På söndag eftermiddag blir det livat på Kyrkberget. Aktiviteter vankas från klockan 15 och fram till kvällningen. Bakom arrangemanget står flera föreningar och ung som gammal är välkommen.
Bygga en fågelholk, gå på trädvandring, ta en svängom på dansbanan som Lindes Dansklubb sätter upp, tipspromenad och knatteorientering. Friluftsfrämjandet med skogsmulle kommer finnas där, och kaffe tillverkat över öppen eld tillsammans med kaka är också ett trevligt inslag. Det är lite av det som kommer att hända på Kyrkbergets dag. Det är fjärde året i rad som dagen arrangeras.
– Det är en dag som vi har för att vi vill att Kyrkberget ska användas och att man ska få se vilken fantastisk plats det är. Föreningarna ordnar aktiviteter som alla som vill kan vara med på! Friluftsfrämjandet och Linde Orienteringsklubb har aktiviteter för barn från två år och uppåt!, säger Agneta Nilsdotter som är med i Gruppen för Kyrkbergets bevarande, vilken också står som arrangörer.
Full fart på Kyrkberget under söndagen. Foto: Fredrik Norman
Tack vare Hillstreet blir det både ljud och musik på berget. Och förutom de uppstyrda punkterna är annat också välkommet. Agneta fortsätter:
– Historier från Kyrkbergets glansdagar är alltid välkommet, det brukar alltid vara någon som vill dela med sig. Blir det fint väder ser vi gärna att folk tar med sig sitt instrument och spelar en trudelutt.
Agneta poängterar att allt är gratis, så även om man vill bygga en fågel- eller biholk. Men innan man lämnar platsen vädjar Agneta att de fimpar och det skräp man brukat ska plockas upp och kastas på något mer lämpat ställe än i naturen.
– Det är rätt många olika personer som jobbar med det här ideellt, och det är flera jätteviktiga föreningar, men det är så; många bäckar små!
HÄR! hittar du programmet för Kyrkbergets dag.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer för att minska smittspridning av covid-19. Rekommendationerna gäller från och med den 1 april till den 12 maj.