Från och med nästa år kan Lindesberg komma att få ett helt nytt, aningen dyrare, och mer komplicerat system gällande sophantering. Det innebär att man får tre alternativ att välja mellan, att komma undan lite billigare än dagens taxa, att fortsätta betala dagens taxa eller den lite dyrare – som ännu inte är fastställd.
Detta så kallade komposteringsprojekt är ett resultat utifrån regeringens proposition gällande sophantering i landets kommuner. I Örebro tillämpas modellen redan sedan tre år tillbaka, och just Örebromodellen är den Lindesbergs kommun valt att följa.
-Det här innebär först och främst att vi byter ut säck mot kärl, vilket ger sopåkarna en mycket bättre arbetsmiljö. De tvingas idag släpa runt på säckarna, vilket inte är bra, konstaterar Katarina Erelöf på Bergslagens Kommunalteknik.
Dagens soptaxa ligger på 1150 kronor per år. För den som vill komma undan billigare finns möjlighet att göra så om det nya avfallssystemet beslutas träda i kraft i kommunfullmäktige. Det första alternativet, vilket är det billigaste, innebär att man tar hand om sitt eget hushållsavfall (hemkompostering). Det är inte fastställt exakt hur mycket billigare detta alternativ blir jämfört med dagens kostnad.
Alternativ två innebär att avfallet delas upp, matrester och komposterbart avfall för sig som sedan hämtas i vanlig ordning. Denna taxa kommer bli som dagens, det vill säga 1150 kronor.
Det sista alternativet, och det dyraste, innebär att man gör som idag och blandar avfallet. Det är oklart hur mycket det betyder i merkostnad för kunden.
Den planerade avfallshanteringen kan tidigast börja gälla i april nästa år. Då i enskilda områden. Tanken är att börja i mindre skala och sedan introducera avfallssystemet område för område.
Detta kommer innebära en del trubbel, det är Katarina Erelöf införstådd med.
-Det blir ju ofta så i en övergångsperiod. Men alla kommer att informeras mycket och väl, så det kommer säkert gå bra med vissa skavanker, menar Katarina.
”Klart olönsamt sortera avfall”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.