Krisen i Lindesberg – Vänsterpartiet kräver svar och riktar skarp kritik

Vänsterpartiets Jeanette Rapp kräver nu fullständig redovisning för hur ekonomin har fungerat – eller inte fungerat. Detta efter LindeNytts avslöjande i förra veckan om att Lindesbergs kommuns ekonomi har havererat.”Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen” skriver Jeanette Rapp i en interpellation.

LindeNytt publicerar idag denna interpellation i sin helhet. Läs nedan:

Interpellation, Jeanette Rapp (V), om ”svarta hål” i Lindesbergs ekonomi

Vid fullmäktiges beslut hösten 2010 om budget för 2011 skrev jag följande till protokollet:
”Kommunfullmäktige ska nu besluta om budget för kommande år. Det blir kulmen på en lång process, som tills helt nyligen styrts av den borgerliga alliansen. Vänsterpartiet har inte haft insyn i arbetet förrän vi på senhösten inbjöds till kommunstyrelsens (icke beslutande) budgetkonferens. Därefter har vi fört samtal med S och MP och även fått viss information av kommunens budgethandläggare. Fullmäktiges beslut, som för personal, facket och andra partier utgör finalen på ett helt års budgetarbete, blir för Vänstern samtidigt både premiär och final! Detta betyder att vi, naturligt nog, inte kan överblicka alla konsekvenser på samma sätt som om vi deltagit i hela budgetprocessen. Vi har ändå valt att ställa oss bakom ett budgetförslag som är gemensamt för S, V och MP. Några av Vänsterns utgångspunkter: Budgetunderlaget har en rad brister och oklarheter till följd av den borgerliga alliansens trixande med halvfärdiga organisationer, vakanta chefstjänster och centralisering av beslut till kommunledning och till olika kommunala bolag. Det har bl.a. medfört att många blev osäkra om vem som egentligen bestämmer vad och exakt vilka pengar som funnits. Med så otydlig och oförutsägbar ledning av kommunen, blev det inte lätt för nämnder och anställda att ta fullt budgetansvar. Den nya majoriteten tänker successivt återställa ordningen, bl.a. genom att lägga tillbaka mer ansvar och medel där det hör hemma, i nämnderna.”

”Gräddfiler till högsta kommunledningen”
I början av 2011 tog V plats i olika nämnder och styrelser och vi har allt sedan dess försökt få grepp om kommunens ekonomiskt snåriga förvaltning. Det har blivit många överraskningar! Stora och oförutsedda kostnader har dykt upp allteftersom utan att vi kunnat få klart vem som fattat beslut och med vilket beslutsunderlag…
Vissa verksamheter tycks i flera år ha haft egna ”gräddfiler” till högsta kommunledningen. De har fått bidrag och anslag, som sannolikhet inte hade prioriterats om de fått söka, granskas och prioriteras den vanliga vägen. Det finns flera ”svarta hål” som jag anar kan förklara en del av den nyligen upptäckta katastrofala ekonomin i Lindesberg. Ett av dessa är kommunens nya skrytbygge, Arenahallen.
Det är inte Arenahallen i sig jag kritiserar, utan det oansvariga sätt tidigare kommunledning handskats med skattemedel för att bygga, utrusta och driva hallen, Arenabolaget och olika aktiviteter med anknytning. ”Kosta vad det kosta vill!”

V: s fritidspolitiker har inte lyckats få insyn i alla märkliga turer med konstiga ”lån” och miljonbidrag åt olika håll, ibland uppenbarligen utan vare sig avtal eller beslut (!) Miljonsatsningar på idrottscollege t ex, där stora personalkostnader gömts under ”mjuka investeringar” har inte fått acceptabla förklaringar.
Arenan och dess verksamhet tycks ha blivit precis den gökunge i kommunens budget jag tidigt varnade för. Den riskerar nu att äventyra andra angelägna satsningar inom Kultur och Fritid. Den ligger troligen även bakom en stor del av Lindeskolans underskott, vilket BUN (alla utom V!) nyligen beslutat att grundskolorna ska få ”betala” genom nedskärningar nästa år på hela 5 miljoner!

