Krisen i Lindesberg – Vänsterpartiet kräver svar och riktar skarp kritik

Vänsterpartiets Jeanette Rapp kräver nu fullständig redovisning för hur ekonomin har fungerat – eller inte fungerat. Detta efter LindeNytts avslöjande i förra veckan om att Lindesbergs kommuns ekonomi har havererat.”Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen” skriver Jeanette Rapp i en interpellation.

LindeNytt publicerar idag denna interpellation i sin helhet. Läs nedan:

Interpellation, Jeanette Rapp (V), om ”svarta hål” i Lindesbergs ekonomi

Vid fullmäktiges beslut hösten 2010 om budget för 2011 skrev jag följande till protokollet:
”Kommunfullmäktige ska nu besluta om budget för kommande år. Det blir kulmen på en lång process, som tills helt nyligen styrts av den borgerliga alliansen. Vänsterpartiet har inte haft insyn i arbetet förrän vi på senhösten inbjöds till kommunstyrelsens (icke beslutande) budgetkonferens. Därefter har vi fört samtal med S och MP och även fått viss information av kommunens budgethandläggare. Fullmäktiges beslut, som för personal, facket och andra partier utgör finalen på ett helt års budgetarbete, blir för Vänstern samtidigt både premiär och final! Detta betyder att vi, naturligt nog, inte kan överblicka alla konsekvenser på samma sätt som om vi deltagit i hela budgetprocessen. Vi har ändå valt att ställa oss bakom ett budgetförslag som är gemensamt för S, V och MP. Några av Vänsterns utgångspunkter: Budgetunderlaget har en rad brister och oklarheter till följd av den borgerliga alliansens trixande med halvfärdiga organisationer, vakanta chefstjänster och centralisering av beslut till kommunledning och till olika kommunala bolag. Det har bl.a. medfört att många blev osäkra om vem som egentligen bestämmer vad och exakt vilka pengar som funnits. Med så otydlig och oförutsägbar ledning av kommunen, blev det inte lätt för nämnder och anställda att ta fullt budgetansvar. Den nya majoriteten tänker successivt återställa ordningen, bl.a. genom att lägga tillbaka mer ansvar och medel där det hör hemma, i nämnderna.”

”Gräddfiler till högsta kommunledningen”
I början av 2011 tog V plats i olika nämnder och styrelser och vi har allt sedan dess försökt få grepp om kommunens ekonomiskt snåriga förvaltning. Det har blivit många överraskningar! Stora och oförutsedda kostnader har dykt upp allteftersom utan att vi kunnat få klart vem som fattat beslut och med vilket beslutsunderlag…
Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen. De har fått bidrag och anslag, som sannolikhet inte hade prioriterats om de fått söka, granskas och prioriteras den vanliga vägen. Det finns flera ”svarta hål” som jag anar kan förklara en del av den nyligen upptäckta katastrofala ekonomin i Lindesberg. Ett av dessa är kommunens nya skrytbygge, Arenahallen.
Det är inte Arenahallen i sig jag kritiserar, utan det oansvariga sätt tidigare kommunledning handskats med skattemedel för att bygga, utrusta och driva hallen, Arenabolaget och olika aktiviteter med anknytning. ”Kosta vad det kosta vill!”

V: s fritidspolitiker har inte lyckats få insyn i alla märkliga turer med konstiga ”lån” och miljonbidrag åt olika håll, ibland uppenbarligen utan vare sig avtal eller beslut (!) Miljonsatsningar på idrottscollege t ex, där stora personalkostnader gömts under ”mjuka investeringar” har inte fått acceptabla förklaringar.
Arenan och dess verksamhet tycks ha blivit precis den gökunge i kommunens budget jag tidigt varnade för. Den riskerar nu att äventyra andra angelägna satsningar inom Kultur och Fritid. Den ligger troligen även bakom en stor del av Lindeskolans underskott, vilket BUN (alla utom V!) nyligen beslutat att grundskolorna ska få ”betala” genom nedskärningar nästa år på hela 5 miljoner!

Jag önskar genom denna interpellation en redovisning av kommunens samtliga utgifter, lån och andra åtaganden (inom berörda förvaltningar och bolag) för byggande, utrustning och drift (inkl olika bidrag, förlustgarantier m m) av Arenahallen och dess aktiviteter.
Eftersom jag inte kan utesluta att vissa kan ha överskridit sina befogenheter, bör det framgå vem/vilka som beslutat om respektive utgift.
Det som i dagarna avslöjats om kommunens usla ekonomi är en pinsam bekräftelse på det jag anade när jag för snart ett år sedan skrev det citerade yttrandet ovan. Men det är värre än jag kunnat föreställa mig! För att detta ska kunna ställas till rätta begär jag omedelbart ”alla kort på bordet”.

Jeanette Rapp, Vänsterpartiet

Publicerad 6 september 2011 klockan 17:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-18 17:23