Februari brukar vara en kall och mörk månad i Lindesbergs kommun, då är det inte vädret vi pratar om utan kommunens ekonomi. Bokslutet visar även i år att kylan tränger sig på och får stan att darra. Kvicksilvret visar minus 4,7 miljoner kronor. Och precis som att en vanlig lufttermometer kan vara missvisande om den monteras för nära en varm källa, visar kommunens termometer att den värms av andra kommuner i mycket hög grad. Kylan finns här men undanhålls av ”varmare kommuner”.
Att Lindesberg lever på andra kommuners framgångar är ett faktum som de flesta politiker och tjänstemän håller med om i viss grad. Vissa är mer oroade än andra i frågan och tycker att man borde se mer realistiskt på saken än vad som är fallet. I fjol gick vi plus, men gjorde vi det egentligen? Redan kort efter bokslutet i fjol kommenterades resultatet med att vi faktiskt inte gjort något alls, vi har bara håvat in mer skatt och bidrag. Kommunens egentliga ekonomi var inget vidare, ett minus realistiskt sett. Bland annat Lod och moderaterna var tydliga att påvisa följderna av att leva på att håva in Robin Hood-skatter i tron om att det var en sund ekonomi. En vacker dag är håven tom och då står vi där…
Minusresultatet i år var stort i vissa nämnder. Även rykten från tjänstemän om att det sammanlagda underskottet i förvaltningarna var stort, mycket stort, har florerat i korridorerna. Enligt uppgift var underskottet närmare 30 miljoner kronor. Det är ännu obekräftat och tyvärr har vi inte lyckats få tag på någon som kan bekräfta eller dementera saken på fredagsförmiddagen. De underskott som hittills bekräftats visade på ca 11 miljoner. Även om beloppen är stora så dämpas dom av rejäla doser smärtstillande – i det här fallet skatteintäkter från Sveriges välmående kommuner.
Mats Lagerman menar att man för länge sen borde fått våra egna verksamheter att stå på egna ben innan man kan glädjas åt resultaten. –Ja, det är väl bekvämt att leva på andra tycks det som. Tyvärr kan det få oerhörda konsekvenser den dagen vi inte längre får hjälp utifrån. Då måste man ha en plan upplagd hur vi ska tackla problemet. En sådan plan har jag velat se i många år nu, men det verkar inte vara något man tänker på förrän det slår snett, säger Lagerman.
-De minus vi ser idag är alltså egentligen mycket större. Nu väger skatten upp och visar på så vis ett bättre resultat än vad som är dagens sanning. Nej, jag tycker det är dags att få grepp om våra egna verksamhetskostnader nu innan övriga Sverige blir trött på att livnära oss som går med minus. Vi kan trots allt inte förlita oss på att alltid leva på andras framgångar, förklarar Lagerman. Bland annat tycker han att vissa tjänster i kommunen är onödiga och överflödiga. Många tjänster kan dras in, tycker han. –Ja, bara en sån sak som att ha en miljöchef är helt onödigt i en kommun med bara 24 000 invånare. Sen tycker jag själv att näringslivsavdelningen bör kollas noggrant. Åstadkommer dom något egentligen?