Det var bättre förr. Så tycker Kristdemokraterna när det gäller polismakten. För cirka 40 år sedan hade vi en kommunal polis, innan det övergick till att bli en statlig myndighet, som idag. Nu vill partiet gå tillbaka till det gamla systemet igen och tror att detta skulle öka effektiviteten inom polisväsendet.
Polisen måste få en möjlighet – och chansen – att göra sitt jobb fullt ut. Men dagens statliga styre begränsar svängradien vilket medför sämre utgångsläge för poliserna som arbetar på våra närpolisstationer, menar Kristdemokraternas Lilian Wahlqvist. Partiet hoppas nu att de kan påverka i frågan om folkets trygghet. Om man går tillbaka till den kommunala polis som fanns en gång i tiden, då kommer poliserna också att synas mycket mera ute i samhället, menar Lilian.
-Det har talats mycket om en ”närpolis”, men begreppet är mycket vilseledande och faktum är att polisen i själva verket upplevs som anonym av många människor. Jag tror att poliserna själva också känner frustration över detta, och kanske känner sig lite besvikna också, säger Lilian.
Kristdemokraternas partiordförande, Göran Hägglund, poängterar i en artikel hur polisstationerna mer eller mindre bommas igen på sommaren. När polisstationen stängs, eller pga personalbrist går på sparlåga, blir resultatet mycket illavarslande: fler brott förblir ouppklarade och det är inte lika självklart längre att polis ingriper vid ett pågående brott. Ett annat resultat av polisens anonymitet, enligt Hägglund, är att vaktbolag anlitas oftare nu än förr, och gör ett arbete som ligger på polisens bord. Detta är inte relaterat till det faktum att stationerna har personalbrist på sommaren, utan är en mer generell effekt av dagens statliga polismakt utan lokal förankring. Därför borde kommunerna få möjlighet att själva styra över polisen på det lokala planet, menar Göran Hägglund i en nyligen publicerad artikel på partiets hemsida.
Lilian Wahlqvist är övertygad om att en kommunalt styrd polis skulle öka synligheten ute på gator och torg. Det är också vad hon tror behövs för att komma till rätta med en stor del av den kriminalitet som pågår.
-Vi måste ju göra något, för jag vet att många människor känner otrygghet. Så får det naturligtvis inte vara och då måste vi också agera, och vi hoppas kunna göra det på detta sätt. Vi måste åtminstone börja någonstans, väcka debatt i frågan och hoppas att det leder till en god utveckling – en ny polisreform, säger hon.