Från och med nästa år kan Lindesberg komma att få ett helt nytt, aningen dyrare, och mer komplicerat system gällande sophantering. Det innebär att man får tre alternativ att välja mellan, att komma undan lite billigare än dagens taxa, att fortsätta betala dagens taxa eller den lite dyrare – som ännu inte är fastställd.
Detta så kallade komposteringsprojekt är ett resultat utifrån regeringens proposition gällande sophantering i landets kommuner. I Örebro tillämpas modellen redan sedan tre år tillbaka, och just Örebromodellen är den Lindesbergs kommun valt att följa.
-Det här innebär först och främst att vi byter ut säck mot kärl, vilket ger sopåkarna en mycket bättre arbetsmiljö. De tvingas idag släpa runt på säckarna, vilket inte är bra, konstaterar Katarina Erelöf på Bergslagens Kommunalteknik.
Dagens soptaxa ligger på 1150 kronor per år. För den som vill komma undan billigare finns möjlighet att göra så om det nya avfallssystemet beslutas träda i kraft i kommunfullmäktige. Det första alternativet, vilket är det billigaste, innebär att man tar hand om sitt eget hushållsavfall (hemkompostering). Det är inte fastställt exakt hur mycket billigare detta alternativ blir jämfört med dagens kostnad.
Alternativ två innebär att avfallet delas upp, matrester och komposterbart avfall för sig som sedan hämtas i vanlig ordning. Denna taxa kommer bli som dagens, det vill säga 1150 kronor.
Det sista alternativet, och det dyraste, innebär att man gör som idag och blandar avfallet. Det är oklart hur mycket det betyder i merkostnad för kunden.
Den planerade avfallshanteringen kan tidigast börja gälla i april nästa år. Då i enskilda områden. Tanken är att börja i mindre skala och sedan introducera avfallssystemet område för område.
Detta kommer innebära en del trubbel, det är Katarina Erelöf införstådd med.
-Det blir ju ofta så i en övergångsperiod. Men alla kommer att informeras mycket och väl, så det kommer säkert gå bra med vissa skavanker, menar Katarina.
”Klart olönsamt sortera avfall”
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.