Köerna var långa när många ville fira den nya dialysavdelningen. Foto: Hans Andersson.

Kortare köer för njursjuka – men lång glad kö när nya dialysen invigdes

Idag var kön verkligen lång på Lindesbergs Lasarett. Men det var inte en av de omdiskuterade vårdköerna, utan nu stod politiker, landstingschefer – och anställda av alla schatteringar, byggare och patientförening i kö för att uppvakta och lyckönska. – Nu har vi fått det allra senaste och som kanske inte finns någon annanstans, sade sjukhuschefen Per-Olof Larsson, innan det blågula bandet klipptes.


Det var landstingsrådet och ordföranden i landstingsstyrelsen Marie-Louise Forsberg-Fransson (s), som klippte bandet – sekonderad av Miljöpartiets Mats Gunnarsson. Det märks att hon är sjuksköterska ”i det civila” och hittar på lasarettet. I sitt invigningstal sade hon att det var faktiskt under det förra valåret 2010, som diskussionerna om dialysvården i regionen tog fart och beslut om att bygga kunde tas hösten 2012.

– Då var det 19 patienter som regelbundet fick åka från norra länsdelen till Örebro och Karlskoga för att få dialysvård, sade hon. Det är jättepåfrestande att göra de här långa resorna flera gånger i veckan. Det var jätteangeläget att lösa frågan.

Hon säger att det som nu hänt i Lindesberg innebär en förbättring för länets alla njurpatienter, eftersom Karlskoga och Örebro avlastas. Det finns en politisk uppslutning bakom den här satsningen. Så har t ex moderata landstingspolitikern Hanne Alvner motionerat om det här – idag förstås bland de uppvaktande. Politiker och tjänstemän talade helst om koncentration – inte decentralisering.

– Det här är ett modernt sätt att tänka och vi kommer att få beröm i efterhand för det här beslutet, även om en del kanske talar om ”bakåtsträvare”, sade Marie-Louise Forsberg-Fransson.

På måndag börjar sjuksköterskan Susie Skoglund och hennes kollegor att använda dialysapparaterna i skarpt läge. Foto: Hans Andersson.
Per Zimmerman behöver sedan sex år tillbaka inte dialys för egen del. Han är njurtransplanterad och var dialyspatient i elva år. Han är ordförande i njurföreningen i Örebro län:
– Det kom igång sedan vi en fem, sex år legat på om bättre dialysvård. Men politiken tar ju litet längre tid på sig och vi har sedan mötts av stor förståelse från landstinget och vi är eniga om den här satsningen.


Daniel Delnavaz chef för den nya toppmoderna dialysmottagningen. Foto: Hans Andersson.

Daniel Delnavaz är chef för dialysmottagningen och har tillsammans med personalen, sjukhusledningen, byggare och projektledare jobbat hårt för att det här idag blivit verklighet. Han säger att de har köpt in också utrustningar för hemdialys, men att det dröjer ett tag innan de kan användas – personal och användare ska utbildas först. Vilka som får möjlighet att använda dem beror på t ex var patienten bor och hur hennes hälsotillstånd är.

När invigningstalen var klara minglade också personal från andra avdelningar i de splitternya lokalerna. Från operationsavdelningen kunde höras att ” för tio år sedan hade vi också de modernaste lokalerna”. Ingen avundsjuka, men stora förhoppningar på att det som verkar vara landstingets nya inriktning – med tre välutrustade sjukhus – i Lindesberg, Karlskoga och Örebro – kan ge mer spetskompetens inom olika specialistområden till Lindesbergs Lasarett.

I morgon lördag är det Öppet Hus kl 10-14 för alla att komma och titta. Kanske man då också kan få råd om hur man kan undvika att behöva njursjukvård. (Per Zimmerman gav mig några tips och det hör som så mycket annat ihop med livsstilen – sluta röka, röra på sig, tänka på vad man äter ”och framförallt hålla nere blodtrycket”)

Sedan blir det en grundlig snabbstädning för att a emot den första patienten på måndag 1 september. Mottagningen kommer att ha åtta platser och ska behandla 16 patienter. Till att börja med behandlas tio patienter på mottagningen.

Publicerad 29 augusti 2014 klockan 19:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala Silverstaden med hela fyra måls marginal, så bjöd WSK på en stark avslutning där man var nära att spela hem poäng till tabellen.

17 oktober 2021 klockan 22:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna

Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje...

Stor bortaförlust mot Tyresö

Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag ...