Jag önskar genom denna interpellation en redovisning av kommunens samtliga utgifter, lån och andra åtaganden (inom berörda förvaltningar och bolag) för byggande, utrustning och drift (inkl olika bidrag, förlustgarantier m m) av Arenahallen och dess aktiviteter.
Eftersom jag inte kan utesluta att vissa kan ha överskridit sina befogenheter, bör det framgå vem/vilka som beslutat om respektive utgift.
Det som i dagarna avslöjats om kommunens usla ekonomi är en pinsam bekräftelse på det jag anade när jag för snart ett år sedan skrev det citerade yttrandet ovan. Men det är värre än jag kunnat föreställa mig! För att detta ska kunna ställas till rätta begär jag omedelbart ”alla kort på bordet”.

Jeanette Rapp, Vänsterpartiet

Publicerad 6 september 2011 klockan 17:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.

30 maj 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hugo Öhman och Samuel Stenheim är otroligt taggade inför premiären på fredag, Foto: Camilla Lagerman

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.

29 maj 2023 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Genrebild. Foto: Jennie Einarsson

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun blivit utsatt – och bestulen på en större summa pengar.
– Lämna aldrig ut kontouppgifter eller öppna upp BankID då du blir uppringd av någon oavsett vad de säger, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman, i en skrivelse på polisens hemsida.

27 maj 2023 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Diakon Anna Andersson fick ta emot gåvan av Raija Glatz. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde Bergslags församling. En sommargåva som kommer att kunna glädja de som har det tufft i en tid av allt högre levnadskostnader.
– Tyvärr finns ju behovet. Vi är lite oroade över hur det kommer att se ut framöver, vi vet ju att många går och balanserar, samtidigt som det är svårt att be om hjälp, berättar diakon Anna Andersson.

26 maj 2023 klockan 14:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef ...
26 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att ...
25 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bilskadecenters Peter Larsson hjälper en flicka upp på huven för att hon ska nå bättre. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter

Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.

23 maj 2023 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”

Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.

23 maj 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Proffsen hade uppvisning på Fornaboda

Det blev en tävlingsdag med kvalitet före kvantitet. Proffstränarna gjorde sin första visit till Fornaboda Travbana ...

bildspel Glädje och gemenskap under helgens judoevenemang

I helgen arrangerades Swedish A-Judo Open i Lindesberg arena, med deltagare från Sverige, Finland, Åland och ...

Personalen säger upp sig här och nu

INSÄNDARE/DEBATT: Personalen flyr äldreomsorgen i Örebro län. En ny rapport från Kommunal visar att färre än hä...

Annons


Rosmarie Haapala och Elin Falk har tillsammans utformat en ny kur för att råda bot mot stressiga vardagar. Foto: Jennie Einarsson

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet

I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.

19 maj 2023 klockan 12:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mozart och Mattei – Live på Linde Bio

Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Som klippt och skuren för denne svenske världsbaryton Peter Mattei. Den 20 maj ...

Seger inför säsongens största publiksiffra

Lagkapten Martin Eriksson lovade seger och det löftet svek inte. Efter två vilseledande förluster så blev det ...

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och ...

Inför IFK-HOIF: ”Fin fotboll och tre poäng”

Förra veckan kom säsongens första förlust för IFK Lindesberg. Bara dagar därefter kom en ny fö...

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska ...

Två vinnare av biotävlingen utsedda

Klockan 12.00 på onsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till premiären av filmen Fast X stod på spel. ...

Scoutledare Ulla-Britt Andersson, Ronja Bergstrand från patrull Vargen, scoutledarna Håkan Pettersson och Oscar Lind, tillsammans med kvastförarna Noah Mollberg och Filip Lind. Foto: Jennie Einarsson

Scouterna ryckte ut med kvastar för renare miljö

Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte scoutledare Oscar Lind från scoutkåren Equmenia Frövi att det var dags att rycka ut och göra en insats för samhället. Tillsammans med en grupp unga scouter från patrull Vargen städade de rent på tisdagseftermiddagen.
– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah Mollberg 11 år glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.

17 maj 2023 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Har tröttnat på skadegörelser och farliga handlingar: ”De leker med döden”
Skadegörelse har varit ett stort problem under flera års tid för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen. Sönderslagna utemöbler ...
16 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Hur värnar vi välfärden i Lindesbergs kommun med Tidöpartierna vid rodret?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi jobbar nu intensivt i opposition för att ha en ”skuggbudget” samtidigt som prognosen visar på 28 miljoner i underskott. ...
16 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg
Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners å...
15 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-14

2023-05-14

2023-05-12

2023-05-12

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-09

2023-05-09

2023-05-30 16:06