DEBATT: För ett antal år sedan var det en ung kille som deltog i ett frågesportprogram på tv. Han var första generationens invandrare och fick frågan ”vad dansar Herr Gurka?”. Killen såg ut som ett frågetecken. Det här skulle vara en enkel fråga, på låg nivå. Något som alla skulle kunna. Han fick använda en livlina innan han till slut chansade han rätt. Herr Gurka dansar – just det – vals och mazurka. Efteråt frågade sig killen – med all rätt: ”Vem fan är Herr Gurka?!”
För oss är den repliken ett så enkelt och tydligt exempel på varför vi behöver tillgängliggöra kulturen för fler. Det finns så många som inte har fått med sig de där självklara svenska referenserna, för att man inte vuxit upp i ett hem med en svensk historia.
Det finns också väldigt många hem idag där man kanske är svenskar sen generationer tillbaka, men där det ändå inte står några Lagerlöf eller Moberg i bokhyllan. Eller några böcker alls, för den delen. Där man inte ser Karl-Bertil Jonsson på julafton. Eller drar skämt på temat ”jag har sedan länge gått vid din sida”.
Det är inte heller alla barn i Sverige som får en samling barnböcker med svenska visor och sånger i dopgåva. Det fick däremot lilla prins Gabriel 2017, av dåvarande statsminister Stefan Löfven och talman Urban Ahlin.
Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Men ovanpå det har kulturen också en viktig roll att spela för att hålla ihop vårt samhälle. Att alla som lever i Sverige ska känna sig hemma här – och behandla Sverige med den omsorg och det ansvar som man behandlar sitt hem. Det betyder inte att vi behöver vara eller tycka lika, men vi behöver gemensamma referensramar. Kulturens roll är inte bara är att testa gränser, utan också att bidra med sammanhållning. Det är tio stopp på blå linjen från Husby till Kungliga Dramatiska Teatern, femton minuters cykelväg från Rosengård till Malmöoperan. För många upplevs det avståndet som en milsvid öken.
I Lindesbergs kommun och Örebro län blir tillgängligheten och avstånden till både kulturinstitutioner och evenemang desto mer påtagliga när utbudet av kollektivtrafik på landsbygden begränsas.
Vi är stolta över vår gemensamma historia och det svenska samhället. Samtidigt står vi tillsammans inför stora utmaningar. I ett samhälle med ökad polarisering och där trösklarna in i samhällsgemenskapen på vissa håll blivit högre, är vi många som söker efter det som kan föra och hålla oss samman. Konst och kultur kan både utmana oss och samtidigt erbjuda de gemensamma referensramar som hjälper oss att möta och förstå varandra. Kulturen och kulturarvet är vår gemensamma lägereld.
Genom att sänka trösklarna och tillgängliggöra kulturen för fler, både kulturutövare och kulturkonsumenter, så kan vi också bygga en starkare gemenskap. Dessutom får den som gör en bildningsresa ofta en klassresa på köpet.
Det kanske inte är det viktigaste att ha koll på vad Herr Gurka dansar. Men den samhällsgemenskap och de gemensamma referensramarna som kulturen kan bidra med förtjänar alla som bor i Sverige att ta del av.
Parisa Liljestrand (M)
Kulturminister
Conny Ärlerud (M)
Vice ordförande Tillväxtnämnden
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.