Det var bättre förr. Så tycker Kristdemokraterna när det gäller polismakten. För cirka 40 år sedan hade vi en kommunal polis, innan det övergick till att bli en statlig myndighet, som idag. Nu vill partiet gå tillbaka till det gamla systemet igen och tror att detta skulle öka effektiviteten inom polisväsendet.
Polisen måste få en möjlighet – och chansen – att göra sitt jobb fullt ut. Men dagens statliga styre begränsar svängradien vilket medför sämre utgångsläge för poliserna som arbetar på våra närpolisstationer, menar Kristdemokraternas Lilian Wahlqvist. Partiet hoppas nu att de kan påverka i frågan om folkets trygghet. Om man går tillbaka till den kommunala polis som fanns en gång i tiden, då kommer poliserna också att synas mycket mera ute i samhället, menar Lilian.
-Det har talats mycket om en ”närpolis”, men begreppet är mycket vilseledande och faktum är att polisen i själva verket upplevs som anonym av många människor. Jag tror att poliserna själva också känner frustration över detta, och kanske känner sig lite besvikna också, säger Lilian.
Kristdemokraternas partiordförande, Göran Hägglund, poängterar i en artikel hur polisstationerna mer eller mindre bommas igen på sommaren. När polisstationen stängs, eller pga personalbrist går på sparlåga, blir resultatet mycket illavarslande: fler brott förblir ouppklarade och det är inte lika självklart längre att polis ingriper vid ett pågående brott. Ett annat resultat av polisens anonymitet, enligt Hägglund, är att vaktbolag anlitas oftare nu än förr, och gör ett arbete som ligger på polisens bord. Detta är inte relaterat till det faktum att stationerna har personalbrist på sommaren, utan är en mer generell effekt av dagens statliga polismakt utan lokal förankring. Därför borde kommunerna få möjlighet att själva styra över polisen på det lokala planet, menar Göran Hägglund i en nyligen publicerad artikel på partiets hemsida.
Lilian Wahlqvist är övertygad om att en kommunalt styrd polis skulle öka synligheten ute på gator och torg. Det är också vad hon tror behövs för att komma till rätta med en stor del av den kriminalitet som pågår.
-Vi måste ju göra något, för jag vet att många människor känner otrygghet. Så får det naturligtvis inte vara och då måste vi också agera, och vi hoppas kunna göra det på detta sätt. Vi måste åtminstone börja någonstans, väcka debatt i frågan och hoppas att det leder till en god utveckling – en ny polisreform, säger hon.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen kommer man bland annat kunna få sin bil värderad, utmana Lindlövens A-lag i speedshooting, samt träffa självaste jultomten. Förutom barnens önskelistor tar tomten även emot julklappar som sedan skänks till behövande i kommunen.
– För någon kommer det säkert kännas bättre i hjärtat, det är jag övertygad om, säger Josefina Eriksson, platschef på Rejmes i Lindesberg.
Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna. LindeNytt efterlyste läsarbilder, och vilken respons det blev! Av bilderna att döma kunde det färgsprakande fenomenet ses över i princip hela kommunen, och många var snabba med kameran.