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven

Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade...

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Stabilt smittläge i de flesta av länets kommuner

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län fortsätter att ligga stabilt, under vecka 40 konstaterades cirka 180 fall, vilket är i stort sett lika många som veckan innan. Även smittspridningen i de olika åldersgrupperna var i det närmaste oförändrad, där unga i åldern 6-19 år fortfarande står för flest antal fall.

15 oktober 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lastbilar kolliderade med älg
Två lastbilar var inblandade i en viltolycka med älg på fredagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.
15 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Familjeteamet erbjuder ett nytt föräldrastöd för tonårsföräldrar
Som tonårsförälder står man ofta inför en hel del utmaningar i vardagen. Nu kan Lindesbergs kommun erbjuda ett helt nytt föräldrastöd kallat ...
14 oktober 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Mer insamlat till Världens Barn i år
Lindesbergs kommun placerar sig på tredje plats i länet, när insamlingen för Världens Barn nu har summerat kommunkampen. 121 316 kronor har ...
14 oktober 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kallblod har gjort sig kända inom travet men visas upp på ett annat sätt på lördag. Arkivbild, foto: Timmy Lundegård.

Unga kallblod visas upp på Fornaboda

På lördag har man chansen att kolla på fina kallblod. Då arrangerar kallblodföreningen Sleipner en utställning på Fornaboda Travbana, där hela sexton unga kallblod kommer att visas upp.
– Fornaboda har aldrig haft någon utställning, så vi testar i år, säger Anders Järnerot.

13 oktober 2021 klockan 16:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Industritekniska programmet läggs ned: ”För lågt söktryck”

Så sent som hösten 2018 återuppstod Industritekniska programmet som ...

Barn- och utbildningsnämndens prognos: underskott på 17 miljoner

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde i måndags presenterades delårsprognosen f...

Rökutveckling från lastbil på industriområdet

Nerikes Brandkår larmades på onsdagsförmiddagen ut till Stafettgatan i Lindesberg sedan man upptäckt rö...

Annons

Reidar Johansson är ordförande i PRO Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Karin Sundins svar på PRO:s kritik är osann

DEBATTSVAR: Om Du Karin Sundin (K S ) läser igenom Ditt svar så förstår vi att Du rodnar, håller Dina tummar och hoppas på att inte bli avslöjad.

13 oktober 2021 klockan 10:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kommunen bygger insektshotell – utformas som ”Lindesbergsbyggnader”

Ett medborgarförslag, i vilket det föreslås att kommunen bygger så ...

Vaccinbokning för barn och ungdomar nu öppen

Nu är bokningen för covidvaccinering av barn och ungdomar födda 2009 eller tidigare öppen. För att kunna ...

Yrkestrafiken under luppen: ”Flygande inspektioner av tung trafik”

Yrkesförare som kör bristfälliga fordon eller bryter mot gällande regler gä...

Lindesbergs lasarett: Följ exemplet ”Norrtäljemodellen”!

Trots massiva protestaktioner de senaste åren kring den pågående nedmonteringen av akut ...

Storslagen derbyseger i Lindehov!

Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo ...

bildspel Tabellens första poäng är säkrad

Det tog fyra matcher, men under söndagen kunde LIF Lindesberg hämta in en mycket välförtjänt poäng till tabellen. ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Ingen tur mot Engelholm

Det blev över tolv timmar tur och retur på vägarna för Linde Volley, när man gästade skånska Engelholm under söndagen. Tre set spelades som även slutade med tre setförluster, även om Lindelaget såg ut att kunna hålla jämn nivå med motståndarlaget i det tredje setet.

10 oktober 2021 klockan 20:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Uddamålsförlust trots snabb upphämtning
Trots en stark upphämtning, så slutade säsongens första bortamatch med en förlust för WSK Lindesberg. Lindelaget fick en tuff inledning med ...
10 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Äldreboende i Lindesberg Lex Sarah-anmält till IVO: ”allvarligt missförhållande”
Ett äldreboende i Lindesbergs kommun har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att allvarliga missförhållanden har uppdagats...
8 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Äldre man misshandlad och rånad i sitt hem av maskerad gärningsman
Polisen söker just nu efter en misstänkt gärningsman som vid lunchtid på fredagen skall ha rånat en äldre man i 70-årsåldern under både hot ...
8 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-08

2021-10-08

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-05

2021-10-05

2021-10-05

2021-10-04

2021-10-04

2021-10-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-18 06:51