En musikalisk fest hade Kulturskolan Garnalia, estetiska programmet vid Lindeskolan tillsammans med Lindesbergs Storband bakat ihop åt publiken, vilken serverades med välstämda toner, saxofonsolon och ljuva sångröster. Med bara lite drygt tjugo dagar kvar till julafton hade man också en rejäl skopa julstämning att lägga till.
– I år finns det inte några treor så i år gör vi istället en specialare, säger storbandets dirigent Rickard Samuelsson om kvällens samarbete.
I Lindesberg Arenas ena hall är det dukat för en afton med mäktiga toner från Lindesbergs Storband, flertalet sång- och instrumentbegåvningar från Kulturskolan Garnalia och dessutom toppat med skickliga, musikaliska elever från Lindeskolans estetiska program. Den förväntansfulla publiken har slagit sig ner längs med stolsraderna, det är fortfarande nedsläckt och allt som hörs är de närvarandes lågmälda talande med varandra.
Scenen intas, strålkastarljuset slås på och sorlet tystnar. Och så kan därmed det första numret rivas av med rocklåten ”Here I go again”, och efterföljande trupp tar plats. De är en stor grupp, ett drygt tiotal, och lirar vanligtvis på Kulturskolan och går under namnet Soulmill. Olika musiker från Garnalia byts av och blandas med estetelever, och låtar som ”Africa”, ”This can’t be love” och ”Route 662” framförs av de unga talangerna.
Därefter får storbandet med nästa tjugo stycken musiker göra entré och inta position.
– Vi pratade här bakom och kom fram till att vi tror att storbandet bidades 1991, så det betyder att vi nästa år firar 25 år, inleder Rickard Samuelsson, storbandets orkesterledare.
– För att fira har vi tänkt att vi ska resa till Falköping och samarbeta med en annan orkester, säger Samuel.
Den här kvällens konsert är ett lite annorlunda upplägg jämtemot hur det vanligtvis brukar vara. Men bristen på sistaårselever vid estetprogrammet gjorde det här till en alldeles egen speciallösning.
– Förr om åren brukade vi göra en konsert tillsammans med årskurs tre på estetiska programmet, inför deras examen, och då har man haft en konsert med storbandet i Folkets Hus. Men i år finns det inte några treor så i år gör vi istället en specialare, förklarar Samuelsson och så drar han igång hela orkestern.
Eleverna är med storbandet och sjunger, däribland Frida Aspelin, Paulina Svanbäck och Linn Andersson, och Cassandra Hopkins Norberg framför Frank Sinatras klassiker ”Fly me to the moon”. I de olika framförandena lyckas man också få in stunder av solospel, däribland från keyboarden och Peter Kragsbjerg låter saxofonen spela loss och publiken jublar och applåderar högt.
Det blir en livad och mäktig konsert med julen som största tema, även om det blandas upp med godbitar från både rock- och soulvärlden.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.