Krisen i Lindesberg – Vänsterpartiet kräver svar och riktar skarp kritik

Vänsterpartiets Jeanette Rapp kräver nu fullständig redovisning för hur ekonomin har fungerat – eller inte fungerat. Detta efter LindeNytts avslöjande i förra veckan om att Lindesbergs kommuns ekonomi har havererat.”Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen” skriver Jeanette Rapp i en interpellation.

LindeNytt publicerar idag denna interpellation i sin helhet. Läs nedan:

Interpellation, Jeanette Rapp (V), om ”svarta hål” i Lindesbergs ekonomi

Vid fullmäktiges beslut hösten 2010 om budget för 2011 skrev jag följande till protokollet:
”Kommunfullmäktige ska nu besluta om budget för kommande år. Det blir kulmen på en lång process, som tills helt nyligen styrts av den borgerliga alliansen. Vänsterpartiet har inte haft insyn i arbetet förrän vi på senhösten inbjöds till kommunstyrelsens (icke beslutande) budgetkonferens. Därefter har vi fört samtal med S och MP och även fått viss information av kommunens budgethandläggare. Fullmäktiges beslut, som för personal, facket och andra partier utgör finalen på ett helt års budgetarbete, blir för Vänstern samtidigt både premiär och final! Detta betyder att vi, naturligt nog, inte kan överblicka alla konsekvenser på samma sätt som om vi deltagit i hela budgetprocessen. Vi har ändå valt att ställa oss bakom ett budgetförslag som är gemensamt för S, V och MP. Några av Vänsterns utgångspunkter: Budgetunderlaget har en rad brister och oklarheter till följd av den borgerliga alliansens trixande med halvfärdiga organisationer, vakanta chefstjänster och centralisering av beslut till kommunledning och till olika kommunala bolag. Det har bl.a. medfört att många blev osäkra om vem som egentligen bestämmer vad och exakt vilka pengar som funnits. Med så otydlig och oförutsägbar ledning av kommunen, blev det inte lätt för nämnder och anställda att ta fullt budgetansvar. Den nya majoriteten tänker successivt återställa ordningen, bl.a. genom att lägga tillbaka mer ansvar och medel där det hör hemma, i nämnderna.”

”Gräddfiler till högsta kommunledningen”
I början av 2011 tog V plats i olika nämnder och styrelser och vi har allt sedan dess försökt få grepp om kommunens ekonomiskt snåriga förvaltning. Det har blivit många överraskningar! Stora och oförutsedda kostnader har dykt upp allteftersom utan att vi kunnat få klart vem som fattat beslut och med vilket beslutsunderlag…
Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen. De har fått bidrag och anslag, som sannolikhet inte hade prioriterats om de fått söka, granskas och prioriteras den vanliga vägen. Det finns flera ”svarta hål” som jag anar kan förklara en del av den nyligen upptäckta katastrofala ekonomin i Lindesberg. Ett av dessa är kommunens nya skrytbygge, Arenahallen.
Det är inte Arenahallen i sig jag kritiserar, utan det oansvariga sätt tidigare kommunledning handskats med skattemedel för att bygga, utrusta och driva hallen, Arenabolaget och olika aktiviteter med anknytning. ”Kosta vad det kosta vill!”

V: s fritidspolitiker har inte lyckats få insyn i alla märkliga turer med konstiga ”lån” och miljonbidrag åt olika håll, ibland uppenbarligen utan vare sig avtal eller beslut (!) Miljonsatsningar på idrottscollege t ex, där stora personalkostnader gömts under ”mjuka investeringar” har inte fått acceptabla förklaringar.
Arenan och dess verksamhet tycks ha blivit precis den gökunge i kommunens budget jag tidigt varnade för. Den riskerar nu att äventyra andra angelägna satsningar inom Kultur och Fritid. Den ligger troligen även bakom en stor del av Lindeskolans underskott, vilket BUN (alla utom V!) nyligen beslutat att grundskolorna ska få ”betala” genom nedskärningar nästa år på hela 5 miljoner!

Jag önskar genom denna interpellation en redovisning av kommunens samtliga utgifter, lån och andra åtaganden (inom berörda förvaltningar och bolag) för byggande, utrustning och drift (inkl olika bidrag, förlustgarantier m m) av Arenahallen och dess aktiviteter.
Eftersom jag inte kan utesluta att vissa kan ha överskridit sina befogenheter, bör det framgå vem/vilka som beslutat om respektive utgift.
Det som i dagarna avslöjats om kommunens usla ekonomi är en pinsam bekräftelse på det jag anade när jag för snart ett år sedan skrev det citerade yttrandet ovan. Men det är värre än jag kunnat föreställa mig! För att detta ska kunna ställas till rätta begär jag omedelbart ”alla kort på bordet”.

