Krisen i Lindesberg – Vänsterpartiet kräver svar och riktar skarp kritik

Vänsterpartiets Jeanette Rapp kräver nu fullständig redovisning för hur ekonomin har fungerat – eller inte fungerat. Detta efter LindeNytts avslöjande i förra veckan om att Lindesbergs kommuns ekonomi har havererat.”Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen” skriver Jeanette Rapp i en interpellation.

LindeNytt publicerar idag denna interpellation i sin helhet. Läs nedan:

Interpellation, Jeanette Rapp (V), om ”svarta hål” i Lindesbergs ekonomi

Vid fullmäktiges beslut hösten 2010 om budget för 2011 skrev jag följande till protokollet:
”Kommunfullmäktige ska nu besluta om budget för kommande år. Det blir kulmen på en lång process, som tills helt nyligen styrts av den borgerliga alliansen. Vänsterpartiet har inte haft insyn i arbetet förrän vi på senhösten inbjöds till kommunstyrelsens (icke beslutande) budgetkonferens. Därefter har vi fört samtal med S och MP och även fått viss information av kommunens budgethandläggare. Fullmäktiges beslut, som för personal, facket och andra partier utgör finalen på ett helt års budgetarbete, blir för Vänstern samtidigt både premiär och final! Detta betyder att vi, naturligt nog, inte kan överblicka alla konsekvenser på samma sätt som om vi deltagit i hela budgetprocessen. Vi har ändå valt att ställa oss bakom ett budgetförslag som är gemensamt för S, V och MP. Några av Vänsterns utgångspunkter: Budgetunderlaget har en rad brister och oklarheter till följd av den borgerliga alliansens trixande med halvfärdiga organisationer, vakanta chefstjänster och centralisering av beslut till kommunledning och till olika kommunala bolag. Det har bl.a. medfört att många blev osäkra om vem som egentligen bestämmer vad och exakt vilka pengar som funnits. Med så otydlig och oförutsägbar ledning av kommunen, blev det inte lätt för nämnder och anställda att ta fullt budgetansvar. Den nya majoriteten tänker successivt återställa ordningen, bl.a. genom att lägga tillbaka mer ansvar och medel där det hör hemma, i nämnderna.”

”Gräddfiler till högsta kommunledningen”
I början av 2011 tog V plats i olika nämnder och styrelser och vi har allt sedan dess försökt få grepp om kommunens ekonomiskt snåriga förvaltning. Det har blivit många överraskningar! Stora och oförutsedda kostnader har dykt upp allteftersom utan att vi kunnat få klart vem som fattat beslut och med vilket beslutsunderlag…
Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen. De har fått bidrag och anslag, som sannolikhet inte hade prioriterats om de fått söka, granskas och prioriteras den vanliga vägen. Det finns flera ”svarta hål” som jag anar kan förklara en del av den nyligen upptäckta katastrofala ekonomin i Lindesberg. Ett av dessa är kommunens nya skrytbygge, Arenahallen.
Det är inte Arenahallen i sig jag kritiserar, utan det oansvariga sätt tidigare kommunledning handskats med skattemedel för att bygga, utrusta och driva hallen, Arenabolaget och olika aktiviteter med anknytning. ”Kosta vad det kosta vill!”

V: s fritidspolitiker har inte lyckats få insyn i alla märkliga turer med konstiga ”lån” och miljonbidrag åt olika håll, ibland uppenbarligen utan vare sig avtal eller beslut (!) Miljonsatsningar på idrottscollege t ex, där stora personalkostnader gömts under ”mjuka investeringar” har inte fått acceptabla förklaringar.
Arenan och dess verksamhet tycks ha blivit precis den gökunge i kommunens budget jag tidigt varnade för. Den riskerar nu att äventyra andra angelägna satsningar inom Kultur och Fritid. Den ligger troligen även bakom en stor del av Lindeskolans underskott, vilket BUN (alla utom V!) nyligen beslutat att grundskolorna ska få ”betala” genom nedskärningar nästa år på hela 5 miljoner!

Jag önskar genom denna interpellation en redovisning av kommunens samtliga utgifter, lån och andra åtaganden (inom berörda förvaltningar och bolag) för byggande, utrustning och drift (inkl olika bidrag, förlustgarantier m m) av Arenahallen och dess aktiviteter.
Eftersom jag inte kan utesluta att vissa kan ha överskridit sina befogenheter, bör det framgå vem/vilka som beslutat om respektive utgift.
Det som i dagarna avslöjats om kommunens usla ekonomi är en pinsam bekräftelse på det jag anade när jag för snart ett år sedan skrev det citerade yttrandet ovan. Men det är värre än jag kunnat föreställa mig! För att detta ska kunna ställas till rätta begär jag omedelbart ”alla kort på bordet”.

Jeanette Rapp, Vänsterpartiet

Publicerad 6 september 2011 klockan 17:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, ...

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för sä...

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer

Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder
PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är...
6 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel
En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av Lindesberg.
4 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nyklippt och friserat längs sjön
Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår längs slingan Lindessjö...
3 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett svar till Centerpartiets Charlotte Edberger.

3 juli 2020 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Annons


Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Foto: Linde energi.

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid rastplatsen på Bergsvägen, uppger Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

2 juli 2020 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om ...

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmä...

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa sjä...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Badplatsen vid södra Lövåsen har flera gånger på kort tid utsatts för skadegörelse. Foto: Privat

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten

Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i södra Lövåsen, där man parkerade sina bilar vid strandkanten och spelade musik så den hördes långväga. Detta är bara ett i raden av många tilltag som drabbat badplatsen som drivs ideellt av IOGT-NTO, och nu börjar föreningen få nog.

29 juni 2020 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mycket stök vid spontan bilträff
Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt höga ljudnivåer från ...
29 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll
Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som under flera timmar arbetat med att ...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Omfattande skogsbrand rasar söder om Pilkrog
En omfattande skogsbrand rasar just nu i skogarna strax söder om Pilkrog. Enligt Nerikes Brandkår rör det sig om ett område på 6-8 hektar som st...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-22

2020-06-20

2020-06-18

2020-07-09 09:54