Oppositionsråd Anders Ceder ser en rad orosmoln som sammantaget ger ett mulet intryck av Lindesbergs kommun. Han anser att det är klart befogat att rikta kritik mot den politiska ledningen.
Att Lindesberg har blivit av med en rad chefer under mandatperioden – och inte nyrekryterat till alla dessa poster – ger sken av att något är fel med Linde i ett perspektiv från andra sidan kommungränsen, menar han.
Detta och en rad andra saker, pekar oppositionsrådet på i en debattartikel som finns att läsa nedan:
”En mandatperiod är snart till ända och valet för en ny mandatperiod stundar. Lite eftertanke och funderingar är på sin plats. Vad vi socialdemokrater vill göra kommande mandatperiod kommer ni inte att undgå att märka och många har redan tagit del av vårt tidiga valarbete.
Men som sagt, lite tillbakablick är på sin plats när man ska blicka framåt.
De fyra borgerliga partierna och dåvarande vänstern tog över en kommun med välfyllda lador, god ordning och reda på ekonomin och riktlinjer dragna för framtida utveckling. Ett gediget arbete för att stödja näringslivet med syfte att skapa jobb i vår kommun var igång. Förberedande arbete med Lindesberg Arena var igång. Arbetet med att göra Lindesbergs kommun känt i viktiga beslutskretsar i regionen, infrastruktursammanhang och andra viktiga lobbysammanhang pågick för fullt.
Och inte minst pågick ett arbete med att få förvaltningar, bolag och dess personal att dra åt samma håll utifrån vår kommunala strategi.
Lindesberg var en attraktiv kommun med hög sysselsättning.
Ett stort och viktigt arbete som vi såg inför den nuvarande mandatperioden var rekrytering av personal då Lindesbergs kommun liksom övriga Sverige ”drabbas” av ålderspyramiden med stora pensionsavgångar de närmaste åren.
I vår utvecklingsstrategi talar man om ”ett prestigelöst förtroende mellan företagare, tjänstemän och politiker.” Och ”att vi ska vara en föredömlig och attraktiv arbetsgivare.”
Hur har det nu gått ?
När det gäller förtroendet hos företagarna var ju den senaste näringslivsrankingen tyvärr en dyster läsning för Lindesbergs kommun. Förtroendet för kommunens politiker sjunker till en riktig bottennivå och förtroendet för kommunen som helhet fortsätter att sjunka från den hyfsade nivå vi lyckades uppnå vid 2006 års undersökning då vi var en av uppstickarna.
Hur har det kunna bli så här ?
Vilka beslut som än tas och hur vi än agerar som politiker så är en stor organisation som Lindesbergs kommun beroende av sina anställda och det arbete de utför. I en sådan organisation är det också mycket viktigt att det finns bra ledare och att det råder ett öppet och förtroendefullt förhållande mellan politik och tjänstemannaorganisation.
Tyvärr har de senaste åren kantats av konflikter mellan den politiska ledningen och ledande tjänstemän i kommunen och ett minst sagt valhänt rekryteringsarbete har dessutom inneburit att tjänstemannaorganisationen haltat betänkligt.
Redan efter ett halvår gick kommunchefen hem. Efter att en handplockad kandidat tackade nej och övrigt rekryteringsarbete lades i malpåse fick dåvarande ekonomichef även ta ansvaret som kommunchef och koncernchef för de kommunala bolagen. En lösning som vi reserverade oss emot.
Så försvann näringslivschef och utvecklingsrådet lades ned. Efter påtryckningar att återuppta näringslivsarbetet startade man en ekonomisk förening som från början var dömd att misslyckas eftersom syfte, mål och befogenheter inte klargjordes från början.
Turistchefen försvann till en grannkommun. Dessa tjänster har inte ersatts på ett fullständigt sätt och därför har arbetet med turism och besöksnäringar haltat liksom det viktiga jobbskapande arbetet gentemot näringslivet.
Så entledigades räddningschefen men detta ersattes så småningom av att vi gick upp Nerikes brandkår.
Kultur och fritidschefen har efter sin pensionering ersatts, återigen efter ett avbrutet rekryteringsarbete, med en konsult som för närvarande arbetar 20 %.
Senast i raden av kommunala chefer som råkat i onåd hos den politiska ledningen är chefen för BMB som nu kommer att gå till andra arbetsuppgifter.
Mitt upp i allt detta står vi inför två tunga rekryteringar då personalchefen och chefen för barn- och utbildningsförvaltningen går i pension runt kommande årsskifte. Utformningen av och förberedelsen för dessa rekryteringar har varit minst sagt knapphändig och någon diskussion i kommunstyrelsen som, ansvarar för detta, har det inte varit trots att vi från opposition framfört önskemål om detta.
Lindesbergs kommun kan bara utvecklas om vi har många och skiftande arbetstillfällen. Då är det nödvändigt att det jobbskapande näringslivet har förtroende för kommunen och dess ledning. Om vi socialdemokrater får förtroendet att leda Lindesbergs kommun efter valet i höst kommer vi att återupprätta en stark och tydlig kommunledning och ett näringspolitiskt arbete som bidrar till en positiv utveckling för vår kommun och dess innevånare.”
Anders Ceder
Oppositionsråd
Socialdemokraterna