Köerna var långa när många ville fira den nya dialysavdelningen. Foto: Hans Andersson.

Kortare köer för njursjuka – men lång glad kö när nya dialysen invigdes

Idag var kön verkligen lång på Lindesbergs Lasarett. Men det var inte en av de omdiskuterade vårdköerna, utan nu stod politiker, landstingschefer – och anställda av alla schatteringar, byggare och patientförening i kö för att uppvakta och lyckönska. – Nu har vi fått det allra senaste och som kanske inte finns någon annanstans, sade sjukhuschefen Per-Olof Larsson, innan det blågula bandet klipptes.


Det var landstingsrådet och ordföranden i landstingsstyrelsen Marie-Louise Forsberg-Fransson (s), som klippte bandet – sekonderad av Miljöpartiets Mats Gunnarsson. Det märks att hon är sjuksköterska ”i det civila” och hittar på lasarettet. I sitt invigningstal sade hon att det var faktiskt under det förra valåret 2010, som diskussionerna om dialysvården i regionen tog fart och beslut om att bygga kunde tas hösten 2012.

– Då var det 19 patienter som regelbundet fick åka från norra länsdelen till Örebro och Karlskoga för att få dialysvård, sade hon. Det är jättepåfrestande att göra de här långa resorna flera gånger i veckan. Det var jätteangeläget att lösa frågan.

Hon säger att det som nu hänt i Lindesberg innebär en förbättring för länets alla njurpatienter, eftersom Karlskoga och Örebro avlastas. Det finns en politisk uppslutning bakom den här satsningen. Så har t ex moderata landstingspolitikern Hanne Alvner motionerat om det här – idag förstås bland de uppvaktande. Politiker och tjänstemän talade helst om koncentration – inte decentralisering.

– Det här är ett modernt sätt att tänka och vi kommer att få beröm i efterhand för det här beslutet, även om en del kanske talar om ”bakåtsträvare”, sade Marie-Louise Forsberg-Fransson.

På måndag börjar sjuksköterskan Susie Skoglund och hennes kollegor att använda dialysapparaterna i skarpt läge. Foto: Hans Andersson.
Per Zimmerman behöver sedan sex år tillbaka inte dialys för egen del. Han är njurtransplanterad och var dialyspatient i elva år. Han är ordförande i njurföreningen i Örebro län:
– Det kom igång sedan vi en fem, sex år legat på om bättre dialysvård. Men politiken tar ju litet längre tid på sig och vi har sedan mötts av stor förståelse från landstinget och vi är eniga om den här satsningen.


Daniel Delnavaz chef för den nya toppmoderna dialysmottagningen. Foto: Hans Andersson.

Daniel Delnavaz är chef för dialysmottagningen och har tillsammans med personalen, sjukhusledningen, byggare och projektledare jobbat hårt för att det här idag blivit verklighet. Han säger att de har köpt in också utrustningar för hemdialys, men att det dröjer ett tag innan de kan användas – personal och användare ska utbildas först. Vilka som får möjlighet att använda dem beror på t ex var patienten bor och hur hennes hälsotillstånd är.

När invigningstalen var klara minglade också personal från andra avdelningar i de splitternya lokalerna. Från operationsavdelningen kunde höras att ” för tio år sedan hade vi också de modernaste lokalerna”. Ingen avundsjuka, men stora förhoppningar på att det som verkar vara landstingets nya inriktning – med tre välutrustade sjukhus – i Lindesberg, Karlskoga och Örebro – kan ge mer spetskompetens inom olika specialistområden till Lindesbergs Lasarett.

I morgon lördag är det Öppet Hus kl 10-14 för alla att komma och titta. Kanske man då också kan få råd om hur man kan undvika att behöva njursjukvård. (Per Zimmerman gav mig några tips och det hör som så mycket annat ihop med livsstilen – sluta röka, röra på sig, tänka på vad man äter ”och framförallt hålla nere blodtrycket”)

Sedan blir det en grundlig snabbstädning för att a emot den första patienten på måndag 1 september. Mottagningen kommer att ha åtta platser och ska behandla 16 patienter. Till att börja med behandlas tio patienter på mottagningen.

Publicerad 29 augusti 2014 klockan 19:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en...

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-20 19:00