Jeanette Rapp, Vänsterpartiet

Publicerad 6 september 2011 klockan 17:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Britt och Göran Lindkvist är opera-entusiaster. På lördag har de chans att återupptar besöken på Folkets Hus. Foto: Hans Andersson

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!

– Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist, som gillar att se opera på bio.
– Ljudet är bra och det är kul att pauserna få komma bakom kulisserna och se intervjuer med sångarna/stjärnorna, säger Britt och Göran Lindkvist.
Nu kan hon och maken Göran återuppta opera-besöken i ”operasalongen” på Kristinavägen. Hon visar tydligt tummen ner för den långa tiden med avstängningar och – corona-restriktioner. Men tummen vänder uppåt, när operasäsongen är igång igen – med som vanligt sex olika föreställningar.

1 december 2021 klockan 13:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi

Det av Linde energi instiftade "Energiklappen", som ger allmänheten chans att nominera personer de ...

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom...

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvä...

Foto: Linde energi

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ersättas med en ny. Arbetet påbörjas denna vecka och planeras att slutföras lagom till julhelgen. Det här innebär att vissa gator i området kommer att grävas upp – men ingreppet görs med hänsyn till trafik och boende.
– Vi kommer främst att hålla oss till vägkanten, för att inte skapa hinder och störningar för de boende i området, säger Ola Andersson, anläggningschef på Linde energi, i ett pressmeddelande.

29 november 2021 klockan 09:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det blev stor glädje när slutsignalen gick. Foto: Hasse Persson

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!

Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora föreningsnamn och eldsjälar Hampus Andersson lämnat oss. Matchen tillägnades därför föreningens stora eldsjäl, vilket slutade på bästa sätt: En tårögd seger!
– Poängen betydde inte ett skit idag, säger en rörd Asso Eliassi.

28 november 2021 klockan 19:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot Linköping trots en setseger
Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där man trots ett bra spel i ...
28 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap
Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher ...
27 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Femte raka segern för WSK Lindesberg!
Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger, där man ännu står ...
26 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter åtta förluster och två oavgjorda matcher, låter det positivt från Algot Hane. Foto: Hasse Persson.

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. Laget kommer från en oavgjord match mot Rimbo, men kommer med positiva rapporter inför söndagens match mot Anderstorp. Är det äntligen dags för seger?
– Jag tror på två riktigt sköna poäng, säger Algot Hane.

26 november 2021 klockan 16:38 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann och Isak Gunnarsson utgör Tribe Friday som tävlar i Mello nästa år. Foto: Miranda Fredricksson

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Bland namn som Linda Bengtzing, Liamoo och Anders Bagge står även Tribe Friday, som har Storå som sin hemadress.
– Det är helt sjukt faktiskt, vi är lika förvånade som alla andra, skrattar Noah Deutschmann som är sångare i bandet.

26 november 2021 klockan 11:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i ...

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt två timmar efter larmet.
– Här har man fattat ett mycket klokt beslut, att omedelbart på plats utse en förundersökningsledare och samtidigt kalla in alla tillgängliga resurser. Det ger resultat, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson för polisen i Bergslagen.

25 november 2021 klockan 10:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi

UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. ...

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”

Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Socialnämndens förslag: Höj priset på hemtjänstens matlådor med 66 procent

Brukare som får sina matlådor levererade av hemtjänsten kan snart tvingas att...

Stark pjäs om finska krigsbarn

80 000 barn skickades från Finland till Sverige under krigsåren i Finland. Ett av dem var Timo , en fyraårig pojke. Hans ...

Arkivbild från förra hemmamötet mot Anderstorp. I bakgrunden står nya tränaren "Preben". Foto: Hasse Persson

”Preben” är ny tränare för LIF Lindesberg!

Carlsson tar över efter Karlsson. Under lördagen stod det klart att Martin Carlsson, mest känd som ”Preben”, kommer att ta över som huvudtränare för LIF Lindesberg. Göteborgaren är välkänd på västkusten och har tidigare hjälpt Anderstorp till rekordhöga placeringar i Allsvenskan.
– Jag är här för att ta poäng med Lindesberg, säger ”Preben”.

21 november 2021 klockan 10:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fjärde raka segern togs på bortaplan
Trots en seg säsongsinledning med två förluster på bortaplan inom de första tre matcherna, så har WSK Lindesberg gått upp starkt. På lördagen...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En poäng med mersmak!
Trots frånvaron av en huvudtränare i LIF Lindesberg så blev det poäng. Trots en mycket stark inledning blev tappet stort i den andra halvleken, d...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Första LIF-matchen med ny tränarstab
Inför lördagens hemmamöte i arenan står LIF Lindesberg tränarlöst. I början av veckan kom beskedet att Stefan Karlsson inte längre kommer att ...
19 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-19

2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-14

2021-11-14

2021-11-13

2021-11-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-02 11:33