Efter ett uppehåll förra året, är Thomas Rydén åter aktuell med en decemberutställning i sitt hem på Hagavägen i Lindesberg. Den här gången blir utställningen en mix av två helt skilda bildvärldar. Det som kommit att bli hans signum, traditionella Bergslagsmotiv, blandas friskt med abstrakt konst.
– Det är lite som att folkmusik möter jazz, om man säger så, ler Thomas Rydén.
Det har blivit en tradition för Thomas Rydén, att hålla en decemberutställning i sitt hem på Hagavägen i Lindesberg. Utställningen har alltid varit ett uppskattat vinterljus i decembermörkret, men i fjol uteblev den plötsligt – men av förståeliga skäl.
– Min mor gick bort och jag hade varken tid eller inspiration att skapa en utställning då, berättar Thomas.
Under 2017 har han dock återfått den rätta känslan och har hunnit måla flera stora akvareller, som tillsammans med några äldre alster nu ingår i utställningen som innehåller 25 målningar totalt. Vernissage håller han enligt traditionen hemma i villan på Hagavägen i Lindesberg.
– De nya målningarna är inspirerade av det tidigare Stripaprojektet, där jag målade abstrakta motiv hämtade från miljön jag möttes av i gruvområdet. De här abstrakta målningarna kommer visas tillsammans med motiv som jag är mest förknippad med, det vill säga Bergslagsmotiv. Det blir en mix av två helt olika bildvärldar och det är faktiskt första gången jag gör så här. Det är lite som att folkmusik möter jazz, där det abstrakta naturligtvis är jazzen, ler Thomas Rydén.
Stripaprojektet har inte bara varit en stark konstrast till det hans namn tidigare varit synonymt med, utan har också utvecklat hans förkärlek för Bergslagsmotiven.
– Det abstrakta krävde starkare färger. Det här har jag tagit till mig när jag målar mina traditionella motiv, som nu får en mer mättad färgskala än tidigare. Det ger ännu mer liv åt motivet, förklarar han.
I årets decemberutställning kommer också en rad så kallade digigrafier ställs ut. Enkelt beskrivet kan man säga att det är utskrifter av originalmålningar, men måste uppfylla en rad hårda kriterier. Det räcker alltså inte med att trycka på ”print” på en ordinär fotoskrivare hemma i datarummet.
– Det är varumärkesskyddat av Epson och måste därför göras enligt de regler som gäller. Till exempel måste det göras med en Epson-skrivare med 10 färger. Det här garanterar att utskriften blir så nära originalet som möjligt. Först då får det kallas digigrafi, påpekar Rydén.
Utställningen pågår 16-21 december. Plats: Hagavägen 16, Lindesberg.