kommunfullmäktige i november var det under tisdagen dags för ny hantering av frågan i kommunstyrelsen.
Resultatet av en jämn omröstning blev ”ja” till nedläggning med en rösts majoritet. Partierna var därmed långt ifrån överens, då Moderaterna och Socialdemokraterna röstade för förslaget, medan Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade emot. Frågan ska dock avgöras av kommunfullmäktige under ett extrainsatt sammanträde på torsdag med start kl 17.00 i Lindeskolans aula.
– Vi hade hoppats på att kunna komma fram till en bra lösning, men jag har förstått under de senaste två veckorna att Barn- och utbildningsnämnden står fast vid sitt förslag om nedläggning, säger Jonas Kleber (C) och fortsätter:
– Det finns en möjlighet att kunna finansiera det här året genom att ta från vårt eget kapital, kommunen gick trots allt 48 miljoner plus förra året. Vi anser fortfarande att det är en landsbygdsfråga snarare än en skolfråga, och vi vill ha kvar de här tre enheterna.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.